Minden idők legnagyobb borvideobloggere, Gary Vaynerchuk tokaji szárazat kóstol és beájul. A bororgazmus kiváltója a Chateau Dereszla Tokaji Dry 2006. A zseniális borzsoké szokásához híven most is röfög, szipog, köpköd és hadar. Egy félig-meddig csalódást okozó rozéval nyit, aztán ahogy kezébe veszi a Dereszla palackot, bejelenti, hogy ez lesz a show fénypontja. „Ez aztán igazán vad anyag.” This is a ferment – mondja, és csóválom a fejem, hegyezem a fülem, aztán leesik a tantusz, hogy amit én „ferment”-nek (erjedés, erjesztés) hallok, az valójában „furmint”.
Gary sajnos téved, mert a Dereszla Dry nem furmint, hanem furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasítása. Szépen fölmondja a leckét a furmintról, hogy hol találkozhatunk még Magyarországon kívül a fajtával, és azt is megemlíti, hogy többnyire későn szüretelt fajta, amelyből desszertbort készítenek. Csavarzáras. Végül jön a tetemre hívás, a „sniffy sniff”, azaz a szimatszakasz. Az illat megrázza. Delejezi. Letaglózza. Ilyeneket érez: key lime pie, banánhéj, citromlé, Gram Crackers (teljes kiőrlésű lisztből készített keksz). Eláll a szava, tapsol az asztalon, végül kinyögi, hogy: „This is sensationally good.” Picit édes, teszi hozzá. A magyar borok rendkívül alulértékeltek, folytatja. Krémes, testes, tanítja a szájat. Föl kell mindenkinek vennie a fegyvertárába. 90 pont. Rendkívüli teljesítmény egy szinte ismeretlen szőlőfajtából. Még a 2005-ösnél is szebb. 14 dollárért telitalálat. Kissé rizlinges.
Itthon 1500 forint. Kóstolta már valaki?
Utolsó kommentek