Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy jó pohár gyomirtót?

Rákkeltő anyagok a borban

2008.03.30. 06:00 - BOB

Környezetvédelmi szervezetek ismét kongatják a vészharangot az EU-ban kapható borok felett. A kongatást jelen esetben az indokolja, hogy egy általuk végzett kutatás szerint szinte minden EU-ban forgalmazott bor - beleértve a legnevesebb termelők világhírű tételeit is - tartalmazhat növényvédőszer-maradványokat, közöttük olyanokat is, melyek rákkeltőek, vagy az EU-besorolás szerint egészségkárosítónak minősülnek.

A hangzatos nevű Európai Gyomirtószer-Akcióhálózat és több más civil szervezet 40 bort vizsgált meg, melyből 13 volt francia, 10 német, 10 osztrák, 3 olasz, egy portugál, egy ausztrál, egy chilei, egy pedig dél-afrikai. A 40 vizsgált borból 6 volt organikus módon előállított, a többi 34 pedig „hagyományos módszerrel” - értsd: szintetikus és egyéb növényvédelmi szerek használatával - készült. A vizsgálat során a vizsgált 34 „hagyományos” borból 34-ben (magyarán kivétel nélkül mindegyikben) találtak valamilyen növényvédőszer-maradványt, palackonként átlagosan négyfélét. A hat organikus borból egyben szintén találtak szermaradványt. Szerencsénkre - vagy szerencsétlenségünkre - azt nem vizsgálták, hogy a szerek milyen mennyiségben voltak jelen a borokban, és ez hogy viszonyul az egészségügyi határértékekhez.

Az EU adatai szerint egyébként a termésmennyiség növelésére szolgáló szintetikus növényvédőszerek 15 százaléka köt ki szőlőültetvényeken, ami azért is érdekes, mert a szőlőterületek az EU teljes agráriumának mindössze 3,5 százalékát teszik ki. Az EU éppen ezért 2006-ban útjára bocsátott egy kezdeményezést, mely többek között 23 egészségkárosító növényvédőszer teljes tilalmát mondaná ki az élelmiszernövényekre vonatkozóan. Az ajánlás egyben megerősítené, egyben egyszerűsítené az új növényvédőszerek engedélyeztetési eljárását is.

A teljes cikk az International Herald Tribune oldalán olvasható.

Címkék: híradó környezet

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr19402039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cserszegi Óvszeres 2008.03.30. 09:30:55

Odafigyeléssel a szőlő többnyire megvédhető kontakt szerekkel. Nyilván neccesebb így termelni, de a korlátozott mennyiségű kéntől és réztől (még ha egy toxikus nehézfémről is van szó)még senkinek nem lett baja. A sok felszívódó, szintetikus cucc (hiába van szép színesbe csomagolva) mindenképpen benne marad a borban, még a zöld kategóriás szerek esetében is szerintem. A gyomirtó, a sok bolond talajfertőtlenítő, rovairtó meg azoknak való, akik máshogy nem képesek szőlőt művelni, csak úgy ha szépen lassan elsorvasztják. Nem is értem a meglepettséget, hiszen eddig is tudtuk, hogy a szermaradvány ott van a borokban is. Egész egyszerűen a határértéket súroló, kétes tartalmú borokat nem szabadna kiengedni a piacra.

scsaba1 2008.03.30. 10:20:17

Jó, de konkréten milyen szerek, pontosabban hatóanyagok?

Az kevés, hogy növényvédőszer. Az idei szezonban sokan meglepődve fogják tapasztalni, hogy egy sereg szert bevontak ill. átminősítettek. Pl. az összes kaptán tartalmó szert átsorolták 1. kategóriába (mondjuk ennél szerepel az engedélyében R40 mondat.) Szintén 1. lett a Rubigan és a Karathane is, ill. csak szőlőben szabad már használni 60 napos é.v.i.-vel.

Basudin, Zolone végeleg bevonva, az Unifosz napjai is meg vannak számlálva, de folytathatnám a sort.

Én nem vagyok az esztelen vegyszerezés híve, de szerintem egy piacra termelő és a piacból élő nagy borászat nem engedheti meg magának, hogy egy peronoszpóra-veszélyes időszakban, amikor meleg van és egyfolytában esik az eső, akkor csak rézre alapozzon, és nélkülözze a modern strobulinokat, ill az egyéb szisztematikus - az újonnan fejlődő hajtásokat is védő - szereket.

Mint annyi mindent - ezt is ésszel kell csinálni.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.03.30. 11:11:47

No ezért nem iszom én bort - semennyit.
Tőlem aztán hazudhatják a reklámok, hogy megelőzi az infarktust, meg vidám leszek tőle és fickós, mint a franciák vagy olaszok.
Mellesleg, szőlőt azért néha eszem, de úgy megmosom, mint Ágnes asszony a kezét.

kukko 2008.03.30. 12:09:11

Kedves Epikurosz!
El sem tudom képzelni, hogy te miket iszol, esetleg ásványvizen és megolvasztott gleccservizen kívül! Biztos vagyok benne, hogy bármely gyümölcslében/sörben megtalálhatóak a vegyszerek maradványai. Az egyéb, üdítőitalok károsságáról nem is beszélek. Ugye te csak bioboltban vásárolsz, vagy te termeszted magadnak az elfogyasztott gyümölcsöt, mindenféle főbb útvonalaktól legalább 2 km távolságra?

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.03.30. 13:04:25

Érdekes, elég sok szakértői borelemzést olvastam, akik mindenféle gyümölcsösséges, csersavas ízt kiérezetek a borokból, de ilyen szereket még soha senki nem emlegetett. Na most vagy a mérés nem hiteles, vagy az okoskodás ér annyit, amennyit.:)

dalton1 2008.03.30. 13:48:01

Epikurosz, ha semmi bort nem iszol, hogy lehet hogy egy bor fórumon kommentelsz?
A csemegeszőlőt szerinted nem kezelik ugyanolyan anyagokkal mint a borszőlőt, vagy bármi más gyümölcsöt? A párizsiról, joghurtról és minden egyébről nem is beszélve.
Ha egészségesen akarsz táplálkozni jövő vasárnapig éhen halsz...

egri Fehér 2008.03.30. 13:48:38

ElChe: Ez azért van, mert van egy érzékelési küszöb. És ez eltérő minden anyag esetében eltérő (és persze az emberek esetében is). Egy általunk ismert anyag jelenlétét könnyebben ki lehet mutatni műszeres vizsgálattal, mint egy, a kóstoló számára ismeretlent érzékszervi vizsgálattal. Ez ilyen egyszerű.
Egyébként meg hajrá zöldmunka!

egri Fehér 2008.03.30. 13:50:07

Epikurosz: mosd meg jól a csemegeszőlőt, és az összes gyümölcsöt, mert akkor tuti, hogy eltűnnek belőle a felszívódó szerek... :D :P:P:P:P

dalton1 2008.03.30. 13:52:32

És a levegőt is alaposan tisztísd mielőtt beszívod...

valuka · http://www.borkem.hu 2008.03.30. 14:53:21

Én pont ma láttam a német RTL-en egy erről szóló tudósítást ezért utanéztem egy picit a neten. Találtam egy másik cikket, sajnos a linket nem tudom beilleszteni, mert túl hosszú és nem akarom az oldalt defacelni. No mindegy, a cikk szerint (ugyanarról a vizsgálatról van benne szó), az előállítók és az ECPA (ez az európai termények védelméért felelős szervezet, vagy valami ilyesmi) főnöke szerint sem jelent az egészségünkre veszélyt a borok további mértékletes fogyasztása. Bár az üveget ezentúl biztosan pí vízzel fogom lemosni, mert hátha az találhatók rajta gonosz káros anyagok...

scsaba1 2008.03.30. 15:06:38

Epikurosz:

Pont azzal tolsz ki magaddal a legjobban, ha szép nagyfürtű import szőlőt eszel. (Ami úgy kínálgatja magát a madarteszkó zöldségespultjában)

Egy bevizsgálás alkalmával ezeknek a szőlőknek a 3/4-ben mutattak ki 5-10x-esét az eü. határértéknek bizonyos botritiszre ható gombaölőszerekből. Kint volt az FVM honlapján, most lusta vagyok megkeresni.

Így készül a finom csemegeszőlő, a hülyemagyar pedig vidáman megveszi, és örül, hogy milyen olcsón jutott hozzá.

A jóféle primőárúkban jó részében is bőven van szermaradvány.

Egyébként ne legyenek illúziói senkinek. A DDT-ből mindannyiunkaban van egy szép adag a zsírszövetekben lerakódva. De még a pingvinekben is a Déli-sarkon, ahová soha nem szórták.

Tehát ez a boros dolog igencsak műbalhénak tünik.

dagadtos 2008.03.30. 15:21:39

Epikurosz: remek dolog, ha úgy megmosod, de Ágnes asszony nem a kezét mosta, hanem a lepedőt. De ne izgasd nagyon fel magad ezen, mert a többi, amit írtál, az is baromság - így jól illik a sorba!

BOB 2008.03.30. 16:33:43

Annyi mondjuk - szvsz - talán elvárható lett volna a kutatás lebonyolítóitól, hogy az anyagok és anyagmaradványok mennyiségét is megvizsgálják, és összehasonlítsák bizonyos határértékekkel. Mert persze mikroszkopikus mennyiségben szinte mindent ki lehet mutatni mindenhol, kérdés, hogy mennyi az annyi.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.03.30. 18:11:02

Szegény Ágnes asszony! Különben, haboztam, hogy mit is mosott akkor valójában, de végülis mindegy, hogy a kezét, a rakott szoknyáját, vagy a lepedőt, nem? :-)
Én egyébként elkövettem olyant is, hogy mosogatószerrel mostam meg az olajos almát (ugyanis valamelyik eszement gyártó valszeg nem viasszal kezelte, hanem olajos trutymóval). Ráadásul utána még meg is hámoztam. Ciki, mi? :-)
Ami a bort illeti: szeretném továbbra is kötni a zsebem a karóhoz. Azok a
bioflavonoidok (jól írtam?), amelyek ááállítólag segítenek megküzdeni a rákkal, és főleg a fekete szőlőt gazdagítják megvannak magában a szőlőben is, tök felesleges ehhez bort inni. Mert ugye én sem vagyok a szőlőtermesztés ellensége, de ne tessék elrontani azt a drága szőlőt erjesztéssel. És ne is tessék belőle szőlőlevet készíteni, mert a TUDATOS VÁSÁRLÓ (mint alulírott!) szereti maga készíteni el a gyümölcslevet otthon, ellenőrizve a folyamat minden lépését.
Őszinte leszek, nem bízom sem a termelőkben, sem a láncszem többi szemében.
Most csak Wekler Ferenc az SZDSZ-es honatya jut eszembe aki kétszázvalahány millió Ft. vissza nem térítendő támogatást happolt fel szőlészeti célokra. Vajon ilyen erkölcsi indíttatás után gyárt-e ő olyan terméket, amely az adófizetők (a hitelezői) egészségét szolgálja, vagy épp ellenkezőleg?
Ja, hogy a kereskedőnek nagyobb biznisz kicsit rothasztani a szőlőt, és borként elpancsolni? Ez engem, kérem szépen, nem érdekel.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.30. 18:31:41

Kedves Epikurosz,

tényleg ne vedd rossz néven, de biztos, hogy megnézted te, hogy miről is szól ez a blog és milyen közönségnek???

kukko 2008.03.30. 18:45:23

Epikurosz: De gustibus non est dispotnadum (Az ízlés nem vita tárgya). Ha nem szereted a bort, akkor nem muszáj inni, és nem muszáj borral foglalkozó blogban kifejtened ezt.

Amúgy általában a borokat borszőlőből készítik, ami más, mint a csemegeszőlő, frissen elfogyasztva nem nyújtanak olyan nagy élvezetet. Mint a nevéből is kitűnik, ezeket több ezer éve olyan célokra nemesítik, hogy bort készítsenek belőle. Tehát nem rontják el azzal a borszőlőt, hogy bort készítenek belőle.

scsaba1 2008.03.30. 19:11:48

Jááj, Epikurosz lövésed sincs a dolgokról. (Valószínűleg "a zIndex" címlapnak köszönhetjük a kommentjeidet. Kukko olvtárs leírta a frankót. Vannak ugyan kettős hasznosítású fajták pl. Csabagyöngye vagy a Nero de a lényeg, hogy cipőt a cipőboltból. Meg gondolj bele abba is, hogy hogy a szőlőt frissen nem lehet tárolni, csak bor, szőlőlé vagy mazsola formájában érheti meg az új évet.

Az egyik legjobb dolog, ami történhet a szőlővel, az hogy bor lesz belőle. :)

Meg mi a fenéről is vitatkozunk... A borkészítésnek évezredes kultúrája van...

egri Fehér 2008.03.30. 20:43:08

Drága Epikurosz: azért iszunk bort, mert finom. Számomra csak egy pozitív externália, hogy egészséges.

+ Kierjed annak a drága szőlőnek a leve magától is, tk. nem sok mindent kell vele csinálni, csak próbálni nem elrontani... Csak gondolj arra, hogy mi lesz az általad facsart (préselt.. :D) szőlőléből, ha állni hagyod...teljesen természetes módon...segítek: BOR.

dalton1 2008.03.30. 22:36:27

Epikurosz vagy egy manapság nem ritka orbitális barom, vagy egy szimpla provokátor...
Ha előbbi akkor, bár ritkán lepődöm meg eléggé a béka feneke alatt vannak az általános ismeretei. Fekete szőlőt szeretnék látni én eddig csak fehéret kéket és "rózsaszínűt" láttam. Az almát viasszal a fa kezeli amelyik megtermi...olaj max. a fritőzből kerül rá ha mellette tárolod. Weklerhez meg annyit hogy aki csalni akar az csal. Nem kell ehhez szőlő...
Ha viszont utóbbi akkor lehet egyet mosolyogni és továbblépni.

(Kb. 6-7 ezer éve készítenek bort. Vajon mit tudtak a bioflavonoidokról akkor???)

kukko 2008.03.30. 23:10:16

A témához visszatérve: csütörtökön voltam Pfeinszl borkóstolón, és elmondták, hogy bio módon termesztik a szőlőt, de van egy 3 éves átállási szakasz, amíg nem írhatják rá a borra, hogy "bio". Nyilván nem véletlen, hogy ennyi időt szabnak meg az átállásra. Lehet, hogy az az organikus bor, amiben szermaradványokat találtak, csak rövid ideje van így művelve.

Pfeinszlék 2006-tól álltak át, és a 2006-os "újra együtt" kékfrankos bizonyítja, hogy bio művelésben is lehet jó bort előállítani.

Bár magához a borhoz nem volt köze, de érdemes megnézni a Mindennapi kenyerünk című dokumentumfilmet, ami a nagyüzemi élelmiszertermelésről szól. A gyengébb idegzetűeknek még az evéstől is elmegy majd a kedve! Természetesen az ilyen nagybani élelmiszertermeléshez nagyon sok vegyszer kell.

Az igényes fogyasztó veszi magának a fárdtságot, hogy megkeresse a minőségi termékeket, amelyek egészségesebbek is, és talán az ízük is jobb. Szerintem az itt kommentelők többsége tudja, hogy kik azok a borászok, akik kevesebb vegyszert használnak, mint mások.

grandprix 2008.03.30. 23:50:48

Epikurosz!

Szerintem lehetne neked jobb dolgod is !


Más blogokon épp Téged keresnek ! :)

espé 2008.03.31. 07:12:24

Epikurosz bizonyára paprika, parízer, virsli, kenyér stb. blogokról tért ide, mert azoknál nem szermaradványok, hanem egészségtelen adalékanyagok is előfordulhatnak.
Bizonyos vagyok abban is, hogy a kenyeret is csak mosás, hámozás után fogyasztja, ha következetes.
De figyelmébe ajánlom, hogy az öblítéshez használt, amúgy ártalmatlan desztillált víz, 5 liter mennyiségben fogyasztva halálos.

hvuk 2008.03.31. 09:39:45

Kedves Epikurosz!

"És ne is tessék belőle szőlőlevet készíteni, mert a TUDATOS VÁSÁRLÓ (mint alulírott!) szereti maga készíteni el a gyümölcslevet otthon, ellenőrizve a folyamat minden lépését."

Te nyilván otthon - mert TUDATOS VÁSÁRLÓ vagy - magad készíted homokból a mikroprocesszort, ellenőrizve a folyamat minden lépését. De gondolom magad készíted a bútorodat és a ruhádat, továbbá a könyveket is te magad nyomod otthon. Már ha vannak neked olyanjaid.

dalton1 2008.03.31. 19:16:41

Epikurosz, alkalomadtán kóstold meg a Zenit-et...szőlő formájában természetesen...és megtanulod miért csinálnak bort a borszőlőből...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.03.31. 21:12:26

Fijjúk!
(mert lányok itt szerintem nincsenek)

Igen, poénkodni is akartam, mert ugye játékosan lehet a legjobban tanítani a nebulókat. (Ezek ti vagytok :-), romlott iszákosok!

No, a blog lassan lecseng, és nem fogom én már zavarni a vizetek, pardon a borotok, de akkor sem sikerült engem meggyőznötök.

Sajnos, én sem győztelek meg titeket, bár, annyi vigaszom van, hogy legalább nem azokat a gyilkos pálinkákat isszátok (igaz?), mert a bortól azért elélhettek 80 éves korig, olyan hamar nem kaptok tőle májzsugort (cirózis),
pláne ha csak 1-2 pohárkával hörpintetek belőle.

Mindemellett, ne sírjatok, ha évek múlva rájöttök, hogy azért igaza volt annak a kekec bornemissza Epikurosznak. Engem csak az zavar, hogy részei vagytok az alkotmánynak, és nem jó, ha abból akár egy hordódeszka is kiesik.

hvuk 2008.03.31. 21:21:34

Mondjuk azért olyan túl sok állításod nem volt. Leszámítva persze azt, hogy nem szereted a bort. De azért egy vitában ez egy egész csöppet gyenge érv. :)

Benikuty 2008.03.31. 21:32:53

Kedves Epikurosz, hölgyek nemlétével kapcsolatban tévedni méltóztatott. Szívesen látjuk, főleg amikor ennyi kellemet tud kipréselni intellektusából.

BOB 2008.03.31. 21:44:13

Én iszom azokat a gyilkos pálinkákat is. Vagy 3 deci lecsúszik egy évben. Ásom is a síromat.

dalton1 2008.03.31. 21:45:36

Egy-két pohárkától nem hogy hamar de soha nem kapunk májzsugort...

Gondolom másról érdemtelen vitatkozni.

dalton1 2008.03.31. 21:46:55

Én még a sör nevű idegmérget is fogyasztom olykor-olykor...

egri Fehér 2008.04.01. 08:45:06

Epikurosz, én csak annyit mondanék, hogy "inkább legyen az orrom borvirágos, mint a fogam vízköves!" :) [Hofi]
Btw. szeretnék úgy megöregedni, mint a mediterrán népek öregei...ép aggyal leélni vagy 80 évet, és közben jó sok bort inni...

espé 2008.04.01. 09:00:53

Kedves egri Fehér: Én inkább Noé követését javasolnám a 900 év érdekében.

Octopus 2008.04.01. 20:11:57

Az a bizonyos vizsgálódás fabatkát sem ér mennyiségek nélkül. A kész borban elvileg kisebb ezen szerek mennyisége, mint az alapanyag szőlőben, és ritka, hogy a határértéket átlépné. Pl check:
("Analysis of pesticides residues in wine and wine grapes" bekezdés)
www.ecpa.be/website/page.asp?cust=3&lang=en&mi=1&si=2&news=17414

espé 2008.04.02. 09:59:55

Mennyiségek: pl. a NASA készségeivel a vasárnapi húslevesben is ki tudja mutatni az arzént vagy a ciánt.
Adatok nélkül ez tényleg csak újságírói "hír": valahol, valamiben, valamit kimutattak.
süti beállítások módosítása