Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

XIV. Szegedi Borfesztivál

Monyókéké a nagy arany

2008.05.21. 10:51 - alföldi merlot

Tegnap, nem éppen eszményi időjárási körülmények között indult a XIV. Szegedi Borfesztivál (de most már ragyog a nap). Közel 100 borászat kínálja a borait (a lista itt elérhető) - középpontban az aktuális Év Borásza, Frittmann János. Frittmann János egyúttal annak a zsürinek is az elnöke volt, amely megválasztotta a Borfesztivál borait. A Délmagyarország tudósításából az is kiderül, hogy az egyik bizottság elnöke Monyók József volt. Ezek után következzenek a díjazott borok: "A város bora" a Vylyan Pincészet 2006-os Cabernet Sauvignonja lett, a legszebb fehérbor a Frittmann Pincészet 2007-es Ezerjója, a legszebb vörösbor a 2003-as Bock Cuvée, a legszebb desszertbor pedig a Monyók Pincészet 1996-os Tokaji Esszenciája (ez utóbbi kapta a "nagy aranyérmet" is). Gratulálunk a győzteseknek!

Aki járt már kint, vagy fog, és kóstolja a díjnyertes vagy nyeretlen borokat, kérjük, ossza meg velünk a tapasztalatait!

Címkék: borfesztivál vylyan szeged bock frittmann monyók

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr81480200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.05.21. 11:22:18

Átvágom ide:

Első merítés, Szeged, 6-tól 11-ig:

Jelentem a fesztivál él és virul, a kultúra, a színvonal a régi, ám javulás, hogy most már nagyobb százalékban vannak olyanok, akik nem műjanyagból isznak...meg vannak egyre többen, akik kóstolnak is. Lehet, hogy mindeki megtalálja a helyét?

Rozé téren háromszoros izgalom: Balla Géza nagy kedvencem, kóstoljátok mindeképp a rozéját, még mindíg az idei év legszebbje.

Font rozé - igen, ahogy már írtam, üti Frittmann szintjét, ill. túl is szárnyalja azt, minden tökéletes benne, de semmi nem sok.

Tringa rozé - a megszokott magas alkohol -Gál Antalnál legalábis- mellé társul egyfajta gyümölcsös krémesség, nehézség, nem túlzott nehézség. Izgalmas, szép, egyedi rozé.

Fehérek terén belefogtunk egy chardonnay sorba, de sajnos hiába: lehetne név nélkól, és lehetne másnak más a tapasztalata és lehet is, de Malatinszky sajnos messze elmarad az elvártaktól, 2006-ból ilyen savas, fémes, zöld és éretlen chardonnay-t nem vártam volna, kis test, nagy fa, utóízben is. Lelovits szintén fás, savas. Szeretem Tamás lelkesedését, őszinteségét, tisztaságát, szerettem a 2005-ös chardonanyát is tavaly, de msot valahogy mégsem, ugyanígy jártam Marci bácsinál is. Egyedül a Vylyan mozgatott meg, friss, kerek, kis vajasság, szép hordó.

Fonték válogatás ezerjója még a csúcson, de menjetek, fogyasszátok, megérdemlik.

Vörös frontos is betámadtunk, szintén Fonték siller kékfrankosa emelkedik ki, a mindennapok bora, az, aminek lennie kell, tökéletes betölti szerepét lágy gyümölcsösségével, szép savaival.

Tringa portugieser, 2007, (13,6-os alkohol!!!) nagyon tetszett, komoly anyag nem könnyű, de játékos, szép!

Vylyannál szép sort kóstoltunk, kiemelkedő a Kadarka és a Pinot 2006-ból, burgundi stílusú, kedves bor.

Monyókékról csak szubjektív vélemény: valahányszor a környékükön jártam, láttam a pavilonban két benyomott, cigiző, hátrazselézett hajút csávót, akik hatalmas hangerővel nyomták a tucc-tucc zenét. Engem nem nyertek meg, de tény, a közönség igényeinek ez tökéletesen megfelelel...aki tudja, hogy mit is jelent a nevük erdélyi tájakon: nomen est omen.

shiraz 2008.05.21. 11:40:46

Firttmann elnökletével megválaszották a Frittmann Ezerjót legjobb fehérnek. Ez szép.
Nincs az a cél túllőve kicsit? Szerintem erre nincs Frittmann úrnak szüksége.
KA

lackó 2008.05.21. 12:01:22

Kedves András!

Nem ő választotta, hanem bírálóbizottságok voltak, ha még fura is a felhang, bár szerintem nem sokan figyeltek fel erre. De szerintem ez lényegtelen is, nincs itt olyan komoly verseny, sajnos, hogy ez bármit is számítana.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.21. 12:27:28

Na én az ilyen eredmények miatt nem tartom túl sokra a borversenyeket. Persze lehetnek olyan versenyek ahol elfogulatlan és szakmailag kifogástalan a zsűri, de ahogy én látom nem ez a jellemző.

lackó 2008.05.21. 12:34:28

Zoli! Kár ezzel foglalkozni, kár ezen rágódni. Vannak borversenyek, melyek hiteles, komoly és megfontolandó, irányadó eredményeket adnak. A szegedi nem tartozik közéjük. Egyébként az előfordulhat, hogy a bírálóbizottság elnökének van a legjobb fehérbora...nincs ezzel semmi gond. De már írtam: Szegeden mindenki megtalálhatja a saját izlésének, érdeklődési körének megfelelő pontot.

Szerintem ne az eredménnyel, meg a bírálattal foglalkozzatok, hiszen nincs akkora hangsúlya ennek itt. Érezzük jól magunkat, kóstoljunk szép borokat, ázzunk el (ki, ahogy akar) és örüljünk az életnek.

csomorika 2008.05.21. 15:28:30

Kedves Lackó! Van súlya, mert itt is leírták, egyébként javíts ki, ha nem így van, de tavaly is Monyóké lett a díj, persze akkor is elnök volt. Amúgy jellemző, hogy ilyen operett borversenyeken az édes borok söpörnek, a bírálóknak nincs benne gyakorlatuk.

csomorika 2008.05.21. 15:32:47

Majd el felejtettem, Kedves Zoltán köszönöm a múltkori válaszod a somlói fesztivállal kapcsolatban, így már teljesen érthető.üdv.

lackó 2008.05.21. 16:31:26

Nem emlékszem, hogy hol említették és ki, hogy lenne komolyabb súlya, kérlek, ha megtalálod, jelezd.

Igen, évek óta Monyók söpör, egy bort kóstoltam tőlük, 3 éve egy száraz szamorodnit, de elviselhetetlenül piszok savak voltak benne, ment a platánfa alá...

A bírálat pedig valóban nem szakmai, hanem közönség alapon megy, inkább neves emberek, mint hozzáértők, nincs ezzel semmi gond, de pont ettől nem szakmai, hanem közönség ez.

Tokaj nekem amúgy is sok itt, már-már nyomasztó a túlsúly.

Gelencsér László 2008.05.21. 19:50:24

Nincs ezekkel a borokkal semmi baj! A Vylyan szegedi kötődését ismerjük. A borai tényleg nagyon jók! A CS-ja valóban az egyik legjobb. A 2007-es Chardonnay-nál pedig az idén még nem ittam jobbat. Talán a Landord, de az más kategória.
A Frittmannal sincs semmi baj ha megmarad a fehérbornál és rosénál. Csak vöröset ne akarjon csinálni a homokon! Mondjuk a vagy elnök vagy verseny jobban jött volna ki! DE az Alföldön vagyunk! Füreden nagy valószínűséggel hatalmas fölénnyel egy Figula nyerne. És micsoda különbség mondjuk egy Gella 2006-os :)))
Egy '96-os Tokaji Esszenciára pedig látatlanba sem mondanék rosszat!

Szegediszomelijé 2008.05.21. 21:32:27

Sajnos ma rövid perceim voltak csak a fesztre, de legalább tartalmasra sikeredtek.
Tiffánéknál megízleltem a Régimódi küvét, ami portugizer-kadarka. Izgalmasan hangzik, és valóban az. számomra cseppet sem tipikus villányi, csupa dinamizmus, frissesség a bor, egészséges savakkal, 14-es alkohol -és ízkavalkád. Remélem, nem egyszeri kísérlet! 3000 volt a palack, ha jól emlékszem. Ugyanitt CS-CF 2006-os, éppoly kiváló ily fiatalon is, mint 04-es elődje. 3600 péz. Mindkét bor Prémium minősítésű az eredetvédelemben! Lám, ez már arra rögtön jó, hogy kicsit jobban rálátunk a termelőre és a termékre! Ezzel (ám nem a prémiumos plecsni miatt) Tiffánék nyugodtan megalapíthatják a "különleges minőségű méltányos árú villányi borok" klubját -holnap megyek és gratulálok is (kint lesznek). És ezzel nem árvitát szeretnék indítani!!!
Már eltávozóban megakadt szemem egy "izsáki bor" feliraton. Pillanatnyi mélázásom kedves invitálást váltott ki. Tényleg siettem, de két tételt megkóstoltam: Sárfehér 2007: csodálatos, komoly savak, de van test hozzá, és kis maradékcukor, enyhe barikk érlelés, amit észre sem vettem, míg nem mondták. És hát csudafinom! csak így, nem szakszerűen. A kadarkájuk szintén üdvözlendő. Sajnos nagy sietségemben meg sem néztem a pincészet nevét -de holnap vásárolni is visszamegyek hozzájuk, és megkóstolni a többi tételt. És örömmel jelentem: Újabb komoly termelő az Alföldről! Folyt. köv.

dagadtos 2008.05.22. 03:22:00

Vajon ezt a sima Bock 2003-as cuveé-t, amelyik nem a Capella, hol lehet kapni? Már máskor is olvastam róla nagyon jót, de kint van ez egyáltalán?

alföldi merlot 2008.05.22. 07:42:26

A kissé gyanúsan csengő "Rajnamenti borok" név alatt egy zseniális bingeni családi borászat importőre rejtőzik (mint kiderült családi barátság és borszerelem áll az import hátterében). A Rieslingek egyszerűen kihagyhatatlanok. Ha valaki csak két bort tud innen vállalni, akkor kezdje a Silvaner Quarzit Spatlesével és aztán ugorjon át a Riesling Quarzit Spatlesére. Mesés zamatok, felülmúlhatatlan harmónia és tisztaság. Meghatározó élmény. Malatinszky Csabánál a 2005-ös Tenkest ellenőriztem, változatlanul szép formát mutat, sőt, mintha kerekedett volna. A 2005-ös Cabernoir nagyobb anyag, de a szárító tannin miatt kevésbé tetszik. A 2006-os Cabernet Sauvignon (Kúria) a ritka, érett CS-ok egyike, zamatos, jó szerkezetű, paprikamentes, érett tanninokkal. A 2004-es Cabernet Franc pedig fenomenális. Szerintem egyértelműen arányosabb, kifinomultabb és élvezhetőbb, mint a 2003-as.

serpa 2008.05.22. 08:07:27

Kedves alföldi merlot, a fent említett Malatinszky Chardonnay-t nem ellenőrizted?

"2006-ból ilyen savas, fémes, zöld és éretlen chardonnay-t nem vártam volna, kis test, nagy fa, utóízben is." ?

eddigi találkozásaim során nem ezt az arcát mutatta az a bor

alföldi merlot 2008.05.22. 10:18:30

Kedves Serpa, a Malatinszky Ch-ban nem mélyültem el, de szerintem semmi gond nincs vele, én Műtannin értékelését osztom: alkoholista.blog.hu/2007/08/05/makkoscipoben_makkoscipovel_jol_jar
Kiegészítésképpen a "zseniális bingeni" borászat neve: Weingut Riffel.

Türkménbasi 2008.05.22. 16:32:54

Röhej, de ezzel a "Rajnamenti Borok" táblával én a tavalyi luxusautó kiállításon futottam össze, ahová a kisfiammal mentem ki nyálcsorgatni. Fogalmam se volt (és most sincs:-), hogy mifenét kerestek ott. De tettem egy kísérletet és tényleg hatalmasak azok a rizlingek! Aki teheti ne hagyja ki!

lackó 2008.05.23. 16:29:36

A Rajna menti borok vlaóban hatalmasak, volt szerencsénk szinte végigkóstolni a teljes sort! A Malatinszky Ch.-t inkább kóstold meg Serpa, izlések és pofonok, de véleményem nem egyedüli. Istvándy pedig maga a csoda, siessetek hozzá, kóstoljatok, gyönyörű borok egy nagyon szimpatikus embertől. Ma jön az elmélyülés.

Nerva 2008.05.28. 09:33:03

Vylyan Merlot-ja és a Cabernet Sauvignon is nagyon rendben van. Kellemes borocskák, meglepő volt számomra, nem vagyok egy Villány fan, de el kell ismernem azt, ami jó. Fehérekből tobzódni lehetett Szegeden. Légli Chardonnay tetszett nagyon, és kiemelném az Istvándy pincészetet, nem volt olyan tételük, ami ne ízlett volna. Koczoréknál nagyon gyümölcsös-csajos a Rozália, és jó volt a rizlingjük is. Príma volt Frittmann fahordós Ezerjója, különösen a nehéz vörösök után ízlett nagyon. (Egyébként nem értek egyet azzal, aki szerint nem kéne erőltetnie a vörösöket. Dehogynem kéne, nagyon is kellemes és finom borok azok, csak épp nem akarnak levenni a lábamról. Szimplán csak itatják magukat.) A Grand Café és az általuk kínált Konyári borok félestés szórakozást nyújtottak.
Klassz volt Szeged, nem vitték túlzásba a szakmázást, inkább heppening volt kifejezetten jó kínálattal.
süti beállítások módosítása