Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Piros nyári bor

Köpcös Kékfrankos Cabernet Sauvignon Siller 2007

2008.06.14. 08:35 - vörös és fehér

Bevallom: nem vagyok az a nagy rozérajongó. Persze elfogy nyaranta pár palack rózsaszín, de azt sem érzem szentségtörésnek, ha egy furmintot kortyolgatok el a teraszon. Pár éve elkezdtem a sillerekkel is kísérletezni, eddig talán egy Hernyák pinot ízlett a legjobban ebből a műfajból. A trónfosztás a csengődi Léder "Köpcös" Zoltán cabernet sauvignonból és kékfrankosból kevert borának sem sikerült.

A pincészetet Alkonyi László tette fel a borkedvelők térképére, cserébe a hátsó címkét tőle származó idézet díszíti. És persze a szükséges információk: ebből a 12,7% alkoholt tartalmazó italból kevesebb mint 600 palack került letöltésre. Ha jól dekódolom az üzenetet, az is lelkes hozzászólónk, t f 1 palackozójában.

A pohárba kitöltve a bort egyből feltűnik, hogy mennyire piros. Nagyon. Mintha egy szintetikus anyagokból, laboratóriumban előállított szörpöt látnánk. Ez a steril érzés az első szippantások után elmúlik. Nehezen nyílik. Semmi direkt aroma, küzdeni kell az üde eperszemekre hasonlító illatért. Sokszor kell megtekerni a poharat mire előjön. Én a sokadik forgatás után - esküszöm - szénsavat is találtam az illatban. Aztán jött a meglepetés: kóstolva nyoma sincs a buborékoknak. Érett cseresznye és némi cseresség van jelen leginkább, ráadásul váltogatják egymást. Hidegen kóstolva a tannin már a korty közepén megjelenik, de a lecsengést a gyümölcs uralja. Ha kicsit melegebben isszuk, akkor a gyümölcs nyit, a cser a korty közepe után viszont végig velünk marad.

Jól csúszik ez a bor, együltő helyben bármennyit meg lehet belőle inni. Ellenben ha véletlenül marad harmadnapra is, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy addigra minden lendületét elvesztette. Ekkor jöhet a savpótlás szifonból, szódával ugyanis még mindig kellemes, üdítő nyári ital lesz belőle.

Összességében az öt pont határán mozog, de nem bír oda felkapaszkodni. Erős négyes.

Címkék: kóstolás alföld négypontos cuvée 2007 siller köpcös alkonyi

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr77515506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2008.06.14. 11:35:27

Csak csínján azzal a 12,7-es alkohollal, lásd korábbi cikk...

albert.farkas · http://www.machopoker.hu/user/register/8 2008.06.14. 19:18:21

Jól hangzik nagyon. Itthon most csak Figula van, de most akkor elszaladok, csinálok egy fröccsöt. :-)

Cirfandlia 2008.06.16. 10:24:11

Milyen illata van a szénsavnak?

muskotály küvé 2008.06.16. 14:18:52

Remélem, a szemfüles hatóságok is olvasták a cikket és a borász megkapta a méltó büntetését a nem 0,5-re kerekített alkoholérték miatt :)
Egyébként lehet kapni a bort valahol?

vörös és fehér 2008.06.23. 13:29:32

én arra a kissé bökős illatra gondolok amit a kitöltött szikvizes pohár fölé hajolva érez az ember. amitől eleve sejted hogy "bökős" lesz a folyadék. itt az illat megvolt, a szénsavasság már nem.
szerintem a zwack-nál (dandár utca) lehet, talán a decanterben (kléh u.) is.