Az 1582-ben megnyitott, és a francia királyok és a megszálló nácik által egyaránt szívesen látogatott párizsi étterem, a Tour d'Argent a megszorítások jegyében készletracionalizálásra szánta el magát. A 400 éves boros pince közel félmillió palackos gyűjteményéből 18 ezer palackot bocsátottak árverésre. A bevételből egyrészt az étterem részleges felújításának, másrészt a borkészlet frissítésének költségeit akarták fedezni. Az aukció szinte centre pontosan hozta az elvásárokat, az összbevétel másfél millió euró lett. A legidősebb és egyben legdrágábban értékesített tétel, egy 1788-as Clos du Griffier Cognac volt, amelyért 25 ezer eurót fizettek (1788-ban Párizsban 50 százalékos volt a munkanélküliség, de XVI. Lajos még vígan barkácsolt). Néhány modern klasszikustól is megváltak: egy karton 1997-es Chateau Lafite 3500, 6 palack 1988-as Vosne Romanee 5100, 3 palack 1990-es Chateau Margaux pedig 2500 euróért kelt el. A tulajdonosok állítása szerint a pince legendás kincsei közül semmit nem bocsátottak áruba, és az elárverezett tételekből is maradt annyi, hogy a borlapon továbbra is szerepelhessenek. [A képet innen metszettem.]
Hétmilkás cognac
2009.12.15. 06:00 - alföldi merlot
Címkék: franciaország híradó párizs konyak
21 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr491597514
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tunderninja 2009.12.15. 08:14:17
Azta mindenit:)Szóval akkor ott a tulajdonosok nagyon igencsak komoly borismeretről tettek szert az itten leírtak alapján.Elképzelni se tudom,hogy milyen összegű lehet a raktárkészletük:)
Ezekhez a borokhoz milyen ételeket ajánlanak az étlapon:)
Nagyon messze vagyunk az ilyentől itthon sajna:(
Kíváncsi lennék,hogy itthon egy ilyen életképes tudna-e lenni.
Tehát tegyük fel,bemennek a szakácsok,elkezdik felfőzni az aznapi sorokat.Aztán végez a takarító,megérkezik a tulajdonos,érkeznek a felszolgálók,megérkezik a pohárnok.Lassan nyit az étterem,ebédidő.Kinyílik az étterem.Megjön az első család,leülnek a szépen gondosan megterített asztalhoz ahol ezüst készlet fogadja őket.
Megkapják az étlapot választanak aztán rendelnek hozzá bort mondjuk 2-3palackkal mondjuk a 3500Eurósból:)
Jól érzik magukat elégedetten távoznak.Nehezen tudom elképzelni az ilyen fajta gasztronómiai felkészültséget,szakmai hozzáértést és a vendég kifinomult ízlését.Messze vagyunk ettől,sajnos szerintem.Remélhetőleg talán eljutunk egyszer ide.
Ezekhez a borokhoz milyen ételeket ajánlanak az étlapon:)
Nagyon messze vagyunk az ilyentől itthon sajna:(
Kíváncsi lennék,hogy itthon egy ilyen életképes tudna-e lenni.
Tehát tegyük fel,bemennek a szakácsok,elkezdik felfőzni az aznapi sorokat.Aztán végez a takarító,megérkezik a tulajdonos,érkeznek a felszolgálók,megérkezik a pohárnok.Lassan nyit az étterem,ebédidő.Kinyílik az étterem.Megjön az első család,leülnek a szépen gondosan megterített asztalhoz ahol ezüst készlet fogadja őket.
Megkapják az étlapot választanak aztán rendelnek hozzá bort mondjuk 2-3palackkal mondjuk a 3500Eurósból:)
Jól érzik magukat elégedetten távoznak.Nehezen tudom elképzelni az ilyen fajta gasztronómiai felkészültséget,szakmai hozzáértést és a vendég kifinomult ízlését.Messze vagyunk ettől,sajnos szerintem.Remélhetőleg talán eljutunk egyszer ide.
repecs 2009.12.15. 09:10:52
örülnek ha 700 ér napi menüt rendelnek a magyar családok
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.15. 10:46:51
A teljes képhez hozzátartozik, hogy a helynek 2007-ig volt 3 michelin csillaga, ma csak 1 van (meghalt a jelenlegi tulaj apja, a fiú meg már úgy tűnik nem tehetséges). Úgy nézem az étlapon, hogy az árak a 2-3 csillagos szinten maradnak. Állítólag túristák keresik fel az éttermet a híres kilátás miatt.
A borpince félelmetes, komoly stratégiai gondolkodás eredménye. Azt nem értem, hogyan cserélhet egy ilyen tulajdont, elképesztő ára lehet.
Gondolj bele, bármilyen szarul csinálod az éttermet, olyan borkészlet van alatt, hogy bármikor kihúz a csávából egy ilyen kis árverés, azaz nincsen kényszerítő erő... nem biztos, hogy ez egészséges a tulaj számára.
A borpince félelmetes, komoly stratégiai gondolkodás eredménye. Azt nem értem, hogyan cserélhet egy ilyen tulajdont, elképesztő ára lehet.
Gondolj bele, bármilyen szarul csinálod az éttermet, olyan borkészlet van alatt, hogy bármikor kihúz a csávából egy ilyen kis árverés, azaz nincsen kényszerítő erő... nem biztos, hogy ez egészséges a tulaj számára.
lyesmith 2009.12.15. 11:02:07
@akov: Van egyáltalán 3 M. csillagos étterem ami gazdaságosan üzemeltethető? Azokat amiket én tudok kivétel nélkül egy másik üzlet tartja el presztizsből.
tucano 2009.12.15. 11:24:45
Nem az étterem kapja a csillagot, hanem a szakács!
Ha elmegy viszi a csillagokat is!
Ha elmegy viszi a csillagokat is!
indapass90210 2009.12.15. 11:26:14
@lyesmith: nem is csoda, ha nincs, mert tapasztalatom szerint minél drágább/"menőbb" egy étterem, annál dizájnosabb, de szarabb és kevesebb a kaja...
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.15. 12:28:21
@Dövan: hát persze, ez nem így van, csak Magyarországon, ahol hígagyú sznoboknak kialakított Tescoból és Metróból dolgozó éttermek vannak méregdrágán.
Ausztriában volt szerencsém járni a Landhaus Bacher 2 michelin csillagos helyen, és életem meghatározó kulináris élménye volt. Azért meghatározó, mert ha 1x ilyen helyen eszel, akkor azt egész életedben emlegetni fogod (nem az ára miatt).
A kis adagokról: a 3 fogásos menü (elő-, főétel és desszert, plusz ajándék fogások) minden ilyen étteremben elegendő kell, hogy legyen egy 70-80%-os telítettséghez (azt mondják ez az egészséges, utána már a zabálás van). A fenti helyen 6 fogást ettem, amihez járt 3-4 kiegészítő ajándék fogás is. 4 órás művelet végére majd szétdurrantam. Nagyon rendben volt az ár-érték arány. Egy michelin csillagos étteremben nem érezheted, hogy átvertek. Nagyon kemény sztenderd ez a csillagozás, nem véletlen, hogy még senki sem kapta meg nálunk (bár 2-3 étterem esélyes az 1 csillagra).
Mi magyarok sajnos zabálunk, fékeveszetten. Nézz körül mennyi elhízott ember van, akik 50 éves korukban alig bírnak mozogni, a TB-ből meg döntjük a gyógykezelésükre a pénzt. Legalább attól híztak volna el, hogy valami jót ettek... de sajnos nem ez a helyzet.
Ausztriában volt szerencsém járni a Landhaus Bacher 2 michelin csillagos helyen, és életem meghatározó kulináris élménye volt. Azért meghatározó, mert ha 1x ilyen helyen eszel, akkor azt egész életedben emlegetni fogod (nem az ára miatt).
A kis adagokról: a 3 fogásos menü (elő-, főétel és desszert, plusz ajándék fogások) minden ilyen étteremben elegendő kell, hogy legyen egy 70-80%-os telítettséghez (azt mondják ez az egészséges, utána már a zabálás van). A fenti helyen 6 fogást ettem, amihez járt 3-4 kiegészítő ajándék fogás is. 4 órás művelet végére majd szétdurrantam. Nagyon rendben volt az ár-érték arány. Egy michelin csillagos étteremben nem érezheted, hogy átvertek. Nagyon kemény sztenderd ez a csillagozás, nem véletlen, hogy még senki sem kapta meg nálunk (bár 2-3 étterem esélyes az 1 csillagra).
Mi magyarok sajnos zabálunk, fékeveszetten. Nézz körül mennyi elhízott ember van, akik 50 éves korukban alig bírnak mozogni, a TB-ből meg döntjük a gyógykezelésükre a pénzt. Legalább attól híztak volna el, hogy valami jót ettek... de sajnos nem ez a helyzet.
tucano 2009.12.15. 15:01:50
@kádkongató:
De:) A csillagot a szakács kapja. Olvass utána! Ha elmegy a szakács bukta a csillag. Ha a szakács olyan helyre megy, ahol nem megfelelő a színvonal, akkor bukja a csillagját/jait.
Egyébként jobb helyeken ma már visszautasítják a csillagot, mert kényszerpályára kerül a hely, augusztusban kettő ilyen sztorit is láttam.
De:) A csillagot a szakács kapja. Olvass utána! Ha elmegy a szakács bukta a csillag. Ha a szakács olyan helyre megy, ahol nem megfelelő a színvonal, akkor bukja a csillagját/jait.
Egyébként jobb helyeken ma már visszautasítják a csillagot, mert kényszerpályára kerül a hely, augusztusban kettő ilyen sztorit is láttam.
tucano 2009.12.15. 15:03:33
És még: van magyar Michelin csillagos szakács is, csak olyan étterem nincs, amely teljesítené a feltételeket. pl a min. húszezer eurós fizetést és akkor a minőségről még nem is beszéltünk.
kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.12.15. 15:13:43
@tunderninja:
"Kíváncsi lennék,hogy itthon egy ilyen életképes tudna-e lenni."
A válasz szerintem biztosan nem.
Sajnos ez nem úgy működik, hogy van egy valag pénzünk, nyitunk egy igényes éttermet, felveszünk egy elismert, híres szakácsot+profi személyzetet és várjuk a csillagokat.
Egy ilyen hely kifejlődéséhez alapvetően szükséges egy több évszázados múltú, minőségi mezőgazdaság, egy kiforrott gasztrokultúra és egy magas színvonalú vendéglátóipari képzés.
Ma Magyarországon mindhárom hiányzik. Szerintem nálunk, egy olykor erre az étteremre hazajni kívángató hely megjelenlése (ha időközben nem éri az országot komolyabb történelmi megrázkódtatás) alsó hangon 30-40 év, de a pesszimistább verzióm szerint soha.
"Kíváncsi lennék,hogy itthon egy ilyen életképes tudna-e lenni."
A válasz szerintem biztosan nem.
Sajnos ez nem úgy működik, hogy van egy valag pénzünk, nyitunk egy igényes éttermet, felveszünk egy elismert, híres szakácsot+profi személyzetet és várjuk a csillagokat.
Egy ilyen hely kifejlődéséhez alapvetően szükséges egy több évszázados múltú, minőségi mezőgazdaság, egy kiforrott gasztrokultúra és egy magas színvonalú vendéglátóipari képzés.
Ma Magyarországon mindhárom hiányzik. Szerintem nálunk, egy olykor erre az étteremre hazajni kívángató hely megjelenlése (ha időközben nem éri az országot komolyabb történelmi megrázkódtatás) alsó hangon 30-40 év, de a pesszimistább verzióm szerint soha.
Türkménbasi 2009.12.15. 15:34:39
Mintha a Bűvös Szakács II-ben lennék:-)
Szerintem a Michelin sem mindenható.
Az első magyar étterem amit figyelemre méltónak értékelt (ezért még nem jár csillag) a Náncsi Néni volt. Pedig már akkor is üzemeltek a Náncsi-nál sokkal-sokkal jobb éttermek piciny hazánkban.
De ez a borkészlet amiről szó van, elképesztő. Egyszer bezárhatnának oda egy éjszakára:-)
Szerintem a Michelin sem mindenható.
Az első magyar étterem amit figyelemre méltónak értékelt (ezért még nem jár csillag) a Náncsi Néni volt. Pedig már akkor is üzemeltek a Náncsi-nál sokkal-sokkal jobb éttermek piciny hazánkban.
De ez a borkészlet amiről szó van, elképesztő. Egyszer bezárhatnának oda egy éjszakára:-)
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.12.15. 15:42:52
@tucano: hol van magyar michelin csillagos szakács?
és mi ez a kitétel szerinted a 20 ezer euróról???
csillagot nem szakács kap, és nem is tudja sehova vinni!
lehet van aki visszautasítja a csillagot, de ez a szabályt erősítő kivétel...
és mi ez a kitétel szerinted a 20 ezer euróról???
csillagot nem szakács kap, és nem is tudja sehova vinni!
lehet van aki visszautasítja a csillagot, de ez a szabályt erősítő kivétel...
tucano 2009.12.15. 18:19:32
Budapesten:)
20.000 onnan van, hogy annyit kért egy német séf, azért hogy Budapesten csillagos helyet csináljon, meg egy francia és egy másik német is egymástól függetlenül:)
Ha utánanézel a csillagoknak, akár a wikin is kiderül, hogy nem az étterem kapja a csillagot, hanem az étel alapján annak készítője. Kissé kusza a megfogalmazás, írják, hogy hány csillagos az étterem, de aztán csak kiderül, hogy a szakács hordja a csillagot, ő kapja. Én egyébként wiki nélkül tudom, mert volt szerencsém Bocuse-sszal interjút készíteni és ő elég jól elmagyarázza a dolgokat. Tehát ha van egy csillagos éttermed csillagos séffel és elmegy belőle a csillagos szakács, akkor buktad a csillagot.
20.000 onnan van, hogy annyit kért egy német séf, azért hogy Budapesten csillagos helyet csináljon, meg egy francia és egy másik német is egymástól függetlenül:)
Ha utánanézel a csillagoknak, akár a wikin is kiderül, hogy nem az étterem kapja a csillagot, hanem az étel alapján annak készítője. Kissé kusza a megfogalmazás, írják, hogy hány csillagos az étterem, de aztán csak kiderül, hogy a szakács hordja a csillagot, ő kapja. Én egyébként wiki nélkül tudom, mert volt szerencsém Bocuse-sszal interjút készíteni és ő elég jól elmagyarázza a dolgokat. Tehát ha van egy csillagos éttermed csillagos séffel és elmegy belőle a csillagos szakács, akkor buktad a csillagot.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 18:28:55
@tucano: "Michelin stars are awarded to restaurants offering the finest cooking, regardless of cuisine style. Stars represent only what is on the plate. They do not take into consideration interior decoration, service quality or table settings."
Forrás: www.michelinguide.com/us/ratings.html
Forrás: www.michelinguide.com/us/ratings.html
tucano 2009.12.15. 20:45:33
@BZoltan:
Keress rá úgy, hogy Michelin star cook vagy michelin csillag szakács és meglepődve fogod látni, hogy a 2-3 csillagos szakácsok nyilatkoznak. A csillagot ráadásul a szakács tünteti fel a munkaruhán. A Michelin-csillagot szakács kapja a spec. tanfolyam elvégzése után vagy a bizottság döntésére. Na, akkor hogy van ez?:))))AZ ő munkáját értékelik, rohadtul nem az éttermet, mint az látszik felül, a dekorációt stb.
Keress rá úgy, hogy Michelin star cook vagy michelin csillag szakács és meglepődve fogod látni, hogy a 2-3 csillagos szakácsok nyilatkoznak. A csillagot ráadásul a szakács tünteti fel a munkaruhán. A Michelin-csillagot szakács kapja a spec. tanfolyam elvégzése után vagy a bizottság döntésére. Na, akkor hogy van ez?:))))AZ ő munkáját értékelik, rohadtul nem az éttermet, mint az látszik felül, a dekorációt stb.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 21:24:36
@tucano: Nem keresek rá semmire. A Michelin Guide hivatalos oldalán írják, hogy éttermeknek adják a csillagot. Snitt, ennyi, nincs miről tovább beszélni. Ennél hitelesebb forrás nincs.
mossberg operator 2009.12.15. 22:44:23
Par kiegeszites a cikkhez: {par hete olvastam az egyik angol napilapban az egeszet). A szomelier-juk angol (O az elso nem francia), kb 30-40 eve van ott. Az aukcio azert volt, mert kellett a hely az uj keszleteknek, meg hirveresnek is. Voltak olcso 10 Euros tetelek is. Csak francia borokat tartanak. Olyan emberek jarnak oda, mint Bill Clinton. Francia munkatarsam szerint nagyon sznob a dolog, nem az atlagembernek van kitalalva, de biztos jol foznek...
kádkongató 2009.12.16. 03:05:26
@tucano: Tévedések halmazával bajlódsz itt, picit elvesztél a szinekdoché értelmezésében.
Leírom én is mégegyszer, Michelin csillagot étterem kap. Aminek van séfje, és ezután ezt a szakácsot, csillagos séfnek hívjuk, mert hát a konyhai teljesítményért leginkább ő felel.
"A Michelin-csillagot szakács kapja a spec. tanfolyam elvégzése után vagy a bizottság döntésére. " ezt a baromságot meg honnan szedted? Nehogy azt mond, hogy Paul Bocuse mondta, mert akkor sanda gyanúm van, ő sem vett komolyan.
"Tehát ha van egy csillagos éttermed csillagos séffel és elmegy belőle a csillagos szakács, akkor buktad a csillagot." Ez sem igaz.
Ellenben olvasd ezt, MBTBD cikkjéből idézek:
"Ami a brüsszeli Comme chez Soit illeti, Pierre Wynants éttermének 27 éve van három Michelin-csillaga. Nemrég azonban felújítás miatt hosszabb időre bezárták, továbbá hivatalosan bejelentették Wynants visszavonulását. Az évek óta mellette dolgozó Lionel Rigolet vette át helyét, aki egyébként a veje. A Michelinnek ilyen változások esetén szokása megvonni egy csillagot, különösen, ha két rendkívüli esemény egyszerre következik be. Ez nem szankció, inkább „várakozó álláspont” – mutat rá a legjobb belga gasztronómiai szaklap, a Le Guide des Connaisseurs."
Forrás: buvosszakacs.blog.hu/2007/05/13/hasabkrumpli_szamarzsirban
Leírom én is mégegyszer, Michelin csillagot étterem kap. Aminek van séfje, és ezután ezt a szakácsot, csillagos séfnek hívjuk, mert hát a konyhai teljesítményért leginkább ő felel.
"A Michelin-csillagot szakács kapja a spec. tanfolyam elvégzése után vagy a bizottság döntésére. " ezt a baromságot meg honnan szedted? Nehogy azt mond, hogy Paul Bocuse mondta, mert akkor sanda gyanúm van, ő sem vett komolyan.
"Tehát ha van egy csillagos éttermed csillagos séffel és elmegy belőle a csillagos szakács, akkor buktad a csillagot." Ez sem igaz.
Ellenben olvasd ezt, MBTBD cikkjéből idézek:
"Ami a brüsszeli Comme chez Soit illeti, Pierre Wynants éttermének 27 éve van három Michelin-csillaga. Nemrég azonban felújítás miatt hosszabb időre bezárták, továbbá hivatalosan bejelentették Wynants visszavonulását. Az évek óta mellette dolgozó Lionel Rigolet vette át helyét, aki egyébként a veje. A Michelinnek ilyen változások esetén szokása megvonni egy csillagot, különösen, ha két rendkívüli esemény egyszerre következik be. Ez nem szankció, inkább „várakozó álláspont” – mutat rá a legjobb belga gasztronómiai szaklap, a Le Guide des Connaisseurs."
Forrás: buvosszakacs.blog.hu/2007/05/13/hasabkrumpli_szamarzsirban
Türkménbasi 2009.12.17. 16:55:42
@tucano: Tanfolyamért Michelin csillag?
Azért ez nagyon meredek állítás:-)))
Azért ez nagyon meredek állítás:-)))
Utolsó kommentek