Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Versenybor

2010.01.26. 06:00 - alföldi merlot

A borászok sem mind szentek. A borversenyek szabályai kijátszhatóak. A bizonytalan fogyasztó bölcs tanácsadóra vágyik. És máris kész a baj. A fair play szelleme azt kívánná, hogy borversenyen csak kereskedelmi forgalomból beszerzett borokat bíráljanak. De többnyire nem így történik, ezért fennáll annak a veszélye, hogy olyan bor nyer díjat, amiből esetleg egyetlen hordónyi létezik. A győztesnek járó matricát viszont a másik száz/ezer hordóból/tartályból kikerülő távoli rokon viseli. Mi meg vakarjuk a fejünket, hogy milyen faszájúak kóstolnak a borversenyek zsürijében. Ugyanez igaz a bormagazinok értékeléseire. Csak kereskedelmi forgalomból beszerzett borokat lenne szabad bírálni, illetve kereskedelmi forgalomban már kapható borokat. Mert mire megyünk egy hordóminta értékelésével? Egyrészt minden borász tudja, hogy vannak jobb és rosszabb hordók/tételek, hiába került beléjük ugyanaz (vagy majdnem ugyanaz) a bor. Másrészt egy hordómintától a bolti palackig hosszú utat jár be a bor, és ezen az úton számtalan veszély leselkedik rá. Ennek a sokváltozós egyenletnek a borulékonyságára most Dél-Afrikából érkezett bizonyíték. 
    
Ezúttal Tim James, dél-afrikai boríró borított bilit: kinyomozta, hogy a helyi WINE magazin nagy jelentőségű Chenin Challenge nevű versenyét megnyerő Kleine Zalze Vineyard Selection Chenin Blanc 2008-nak három különböző változata létezik (az eredeti poszt itt olvasható). És az a széria, amelyiket a legjobb dél-afrikai cheninnak kiáltották ki, mindössze 14 százalékát teszi ki a teljes mennyiségnek. A borászat képviselője szerint eszük ágában sem volt tudatosan megtéveszteni a bírálóbizottságot vagy éppen a fogyasztókat. Az úgy történt, hogy: a szüretet félbeszakította az eső, így aztán lett eső előtti és eső utáni szőlő, és belőle bor. És akkor elveszíteték a fonalat, és történtek kisebb adminisztrációs hibák. A külső szemlélő szempontjából azonban az a lényeg, hogy ahelyett, hogy az egészen eltérő paraméterekkel rendelkező borokat összeházasították volna, vagy eltérő néven/címkével dobták volna piacra, három különböző palackozási szériát árultak ugyanazzal a névvel. Az eső előtt szüretelt szőlőből készült XXL változat nyert a versenyen (alkohol: 15.18, maradékcukor: 7.2), a karcsúsított fazon ment exportra (alkohol: 14.65, maradékcukor: 2.8).

Nyilván ritkább a lebukás, mint ahány hasonló eset létezik. A legutóbbi emlékezetes bukta 2006-ból származik, amikor egy új-zélandi sauvignon blanc blamálódott hasonló körülmények között. A díjakat sorra nyerő "versenybor" és a díjak keresletnövelő hatását kiaknázó felmatricázott "hiperbor" analitikája jelentős különbséget mutatott. A Wither Hills Sauvignon Blanc 2006-ot végül megfosztották a kitüntéseitől. Érdekes módon a nyilvános megszégyenülés nem jelentette a márka és a bor halálát, a kereskedők bizalma töretlen, a friss évjárat is szorgalmasan gyűjti a díjakat.

A szélhámosság természetesen nem ismer földrajzi határokat. Itt olvasható a klasszikus, alaposan földolgozott bordeaux-i. Itt egy újabb keletű, rafkósabb és szerényebb léptékű. Kevesen tudják, de Parker kihátrálása Burgundiából is egy félhomályos esethez köthető. Az 1993-as Wine Buyer's Guide-ban Parker megemlített egy helyi pletykát, miszerint az exportra kerülő Faiveley-borok nem lesznek azonosak azzal, amit helyben lehet kóstolni. A megjegyzés miatt perrel fenyegették meg. Sikerült ugyan peren kívüli megegyezniük, de az eset kapcsán felkorbácsolódott indulatok világossá tették, hogy a borpápa persona non grata lett a borvidéken. (Burgundia felelőse a Wine Advocate-nél Pierre-Antoine Rovani lett, majd őt David Schildknecht váltotta.)

Címkék: híradó borverseny új zéland

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr121702700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.26. 07:09:52

Jó cikk, fontos téma! Köszönet érte. Az első fejezetet szó szerint, versként megtanulhatná az összes borszakíró, versenyzsűri, kritikus és fogyasztó.

Persze azért hordómintát jó dolog kóstolni és a termelő által mutogatott, beküldött tételeket is érdemes megnézni. De fontos, hogy a helyén kezeljük a dolgokat.

lackó 2010.01.26. 07:49:03

@BZoltan: hányszor is emlegettük már itt az utóellenőrzés fontosságát?

szulfit 2010.01.26. 08:49:18

Hát igen, ki kellene már találni azt a borversenyt, amelyre a borokat a boltban veszik, addig minden verseny és nagyszabású, "beküldésen" alapuló teszt komoly hitelesség-deficittel küzd.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.26. 09:23:39

Mi számít kereskedelemben kaphatónak?

Egy vinotéka helyi készlete, vagy egy kereskedelmi áruházlánc országos választéka? Melyikkel kerül inkább kapcsolatba az egyszeri vásárló? Mert ha a borversenyek nem az egyszeri vásárlóknak szólnak, akkor a díjakat sem lenne szabad minden palackra felcímkézni.

Bor B. 2010.01.26. 09:32:15

Sziasztok!

Szerintem ezt kell alapul venni nem az újságokat meg a borversenyeket és pláne nem az alkoholistát... :)

bthebest.blog.hu/2010/01/13/borkultura_2

fiatalborivo 2010.01.26. 09:43:47

@Bor B.: Bölcsebb maradtál volna ha csendben maradtál volna, reméljük nem sokan olvassák azt a bejegyzést amit belinkeltél.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.26. 09:48:36

"He said that he never received a single complaint from any of his customers."

Azért ez is kulcsmondat a cikkben.

fiatalborivo 2010.01.26. 09:53:21

Amúgy a cikkhez hozzászólva, helyi szinten a borverseny szervezésébe belelátva, vannak más típusú versenyborok is. Bizonyítani ugye nem lehet ezeket, csak az tudja aki kóstolja a termelő borát minden héten, meg azt is amit bead. Tehát a tavalyi évben a beadott 270 valamennyi mintából csak 2 esetben gyanakodtunk erre, de a 2 aranyérmes lett. Miért is? A termelő bora nem rossz, de nem is aranyérmes, csak van pénze a 100 ezer forintos labort kifizetni és csinált 10 üveg olyan bort ami szinte megszólal és különböző anyagok hozzáadásával rendkívüli mértékben feljavítva a bort, simán nyert a versenyen. Ja más kérdés hogy a nevezési határidő a verseny előtt 2 nappal lejár, Ő persze addigra nem hozta a borát, inkább bekönyörögte még azt a 4 tételt a verseny előtti késő este. Valószínű hogy a bor nem volt túl stabil, meg a fény és hőmérsékletváltozások hatása nem lett volna pozitív.De tény hogy 1 borát így is kizárták(az nem sikerült) 2 aranyat nyert. Így is lehet versenybort csinálni, talán ez még nagyobb baj, akkor is ha itt nem 100 000 palack kerül a termelőtől forgalomba.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.26. 09:54:00

Mint mondják; a jó hírnevet egy élet felépíteni, elrontani viszont... :)

pizsama 2010.01.26. 09:58:41

@nyomasek_bobo:
Az egyszeri vásárló ritkán találkozik minőségi borral. Az egyszeri vásárló csak az árcédulát nézi.

2010.01.26. 10:09:08

Na. Még egy ok, hogy miért nem kell komolyan venni a versenyeket.

Dr_utcai_arcos 2010.01.26. 10:13:28

Nem teljesen bor, egy kicsit off, de hátha kiművelt emberfők vannak itt. Volt a Mester utcában egy nagggyon jó kis pince bolt. Százezer féle top minűségű italt tartottak. Hatalmas jó arc volt a főnök, egyszer majd egy fél órát beszélgettem vele, pegig csak betértem nézelődni. (Csak abszinthjuk 7 ! féle volt). Egyszer bezártak átépítés miatt,aztán hirtelen kínai etető lett belőle :(((. Nem tudja valaki elköltözött e vagy csak egyszerűen bezárta?

fiatalborivo 2010.01.26. 10:24:29

@pizsama: az egyszeri vásárló viszont jobban tenné ha ritkábban de egy borkereskedésben venne 1200 forintért valamilyen bort(mert azért ilyet talál)ami nem nagy minőség de többnyire iható, élvezhető.Mintsemhogy a hiperben is a legolcsóbbat keresse 300 forintért mert az nagyobb valószínűséggel borhibás, dugós, rosszul tárolt, a változó körülményeket nehezebben viselő, nem biztos hogy élvezhető bor. És ha nem élvezi, akkor legközelebb sört vesz. Viszont ha 2-3szor iszik 1200ért finom bort és élvezi akkor nem akar majd visszamenni a 300 forintos koccintóshoz mert tudja hogy az nyomába se ér a kóstolt 1200 forintosnak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.01.26. 10:36:17

nem

ilyesmi nem történhet kis hazánkban
(modorosblog rlz:)

mg2003 2010.01.26. 10:36:26

@fiatalborivo:
sztem Bor B. szavait nem kell szó szerint venni, (remélem) épp ellenkezőleg gondolta. Egyébként meg.... sokan vannak, akik (még) nem az Alkoholistán pallérozódnak, és vhol el kell kezdeni:) ÉÉs, ezek közül a tehetősebbeknek is szólnak a borversenyek. Nincs ezekkel semmi baj, csak a helyükön kell őket kezelni.Nemrég volt vmelyik boros újságban (Decanter? Bor és Piac ?) egy cikk pont erről, Malatinszky kontra Heimann. Abban sztem nagyjából minden benne volt.

fiatalborivo 2010.01.26. 10:51:23

akkor csak én nem vettem a lapot ha vicces, én inkább piac és kultúrarombolónak veszem az ilyen bejegyzéseket, legyen az bármilyen lapon is, mégegyszer bocs a lehurrogásért ha tényleg csak egy poénra való felhívás volt

csorsza 2010.01.26. 11:04:36

@Bor B.: remélem, csak karikatúraként írod a blogodat... Vagy nagyon sötét vagy.

kármentő 2010.01.26. 11:05:44

@utcai_arcos: véletlenül összefutottam az általad említett figurával. tényleg nem hétköznapi a szövege. jó pénzért eladta a helyet,elköltözött, de már nem borral foglalkozik. egy élelmiszer boltja van

Labancz 2010.01.26. 11:21:51

Ennyire nincs miről írni?! Még a végén meg fog ártani ez a nagy uborkaszezon!
Júj, csalnak a borversenyeken!! Tényleg, hol?
Ronda, csúnya dél-afrikai és minden más bortermelő, ilyet mernek tenni. Irgum-burgum!
Bezzeg nálunk minden rendben van! Itt minden frankó, olyan tiszta és objektív minden borverseny és az oda küldött borok mint a patyolat. Nálunk az ilyesmi elképzelhetetlen! Persze, hogy az, mert nálunk bátran merik a képünkbe vágni, hogy a helyi borversenyen (pl, Villány) nagy-aranyat kapott valamelyik szent termelő a hordómintájára. Aztán amikor megkérdezi a szerencsétlen rádióriporter, hogy de hordómintára miért adnak ilyet? Na, akkor jön az okos válasz, mert tudjuk, hogy nagyon szép bor lesz belőle. Nesze, osszad be magadnak.
Nem régi történet, úgy egy-két éves, de nem emlékszem, hogy itt az alkeszen olvashattam volna róla... Miért nem?
Szerintem Dál-Afrika és Új Zéland is messze van. Sokkal jobban járna mindenki, ha a magunk portáján tennénk rendet. Van itt nekünk Bormarketing Kht-nk, meg glicerines egri borunk, a fent említett nagy-aranyérmes hordóminta mellett, és nagyon hosszú lehetne még a sor...

Labancz 2010.01.26. 11:28:50

@Bor B.: Igazad van, tényleg ez az alap. Már annyira, hogy a Subba is nyomatja ezerrel. LOL :-)

hird 2010.01.26. 11:47:51

@fiatlaborivo
Szerintem neked meg egy kissé lazábbnak kellene lenned. (persze tudom, hogy nehéz lazának lenni abban, amit az ember hivatásának tart). Ugyanis a túl komolyan veszed akkor oda jutsz, hogy azt sem veszed észre, amiko egy karikatúrát látsz ('Bor B')

Én egyébként szeretem a borokat (és mellette még sok egyéb finomságot) de egy ponton túl ez a sommelier-ség kezd erősen a nevetségesség felé tendálni. (és szerintem ez a pont bőven az alatt van, ahol a 'komoly' borszakértők elkezdik a munkájukat.

sydney 2010.01.26. 11:53:29

Uj Zelandon es Ausztraliaban nagy hagyomanya van a versenyzesnek. A borszakuzletekben egymas erik az eremmel diszitett palackok. Altalaban megbizhatok, jol ihato bort jelent az erem.
A versenykultura resze, akarcsak barmelyik sportban hogy nehany versenyzo fennakad a halon.
Annyi elonye van a lebukasnak hogy az illeto boraszat megjobban igyekszik a jovoben mint peldaul a Wither Hills.

ambrusqkac 2010.01.26. 12:01:45

Objektivitás szemszögéből nézve szerintem a "borverseny intézménye" ezer sebből vérzik. Ebből csak egy, bár igen komoly "seb", hogy mi is kerül valójában a pohárba. Minden egyes bírálónak megvan a maga eszményi bora. különböző zsűri különböző eredményeket ad. ráadásul az ítészi ízlés sokszor hangulatfüggő is. időben sokat változik. lefogadom, hogy ugyanaz a zsűri más végeredményt hozna ki ugyanazokra a borokra akár napszaktól, időjárástól függően.
Én azokat a versenyeket preferálom, ahol van "társadalmi zsűri" is, ami a hivatásos ítélet mellett fogyasztói véleményt is felmutat.

Kóstolómester (törölt) 2010.01.26. 12:12:16

"Az 1993-as Wine Buyer's Guide-ban Parker megemlített egy helyi pletykát, miszerint az exportra kerülő Faiveley-borok nem lesznek azonosak azzal, amit helyben lehet kóstolni."

"Sikerült ugyan peren kívüli megegyezniük, de az eset kapcsán felkorbácsolódott indulatok világossá tették, hogy a borpápa persona non grata lett a borvidéken."

Mint meggyőződéses Parkerista, hozzátenném hogy Parker megjegyzése ahhoz is kötődött annak idején hogy az általa kóstolt borok közül sok nem egyezett kóstolójegyzetével. Parker felháborodott és a nagy cégek közül Faiveley-el kapcsolatban nyilatkozott de voltak mások is akik felhúzták a kispincészetek közül.

Parker különben látogatja Burgundiát a mai napig és sok helyen szívesen látják de az biztos hogy nem ír róla többet.

Aki hasonló húzásokra kíváncsi Burgundiával kapcsolatban, jól fogyelje meg a MONDOVINO című film bizonyos részleteit.

Bordeaux-ban is van jópár pincészet kinek ajtaja zárva van előtte, ezért is jár az éves nyilvános kóstolóra, ahol szabad a pálya.

pupakpepe 2010.01.26. 12:43:02

Off
Kostolómester!
A Mondovino-t hol lehet megszerezni?

Már ezer éve szeretném, de nem megy...:(
kérlek segíts, ha tudsz!
On

A cikkről pedig az a véleményem, hogy vihar a biliben...
Én is járok borversenyekre, figyelem is őket, és bizony nálunk is van olyan, hogy egy-egy pince olyan tételekkel nyer nagy aranyakat (min.3-ról tudok), amelyik tételből van kb. 10 karton bora...
de nyer!
nem kell ezen kiakadni, tessék olyan bort készíteni, ami jobb nála:)nem lehetetlen!!!
ilyen az élet!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.26. 12:51:08

@pupakpepe: Nekem megvan, keress meg privátban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.26. 12:53:11

@pupakpepe: Amúgy a lényegi mondanivalódra is reagálva. Nem az élet nem ilyen. Vannak szabályok amiket illik betartani még akkor is ha nincsen rájuk törvény. A tisztesség az tisztesség.

KF 2010.01.26. 13:00:46

@Bor B.: Apám, ez nagggggyyyyon komoly! Először idegbe vertem magam, de már csak röhögni tudok...

Dél-Balaton 2010.01.26. 13:40:02

BZoltán: én is megkereshetlek Mondovinoval kapcsolatban?

Bor B. 2010.01.26. 14:04:49

Ezúton tájékoztatok mindenkit a blog nem az enyém én is az interneten találtam.
Gondoltam oldom kicsit a hangulatot!

Aki meg (mint a szivarosarcú fiatalborivo) komolyan veszik csak szánni tudom.

Egy igazán nagy, kereskedelemből beszerzett borversenyt már rég kellett volna szervezni szerintem, még úgy is ha nem közvetlenül a borászok nevezik a boraikat kontroll céljából évente lehetne.

További szép napot!

Bor B. 2010.01.26. 14:07:51

Ja még annyit, hogy elnézést ha túl komolyan vágtam vissza.
Tényleg én is elszörnyülködtem ezen íráson.

klikk ide · http://www.ejatekok.com/ 2010.01.26. 16:45:57

Mi vagyunk a legjobb borászok, de a legjobb borunk már elfogyott, mert megitta a zsűri.

jardel 2010.01.26. 22:33:41

A Decanter decemberi számában van egy interjú Malatinszky Csabával és Heimann Zoltánnal a tárgyban - tanulságos és egybecseng azzal, amit a posztban írtál. Egy másik érdekes interjú a Heti Válaszban, Tiffán Zsolttal - most nem a politikai tartalmára értem. Szerinte a borverseny (pontosabban a presztízsbor) olyan, mint a divatbemutató: lehet, hogy szép, a szakmának készül és nem mindennapi használatra. A másik dolog, ami eszembe jutott arról, hogy hosszú utat jár be a bor a fogyasztóig, az a borkereskedések tárolási gyakorlata, ami szintén nem garantálja a minőséget. Persze lehet, hogy ez felesleges kényeskedés, de szerintem nem az.

részleges részeges · http://reszlegesreszeges.blogspot.com/ 2010.01.26. 23:15:42

@fiatalborivo:
"a smiley vajon mííííiii?!..." :-P

az avatar kép meg, úgy látom, elég találó
süti beállítások módosítása