Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kadarkakörök

2010.03.13. 06:00 - BOB

A Szekszárdi Borászok Céhe 2006-ban alakult, ha lehet hinni a pletykáknak, pont az Őszödi Beszéd nyilvánosságra kerülésének napján. Nem meglepő módon szekszárdi borászok alkotják a tagságot, nekik köszönhetjük például a Petőfi Irodalmi Múzeum nevezetes Szekszárd-kóstolóit. Összejárnak, együtt kóstolnak, bírálva építik egymást. Kis késéssel tehát, de Szekszárd is követi a borvidéki összefogásban már előrébb járó tájaink példáját. A múlt héten - Pálos Miklós jóvoltából - a céh kadarka-kóstolóján volt szerencsém részt venni. Ilyen széles merítést még piacra sem került kadarkákból még akkor is ritkán kap az ember, ha néhány nagyágyú ezúttal nem képviseltette magát.

Ha van fajta, amit vakon és azonnal össze tudunk kötni Szekszárddal, akkor az a kadarka. Hiába szeretik arrafele a kékfrankost és a merlot-t is, mi több: a cabernet franc is otthonra kezd találni, azért a borvidék zászlójára a rácok által behozott egykori Törökszőlő van felskiccelve. Számtalan klónjával elképesztő lehetőségek tárháza a fajta, lehetséges stílusirányzatainak száma konvergál a végtelenhez. Ezt most is alkalmunk volt megtapasztalni.

Mivel szinte kizárólag még hordóban levő vagy egész frissen palackozott kadarkákat kóstoltunk, ráadásul meglehetősen feszített tempóban, a magam számára kiosztott pontokat ezúttal nem hoznám nyilvánosságra. Elöljáróban azonban annyit megjegyeznék, hogy 2009 egész jó kadarkás évnek ígérkezik. Az alábbi gyorsjegyzetek születtek:

Mészáros Kadarka Rozé '09: alma, eper, nem túl intenzív szín és illat, élénk savak, friss, ropogós, amilyennek egy korrekt rozénak lennie kell.

Németh János Kadarka '09: fűszeres, füstös illat, némi égetett sajt, nagyon halvány zöld bevillanással. Szájban kicsit csípős, kicsit vékony, kicsit lapos. Utóízben zavaró mellékaromákat találtam.

Módos István Kadarka '09: Szép, fűszeres illat. Pici zöldesség mocorog benne. Szájban vékony, kicsit üres közepű, savakban sem teng túl és rövid is. Az illat után csalódás.

Tüske Pice Kadarka '09: Pici bíbor kadarától lilás, mélyebb színű. Visszafogott, alig-illatú. Picit poros, fás. Szájban keserű, üres közepű, nem tetszik.

Sebestyén Kadarka '09: P9-es klón. Ehhez mérten gyönyörű illat, fűszeres, füstös, kicsit fás, de nem zavaróan. Telt test, szép harmónia, igazán szép bor, bár kicsit élénkebb lehetne.

Márkvárt Kadarka '09: Parfümös, gyümölcsös, népszerű stílusú illat. Szájban lehengerlően gyümölcsös, élénkítő, frissítő, jóleső. A reduktív iskola egyik legszebbje.

Mészáros Kadarka '09: Fűszeres, kicsit nyers illat. Szájban élénk, harmonikus, pici kesernyével a korty végében. Élvezetes, fajtajelleges.

Prantner Ferenc Kadarka '09: Alig-illatú, kicsit slamposabb, oxidatívabb. Szájban szép, jó savú és jó harmóniájú. Kicsit más stílus, de egyáltalán nem rossz.

Rokka Borműhely Kadarka '09: Öreg tőkék termése. Érdekes illat. Parfüm, némi gyümölcs. Szájban telt, de kissé nyers, kesernyés véggel. Láthatóan hosszabb érlelésre terveztetett.

Ribling Kadarka '09: Illós.

Posta Kadarka '09: Hordós vanília, édesség, ízben is mint a szirup. Valami érdekes, nem természetes savanya mocorog a háttérben. Kissé művinek tűnik.

Fritz Kardarka '09: Silós, fás, meglehetősen szokatlan illat. Nagyon friss bor. Szájban vastag, glicerines, ugyanakkor jó savú. Lehet még belőle valami.

Heimann Kadarka '09: Diszkrét, decens, de nagyon szép, fűszeres illat. Szájban közepes testű, harmonikus, a korty vége elegánsan kesernyés. Nagyon fajtajelleges és élvezetes.

Sebestyén Iván-völgyi Kadarka '09: Húsvéti főtt-füstölt sonka illata némi gyógyszerrel. Almasavbomlás. Szájban némi almasavas csípés, szép harmónia, picit vékonka korty. Mozog még.

Mészáros "Mészi" Kadarka '09: Brutális fa. Füst, égettség. Simán bevenném, hogy argentin malbec. Elképesztően vastag, de nincs benne sav, ezért nincs vége. Érdekes kísérlet, vaskosabb savakkal egész szép lenne.

Vesztergombi József Kadarka '09: Eper-esszencia. Koncentrált, egyenes, elképesztően gyümölcsös illat. Szájban testes, picit alkoholos. Inkább "nagybornak", mint kadarkának készülhetett. De nagyon szép.

Eszterbauer-Pálinkás Kadarka '09: Rengeteg fűszer és fahordó. Némi papírosság és gyümölcs. Még bomlik benne az almasav, viszont már most meglehetősen komplex. Szájban extraktédes, nagy testű, picit kesernyés végű.

Pécsi Kutató P122-es Kadarka '09: A Kutató két, viszonylag ismeretlen klónból készült kísérletét hozta el. A P122-es virágos, picit parfümös illatú. Szájban telt, jó harmóniájú, ígéretes darab. Jó irány lehet.

Pécsi Kutató P117-es Kadarka '09: Visszafogott illatú, főleg ibolyás. Szájban túlérett cseresznyére utaló aromák, nagy test, picit magas alkohol, némi kesernye a végében. Nem rossz.

A kóstoló végén néhány 2008-as és 2007-es borral is megismerkedhettünk, e megismerkedésből főleg az jött le, hogy vagy gyengébb évek voltak, mint 2009, vagy a kadarka nem túl hosszú életű fajta a palackban.

Bodri Kadarka '08: Mély, oxidált, fülledt illat. Szellőzve nyílik, de kissé egyszerűvé is válik. Szájban is pallérozatlan savakkal operál. Kesernyés végű, de hosszú végű.

Bősz Adrián Kadarka '08: Mandula, fűszerek. Valami bizonytalanságtól eltekintve standard kadarka-illat. Szájban telt, de erősen kesernyés. Közepesen hosszú végű.

Takler Kadarka '08: Elsőre erősen fülledt. Szellőzéssel a fülledtség szépen eltűnik. Szép, fűszeres kadarkásság jön. Szájban harmonikus, élénk, szép. Nem rossz.

Fritz Kadarka '08: Elsőre semmi illat. Ami utána jön, az pedig technokol rapid. Nem jó. Szájban randa kesernyék. Az se jó.

Sebestyén Iván-völgyi Kadarka '07: Némi túlérettség érezhető. Mazsolás, kicsit fás aromák. Szájban is mazsolás, kicsit gyógyszeres is, de a vége kesernyés.

Hladics Károly Kadarka '07: Nagyon zöldnek tűnik, némi ibolya befigyel. Kátrány, zöldségek. Valami perverz elegancia mégiscsak van benne. Ízben is fanyar, kicsit kátrányos, de élénk és elegáns. Érdekes bor.

Vida Péter Kadarka '07: Izgalmas illat. Fűszerek, pici animál, széna, virágok. Nem kadarkás, de izgalmas. Szájban kicsit bárdolatlan, ugyanakkor telt, közepesen hosszú. Összességében rendben van.

Akárhogy is nézem, a kadarka lassan visszakapja jól megérdemelt helyét a honi borkultúrában. Sokak szerint ez volna a magyar pinot noir, de nekem ez a sor inkább azt mutatta, hogy szinte csak szeszélyességében és variációinak sokaságában hasonlítható a nemes burgundi fajtához, az összetéveszthetetlen fűszeressége egyértelműen sajátos, mással össze nem téveszthető jelleget ad neki. S ezzel azt a lehetőséget, hogy a borvidék karakterformálójává, hogy azt ne mondjam: zászlósborává váljon.

Címkék: szekszárd kadarka

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr991833574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.13. 08:14:28

“Utóízben zavaró… kicsit üres… Picit poros, fás. Szájban keserű… nyers illat… slamposabb, oxidatívabb… nem természetes savanya… Silós, fás, meglehetősen szokatlan… némi gyógyszerrel… Füst, égettség… Némi papírosság… pallérozatlan savakkal operál… erősen kesernyés… technokol rapid… Valami perverz elegancia….”

Te BOB…máris nem hoztad meg a kedvemet a Kadarkához…
Jó a szöveg.
Kadarka gyilkosnak készülsz?

Szegediszomelijé 2010.03.13. 09:41:07

Hm. Hát ez most ebben az állapotban zászlóshajónak kevésnek látszik...
Én még nem kóstoltam túl sok Kadarkát Szekszárdról, tetszett a most is kapható alap Mészáros Pál, jó értelemben vett alapbor, kóstolón a Vida, Esztebauer kadarkák. Kiemelkedőnek eddig a Heimann volt számomra, tőle eddigi legjobb a 2004-es Harmados számomra.
Eltarthatóság: van -megfelelő szintű kadarkának! Konkrétan: 1995-ös Hungarovin Kadarka 2004-ben tökéletes, 2004-es Heimann 2009-ben öregedésnek semmi jelét sem mutatóan kiválóan összetett, gyümölcsös, fűszeres, töretlen ívű, határozott de sehol sem túl éles savszerkezet, kellő lecsengéssel. Sokkal magasabb árkategóriák minősége. Manapság a 2006-os Orsolya is rendben -bár ezt még korosnak nem mondanám.
Ha ez tényleg zászlósbornak van szánva, akkor szükség lenne jóval többre az utóbbi kettő minőségében. Lehet, hogy van még, pl.Mészárosék nagy Kadarját még sajnos nem volt alkalmam kóstolni, de nem ezektől hangosak a híradások.A jó értelembe vett alap kadarkáknak pedig a fentebb említett Mészáros szint körül kellene stabil minőséget adni. Én nagyon kedvelem a fajtát. Számomra fontos a kadarkában az élénkség, a vibrálás. Ha ez megvan, úgy tud koncentrált lenni a bor, hogy mégis könnyed marad és kifejezetten jól iható. Ezt pedig mostanság Eger tudja elsősorban: Szentandi, GrófB, Orsi.
Várom a szekszárdi szépségeket!

fiatalborivo 2010.03.13. 09:45:53

Szerintem amilyen a bor azt kell leírni. Nem baj hogy írt rosszat is, mellette legalább annyi jót is. Szerintem a kadarka pont amit említettél is, hogy palackban magában nem biztos hogy hosszú életű, inkább én egy jól fogyasztható 1-2 éves bornak készíteném, meg rosenak, meg a házasítások fűszerének. Talán a legutóbbi a jövedelmező, a legelső meg hamar csinál pénzt. A pinot pont hogy sokáig érlelhető, erről is híres, miért hasonlítana a kadarka rá?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.13. 11:17:06

BOB: a pincénkben tanyázik még egy karton Halmosi Kadarka 2004. Úgy tűnik, jól bírják a palackot. :)
@Kóstolómester: ne igyál kadarkát, nem a te világod. Nem kapsz belőle 80 juró felettit, vagy kénytelen leszel kishordónyit venni...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.13. 15:14:10

Az nem jön át a cikken, hogy volt-e olyan tétel, amit kiemelkedőnek mondanál (mondjuk 7-8 pont körül, esetleg felette).

BOB 2010.03.13. 19:16:21

@akov: Ha lett volna, atjott volna :) 6 pont volt a teteje valoban.

villányifehér 2010.03.13. 20:36:59

Nekem is P9 van, de eddig minden évben kb. a 40 %-a volt csak feldolgozható.
A rozéja ugyan gyönyörű, viszont ilyen alacsony kihozatallal nem igazán éri meg.

iszákos 2010.03.15. 14:47:04

Jó lenne ha valaki megmondaná nekem hogy mit jelent a silós kifejezés a borászatban.
A kóstolt kadarkák 2009 es hordós tételek voltak vagyis ezek a borok talán még ha félig vannak készen .Ezért értékelni is így kell. Ja igen kell a szakmai tudás. Ezt már majdnem el is felejtettem. Tisztelt BOB a jegyzeteidet olvasva lehet hogy én egy másik bor kóstolón vettem rész,néhány termelő esetében.

pécsi borbarát 2010.03.16. 14:02:05

Hetényi János pincészetének 2007-es Kadarkáját kóstolta valaki?

vörös és fehér 2010.03.29. 07:45:03

Hétvégén kettő kadarkát is megkóstoltam a fentiek közül, Németh Jánosé lényegesen jobban tetszett, mint Bob leírása alapján vártam volna. Fűszeres, gyümölcsös, kicsit még kesze-kusza bor, asmi régi tőkék termése, felvásárolt alapanyag, János szeretne saját kadarkát is, jelenleg ennek a helyét keresi.
Pálos Miklósé pedig egy fura szerzet. 80-100éves tőkákről származó, színre, illatra tipikusnak mondható kadar, de a kortyban markáns, érett tanninok is vannak, érezhetően útja eleján jár, kiváncsi leszek mi lesz belőle.
süti beállítások módosítása