Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bor Franciaországból

2011.11.18. 06:00 - Az Alkoholisták

"Viszontellenben engem (és talán nem csak engem) érdekelne, hogy ha mondjuk Franciaországba megyek síelni, melyik webshopból és milyen borokat lenne érdemes a szálláshely címére rendelni?" - vetette fel egy kommentelőnk a minap. Nos, minden kívánságunk így teljesüljön, már mondom is. Nem légből lopom az ötletet, a forrás a francia Le Point című hetilap 2011. szeptember 8-i száma. Nevezett - egyébként igen kiváló - folyóirat az őszi borvásár apropóján készített felmérést a francia boros webshopokról.

Négy kritérium alapján osztályoztak 14 nagyobb webshopot: a maximális 20 pontból 8-at tesz ki a választék nagysága és - főleg - minősége. 5 pontot lehetett szerezni a weblap ergonómiájával, itt elsősorban a kezelhetőséget, átláthatóságot pontozták. Ez a kategória hozta a leglelombozóbb eredményt, 3-asnál jobbat senki nem kapott. A harmadik kritétium a szolgáltatás minősége volt: a telefonos segítség- és információkérésre adott kielégítő válasz, a gyors házhozszállítás és a tökéletes csomagolás 4 pontot ért. Az utolsó, 3 pontos szempont alapján pedig a webshopon fellelhető tanácsok és információk mennyiségét és minőségét értékelték. A zsűri természetesen a kereskedések mindegyikéből rendelt is.

A Point 14-es listájának dobogósai:

1. Vintageandco.com. A győztes nem kevesebb mint 14,5 pontot kapott a 20-ból, noha választékból eleve hátrányból indult (5,5/8), hiszen elsősorban Bordeaux-ra, Burgundiára és a Rhône-völgyre, valamint Armagnacra specializálódott kereskedésről van szó. Az oldal valamennyire beszél angolul is, de azért túl sokat ne várjunk tőle. A Vintageandco egyébként a Joseph Dupeyron által 1905-ben létrehozott Ryst Dupeyron weboldala, a szakterületein kívül évjáratos portókat, whiskyket is tart, Champagne-ban sem rossz. A szállítás 12-19 euróba kerül Franciaországon belül, 2-3 munkanap ha raktáron lévő bort rendelünk, 8-15, ha beszerzés alatt állót. Bankkártyával és utalással is lehet fizetni. Egyébként Magyarországra is vállalnak kiszállítást, a hatos kartont pl. szűk 50 euróért. Nem abszurd gondolat: primőrben is lehet bort vásárolni az oldalon - pl. egy karton Cheval Blanc-nál valószínűleg többszörösen meg fog térülni az az ötvenes.

2. ChateauOnline. A webshop állítása szerint a Jean-Michel Deluc mester-sommelier vezette kóstolóbizottság folyamatosan járja a borvidékeket, és a kínálat minden borát megkóstolták. Az angolul sajnos egyáltalán nem tudó site (ejtsd: szit) a négy leghíresebb francia borvidékre (Bordeaux, Burgundia, Rhône-völgy, Champagne), illetve a Loire völgyére koncentrál, de a languedoci választék is elfogadható. A legolcsóbb kereskedésként reklámozzák magukat, és azt állítják, hogy amennyiben valaki mégis talál alacsonyabb árat, kifizetik a különbözetet. Raktáron lévő borból 5-7 munkanap alatt vállalják a kiszállítást belföldön 1-6 üvegig 6,99 euróért, több palack esetén itt lehet tájékozódni az árakról. Itt is van primőr értékesítés.

(A harmadik helyet háromszor is kiosztották:)

3. Lavinia. Borszaküzlet- és étteremhálózat, igen figyelemreméltó választékkal. (A Point tesztjében ez az oldal kapta a legtöbb pontot választékból, 8-ból 7-et.) Ha kevésbé népszerű borvidékről szeretnénk érdekes sorokat beszerezni, helyben vagyunk. Fizetéstől számított 5 munkanapon belül szállítják ki a rendelést, 14 euróért. A Laviniának tényleg a választék a legerősebb oldala, de ez gondot is okozhat, ha nem tudjuk, hogy pontosan mit akarunk, pláne hogy az oldalon elég nehézkes a navigáció.

3. ChateauNet. A (többek között a Petrust is bíró) Duclot-csoporthoz tartozó webshop szintén a négy nagy francia borvidékre és Loire-ra specializálódott, burgundiban különösen erős. Petrust, Yquemet is tartanak az oldalon, de nem csak méregdrága tételeik vannak. 18 palackig a fizetéstől számított 2-5 munkanapon belül szállítják ki a rendelést, 12 euróért.

3. Vin-malin.fr. Ez az oldal is csak tesztelt borokat árul, a bemutatkozó szöveg szerint több tíz bort kóstolnak meg hetente. A választék itt is a nagyokra plusz Loire-ra koncentrál. Fő erősségük Burgundia. A szállítást 2-3 napra vállalják 12 euróért. Jó tudni, hogy ha elszalad velünk a ló, és síelés közben lenullázzuk a borkészletünket, 15 euróért vállalnak "villámszállítást", egyetlen napon belül, akár szombaton is.

[Mistinguett]

Címkék: franciaország szemleszerű

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr63389248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.19. 22:23:02

@tomlaker: Igen, ez talán a legismertebb oldal, a tesztben is szerepelt, de valahol a lista második felében csak. Elég gyakran hallani olyat, hogy késnek a kiszállítással, főleg primőrben. Ha jól tévedek, nemrég perelték is őket valami ilyesmi ügyben.

muskotály küvé 2011.11.21. 17:13:28

Köszönöm szépen, élni fogok a jótanácsokkal!
(Már a poszt kirakása után is akartam írni, de nem sikerült.)

117 2011.11.29. 13:40:53

Már csak aZ a kérdés, hogy mit igyunk, ha a helyi vensótól megfájdul a gyomrunk... :-)
süti beállítások módosítása