Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

La Dame de Montrose 2006

2011.11.24. 06:00 - palack

Ő csak egy nagyon jó birtok második bora, ott bizony nem szokták túlbonyolítani azt a bizonyos piramist. Cserébe a kereskedők az árakkal játszanak, de nagyon durván: van évjárat, amit hatvan euró alatt vesztegetnek, a 100 Parker-pontos 1990-esért viszont ötszázötvenet kérnek. A második bor ehhez képest kispálya, címszereplőnk egy gyengébb évjárat szerény szülötte: potom huszonnégy euróért enyém lehetett. Parkerék szerint az okos fogyasztó választása: 58% merlot, 30% cabernet sauvignon és 12% cabernet franc házasítása egy cseppnyi petit verdot-val megbolondítva. Rétegzett, buja és húsos. Érett piros és fekete gyümölcsök fonódnak benne össze földes és gazdagon fűszeres jegyekkel. Puha, kerek és szexi, 10-12 éves koráig el kell fogyasztani. 90 pont. Hát, rajtam aztán ne múljon, ötévesen kegyetlenül elpusztítottam.

Szép bíbor színű, sötét maggal és halványabb bíbor gyűrűvel. Rettentően zárkózottan indít, morcos, nem szereti megmutatni magát. Ha valamit, akkor ezt a bort dekantálóban kell szellőztetni. Idővel, türelemmel érett, apró szemű gyümölcsök, leginkább málna és kökény érkeznek. Mellé egy kis földesség, egy kis fűszeresség, semmiből sem sok, továbbra is visszafogott a hölgy. Kóstolva sem egy versenybor alkat, nem veszi le a lábáról a kóstolót első nyeletre. Nagyon puritán, viszont tanítani lehetne a struktúrát, a dísztelen tökéletességet rajta. Mert a szerkezete hibátlan. Jó testű, közepesen vastag, izmos, erőteljes. Jó sok tannin, ami egyáltalán nem édes, de nem is érdes. Hízelkedésről szó sincs, sőt inkább kemény mégis valahogy a maga hűvös módján sima. Savak és alkohol tökéletesen a helyükön észre sem venni külön őket, remekül beépülnek az egészbe. Ízében gyümölcsös, érett, de naturális, épp csak egy kis édesség bujkál benne a korty legelején. Utána semleges: se nem édes, se nem savanyú, se nem sós, se nem keserű, mégsem ízetlen és korántsem üres. Mégis valahogy hűvösen megőrzi semlegességét, hogy semmi se vonhassa el a figyelmünket a lényegről, a struktúráról. Lecsengése hosszú, halkan sokáig maradó, érett tanninosan szigorú. Hét pont.

Asszaszin vagy Borg, én mégis szeretem.

Az íz lényegtelen, az ellenállás hiábavaló. Tökéletességre törekszünk. Biológiai és technológiai sajátosságaitokat magunkévá tesszük. Kultúrátokat asszimiláljuk, hogy a miénket szolgálja.

Címkék: 2006 kóstolás vörös bordeaux hétpontos montrose

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr613402325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása