Ő csak egy nagyon jó birtok második bora, ott bizony nem szokták túlbonyolítani azt a bizonyos piramist. Cserébe a kereskedők az árakkal játszanak, de nagyon durván: van évjárat, amit hatvan euró alatt vesztegetnek, a 100 Parker-pontos 1990-esért viszont ötszázötvenet kérnek. A második bor ehhez képest kispálya, címszereplőnk egy gyengébb évjárat szerény szülötte: potom huszonnégy euróért enyém lehetett. Parkerék szerint az okos fogyasztó választása: 58% merlot, 30% cabernet sauvignon és 12% cabernet franc házasítása egy cseppnyi petit verdot-val megbolondítva. Rétegzett, buja és húsos. Érett piros és fekete gyümölcsök fonódnak benne össze földes és gazdagon fűszeres jegyekkel. Puha, kerek és szexi, 10-12 éves koráig el kell fogyasztani. 90 pont. Hát, rajtam aztán ne múljon, ötévesen kegyetlenül elpusztítottam.
Szép bíbor színű, sötét maggal és halványabb bíbor gyűrűvel. Rettentően zárkózottan indít, morcos, nem szereti megmutatni magát. Ha valamit, akkor ezt a bort dekantálóban kell szellőztetni. Idővel, türelemmel érett, apró szemű gyümölcsök, leginkább málna és kökény érkeznek. Mellé egy kis földesség, egy kis fűszeresség, semmiből sem sok, továbbra is visszafogott a hölgy. Kóstolva sem egy versenybor alkat, nem veszi le a lábáról a kóstolót első nyeletre. Nagyon puritán, viszont tanítani lehetne a struktúrát, a dísztelen tökéletességet rajta. Mert a szerkezete hibátlan. Jó testű, közepesen vastag, izmos, erőteljes. Jó sok tannin, ami egyáltalán nem édes, de nem is érdes. Hízelkedésről szó sincs, sőt inkább kemény mégis valahogy a maga hűvös módján sima. Savak és alkohol tökéletesen a helyükön észre sem venni külön őket, remekül beépülnek az egészbe. Ízében gyümölcsös, érett, de naturális, épp csak egy kis édesség bujkál benne a korty legelején. Utána semleges: se nem édes, se nem savanyú, se nem sós, se nem keserű, mégsem ízetlen és korántsem üres. Mégis valahogy hűvösen megőrzi semlegességét, hogy semmi se vonhassa el a figyelmünket a lényegről, a struktúráról. Lecsengése hosszú, halkan sokáig maradó, érett tanninosan szigorú. Hét pont.
Asszaszin vagy Borg, én mégis szeretem.
Az íz lényegtelen, az ellenállás hiábavaló. Tökéletességre törekszünk. Biológiai és technológiai sajátosságaitokat magunkévá tesszük. Kultúrátokat asszimiláljuk, hogy a miénket szolgálja.
Utolsó kommentek