Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Torcicoda Primitivo 2008

2010.12.06. 06:00 - Octopus

Alulértékelt borvidékekben kevés európai ország szűkölködik, nincs ez másképp Olaszországban sem. A csizma sarkát lefedő Puglia az ország legrégibb borvidéke, egyben a legnagyobb termelő is, az olasz borok körülbelül egyhatoda innen kerül ki, ezzel világviszonylatban is benne van a TOP 10-ben. A mennyiségi szemlélet túlzottan is meghatározó volt az elmúlt évtizedekben, a helyi termés jó része toszkán vagy éppen francia borokat volt hivatott felhízlalni, esetleg vermutként végezte.

A változás azonban itt is elkezdődött, egyre több a minőség-orientált termelő, javul a színvonal, az elismertség hiányában azonban az árak továbbra is alacsonyak, kiváló vételeket kínálva így a kísérletezésre nyitott fogyasztónak. De nem csak a bor olcsó, hanem a föld is, és ez vonzza a befektetőket, akik között az Antinorikat is megtaláljuk. 1998-ban alapították meg a Tormaresca birtokot, mely két különálló területtel rendelkezik, egyrészt a Castel Del Monte D.O.C.-ban, másrészt a Salentói-félszigeten. Bár francia fajtákat is termesztenek, főként az őshonos szőlőkre koncentrálnak: negroamaro, aglianico, primitivo. Utóbbit nagyon megkedveltem a múltkori pugliai kóstolón, a Leone de Castris-ra azóta is vágyok, de persze nem kapni itthon - ellenben a Tormaresca-féle interpretációt igen, ki is próbáltam.

Tormaresca Torcicoda 2008, Salento I.G.T.

100% primitivo, 10 hónapot érlelődik francia és magyar barrique-ban. Sötét, mély rubin, még éppen átlátni rajta. Illata intenzív, meleg karakterű, extravagáns, a fekete cseresznyés, szedres gyümölcsösség mellé mintha egy kis maracuja csempészne izgalmat. A tölgyes-vaníliás hordó elsőre kicsit erős, szellőzéssel némileg csillapodik, szerencsére. Nem rossz kezdés, de ami a legjobb, hogy belekortyolva legalább ilyen jó a bor, azonnal betölti a száj minden szegletét, gazdag, struktúrált, koncentrált, de nem esik túlzásokba. A 14-es alkohol teljesen illeszkedik az ízbe, melyet az aszalt meggy vezet, és hosszan érezhető, finom fanyarságot adó markáns tannin. Hosszú, édesfűszeres lecsengés. Fiatal, jó szerkezetű bor, kicsit rusztikus, de még jól is áll neki. Valahol 6 és 7 pont határán helyezném el most, egy kis palackérleléssel még tiszta hetes is lehet belőle (3950 Ft, Bortársaság). Érdekes lenne egy komolyabb szekszárdi sorban vakon megmérni.

Címkék: olasz hétpontos antinori primitivo tormaresca hapontos

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr482495739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenyei 2010.12.06. 09:34:52

Csak érdekességképpen: az Európai Kádárok hordóit használják?

Jenyei 2010.12.06. 11:45:27

Válaszféle magamnak:
"Aged in used Hungarian and French oak for ten months"

thewineconsultant.com/newsletter/651/

Ennyit találtam. Az miért jó nekik, hogy használt hordóban érlelnek?

Octopus 2010.12.06. 13:36:10

@Jenyei: a válasz ott rejtőzik az általad linkelt oldalon is, csak nem a Torcicoda-nál, hanem az első bornál: "... has been aged 15 months in 100% French oak. 98% of the barrels have been used in previous vintages, so they are "neutral" or imparting minimal influence other than minute oxidation to round and soften the wine."

(azaz az új hordó által a borhoz adott vaníliás-fűszeres-tölgyes aromákat minimalizálják. A primitivóban azért így is maradt, a birtok weboldala egyébként nem említi, hogy használt hordókat használnának)

Jenyei 2010.12.06. 15:34:50

@Octopus: köszönöm a választ.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.06. 17:36:37

Kösz a post-ot. Meglep, hogy magyar fát is használnak. Amikor Puglia-ban jártam, nekem úgy tűnt, hogy szlavón tölgy (nagyobb hordóknál) és francia tölgy mániájuk van.

Meglep az is, hogy Tormaresca van Mo-n!

A primitivo számomra fura volna egy szekszárdi sorban, mert erősen kék virágos aromatikája van (lehet), aminek intenzitása, nyilván a borásztól is függ(het). A CabFranc-nak is vannak/lehetnek ilyen elhajlásai, de nem annyira intenzív, mint azt a primitivonál meg lehet élni.
süti beállítások módosítása