Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kopár a Pétrusnek farkasa

2005.09.06. 21:24 - alföldi merlot

A 2005. márc. 31-i Wine Spectatorben jelent meg az alább ismertetett cikk eredetije. Aki angolul akarja élvezni, az itt teheti meg némi ügyeskedés árán: A Wine Collector's Shoot-Out , aki szereti az anyanyelvét és a leiterjakabokat, az olvassa ezt. James Suckling két- uszkve háromflekkes tárcája Gere Kopár-apológiában csúcsosodik ki. (Óh, igen, egy újabb Pétrus-verés [l Kevésbé művelt, de művelődő alkoholistáknak: a Château Pétrus a világ egyik legismeretebb és legdrágább pincészete, a bordeaux-i elitklub tagja. Borai szinte kivétel nélkül ezerdolláros palackáron vagy még drágábban kelnek el. A Pétrust tartja a nemzetközi borkritika a világ legjobb merlot-jának, bár a pomeroli pincészet nimbusza az utóbbi néhány évben mintha kopásnak indult volna. Ja, és ne felejtsük azt az itthon híressé vált bécsi kóstolót, ahol a Gere Solus leverte.]!) A meghatottságtól elhomályosul tekintetünk, és elsiklik a szerzői és szomszédos jogok felett.

Szopós Jakab, a nagytekintélyű Borfigyelő mediterrán különtudósítója övig be volt szarva. Tudta, hogy erre a vacsorára könnyen rámehet a gatyája. Történt ugyanis, hogy egy menő Los Angeles-i forgatókönyvíró és borbuzi meghívta egy csoportos borpárbajra. A szabály egyszerű: aki a legszarabb bort hozza, az állja a cechet.

"Ne fossál Jakab!" – nyugtatta a házigazda. "Hoztam neked egy tuti bort". De a mi Jakabunk csak fosott; valami azt súgta neki, hogy még aznap este beviszik az erdőbe.

A borleszámolás helyszíne a Campanile étterem volt, amely túl azon, hogy jó hírű kajálda, a Sine Qua Non [7]rögtelen borászának, Manfred Kranklnek a főhadiszállása. Ennek megfelelően profi módon intézték a borvakítást. Minden palackot számozott papírzacskóba csomagoltak, és külön karaffal együtt szervírozták. Minden borhoz adtak egy Riedel poharat szintén sorszámozva.

Az első négy tételhez gombás rizottót szolgáltak föl. A mi Jakabunknak tetszett mind a négy, de nem ájult el. A legkevésbé a kettes jött be, egy érdekes, de zárkózott bor. A négyes sem volt egy nagy durranás, Jakabunk valami vékony és roskatag claret-ra gyanakodott. A következő három palackhoz coq au vint szolgáltak fel. Ez az etap szaftos és nagy vörösöket hozott; Jakab újvilági shiraz/syrah-nak tippelte őket. Neki a hetes jött be a leginkább: egy telt és behízelgő, bársonyos tanninú bor.

Az utolsó három versenyző bárányt kapott köretként. A kilencedik tökéletesen illett a pecsenye rusztikus karakteréhez. Csodás ibolya és bogyós gyümölcs aromával nyitott, és a szájban telt és bársonyos volt. Hősünk valami újhullámos spanyol vörösnek tippelte. A tizes sem adta alább: egy remek egyensúlyt mutató, selymes és gyümölcsös, valószínűleg kaliforniai szuperküvé volt.

Levezetésként egy sajttálat szervíroztak, és jöhetett a szavazás. Az est házigazdája úgy döntött, hogy túl nagy szivatás volna egy kártyára terhelni az egész cehhet, ezért azt javasolta, hogy a két utolsó helyezett osztozzon a számlán. A legrosszabbnak járó trófeát és vele a fél számlát a négyes vitte el. Volt valami stichje és még öreg is volt. A számla másik felét a kettes számú versenyző nyerte el. Ezt laposnak, alkoholosnak és kissé édesnek találta Szopós Jakab. A négyes tétel Pomerolból érkezett: egy Château Trotanoy [8]1970. Az asztal végén a lemezkiadós csákó arcáról lefagyott a mosoly. Fiatalabbat köllött volna venni, gondolta magában Jakab.

Amikor a kettesről is lekerült a zacskó, a sokat látott boríró is majdnem padlót fogott. Kétszer kellett megnéznie a címkét. Château Pétrus 1989. "Szent Habakukk, egy 100 pontos. Ez csak egy távolkeleti hamisítvány lehet" – mondta magában. De tévedett. Teljesen frankó originál, a new yorki importőr matricájával.

"Még soha nem ittam jó 89-es Pétrust" – forgatta meg kést a borsznobok hátában a házigazda. "Egyszerűen túl van értékelve. Amikor legutóbb négy évjárat Pétrus-t kóstoltunk össze vakon négy Pahlmeyer Merlot-val, nálam az 5., 6., 7. és 8. lett a Pétrus."

"Sajnáltam azt a kis mókust, aki a Pétrust hozta – mondja Jakab. Látszott, hogy az ürge köpni-nyelni nem tud. Tutira ment, a legjobbat hozta a pincéjéből, és most nem elég, hogy széttölthette azt a 7,5 decit, aminek a kurrens árfolyama 1300 dollár körül mozog, de még a vacsoraszámla felét is fizetheti. Sajnáltam, de annak azért örültem, hogy az ő Pétruse volt, és nem az enyém!" A társaság többi tagján is látszott a megkönnyebbülés. Hamarosan érkezett egy '83-as Rieussec, amit percek alatt fölszippantottak. Aztán a vesztesek előbányászták a hitelkártyáikat, és fizettek, mint a köles.

Az est legjobb bora a kilences lett, egy '99-es Martinelli Hop Barn Syrah. Jakabnál is az volt a befutó. (Arról persze hallgatott, hogy ő spanyol újhullámosnak tippelte.) Az ő kölcsönbora, egy 2002-es Marquis Philips Shiraz lett a második. Vagyis nem verték át a palánkon. Az est legnagyobb meglepetése azonban a tizes számú bor volt, egy 2000-es Gere Kopár. Egy bordói cuvée Magyarországról.

És itt átadom a szót Jakabnak: "Nem hogy soha nem kóstoltam, de még csak nem is hallottam róla. Ha egy vakteszten egy magyar vörös legyőzheti a Pétrust, akkor azt kell mondanunk, hogy a bor világában a bátraké a szerencse."

Címkék: szemleszerű

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4613062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2005.09.06. 22:34:24

Ugy latom ma mar minden a versenyeztetesrol szol :) megse lovi legyen mar a borfogyasztas, kezd unalmas lenni

FT 2005.09.07. 08:31:35

Kösz a jó tollú fordítást/ismertetést. Respect.

morc 2005.09.07. 09:09:06

Gratulálok! Ti, mint szakértők, Kopárból melyik évjáratokat ajánljátok, és melyektől tanácsolnátok inkább el?

morc 2005.09.07. 09:11:54

Gratulálok! Ti, mint szakértők, Kopárból melyik évjáratokat ajánljátok, és melyektől tanácsolnátok inkább el?

Szabó úr 2005.09.07. 09:28:31

Kedves morc! Jelenleg a 2000-est tratják a legjobbnak. Eltanácsolni egyiktől sem szükséges, mert gyengébb években (pl. 2001) Gere úr egyszerúen nem is jön vele piacra.

Hajós 2005.09.07. 09:30:21

Jó story. De aki foglalkozott vele eddig is tudta: 1. Kopár jó bor. Legalábbis a 2000-es. 2. Petrus és a franciák túlárazottak. Shiraz mester te mondod ezt, aki borbíráló vagy. Az nem verseny? Inkább a legfrisseb Decanter cabernet tesztjét magyarázd meg. Ha meg hülyeséget akarok mondani, akkot Petrus=1300 USD, Kopár 2000=1500 USD, Vylyan Duennium 2000 meg 1800 USD, mert az utóbbi meg Brüsszelben verte meg a 2000-es Kopárt 2004-ben. Mert az csak ezüstérmes lett, a Duennium meg arany. Bibibí:)

kifli 2005.09.07. 09:58:48

"Ja, és ne felejtsük azt az itthon híressé vált bécsi kóstolót, ahol a Gere Solus leverte" leverni poharat szoktak:) ott voltatok a bécsi 'urbanlegend' kóstolón?

Hajós 2005.09.07. 09:58:51

legrisseb=legfrisebb

Hajós 2005.09.07. 10:12:37

legrisseb=legfrisebb

xy 2005.09.07. 13:52:44

Mi lesz itt ha nem is olyan sokára kifut a 2003-as Kopár...huhúúúúú

Medve 2005.09.07. 13:55:12

Szerintem alapból teljesen hülye az, függetlenül attól, hogy hol lakik és mennyi pénze van, aki egy palack borért, amit elfogyasztásra vesz (tehát nem befektetésnek, mert arra más a mérce), többet ad, mint 100 EUR szorozva a fogyasztási hely drágasági faktora (ami sokszor nem kicsi: a Jules Verne étteremben Párizsban, ami az Eiffel torony elsö szintjén van, pár éve egy céges úton ügyfelekkel 350 EUR-ért ittunk olyan bordóit. ami ugyan kitünö volt, de három hónappal késöbb egy Strasbourg-i borszaküzletben 38 EUR-ért vettem meg palackját...). Sokfelé jártam az elmúlt 20 évben a világban, és annak alapján, amit láttam, személyes véleményem az, hogy ezért a pénzért már a világon bárhol, szinte bárhonnan származó, kiválóbbnál kiválóbb nedüt lehet kapni, nálunk itthon pedig - hála az égnek hogy az áraink még nem szálltak így el - akár egyszerre két vagy több palackot is magunkévá tehetünk. Szar a nemzetközi bormarketingünk és nem támogatjuk eléggé a borászatot állami szinten, ennyi az összes gond, a borászainkkal és a termöterületekkel már jó ideje a csúcson vagyunk (francia ismerösöm szemébe szöktek pár éve könnyek, amikor Füreden vacsora elött könnyü aperitifként megkóstolt egy 2001-es Figula Sauvignon Blanc-t...). Ja, és irigylem azokat, akiknek a haverjaikkal módukban áll megitatni egy '70-es Château Trotanoy-t.

Medve 2005.09.07. 13:58:24

Szerintem alapból teljesen hülye az, függetlenül attól, hogy hol lakik és mennyi pénze van, aki egy palack borért, amit elfogyasztásra vesz (tehát nem befektetésnek, mert arra más a mérce), többet ad, mint 100 EUR szorozva a fogyasztási hely drágasági faktora (ami sokszor nem kicsi: a Jules Verne étteremben Párizsban, ami az Eiffel torony elsö szintjén van, pár éve egy céges úton ügyfelekkel 350 EUR-ért ittunk olyan bordóit. ami ugyan kitünö volt, de három hónappal késöbb egy Strasbourg-i borszaküzletben 38 EUR-ért vettem meg palackját...). Sokfelé jártam az elmúlt 20 évben a világban, és annak alapján, amit láttam, személyes véleményem az, hogy ezért a pénzért már a világon bárhol, szinte bárhonnan származó, kiválóbbnál kiválóbb nedüt lehet kapni, nálunk itthon pedig - hála az égnek hogy az áraink még nem szálltak így el - akár egyszerre két vagy több palackot is magunkévá tehetünk. Szar a nemzetközi bormarketingünk és nem támogatjuk eléggé a borászatot állami szinten, ennyi az összes gond, a borászainkkal és a termöterületekkel már jó ideje a csúcson vagyunk (francia ismerösöm szemébe szöktek pár éve könnyek, amikor Füreden vacsora elött könnyü aperitifként megkóstolt egy 2001-es Figula Sauvignon Blanc-t...). Ja, és irigylem azokat, akiknek a haverjaikkal módukban áll megitatni egy '70-es Château Trotanoy-t.

Türkmenbasi 2005.09.07. 14:03:26

Ha jól tudom a 2000. év kiemelkedő évjárat volt Villányban. Kiváló cikk volt, élmény volt olvasni és bár a borokat valóban elsősorban inni kell és nem versenyeztetni azért jól esett a végeredmény. Egyébként nem lenne baj, ha ilyen háziversenyekről többet olvashatnánk itt mert a Decanter nem kényeztet minket ilyen szempontból.

Puglia Rosso 2005.09.07. 14:10:39

Vajon ki lehetett az a merész, aki benevezte a Kopárt erre a vacsorára? Nagyon bízhatott benne...

2005.09.07. 21:09:37

Hajos, lehet hogy tobb smileyt kellett volna odatennem? :)))))))))) PS nem talalkoztam az emlitett kiadvany cabernet tesztes szamaval, mit kell magyarazni?

shiraz 2005.09.07. 21:11:30

Medve, pontos diagnozis, sot en legtobbszor 50 euroig megoldok mindent.

bankár 2005.09.09. 10:37:45

pár napja az Orbán téri /XIIker/ delicatesben vettem 2000-* Kopárt nagyon korekt áron és volt még! nagyon szép a borválasztékuk.

Borszer 2005.09.12. 20:49:22

Ez egy baromság.De nem baj, mert népszerüsíti a magyar bort arra pedig szükség van.

miki 2005.09.13. 09:58:45

Hello Bankár! Meg tudod mondani az Orbán téri delicates pontos nevét vagy címét vagy telefonszámát? Köszi.....

gábor 2005.09.13. 21:51:18

Hali. Én elolvastam az eredeti cikket, sajnos nem éppen így szól. "When a Hungarian red beats Pétrus in a blind tasting, you know the world of wine is a gunslinger’s paradise." A gunslinger szó igazából vadnyugati párbajhőst jelent, sajnos a mondat értelme a magyar vaktyúk is talál szemet közmondásban foglalható össze. -Hogy mit gondolok a "kedves" James-ről aki a magazin szerint 1981 óta küldözgeti Olaszországból a borszakértő leveleit, ezt talán nem kell részletesen kifejtenem...

gábor 2005.09.13. 21:52:51

Hali. Én elolvastam az eredeti cikket, sajnos nem éppen így szól. "When a Hungarian red beats Pétrus in a blind tasting, you know the world of wine is a gunslinger’s paradise." A gunslinger szó igazából vadnyugati párbajhőst jelent, sajnos a mondat értelme a magyar vaktyúk is talál szemet közmondásban foglalható össze. -Hogy mit gondolok a "kedves" James-ről aki a magazin szerint 1981 óta küldözgeti Olaszországból a borszakértő leveleit, ezt talán nem kell részletesen kifejtenem...

kadarka 2005.09.14. 10:28:21

Sajnos tévedsz, a mondat érteleme az aki mer, az nyer magyar közmondásban foglalható össze.

AM 2005.09.15. 08:22:10

Alaposabban utánanéztem a 'gunslinger' szónak, és a megoldást valószínűleg az üzleti életben meghonosodott jelentése adja meg: ezt a kifejezést olyan tőzsdei befektetőkre alkalmazzák, akik a piac által reménytelennek ítélt, alacsonyan jegyzett részvényeket vásárolnak a kiugróan magas profit reményében. Ennek megfelelően amennyiben a világ 'gunslinger's paradise', akkor az valóban a "bátraké a szerencse", ill. az "aki mer, az nyer" mondással írható le. Kedves Olvasóimat ezúton megkövetem, és a cikk záró mondatát a fentiek tükrében módosítom.

gábor 2005.09.15. 22:41:46

Legyen úgy. :-) -A 2000-es Gere-kopár viszont tényleg igen jó, és ez a lényeg.

Macska János 2005.09.29. 14:48:03

A Bortársaságnál így fordították.
süti beállítások módosítása