Kaptam a családtól 2 órát arra, hogy hiányos ismereteimet toldozgassam a magyar másod-, és harmadvonal terén. A Borfaluban az a szép, hogy olyan arcokkal ismerkedhetünk, akiktől egyébként félnénk egy egész palack bort vásárolni. És még a trendrabszolgáknak sem kell szomjan halniuk: adnak ezerért is decit, és jól csengő nevek is jöttek, többnyire Villányból.
Relatíve esztétikus és tágas körlet, kellemes kis leülős helyekkel. A kultúrának is adtak: volt színpad, rajta borvidékeket bemutató előadás, aztán jelmezes felvonulás, végül csatakos lovak (animális illusztrációnak).
A lacikonyhát sajnos itt sem lehetett megúszni, mint ahogy a bagózást sem, ami ugye a művelt alkoholizmus ősi ellensége.
De a lényeg a borban van. Következzék a borfalusi vademecum:
Kis jelmagyarázat az elején: É - érdemes újranézni, K - korrekt, de ennyi elég volt belőle, N - nem ajánlom
Korom Családi pince
– 2003 Kesztölci Chardonnay: 15,7 alk., 23-as szüreti cukorból (érdekes, de nem lehetetlen), élénk újfás jeggyel nyit, alkohol szúr, mellette tropikális, és meszes jegy, ízben extrakt, és alkoholédes, olajos test, de szép sav, lecsengésben kesernye, a végén a fa újra odacsíp. É
–2004 Kesztölci Zweigelt Siller( fsz.): Édes, málnás, szedres illat, kis fűszerrel, zellerrel, teste közepes, ízben apró erjedési hibajegy, de az édes, gyümölcsös érzet elsöpri, lecsengése kellemes. K
Gál Tibor
–2003 Chardonnay: A közelben sülő malac faszénre csöpögő zsírjának füstje torzította az illatolást, ennek ellenére tropikális, vaníliás, minerális illat, ízben kerek, tökélyre csiszolt, lecsengése hosszú, barack, mangó jegyekkel felvértezve. K
–2003 Pinot Noir: Meseszép csokis, egzotikus fűszeres, meggyes illat, sűrű szövésű anyag, édes simogató tanninnal, teljesen kitölti a szájat, nyelés után is intenzív marad a szájban, hosszan örömet okozva. É
–2003 Bikavér: 40% KF – 20% CS –20%CF – 20%M, illatában a kékfrankos gyümölcsössége, fűszeressége a domináns, de sajna a CS zöldessége bevillan, rombolva az összhangot, ízben ugyanez a helyzet. Remélhetőleg gyorsan eltűnik Egerből ez a fajta. N
Vesztergombi József
–2003 Kadarka: Ajánlásra kerestem fel a standot, nem bántam meg! Olyan intenzív, mély illatú a bor, hogy csak csodáltam. Magyaros fűszeressége példaszerű, mellé egy kis szilva, egy kis túlérett cseresznye. Teste közepes, ízében krémes, simogató, szájat kitöltő. Utóíze idomul az egészhez, szép emléket okozva. É
–2002 Kékfrankos: Krizantémos illat, alkoholédes, kevés gyümölccsel megáldott bor, olyan rusztikusabb vonal, valami kis nyersességgel. N
–2003 Kékfrankos: Hát nehéz elhinni, hogy ugyanaz a termelő. Érdekes vajas illatjegy, mellé meggy, málna, fűszer. Teste közepes, szerkezete szép, jó egyensúlyú a bor. Extraktja magas, édes csiszolt tannin, savai szépen magasan tartják a bort, igazi klasszikus. É
Malatinszky Csaba
–2003 Cabernet Franc: Az a híres neves Riedel-poharas V. Györgyös tétel. Mérik is aranyárban, viszik is a népek. Rosszul nem járnak vele. Rohadt jó bor! Illata klasszikus Malás, persze ami leginkább a hordónak köszönhető, jön azért szépen itt minden, szilva, föld, túlérett meggy, tinta , . Szájba véve maga a villányi csoda, hibátlan tannin, semmi zöldesség, érdesség, csak a magához szorító édesség. Nagyon intenzív íz, teljesen kitöltve a szájpadlást is, sallangmentesen nyújt élvezetet. Igazi nagyágyú! A bemutató nem lehetett véletlen. É
Radó Pince
–2004 Pécsi Cirfandli: Klasszik fajélesztős illatjegyek (a gazda nem akar kockáztatni – sajna!), utána azért előbújik az újfa mögül egy kis virágos, citrusos jegy, ízben a sav tapadós, de nem vészes, lassan bontakozik ki itt is, virágporos, kukoricás. K
–2004 Chardonnay: Tropikális, fajélesztős bor, szép savval, egyszerűséggel.K
Kolonics Károly
–2004 Somlói Olaszrizling: Virágos, zöldalmás, minerális, sós, illat, savai elnyúlóak érettek, utóízében is szép zöld íz vonul végig, a mineralitást kiegészítve, közepes lecsengéssel. É
–2001 Somlói Olaszrizling: Elsőre rajnais pertrolos illat, vulkanikusság, ízben és szépen él még, de már eltespedve, savaira támaszkodva. N
Kreinbacher
–2004 Furmint: Még mindig új a fa, de már szebb, dűlőmániákusok lelik benne igazán örömüket, egyensúlyról, mélységről, struktúráról, földről szól, gyümölcs csak mutatóban. É
–2004 Szt. Ilona Hárslevelű: Kár, hogy nem kerül így forgalomba egyik tétel sem, meseszép epres, kukoricás, édes illat a hegy szaga mellett, ízben szélesebb, mint a furmint, olajosabb, savai teljesebbek, mineralitása szinte véget nem érő. É
–2004 Szt. Margit Olaszrizling: A furmint, hárs közötti tétel, szép kesernyével, teljes mineralitással. É
Kicsit túlléptem a 2 órát, de jó szájízzel távoztam, és a hazajutás sem volt olyan meredek, mint a várból. A liget pedig kitűnő hely annak, aki szeretne egy kicsit ledőlni, mielőtt hazaindul. Jövőre viszont 3 órás kimenőt kérek, vagy babakocsival jövünk.
Utolsó kommentek