Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borfesztivál, első mintavétel

2005.09.09. 23:13 - csite

A villámkezű Csite mester összefoglalója nyitónapi ámokfutásáról. Kábé hatvan bor szűkszavú, ám annál lényegretörőbb bemutatása. Legmaradandóbb élménynek a 2003-as Malatinszky Cabernet Franc, a Ráspi Kékfrankos Selection 2003, a Gróf Buttler Pinot Blanc 2003, a hármas Gere Kopár és a 2002 Szepsy Cuvée tűnik.

Hasznos útmutató mindazoknak, akik színvonalasan szeretnének lerészegedni a hétvégén.

Kora délutáni érkezés, pakolgató borászok, frissen festett hoszteszek, alig kóválygó tömeg. Idén adnak már 800 forintos kóstolójegyet is, had igyon a nép egy helyen sokat. Kajás helyek perifériákra kitéve, csak hát a széllel számolni nehéz.

A minták leírása, mely az idõ elõrehaladtával jelentõsen rövidült, és torzulhatott is a nagy számok törvénye alapján.

Jelmagyarázat: É - érdemes újranézni, K - korrekt, de ennyi elég volt belõle, N - nem ajánlom

Oremus
2003 Mandulás Furmint: Kovás illat, kevéske mogyorós pörköltséggel, savai délcegek, közepesnél hajszállal erõsebb test, a végén izgalmas kesernye. É
2000 5p Aszú: Nagyon gazdag, igazi bõségszarú. É!
2000 6p Aszú: Még több mint az élõzõ, és mélyebb. É!

Malatinszky
2003 Siklósi Chardonnay: Minerális illat, íz, kilógó alkohol, kicsi csípõs fa, lefelé tartó bor. K
2004 Siklósi Chardonnay: Virágos, minerális íz, illat, szép sav, besimult fa, virgonc bor. É
2002 Cabernoir: Szilvás, feketeribizlis illat, szép tömörség, csak a vége valahogy gyorsan megtörik. É
2003 Merlot: Visszafogott málnás, cseresznyés illat, kicsit egysíkúnak tûnõ, de még alakulóban lévõ bor. K
2003 Cabernet Sauvignon: Szép fûszeres, buja illat, bõr, nagyon sima, érett tanninok, málna, harmónia. É
2003 Cabernet Franc: Mérföldkõ ez a hazai vörösborok között, annyira elegáns, csiszolt, mély, sokrétû, rendezett, hogy ritkán találni ilyet. A szilvás, túlérettmeggyes jegy mellett, kékvirágos illat is színesíti a dolgot. É!
2004 Cabernet Franc: Hát az elõzõ után esélye sem volt, na meg az évjáratot sem tudta meghazudtolni, zöldes jegyek bukkannak fel benne, ami nem teszi a bort maradandóvá. K
1999 Cabernet Sauvignon: Túl a csúcson, téglavörös karima, megtört ízvilág, savanykába hajló vég. N
2003 Pinot Noir: Szép citrusos, fûszeres illat, teste elegáns, szövése közepesen sûrû, utóíze gyorsan eltûnt. É

Vylyan
2000 Duennium: Ázott bõr, szilva, meggy, vmi vegyszeresség, ízben kicsit szétálló, utóíze fura kesernyésséget vesz fel, fáradóban lévõ bor, jól marketingelve. N

Jásdi
2003 Finale: Korrekt jól iható borocska, frissességgel, citrussal. É
2004 Lõczedombi Olaszrizling: Visszafogott illat, húzós tapadós sav, semleges bor. K
2004 Siralomvágó Olaszrizling: Minerális illat, kerek sav, húsos szerkezet, hosszú lecsengés. É
2004 Beregháti Olaszrizling: Magas extrakt, édesérzet, szép sav, kerek bor. É
2004 Nagykúti Chardonnay fajélesztõs: Visszafogott, kissé élesztõs illat, kevéske gyümölcs, csiszolt test. K
2004 Nagykúti Chardonnay vadélesztõs: Nagyon intenzív illat, tropikális, sós, minerális, ízben édesérzet, földes ízjegy, szép lecsengés. É!
2003 Siralomvágó Furmint: Nagyon koncentrált, tömör bor, teljesen a területrõl szól, szélesen, és hosszan mutatja magát. É

Gróf Buttler
2003 Pinot Blanc: Szintén mérceállító bor. Frissen facsart citromos, grapefruitos illat, narancsosság, hihetetlen minerálisság, kakukkfû, ízben pazar sav-extrakt egyensúly, kényeztetõen hosszú, bársonyos lecsengés. É!
2003 Chardonnay: Tropikális illat, harmónia, kerek savak, hosszú utóíz. É!
2003 "B" küvé: Jól sikerült kombináció (75% CS, 25% PN), a CS testességére felülve a PN hihetetlen összetetté, és izgalmasság teszi a bort. É!
2003 Bikavér Superior: Végre összesimult, teljes pompájában lévõ bor, egzotikus fûszeres, gyümölcsös illattal, gazdag hosszú véggel. É!

Ráspi [6]
2003 Kékfrankos Selection: Már megint áradoznom kell, ez is egy igazi kincs. Eszméletlen mennyire minerális illatban, kis körtebefõttel, cseresznyével, ízben narancsos, sós, krétás, vulkanikus, gyümölcsös kavalkád, savai hosszúak, pazar, hosszú lecsengést biztosítanak. É!

Gere Attila
2004 Syrah: Oxidált tintás illat, ízben is nyersesség fedi a gyümölcsösséget. N
2004 Medoc Noir (Perle): A vörösszõlõk muskotálya, illatban muskotályos jegyek, szilvásgombócra emlékeztetõ illattal, citromvirág. Ízben sima, bársonyos, jó szövésû, zamatos bor. É!
2003 Kopár: Pazar illatok, szép érettség, mély bor, húsos testtel, kicsit ég friss, de ha megnyugszik nagy borrá válik! É!

Szõke Mátyás
2004 Királyleányka: Alma, szegfû illatban, élénk sav, ami a végén kicsit húzóssá válik, de még tolerálható. K
2004 Szürkebarát: Technológia szagú, egysíkú bor, élénk savval, sallangmentesen. K
2003 Chardonnay: Tropikális, körtés illat, vékonyka test, a végére nem illõ kesernye. K
2004 Rozé: Földes illat, kevés málnával, kerek sav, jól iható bor. K

African Terroir
2005 Out of Africa Chardonnay: Hûs, cukordinnyés illat, íz, kevéske sav, végén kesernye. É
2005 Tribal fehér küvé: Terror bor! PVC ragasztós illat, íz, észterekkel, szappanossággal. Csak perverzeknek! N!

Luka
2003 Pinot Noir: Mély, vadmálnás illat, tapadós tannin, kevéske gyümölcs. K
2003 Cabernet Sauvignon: Szilvabefõtt, ibolya, fûszerbomba, érett, édes tannin, szerecsendió, fahéj, szegfûszeg (igazi forraltboros fíling), hosszú gyümölcsös, meggymagkesernyés lecsengés. É!

Patrícius
2004 Teleki Furmint: Édes illat, körtével ,citrussal, ízben kerek, maradék cukra bájosság teszi. É
2000 4p Aszú: Élénk fás illat, mézes, barackossággal. Ízben is krémes, végén mogyoró jön még be újra. K
2000 5p Aszú: Csak gyümölcsös illat, mindenféle jóval, széles bor, sallangmentesen, hosszan kényeztetve a szájat. É
2000 6p Aszú: Mint az elõzõ csak szélesebben, és hosszabban nyújtva mindazt. É
2000 Bendecz 6p Aszú: Nagy koncentráció, mélyebb illat, ananászos, barackos, fûszerrel körítve, ízben is sima, tömör, savai délcegek, véget nem érõ gyümölcsösséggel. É!
2002 Várhegy Aszúeszencia: Agyagos illat, totális terroir! Magas sav, élénk véggel, minden ami bent lehet egy jó aszúban fellelhetõ benne, mélyülni fog még, habár most is gyönyörû! É!

Vince Béla
2003 Arcanum Cabernet Franc: Kerek, bájos, de most valamiért nem találtam kimagaslónak, annyira amennyire eddig igen. É

Hudácskó
2003 Furmint: Erõs fa, széles test, kesernye, kicsit szétálló szerkezet. K
2003 Hárslevelû: Oxidált illat, kesernye, jellegtelenség. N

Egri Korona Borház
2003 Merlot Selection: Málnás illat, meleg érzettel, gyümölcsös húsosság, de valami oda nem illõ kesernyével. K

St. Andrea
2004 Szóláti Olaszrizling: Még mindig élénk újfás illat, savhangsúlyos, nem bonyolult bor, jól iható. K
2004 Szürkebarát: Visszafogott hûvös illat, ízben kerek, közepes test, guruló savak, közepes lecsengés. É
2003 Tóbérc Kékfrankos: Ismét egy figyelemreméltó tétel, a kékfrankos újrafogalmazása. Narancsos, mangós, meggyes, fûszeres illat, szerkezete sûrû, hosszú lecsengésében jön még egy kis csoki, vanília az elõzõ jegyek mellé. É!
2004 Pinot Noir: Hûvös, szilvás illat, ízben is hideg érzet, kevéssé kinyílva, hibája nincs. K
2003 Merlot: Málna, cseresznye, kissé még érdes test, szép lecsengés. É
2003 Merengõ: A dûlõs kékfrankos viszi a prímet, a többi fajta csak tovább gazdagítja ezt a szép házasítást. É!
2003 Zweigelt: Nagyon szép fûszeresség, ízben extraktédesség, izgalmas bor. É

Heimann
2003 Cervus: Poros, nyers illat, ízben is ezt hozta. N

Konyári
2003 Sessio: Gyógyszeres, nem tiszta gyümölcsös illat, ízben is szétálló, fura hogy édes ízérzete van (nem az alkoholra gondolok), és a tanninja reszelõs, nyers. N
2003 Loliense(v): Mediterrán illat, és ízbomba, fura hogy a vége olyan tiszta ásványvizes. É

Günzer
2003 Villus: Pörköltmogyoró, nyomokban piroshúsú gyümölcs, csiszolatlanság. K

Morellino Di Scansano 2003
2003 Il Grillesino: Nagyon egyben lévõ bor, szép érett aromákkal. É

Királyudvar
2003 Furmint: Minerális, szép testû, jó bor. É

Zemplén-hegyhát
2003 Nyúlászó Szamorodni: Gyógynövényes, töppedtszõlõs illat, szép olajos test, hosszú gazdag lecsengés. É

Szepsy
2002 Cuvée: Alapmû! Hihetetlen illat-, és íztöménységben mindenféle tropikális gyümölcs, barack, direkt szõlõ íz. É!

Füleky
2003 Pallas: Mentás, hûvös illat, szép kesernyés test, közepes lecsengés. É

Címkék: kóstolás

114 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5513059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumalyos 2005.09.10. 10:34:05

Hudácskó 2004-es késői szüretelésű sárgamuskotálya igazán kiváló. Zemplén Hegyhátnak nem 2002-es az édes szamorodnija? S legalább egy mondatot megérdemelne a Degenfeld 2003-as Andantéja is.

Pumalyos 2005.09.10. 10:36:40

Úgy néz ki Thummerer nincs a fesztiválon. U.I. A Szepsy Cuvée nem 2003-as? 2002-es állítólag már elfogyott.

xéni 2005.09.10. 11:33:40

Kissé elfogult a véleményalkotás:A Vylyant egyetlen kóstolás alapján így lehúzni-ráadásul pont a Duenniummal, Gerét pedig az egekig magasztalni, ráadásul mindezt úgy, hogy a "mintavétel" az aszukkal kezdődik! Ugyan már!

SelyemTulipán 2005.09.10. 12:58:04

A jó bor, akárcsak a jó nő, nem könnyű eset: mindíg újabb és újabb arcát tárja elénk. Mondta mindezt egy érzékiséggel bőven megáldott somelier. Milyen igaza van:-)

csak szerényen 2005.09.10. 13:46:06

Tanulságos ez a beszámoló is, mint az Index-fórumbeli belterjes kvaterkázás el a dolgok mellett. Unalmas is tud lenni amikor a nagy, belterjes borsznob-szakmabeli-haver-megamicégünkboraialegjobbak társaság nencsak meg akarja mondani, hanem ki is nyilatkoztatja mi jó, mi rossz. Szigorúan szelektíven válogatva, jól odacsapva annak aki nem vág vissza, és/vagy nem tetszik, vagy még kicsi, nem pakol a csomagtartóba, objektíven persze, a szakmaiság álruhájába bújva. Ettől még a Bor és a belerakott fáradtságos Munka ottmarad.

Bor Ivó 2005.09.10. 13:55:34

Ezt a kamu dumát... Kékvirágos illet... B+, melyik kék virágra gondolsz, mert én ismerek párat, mindnek más az illata... Nem te voltál már akkor túl borvirágos hangulatban? Imádom, amikor magukat borszakértőnek tartók ilyen faszságokat irkálnak.

slide 2005.09.10. 14:07:15

Máslás: első találkozás, nagyon megnyerő. Utána egyetek kecskesajtot, mert az is finom.

Bor Ivó 2005.09.10. 14:09:19

A borkóstoló evett már ázott bőrt? Egy borkedvelő nem tudja, hogy vörösszőlő nincs? A vörösbor kékszőlőből készül. Kurvára jól hangzanak a tropikális, minerális és egyéb dumák is. Azért kíváncsi lennék, hogy a cikkíró el tudná-e mondani, mik is ezek pontosan. Akárcsak a citrusos íz, mivel a citrusfélék közé is tartozik egy pár teljesen különböző ízű gyümölcs, hogy csak a két legismertebbet említsem: citrom és narancs. Milyen szagú a technológia, ha egy bor technológia szagú? Milyen egy délceg sav? A kémia ezt valahogy kihagyta eddig. Emellett dől az elfogultság. Vincze Béla ha szart csinál is, É... Mert ő a Vincze Béla (én is szeretem a borait, már amelyiket). Milyen az a nem bonyolult bor? Víz + alkohol + cukor, és otthon is keverhető? A cikkből dől az "én értek hozzá, öcsém, majd jól megmondom" hozzáállás. (A helyesírásról most nem beszélnék, nincs itt korrektor?)

Bor Ivó 2005.09.10. 14:13:22

A borkóstoló evett már ázott bőrt? Egy borkedvelő nem tudja, hogy vörösszőlő nincs? A vörösbor kékszőlőből készül. Kurvára jól hangzanak a tropikális, minerális és egyéb dumák is. Azért kíváncsi lennék, hogy a cikkíró el tudná-e mondani, mik is ezek pontosan. Akárcsak a citrusos íz, mivel a citrusfélék közé is tartozik egy pár teljesen különböző ízű gyümölcs, hogy csak a két legismertebbet említsem: citrom és narancs. Milyen szagú a technológia, ha egy bor technológia szagú? Milyen egy délceg sav? A kémia ezt valahogy kihagyta eddig. Emellett dől az elfogultság. Vincze Béla ha szart csinál is, É... Mert ő a Vincze Béla (én is szeretem a borait, már amelyiket). Milyen az a nem bonyolult bor? Víz + alkohol + cukor, és otthon is keverhető? A cikkből dől az "én értek hozzá, öcsém, majd jól megmondom" hozzáállás. (A helyesírásról most nem beszélnék, nincs itt korrektor?)

Ho 2005.09.10. 14:18:55

A Szepsy valóban csak 2003-as lehet, és valóban, szerintem is alapmű.

Grenache 2005.09.10. 14:37:42

Nem hiszem, hogy Csite mestert meg kellene védeni, de: 1. Ha valaki leírja a kóstolási jegyzeteit (különösen ha blogba) az nem kinyilatkoztatás, hanem vélemény. Ha neki kék virág, akkor lehet hogy az neked ibolya lesz, vagy más. Az ízlések különböznek. 2. Az ázott bőr valószínűleg az illatra utalt, én is szagoltam már olyat, más is. Enni nem kell. 3. A citrusfélék ízében elég sok közös vonás van. 4. A technológia-szagú bor nálam az, aminek az illat- és ízjegyeiben a borkészítési technológia (pl. almasavbontás, vagy reduktív érlelés) meghatározó szerepet látszik. 5. A nem bonyolult bor az, aminek kevésbé komplex illat- és ízjegyei vannak mint egy bonyolult bornak. Könnyebb megfejteni, stb. 6. Ez egy blog. Ha nem tetszik, lehet írni jobbat.

Ho 2005.09.10. 16:35:11

Korrekt. A 7. pont azonban hiányzik. Az meg ez: egy bloghoz, amennyiben arra mód van, mindenki akkora hülyeségeket - netán okosságokat - fűz hozzá, amekkorákat csak jólesik neki.

a kocsmáros 2005.09.10. 17:07:59

Valószínünek tartom:ahol túl sok kóstoló jegy kellett az: "N". Ahol ismeretségből / lenyúlásból / lehetett kóstolni az: "É". Ráadás képpen ahol egy palack ajándék a szatyorba az "É"!!!! Egyéb iránt szivesen halgatnék kóstolási szabályokat egy efféle RÉM RENDES KÓSTOLÓTÓL. Nem hinném, a Vylyan-ról, hogy öt évig lőrét és dédelget. Valószínű nem csak Szepsy 10.000.- fölötti borai ihatók Tokajból sem. Mind amellett nem tetszhet mindenkinek aszőkekékszeműhosszúcombúokosNŐ. Óvatosabban kelle fogalmazni a nagy nyilvánosság és a tisztelt PUBLIKUM előtt. Inkább segíteni kellene nekik, mire is figyeljenek. Nem valószínű, hogy valaki is a "kréta" ízét keresné egy borban. Inkább az igazságot vagy az örömet.

Medve 2005.09.10. 17:12:03

Bor Ivó: az sem mellékes, hogy nem egyszerű vállalkozás ennyi fajtát végigkóstolni ilyen rövid idő alatt. Csak nagyon alapvető benyomásokat lehet így leírni, és bizony nincs idő hosszan ecsetelgetni, pontosan melyik citrusgyümölcs is érződik ki a legjobban egy adott borból (ami egyébként néha kicsivel bonyolultabb, mint gondolná az ember, példának okáért kóstolj meg egy 2004-es Ernest & Julio Gallo Grenache Rosét, szép feladat kielemezni, melyik citrusgyümölcs a domináns, ha alkalmad lesz hozzájutni egyhez, okvetlen írd meg idd, te mire jutottál). Csite mester listája rövid, lényegre törő és szubjektív (mint lenne az enyém meg a tiéd is ugye...). Így kezeld !

Spern 2005.09.10. 17:38:27

Láttam végigrobogni, ment mint az uthenger a magát szakértőnek nevezett óriásbébink. Hááát, nem is tudom. Ha én is sok bort szeretek kóstolni, egyfolytában okoskodok, jaaa és sok hülyeséget is beszélek akkor én lehet csite "mester" utódja. Nagyon szánalmas hogy egyre inkább ilyen emberek véleménye kezd mérvadó lenni. Ha valaki egyébként jó bort akar kóstolni érdemes Pfneiszl-éket is meglátogatnia. Ráspi tényleg jó borász. (Konyári Adri csinos).

kifli 2005.09.10. 18:08:56

"Magyarország legjobb étterme, Fertőrákos " szeretem az ilyen kategorikus kijelentéseket. borokról is:)

Zsuzska 2005.09.10. 18:59:09

aztmondják a barátaim bor-sznob vagyok!!!! hát legyen. vállalom! Holnap jól be is bizonyítom, hogy jómagam is kifinomult alkoholista vagyok. Ez a nemes konklúzió!!!!!

__________________ 2005.09.10. 20:07:08

Érdemes a Corvinum-nál a New Generation borokat megkóstolni, nagyon finomak és "olcsók" is. Neves borászok csemetéi készítik (Gere, Kiss, stb.). A Kiss István féle hárslevelű valami fenomenális.

Zsinór 2005.09.10. 20:08:00

Wunderlich kékfrankos Rosé tényleg kiváló ! Mégha az új arculat messze elmarad is az előző klasszikus szépségétől.

Borkultúra 2005.09.10. 20:10:30

Csite mester jól öblítse ki a száját és próbálkozzon újra... hátha akkor sikerül. Sajnos e "borkostoló" mennyiségi szemlélete most láthatóan a minőség rovására ment. Időre kellett leadni a reportot?

Borkultúra 2005.09.10. 20:12:11

Csite mester jól öblítse ki a száját és próbálkozzon újra... hátha akkor sikerül. Sajnos e "borkostoló" mennyiségi szemlélete most láthatóan a minőség rovására ment. Időre kellett leadni a reportot?

Critix 2005.09.10. 20:47:22

Nagy borokat megítélni a borfesztivál alapján badarság, mivel rendszeresen épp akkor nyitják ki, nem szellőzik, nincs ideje összeállni, ráadásul legtöbbször a hőmérséklettel is baj van. Gondolom szagértőnk sem várt 5-10 perceket kezében melengetve a borokat, vagyis érdemes kellő fenntartással fogadni a fenti véleményt. Ennek fényében illett volna kevésbé kinyilatkoztatásszerűen leírni a véleményét. A Duenniumról írt faxság pedig nyilvánvalóan személyes indokokat takar.

Lucas_Corso 2005.09.10. 21:38:47

Héj héj héj héj héj. Srácok-csajok, mi ez a statáriális, személyeskedést sem mellőző fikázás? Lehet vitatkozni minden véleménnyel, de itt némely hozzászólás stílusát kissé irányvesztettnek érzem. Ha nem értek egyet valakivel, akkor rögtön mehet a gyanusítgatás, hogy hány palack bor köt ki ingyen a csomagtartóban és hasonlók? (OFF - Esküszöm, mint a Parlamentben: a politikai ellenfél biztos sikkaszt, hazudik, esetleg veri a feleségét...) Szerintem is vannak mellényúlások ebben a listában; és én is reménykednék, hogy nem a kóstolási sorrendet tükrözi a leírás. Mindenki nyúlhat mellé, ezt mindenkivel lehet közölni, hogy _szerintem_ miben téved. A savszórást el lehet hagyni. Szerintem _például_ (biztos tudnék mással is vitatkozni, ha nagyon muszáj lenne) a Hudácskó furmint túl volt hűtve. És szerintem arra a borra igenis érdemes jobban odafigyelni. Nem egy 2000-es Úrágya, de "egy kis pince nagy öröme" lehet, hogy 10 év múlva Úrágyává válik. Ha pedig a Várhegy teremni kezd, és a Hudácskó-leányzó elképzelései szerint készülnek majd az onnan való borok, nagyot fog ugrani a pince. Erre nagyobb összegben is fogadnék - és nem azért, mert már kaptam tőlük ajándékba bort.

Lucas_Corso 2005.09.10. 22:15:22

Ja, és Csite mikor _nevezte_magát_szakértőnek_? Ha erre valaki hoz nekem egy citátot, akkor én kérek elnézést.

Ateh :) 2005.09.10. 23:46:03

Köszi az ajánlásokat csite tesó, (jó)párat sikerült bekeríteni! :)

installkit 2005.09.11. 00:46:39

Kézigránát kell ide...

gilingalang 2005.09.11. 01:41:07

bock capella cuvee t mért is nem emlitette a zikkiro?

Dudi 2005.09.11. 02:12:47

Nos, végigolvasva a cikket és a hozzászólásokat, örömmel tapasztalom, hogy vannak, akik valóban szakértői a boroknak. Ettől függetlenül leírom a saját tapasztalataimat, amit Asrat barátommal éreztünk. Jegyet megvettük, pohár, két biléta megvan, örül neki. Irány befelé. Azonnal találkozik Asrat egy ismerős pultos hölggyel, ingyen 1 jegyes furmint a pohárba (brr..., de szuvenyír nyihaha... sz'al bemelegítőnek jó volt). Tovább 1 pavilonnal, Tokaj. Látjuk, van törköly pálesz 2 ticket. Huhh, nosza! Finom, semmi utóíz, robbantós utúhatás. Asrat azonnal sajtos pult, mindegyikből egyet (25 ticket... wazze...), potya kifliszeletek, egyet német túrista lever, nem baj, free volt, de ne rakja má' vissza, inkább trash. Némi sajtkóstolgatás után vissza a tokajihoz, 2001-es 4 puttonyos aszú, mennyország. Összehasonhlításképp ugyan ott 2003-as 3 puttonyos aszú, már nem mennyország, sőt, nem is nirvana, inkább édes ital. Tovább, Balcsi tájéka. Személy szerint vörösbr párti vagyok, Asrat pedig fehér, így kiegyeztünk egy Rosé-ban. Hol, milyet, már nem tudom, de a t. gazdaságos bor is jobb volt nála. Mindegy, tovább. Elhaladtunk a külföldi (spanyol, olasz, francia, dél-amerikai, stb.) standok mellett, de inkább maradunk a magyar borknál. Én megkóstolok egy badacsonyi cuvée-t, ízleltem már jobbat is. Asrat Etyek közelében született, illik megkóstolni: Pinot Noir. Finom, de ismerős valahonnan... Jah, hogy ez a Törley pezsgő alapanyaga! Aha, értem már! Infó sátornál ticket feltöltés és némi tájékozódás (sorban álló úr jobban vágta mi merre van, mint az infós-pultos srác), irány a villányi Gere pult. Cabernet S.Barrique, no igen, ez finom! De még mindig nem az igazi. Sikerül Asrat-ot rávennem, a szekszárdi Gaál pincészet 9 jegyes Cabernet Sauvignon-jára. A poharat (és a fehér nadrágomat) azóta is befogta, markáns, ám nem bosszanó savanykás ízét még mindig a számban érzem. Asrat szerint is frankó, bár eddig vörös száraz bort csak az asztali kiszerelésben ismerte. Remélem legközelebb is eljön megkóstolni a különlegességeket! Nos, ezek voltak a tapasztalataink, hazafelé már csöppedt dülöngéltünk. Mint említettem, nem vagyunk borszakik, csak kóstolni mentünk, és a fentiek a szubjektív véleményem. Asraté is hasonló lehetett, de a nevében nem szeretnék részletesen beszélni, majd ő megteszi, ha akarja.

Dudi 2005.09.11. 02:17:30

Nos, végigolvasva a cikket és a hozzászólásokat, örömmel tapasztalom, hogy vannak, akik valóban szakértői a boroknak. Ettől függetlenül leírom a saját tapasztalataimat, amit Asrat barátommal éreztünk. Jegyet megvettük, pohár, két biléta megvan, örül neki. Irány befelé. Azonnal találkozik Asrat egy ismerős pultos hölggyel, ingyen 1 jegyes furmint a pohárba (brr..., de szuvenyír nyihaha... sz'al bemelegítőnek jó volt). Tovább 1 pavilonnal, Tokaj. Látjuk, van törköly pálesz 2 ticket. Huhh, nosza! Finom, semmi utóíz, robbantós utúhatás. Asrat azonnal sajtos pult, mindegyikből egyet (25 ticket... wazze...), potya kifliszeletek, egyet német túrista lever, nem baj, free volt, de ne rakja má' vissza, inkább trash. Némi sajtkóstolgatás után vissza a tokajihoz, 2001-es 4 puttonyos aszú, mennyország. Összehasonhlításképp ugyan ott 2003-as 3 puttonyos aszú, már nem mennyország, sőt, nem is nirvana, inkább édes ital. Tovább, Balcsi tájéka. Személy szerint vörösbr párti vagyok, Asrat pedig fehér, így kiegyeztünk egy Rosé-ban. Hol, milyet, már nem tudom, de a t. gazdaságos bor is jobb volt nála. Mindegy, tovább. Elhaladtunk a külföldi (spanyol, olasz, francia, dél-amerikai, stb.) standok mellett, de inkább maradunk a magyar borknál. Én megkóstolok egy badacsonyi cuvée-t, ízleltem már jobbat is. Asrat Etyek közelében született, illik megkóstolni: Pinot Noir. Finom, de ismerős valahonnan... Jah, hogy ez a Törley pezsgő alapanyaga! Aha, értem már! Infó sátornál ticket feltöltés és némi tájékozódás (sorban álló úr jobban vágta mi merre van, mint az infós-pultos srác), irány a villányi Gere pult. Cabernet S.Barrique, no igen, ez finom! De még mindig nem az igazi. Sikerül Asrat-ot rávennem, a szekszárdi Gaál pincészet 9 jegyes Cabernet Sauvignon-jára. A poharat (és a fehér nadrágomat) azóta is befogta, markáns, ám nem bosszanó savanykás ízét még mindig a számban érzem. Asrat szerint is frankó, bár eddig vörös száraz bort csak az asztali kiszerelésben ismerte. Remélem legközelebb is eljön megkóstolni a különlegességeket! Nos, ezek voltak a tapasztalataink, hazafelé már csöppedt dülöngéltünk. Mint említettem, nem vagyunk borszakik, csak kóstolni mentünk, és a fentiek a szubjektív véleményem. Asraté is hasonló lehetett, de a nevében nem szeretnék részletesen beszélni, majd ő megteszi, ha akarja.

2005.09.11. 03:34:37

Sok rozzant geci nem ért a metaforához. A zikkiró árnylatait lehet fikázni, ha valaki kb. annyíira fogékony a színvolanalas szineztéziához, mint egy színvak földigiliszta. Nekem ide gyűlt, bele a számba, mindaz, amit leírt; keveses borkultúrám maradvány-élményeit és ízemlékeit elevenítette fel, derűsen, szellemesen; pont annyirsa szűkszavúan, emblematikusan, amennyire egy profi szárnyalhat saját felelős tárgyának gazdag változatosságában. Hamvas rulez.

hitman 2005.09.11. 06:20:08

azért az a "bőségszarú" durva volt...

vaze 2005.09.11. 11:20:52

Nekem a St. Andrea-féle Merengő kifejezett csalódás volt, viszont a pinot noir-juk ízlett és volt még pult alól valami cabernet franc, az is király volt... Jó, hogy egyre több kadarkát látni és vannak rendes meglepetések is, pl. a sporoniak közül a Lővér pince Shiraz-Merlot cuvée-je 2003-ból

vaze 2005.09.11. 11:21:38

Nekem a St. Andrea-féle Merengő kifejezett csalódás volt, viszont a pinot noir-juk ízlett és volt még pult alól valami cabernet franc, az is király volt... Jó, hogy egyre több kadarkát látni és vannak rendes meglepetések is, pl. a sporoniak közül a Lővér pince Shiraz-Merlot cuvée-je 2003-ból

troc 2005.09.11. 12:35:47

Malatinszkynál lehet kifogtam, de mondom nekik elsó borom mi legyen a borfedztiválon? Adnak egyetlen fehérjukből, kezdjem ezzel. Ki kellett öntenem a földre, olyan rettenetes volt 4 jegyért. Aztán egy 2003-as Cabernoar, hát az is meglehetősen felejtős volt, így hagytam a fenébe az egészet. Lehet pont a legrosszabbakat sikerült kipróbálni?

Arc 2005.09.11. 12:48:42

Semmit nem érnek a jó borok, ha a körítés balkáni. Engem a borfesztiválon háromszor is át akartak verni, borjegy vásárlásnál egy ezressel (amikor szóltam, a srác úgy tett, mintha elfelejtette volna visszaadni a visszajárót), egy kóstolásnál meg a srác egy decit töltött két deciért járó jegyért, majd mikor szóvá tettem, közölte, hogy az KÉT DECI. A harmadik az volt, hogy a sajttálra csak olcsó szar sajtot tettek, közölve, hogy a többi elfogyott. Naná, hogy ezt sem kértem. Ez a hely a mazochistáknak való, ennél még egy sarki italbolt is nívósabb.

gizi 2005.09.11. 12:59:31

Csite: Persze, bele lehet kötni, de szerintem kifejezetten jó ez a jegyzet. Csak így tovább!!

Druida 2005.09.11. 17:22:00

Én úgy gondolom, manapság egy borfesztivál kedvcsinálásra való, nem egzakt véleményalkotásra. Borkultúránk (is) sajnos még mindig gyalázatos szinten van, és ez akkor is igaz, ha évről évre-egyre többen járnak borfesztiválokra (ki ezért, ki azért... - egyébként tényleg rengeteg gyönyörű Nő volt fenn! - vagy csak sokat ittam?!). Természetesen egy hibás tétel, egy meleg bor, vagy akárcsak a levegőztetés hiánya meghatározhatja aktuális véleményünket, de ne általánosítsunk! Szerintem, akit tényleg érdekel a bor, az a valódi borkóstólók nyugodt, megfontolt közegében, asztal mellett alkot véleményt, de az ilyen fajta Dionüsziádákra is igenis szükség van! Már csak a jó hangulat megőrzése érdekében is!

Bor Ivó 2005.09.11. 18:42:42

Kedves sokak! Az oké, hogy ismeritek a cikkírót, de akkor inkább neki mondjátok el, hogy ne írjon fennkölt faszságokat, csak azért, hogy csillogtassa az okosságát. Ha meg már annyit ivott, hogy nem érzi az ízeket, vagy nem tudja, mi mihez hasonlít, akkor inkább iszogasson csak úgy magának, de ne írjon róla a köznek. A bort felénk nem megfejteni szokták (az a keresztrejtvény), hanem meginni. Esetleg kóstolgatni. De nem az utólagos felvágás, hanem az íze miatt.

Bor Ivó 2005.09.11. 18:49:16

Kedves sokak! Az oké, hogy ismeritek a cikkírót, de akkor inkább neki mondjátok el, hogy ne írjon fennkölt faszságokat, csak azért, hogy csillogtassa az okosságát. Ha meg már annyit ivott, hogy nem érzi az ízeket, vagy nem tudja, mi mihez hasonlít, akkor inkább iszogasson csak úgy magának, de ne írjon róla a köznek. A bort felénk nem megfejteni szokták (az a keresztrejtvény), hanem meginni. Esetleg kóstolgatni. De nem az utólagos felvágás, hanem az íze miatt.

Bandibátya 2005.09.11. 19:21:48

T. Hozzászólók! A cikk jó szerintem. Kiknek szól? Az íróhoz hasonló Művelt Alkoholistáknak. Aki nem művelt, ne értékelje az írást, tisztes távolságtartással vegye tudomásul, hogy a cikk nem érte íródott. Aki antialkoholista, úgyszint. A legjobb kortyokat kivánva, Bandibá

Bor Ivó 2005.09.11. 19:32:34

Igazad van, Bandibá, mi műveletlen alkoholisták meg, akik azt se tudjuk, milyen a kékvirágillat meg a citrusíz, netán a technológiaszag meg a megfejthetetlen bor, meg egyéb ilyen légbőlkapott baromságok, kapjuk be a méretes lófaszt, nem? :-)

Lucas_Corso 2005.09.11. 21:26:10

Kedves Bor Ivó! Szívesen elvitatkozgatom Veled egyasztalnál, face-to-face a következőkről: 1. ez az illatjegy most ibolya vagy harangvirág; 2. ez a másik lime vagy inkább grapefruit; 3. emez vajon a fajélesztőnek, a túlzásba vitt almasavbontásnak, vagy mesterséges tanninkészítménynek köszönhető; és 4. divatos és közérthető stílusú-e egy bizonyos bor, vagy inkább vájtfülűeknek szól; ill. adott esetben egyedi aromajegyeit pozitíve, avagy negatíve "kellene" értékelni? Van mindenkinek saját szókincse. Lehet kérdezni, hogy írja körül: ő mit ért alatta? De élből lefikázni, úgy nevezett "csúnya szavakkal" elküldeni hatfele korpára malcnak, az szvsz nem védhető hozzáállás.

tbugar 2005.09.11. 22:43:42

Off T. Pumalyos! A Zemplén-hegyhát Nyulászó Szamorodni nyilvánvalóan 2002-es volt. A 2003-as Szepsy néven fog kijönni ez év végén, vagy jövő év elején. Csodás! A Szepsy Cuvée viszont tényleg 2002-es, a 2003-as csak novemberben jelenik meg. On És Csitének biztos a lába is büdös, nem? :)

tbugar 2005.09.11. 22:44:39

Off T. Pumalyos! A Zemplén-hegyhát Nyulászó Szamorodni nyilvánvalóan 2002-es volt. A 2003-as Szepsy néven fog kijönni ez év végén, vagy jövő év elején. Csodás! A Szepsy Cuvée viszont tényleg 2002-es, a 2003-as csak novemberben jelenik meg. On És Csitének biztos a lába is büdös, nem? :)

devil 2005.09.12. 00:56:25

Biztos luzer vagyok, de en nem talaltam meg a Szepsy-t, pedig keszultem ra nagyon. Patricius 2000 Bendecz 6p Aszú nagggyon utos volt!!

tbugar 2005.09.12. 08:31:16

Szepsy ritkán jár borfesztibálokra. Most sem volt pavilonja, a Bortársaság mutatta be a jelenleg forgalomban lévő borait. A Patricius "Bendecz" 6p Aszú tényleg nagyon sokrétű, ásványos bor. Kár hogy ki kellett vágniuk az ültetvényt és újra telepíteni. Jónéhány évig (10-15) nem lesz erről a helyről hasonló. De szerencsére vannak máshol is jó dűlőik, öreg ültetvényekkel. Sok sikert nekik!

ddnoir 2005.09.12. 10:03:19

egy a lényeg: a foci mellé még 2 dolog bekerült azon témák közé az elmúlt években, amihez mindenki ért széles e hazában!!! Tehát 10 millió expert van az alábbi témákban: fotzi politika bor Mi meg csak isszuk, ha ízlik, ha szar elmondjuk, de nem mondjuk meg másnak mit érzett. Úgyhogy csak igyatok, azt csendben... szakértők meg egymásnak szakértsenek

kifli 2005.09.12. 10:10:05

Csite! Nem elég a fórumban a sok ostobaságod? Tanúsíts már önmérsékletet, és maradj csendben! Nem látod a címet; "MŰVELT Alkoholista"? Nem férsz a keretbe.

dezso 2005.09.12. 11:17:35

Te Bor Ivó kartács, az, hogy neked nem mond semmit egyik vagy másik kifejezés, nem biztos, hogy az írójukat minősíti. Másoknak meg: tisztán filológiai alapon (na, ezzel Lucas_Corso úrnál jól bevágódok :) elég megnézni, hogy a Mala borok N-től É!-ig terjedő minősítéseket kaptak. Most akkor ő puszipajtás vagy ellenség? A leírásokkal lehet egyet nem érteni, de mint szintén Lucas_Corso írta, én meg kiegészítem, egy álláspontot bírálni csak a részét képező elemek, illetve ezek összessége alapján lehet. Minden más (bor a csomagtartóban, csak a hitelrontást szolgálhatja. Tesség példát venni mondjuk vaze meg troc alkoholistákról.

dezso 2005.09.12. 11:27:04

Egyébként Mandolás, Vincze, Berekháti, Szárhegy.

M. Roland 2005.09.12. 14:33:34

Én elfogadom amit csite írt - bár a Duennium szerintem egy klasszis bor -, de baráti tanácsként javaslom, hogy maradjon a fehér boroknál, hiszen ő is elismeri, hogy ahhoz ért .

kifli 2005.09.12. 15:47:21

egyetértek Csitével. szerinem a Duennium nem egy nagy durranás. a tanninjai már annyira nem szárítanak, mint amennyire száríthattak fiatalkorában -ez az egyetlen pozitív,amit elmodhatok róla. más meg nincs benne, amitől szép lenne. tipikus villányi zsákutcás bor...

kifli 2005.09.12. 15:49:24

ki a fasz írogat a kifli nick alatt??? a kifli | 2005.09.12. 10:10 -es hsz nem én voltam!!!

kifli 2005.09.12. 15:49:25

ki a fasz írogat a kifli nick alatt??? a kifli | 2005.09.12. 10:10 -es hsz nem én voltam!!!

kifli 2005.09.12. 15:53:29

ki a fasz írogat a kifli nick alatt??? a kifli | 2005.09.12. 10:10 -es hsz nem én voltam!!!

spears százados 2005.09.12. 19:23:57

Végigolvasva a cikket és a hozzászólásokat kellemetlen érzés lesz úrrá az emberen. Nem is azért, mert nincs mindenki egy véleményen, hanem azért mert egyesek vérig sértődnek, ha vki egy blogban leírja a véleményét. Vérig sértődnek, aztán anyázva dühöngeni kezdenek. Ha valaki nem képes indulatok nélkül leírni akár a cikkíró személyével, akár a cikkíró által használt nyelvezettel kapcsolatos aggályait, akkor az olyannyira minősíti saját magát, hogy szavahihetősége automatikusan kétségbe vonódik. Szóval ez egy elég idegesítő, de legalább saját érvényességét rögtön megsemmisítő "érvelési" technika.

Törzsutas 2005.09.12. 19:55:28

Kedves kifli (a 2005.09.12. 15:47 órás) szánjál rá több időt. A Duenniumra. Meg fogod érteni. Elsőre nekem sem sikerült, de azóta rajongok érte. Hasonlót csak Szupertoszkánoknál és Brunellóknál éreztem, meg egy-két sziciliainál.

Hermitage 2005.09.12. 19:58:53

csite beszélgess el Alber Gazdával vagy Alföldi Merlot-val. Kollegáid és másképp vélekednek a Duenniumról.

Malomkő 2005.09.12. 21:39:21

Csak kérdezem, kóstolt valaki valamit a Pajzos-Megyertől?

kifli 2005.09.12. 21:43:43

Kedves Törzsutas ! rendben. megkóstolom a Duenniumot. remélem majd rájövök. de lehet, hogy csak a király meztelen?

kifli 2005.09.12. 21:43:49

Kedves Törzsutas ! rendben. megkóstolom a Duenniumot. remélem majd rájövök. de lehet, hogy csak a király meztelen?

HSZ 2005.09.13. 08:13:36

Kedves Malomkő! Én kóstoltam, mégpedig a 2004-es Zempléni Chardonnayt, a 2003-as kései Hársat és az 1999-es 6 puttonyos aszút (Pajzos). A Chardonnay nyilván nem olyan szép, mint a 2003-as volt, de kellemesen iható; a Hárslevelű gyönyörű, vastag, mézes; az aszú meg hát... Szóval, én nagyon jól éreztem magamat ott (még egyszer köszönöm Emil kedves segítségét).

kifli 2005.09.13. 08:58:54

Egyetértek csitével, de kiflivel nem!! ki a fasz írogat a kifli nick alatt??? Ki vagyok én? Mindenhez értek, de hol vagyok? Én egy meztelen borkirály vagyok! Zsákutca! Skizofrénia! Orvost!!!

Puglia Rosso 2005.09.13. 09:58:15

A Duennium nem véletlen, hogy megosztja a közönséget: én 2 hónapon belül háromszor kóstoltam, ebből kétszer teljesen zárkózott volt, de legutóbb a fesztiválon nagyon tetszett. Így hogy mondjon az ember véleményt róla?

kifli 2005.09.13. 13:50:58

kifli! lehet hogy egy nagy fasz vagyok???

Törzsutas 2005.09.13. 15:42:29

Remélem inkább a királynő. Már ha meztelenkedésről van szó:)

shiraz 2005.09.13. 17:57:56

na most ki tudja meliyik az igazi kifli???

kifli 2005.09.13. 18:49:46

there can be only one -- igazi kifli...

kifli 2005.09.13. 19:11:57

there can be only one -- igazi kifli...

kifli 2005.09.13. 19:20:31

kifli! lehet hogy egy nagy fasz vagyok???

Bor Ivó 2005.09.14. 02:21:08

Na, erről beszéltem, hogy jönnek a nagy borszakértő szintén nagy borszakértő haverjai (akiknek, gondolom, kivétel nélkül mindnek végzettsége van borszakértésből), akik kötelességüknek érzik megvédeni a(z ivó) cimborájukat, ahelyett, hogy bevallanák őszintén, hogy a magát szerényen csak "csite mester" néven illető úriember oltári hülyeségeket írt itt össze hűvös halomba. spears századosnak meg annyit: ez egy cikk, nem blog, és aki ilyet ír, előbb gondolkodjon, és lehetőleg ne arra gondoljon, hogy ettől ő milyen híres-neves ember lesz majd, mert le mert húzni nagynevű borokat, meg jó lilákat bírt írni olyan baromságokkal teítetten, mint kékvirág-illat meg technológia szag, esetleg ázott bőr íz. (Olyanokról nem is beszélek, hogy a meggy- és szilvaíz is elég hülyén hangzik, ugyanis meggyből és szilvából is van legalább 100-100 fajta, és mindnek más az íze, legalábbis nem vethető össze egy cigánymeggy például a Hajag-meggyel, a szilvák színben is eléggé sokrétű válfajairól nem is beszélve). Aki már nekiveselkedik, hogy másokat tájékoztató jelleggel írjon le bármit is, annak lebegjen a szeme előtt az "írástudó felelőssége", magyarul hogy nem írunk le minden faszságot, még akkor sem, ha jól megfizetik. Amit itt láttunk, az nagyképű okoskodás volt, nem szakértő elemzés. Még ha utóbbinak is szerette volna feltüntetni a szerző.

Bor Ivó 2005.09.14. 02:46:27

Most találtam egy szomszédos cikkben: >>Joe Dressner egy amerikai borimportőr, a Louis/Dressner Selections társtulajdonosa, aki a kisebb, főként francia borászatokra szakosodott. Amikor nincs éppen beszerzőúton, akkor a blogját írja. Joe higgadt, közérthető, intelligens és őszinte stílusban ír. A borkóstolókról pl. így: "A bor nem arra szolgál, hogy egyesek kiélhessék nárcizmusukat, nagyképűségüket és becsvágyukat. Az általam ismert nagy "kóstolókat" a bor iránti alázat jellemzi, megmaradnak a háttérben, és a bor szavára figyelnek."

Dr.Biró Gábriel 2005.09.14. 10:52:22

Ráspi Kékfrankos 2003 o.k Kár, hogy kevés Horváth Józsi van Magyarországon. A Vendégl?je is majdnem olyan jó mint a borai. Biro doki

dezso 2005.09.14. 11:33:47

Drága Bor Ivó, szerintem higgadj le. Az, hogy _te_ nem tudod, hogy például mitől jellegzetes egy reduktív (technológiai) bor illata, a te bajod, nem a cikkíróé (vagy a heverjaié, akik közé, ezek szerint, én is számítok (és nem bánom, különben)). Az, hogy nem kóstoltál Technokolt, nem jelenti azt, hogy ne ismernéd föl az ízét (mivel az ízlelés a sok illó anyagot tartalmazó dolgok esetén elég jelentős részben amúgy is a szaglás segedelmével működik) adott esetben. Ezen kívül nem nevezte magát sehol sem mesternek sem. Viszont járhatnál elöl jó példával, és megmutathatnád (akár itt, kicsiben), hogy hogyan is kell egy bort jól leírni.

kifli 2005.09.14. 12:53:42

csite ámokfutásához (sic magából az "írásból") képest Bor Ivó olyan higgadt, mint Buddha.

Lucas_Corso 2005.09.14. 13:16:56

Nézd Bor Ivó, olvass el más környékbeli "cikkeket" is ilyen skrupulózus alapossággal, és utána legyél szíves pl. Albert gazdát és a merlot-kóstoló brancsot is szétszivatni. (Alberthez pl. a javasolt első kérdésem: A Németh Pince Cserepesi chardonnay-jában török- avagy földimogyorót érzett? - csak mert nagyon nem mindegy!) Mivel ezen eddig nem igazán kapkodtál, kezdem azt hinni, hogy Neked valamiért csak velünk van bajod; az oldal alpító nagyágyúit már (valamely titokzatos okból) nem szemléled ennyire szigorú (és "meg-vesz-te-get-he-tet-len") kritikai érzékkel.

Bor Ivó 2005.09.14. 14:11:04

Lucas_Corso: Igazad van, nem olvastam el minden cikket, sokat már a címe alapján érdektelennek tartok (ami pesze lehet, hogy tévedés részemről). Ez a borfesztiválos érdekelt volna, de itt egy szép nagy lila ködöt és kamuzást találtam szakértésként beharangozva. Másrészt én sem értek hozzá jobban, sőt, valószínűleg még annyira sem, mint a cikkíró, csak én nem is akarom magam szakértőként feltüntetni ország-világ előtt. dezso: A technológiának nincs illata, mivel a technológia egy elvont fogalom. Az adott technológiával készült bornak van/lehet. Ha azt gondolod, hogy valaminek az íze is olyan, mint az illata, akkor gondolom, te még nem ettél francia "büdös" sajtokat, ugye? Meg olajos és füstölt halat sem.

Bor Ivó 2005.09.14. 14:19:16

Na, most beleolvasgattam közben pár egyébb cikkbe is. Hát konkrétan Albert gazda és Alföldi Merlot is jóval visszafogottabban és önmagától kevésbé elszálltan ír, mint csite, bár AM időnként egetverő hülyeségeket, az tény.

dezso 2005.09.14. 15:16:55

Hallottál már mondjuk jelentéssűrítő összetételről? És nem mondtam, hogy az íz egyenlő az illattal, innentől kezdve tanulj meg olvasni, pá.

spears százados 2005.09.14. 16:16:34

Keves Bor Ivó! Először is engedd meg, hogy elsőként gratuláljak amiért ilyen látványosan demonstráltad annak a vitatechnikának a működésképtelenségét, amelyet te előszeretettel alkalmazol. Másodszor: nem lehet, hogy te valójában csak egy program vagy? Ugyanazt írod le huszonötször, és időnként beszúrsz egy "egetverő faszságot" vagy ilyesmit, közben "szakértésről", meg szilvafajtákról regélsz. Hogy lehet az, hogy én nem egy Szakértő kinyilatkoztatásának olvastam a cikket, hanem annak ami: benyomások megosztásának. Érted? Benyomások. Nem arról van szó, hogy a borban testet ölt a besztercei szilva, vagy az 5838-as szamócanemesítvény a maga ízkomplexitásában, színről színre, nem. És azért gondolom, hogy te csak egy számítógépes program vagy, mert ezt se fogod megérteni, hanem hajtogatod továbbra is azt a kábé 25 szót, amit eddig.

Malomkő 2005.09.14. 21:07:35

Kedves HSZ! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat a Pajzos-Megyer-nél tett "bortúráról". Amikor ismét lesz rá alkalmad, kóstold meg a 2003-as Jégborukat is, ha még nem tetted meg; pl., Tokajban októberben

Fogatlan Prókátor 2005.09.15. 08:24:20

Kedves Lucas! Szerintem Bor Ivónak azért nincs baja az alapító nagyágyúkkal, mert ők JÓK, és azért van baja "veletek" (Ez mit jelent? Csite meg Te?), mert a ti "recenzióitok" borzalmasan elfogultak, nagyképűek és dilettánsok; vagyis GYENGÉK. Ezek még egy blogon sem méltók arra, hogy a nagyközönség elé kerüljenek.

kifli 2005.09.15. 08:36:56

vihar egy kanál vízben. ez az ami itten van.

HSZ 2005.09.15. 09:34:58

Kedves Malomkő! Kösz a tippet, a Bországgyűlésen volt szerencsém belenyalni. Hazudnék, ha azt írnám, hogy nem volt kellemes kóstolni (ami megragadt az élményből, az az erősen karamellás-pörköltes (már félve írok ilyen dolgokat, de mindegy) íz volt), de szerintem az aszúk sokkal szélesebb illat- és ízvilágot sűrítenek össze. Az alkalommal kapcsolatban pedig már őket is „megfenyegettem”, hogy előbb-utóbb számíthatnak egy birtoklátogatásra... :-)

spears százados 2005.09.15. 11:12:04

Igen, ez jó! Vihar egy kanál vízben! Ki a francot érdekel, hogy mit írkál Csite? Akkora jelentősége van ennek? De mondjuk nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy meg tudjuk-e fogalmazni emberi módon az ellenvéleményünket. Arról nem is beszélve, hogy az a "borszakírói nyelvezet", amelyet Bor Ivó leginkább kifogásol Csitét illetően, nos ez nem Csite találmánya. Ez nem más, mint a Magyarországon már többé-kevésbé meghonosodott borbírálói szaknyelv. Úgyhogy, kedves Bor Ivó, lehet reklamálni Rohály doktornál. Nem akarlak felzaklatni, de találhatsz a Borkalauzban a szilvaíznél még cifrább dolgokat is! Erdei gyümölcsös (így egybefogva) ízjegyek, vagy avaríz. Szerintem írhatnál egy kisértekezést az avarfajták számosságáról. Mindemellett nem azt állítom, természetesen, hogy Csite ítéletei nem támadhatóak. Csak asszondom, aggyuk meg a módját. Azt, hogy "egetverő faszság", bárki mondhatja bárkinek, nem kell hozzá agy. Fogatlan Prókátornak üzenem, barátsággal, olvassa el Bor Ivónak a következő (Korinthusbeliekhez írott) levelét: Bor Ivó | 2005.09.14. 14:19

2005.09.15. 12:44:58

Kedves Lucas! Albert gazda Németh Attila Cserepesi Olaszrizlingjét kóstolta, nem a Chardonnayt. :-)

Lucas_Corso 2005.09.15. 16:11:54

Kösz a kiigazítást, jogos. [De azért érzed, hogy sikerült a leglényegesebb elemet kiemelni a hsz.-omból... ;-)]

répa 2005.09.15. 17:33:35

egyébként én nem kóstólnék szepsyt egy fesztiválon. zaj, forgatag, félmeztelen kéjéhes nőszemélyek. nem, ehhez csönd kell, nyugalom, kandalló melege.

HSZ 2005.09.16. 08:34:10

Bocs, de csupán borbarátilag (és sasszemmel) tettem. Meg persze elfelejtettem jegyezni az értékes hozzászólást. :-)

kifli 2005.09.16. 08:58:28

Ezt a kanál vizet most én mondtam; a főfasz, vagy valamelyik alteregóm? Tényleg le kéne már szoknom a netezésről!

Dionüszosz 2005.09.16. 15:34:38

Gyerekek! Azért meg kell adni a módját a borozásnak és el kell fogadni, hogy mindannyian mások vagyunk.. hukk! Például nekem ízlik a Keller pince Cabernet Sauvignonja, ha 2003-as, végre beérik és kikerül a hordójából, majd beteljesül a végzete a beszédközpontomban. Gere nem ízlik, de ez az én világom. Úgyhogy mindannyiunknak azt ajánlom - magammal egyetemben -, hogy válasszuk ki magunknak a megfelelőt, ami bejön, oszt' azt igyuk! Ne a más nyelvezetére valót... Kedves egészségetekre! Hukk!

Lucas_Corso 2005.09.16. 23:48:58

Bocs, tegnap átsiklottam Fogatlan Prókátor hsz.-án, ma viszont "személyes megszólíttatás okán" válaszolok. 1. A "velünk"-ről: a "velünk" azt jelenti, mint pl. hogy "a nagy borszakértő szintén nagy borszakértő haverjai (...), akik kötelességüknek érzik megvédeni a(z ivó) cimborájukat", according to: Bor Ivó | 2005.09.14. 02:21. Gondoltam, ez leginkább Dezső olvtárs és jómagam lehetünk, tekintve hogy mi ugyanazon a nicken szóltunk hozzá itt, mint _ott_ (tudjátok, az a belterjes sznob fórum...). 2. Én még nem írtam ide semmiféle recenziót, sőt valszeg nem is fogok (talán most sokan megkönnyebültek). 3. Hogy milyen írások, vagy kik "JÓK": ez szvsz igen relativisztikus fogalom. Az elfogultság és a nagyképűség számomra nehezen tűnik levezethetőnek egy szövegből... ezek stíluselemek Csite írásában, vagy mik? De ha már: nem mondod, hogy a site-on olvasható egyéb írásokban egy fikarcnyi nagyarcúságot sem találtál? A dilettantizmusról: hááát. Mennyiben dilettánsabb Csite pl. Tanninnál? Írtáskészségben kétségtelenül. De borismeretben? Ezek szerint Te legalább annyira képben vagy, hogy meg tudod ítélni Csite dilettantizmusát. Nyilván képzettségének hiányosságait is fel tudnád sorolni, mindnyájunk okulására. Erre akkor ezúton meg is kérnélek.

Lucas_Corso 2005.09.17. 00:48:07

Most nézem a freudi elírásomat, szóval _ÍRÁSkényszer_. :-)

spears százados 2005.09.17. 11:48:27

Kedves Lucas Corso! Igyekeztem rámutatni arra, hogy nem igaz az, amit Fogatlan prókátor állít, miszerint Bor Ivónak a Gyengékkel van baja. Hiszen maga Bor Ivó írta, hogy AM is egetverő faszságokat ír. Meglátásom szerint Bor Ivónak egyszerűen azzal van baja, hogy valaki ír, hogy valaki él és mozog, véleménye van stb. Bor Ivó nem egy különleges, egyedi példány. Azokhoz a mindentudókhoz tartozik, akik nem értenek semmihez, és ezt el is ismerik, de nyilvánvaló és bevallott inkompetenciájuk dacára mégis úgy gondolják, ők azok, akik biztosan felismerik, ki az aki ért vmihez, és ki az, aki egetverő faszságokat beszél. Minden egyetemi szakon lődörög néhány ilyen szerencsétlen.

Bor Ivó 2005.09.19. 02:53:09

Dehogy. Azzal van bajom,ha valaki hülyeségeket ír, és azt hiszi, hogy ő szarta a spanyolviaszt. Csite "mester" ilyen. És hol is van a borbírálói szaknyelvben olyan, hogy "kékvirágillat"? Idéznéd az előírásokat a borbírálói szaknyelv szókincsét illetően? Vagy csak nehéz bevallanod, hogy a cimborád faszságokat irkál? Esetleg Csite "mester" bemutatná a kompetenciáját igazoló papírokat? Mert addig ő is ugyanolyan inkompetens, mint itt bárki más, téged is beleértve. Egyébként lődörög minden egyetemi szakon néhány olyan szerencsétlen is, aki nem ért ugyan semmihez, de seggnyalásból él, mint te. Sőt, nem is kevés ilyen van. Politikusként még sokra viheted. Barcs Mikit idézve és a helyzethez alkalmazva: spears százados, hogy ízlik a Csite-kolbász?

Devil Inside 2005.09.19. 12:47:14

Hát Bor Ivó, a hozzászólásaid kb. olyan szintűek, mintha én egy high-end fórumon szólnék hozzá, hogy egy vájtfülünek miért tetszett jobban az egyik baromi drága hanngláda a másiknál és fikáznám, hogy olyan különbségeket nem is lehet hallani a kettő között, minek dug bele aranyozott banándugót és mégis mire gondol egyes számomra semmit mondó kifejezésekről. Ugyanis, aki a meggy ill. szilvaízbe köt bele egy borleírásban és azt várja, hogy pontos fajtameghatározást adjon, annak kb. fogalma sincs miről ír Csite (és a többiek). Ugyanez a citrusillatnál, amit csak így az összes szagolgatószakmában használnak, érdemes végignézni pl. a parfümleírásokat. Hülyeség is is lenne fajtajelleget megadni, ugyanis azt nem tudja senki beazonosítani, viszont egy "szilvaíz"-nél eléggé tudja, az egy bornál milyen jellegű ízt jelent. Pl. az itteni leírásokból kihagyott, nem annyira ismert Juhász-pince Pinot Noirt úgy tudom megfogalmazni, hogy gyakorlatilag szilvásgombóc íze van - sűrű állag, szilvás, fahéjjas ízzel. Ha ez alapján nem tudod, miről beszélek, az azt hiszem nem az én hibám és nagyképűségem, hanem az, hogy nem kóstoltál annyit, hogy megértsd. Ha nem mások lef@szozásával töltöd az időt, hanem borok kóstolgatásával, akkor majd egyszer talán megérted. Ha pedig annyira nem érdekel, enélkül is nyugodtan lehet élvezni a borivást és megmondani, melyik ízlik és melyik nem, csak nem érdemes olyanoknak beszólni, akiknek ez komoly hobbi, sőt életforma, messze több bort kóstolnak és bort nem azért isznak, mert attól is jól be lehet rugni, hanem mert szeretik a különböző illatokat, ízeket felfedezni és ezzel hozzákötni a bort a termőhelyhez, a termelő személyiségéhez stb - azaz a műalkotáselemzés legalább olyan élvezetet okoz számukra, mint a bódulat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Csitével bármely bornál egyet kellene érteni, pláne egy ilyen tömegkóstolásnál csak gyors benyomásokra van idő, ill. nincs is idő eleget foglalkozni egy borral, nekem pl. ritka volt az a vörösbor, ami eléggé kinyílt egy korrekt értékeléshez (ha érted mit jelent ez a kifejezés), mire megittam belőle a féldecit.

Sommelier 2005.10.04. 21:52:59

Bor Ivó! Az túlzás, hogy a cikkíró "haverja" lennék, mégis az az érzésem, hogy itt egyetlen embert ír f@szságokat és az Te vagy! Igyál inkább bambit, mert a bor az nem neked való! UI: higgaggyá' má' le kiscsákó! :-( Kifli, mizújs? :-)))
süti beállítások módosítása