Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vizezik a bort a jenkik

2005.10.03. 00:12 - Húzós Tannin

Az Economist életmódkiadványában, az Intelligent Life-ban (2005 nyári szám) jelent meg John Andrews cikke, amely megfutja az obligát köröket a Nossiter-film és a Kerülőutak körül, mint minden nagy magazinos boranyag, de fő állítása eléggé súlyos, és nagyon egybecseng mindazzal, amiről nemrég Jásdi István (a Balaton Heimann Zoltánja) nyilatkozott a Világgazdaságnak. Azt feszegeti ugyanis az economistos ember, hogy amíg Európában szigorúan tilos, addig a kaliforniai borászatokban napi gyakorlat a borok utólagos vizezése.

Andrews elmagyarázza tövirül hegyire: Kaliforniában piszok meleg van, sokkal melegebb, mint mondjuk a híres francia bortermő vidékeken, a szőlők brutálisan magas cukorfokkal érnek be, ez azt jelenti, hogy a belőlük készített bor alkoholtartalma igen magas lenne (vagy ki sem erjedne az összes cukor, akkor meg ott maradna nekik a jó félédes merlot és pinot, és ezt nem szeretik ottan, nem úgy, mint Balatonbogláron), ha nem találnának ki valamit. A víz meg olcsó és nagyon népszerű anyag.

Hosszú cikk ez, beszél benne szőlőtermelő, borász, hatósági ember, a lényeg, hogy igen aggodalmasnak találja a helyzetet, miszerint az amerikai boripar kvázi titkolja a fogyasztók elől a vizezést (legalábbis nagyon kevesen tudnak róla), ám most úgy tűnik, az európai-amerikai borügyi egyezmény után kirobbant egy kisebb fajta botrány. (Ti. az EU morgott egy kicsit a vizezés miatt, meg erősen lobbiztak a franciák is, hogy ilyen borokat ne lehessen forgalmazni Európában, de végül megegyeztek, hogy jöhetnek a vizesek, cserébe viszont az amerikaiak tiszteletben tartják az európai eredetvédelmi szabályozást.) A szerző még sír egy félkörnyit a cikk végén azon, hogy ezekkel a technikai kavarásokkal eltűnik a borok egyénisége, varázsa, uniformizálódás vs. terroir, a szokásos mantra, és örökké aktuális is marad.

Ami érdekes a mi szempontunkból, ugye, az éppen az, amiről Jásdi beszél a fent linkelt interjúban: hogy tudniillik az amcsi-eu borpaktum után már minálunk is feltűnhetnek a vizezett kaliforniaiak, amelyek ugyebár nem kevés versenyelőnnyel indulnak, mivel a víz jóval olcsóbb a mustnál. És ez a nem mindegy.

De lépegethetnénk tovább ezen vonalon: vajon a minálunk is törvényes technikai trükközések - mustsűrítés, fordított ozmózis, tanninhozzáadás meg a többi - nem tartoznának a fogyasztóra? Nem kellene jelölni a derék osztrákoknak, mondjuk, hogy mitől olyan snájdig az a kékfrankos? Vagy Ebner Andinak, hogy a tannin nem a Mozsgón termelt szőlőből van ám, hanem valahonnét külföldről érkezett ízléses csomagolásban?

Persze, mit aggódunk ilyesmiken egy olyan országban, ahol a borok jó negyven százaléka még szőlőt sem látott. Ez legyen a pinceborozók közönségének gondja. Viszont nekünk, borbuziknak meg akkor fog furcsán állni a szánk, amikor ötezerért betárazott bombasztikus vörösünk három év múlva ihatatlan lötty formájában szabadul ki a palackból. Akkor fogjuk még a fordított ozmózist emlegetni, akár tudjuk mit jelent, akár nem.

Címkék: híradó

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6413036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas 2005.10.03. 02:41:21

Azt is elég kevesen tudják, hogy egyébként arrafelé a jégbor fürtjeinek se kell a tőkén érni meg a fagyot, hanem hűtőházban is lehet "begyorsítani". Egyébként érdekességként: a kaliforniai bortermelés (USA termelésének döntő hányadát adja) megalapozója is magyar származású volt :-)

2005.10.03. 05:38:36

Nyilván nem az az igazi, ha utólag teszik hozzá a borhoz a tannint, kevésbé aggaszt a must-sűrítés (ez lenne ugye a vérdopping :-) a reverz ozmózis pedig gondolom a must-sűrítésre használt egyik eljárás (a vákuumos párologtatás mellett). Node miért válik három év alatt ihatatlanná az ilyen módon feljavított bor?

elemes 2005.10.03. 05:39:07

Ja, elemes voltam. Elemes von torzsasztal pont hu.

Balogh Zoltán 2005.10.03. 06:47:23

"miért válik három év alatt ihatatlanná az ilyen módon feljavított bor?" Lehet, hogy szakmai az ártalom, de lényeg valami olyasmi lehet, hogy a borkészítés úgyahogy természetes folyamatának eredményeként létrejövő termék eltarthatóságát és minőségét az előállítási folyamat szabványossága garantálja. Abban a pillanatban amikor módosítjuk ezt a "betesztelt" folyamatot gyakorlatilag semmissé tesszük a minőségbiztosító szabványt. Olyan ez mintha mondjuk egy M5-ös béemvébe kerozint tankolsz... lehet, hogy tök gyors meg erős lesz (nem :) lesz) de a gyár nem fogja garantálni, hogy ugyanannyi ezer kilométert fogod hajtani a masinát... és nem azért mert ők letesztelték a kerozint, hanem azért mert ponthogy nem. Ugyanígy a borkészítési folyamatba is bele lehet nyúlni, csak igazán nem tudjuk, hogy büntetlenül-e. Többek szerint nem... és erre alapozódik a legtöbb szabályozás.

fasszopóamcsik 2005.10.03. 07:34:21

ezeknek a büdös buziknak már mindent lehet? a szemét borvizezős kurrvaannyukat!

Pista 2005.10.03. 08:28:22

Nem értem ezt a felháborodást, ilyen sok kaliforniai bort vettetek eddig? Ha meg nem vettetek, akkor meg nem mindegy? Azt meg gondolom, hogy mindenki tudja, hogy a magyar bor külföldön még a deklaráltan vizezett kalifornia bornak sem konkurrense, sajna ...

Landov 2005.10.03. 08:40:45

Ha jól tudom akkor már az ókori görögök is vizezték a bort. Mert úgy ízlett nekik jobban. Az amicsik is azért csinálják. Nem kell megvenni.

K 2005.10.03. 08:42:56

Kedves Pista! A mondataid mögött van az igazság, de Te nem veszed észre. Ha valaki bűntetlenül megtehet valamit, amit véletlenül más kárára tesz, mindezt pedig csak azért teheti meg mert ő (jelen esetben, mint oly sokszor: usa), akkor az szerinted jó? Ha vizezett borokat dobhatnak piacra, pl. ide hozzánk, ami nem elég, hogy szar, de még olcsó is, akkor az átlagfogysztó azt fogja megvenni, mert olcsóbb, mint a magyar, továbbá számára kuriózum, hiszen usa származó. még a legelvakultabb bor sznobnak is tudnia kell, hogy az egyes országok bortermelésének javát az átlagfogyasztók isszák meg, ez adja a bevételt számukra. Na ezért nincs igazad.

büdösusa 2005.10.03. 08:46:38

Az amcsik vigyék a vizezett borukat a génmanipulált kukoricájukkal együtt a bús franca!! Az EU-nak meg egyszerűen nem kéne beengedni az ilyet!

nikopol 2005.10.03. 08:51:10

szeretem a jó bort (ha ez számit, sört elvétve iszom:) ) és valóban nem sokszor ittam kaliforniai jégbort , de amit igen, az izlett. Már a nagyapám is vzezte a bort, igaz, ô fröccsnek hívta :) Részben azért "felesleges" ezen felháborodni, mert aki bor kedvelô, az úgyis tudja, tudhatja, hogy az usa vizezi, aki meg sznob, az úgysem a bor szeretete miatt fogja megvenni, ill. kínálni. Aki meg csak azt néz , hogy olcsó - esetleg - annak meg mindegy, mert ott az "alkoholizmus" a cél.

2005.10.03. 09:11:44

"a kaliforniai bortermelés (USA termelésének döntő hányadát adja) megalapozója is magyar származású volt" Ő kezdte el vizezni?

köpcös 2005.10.03. 09:15:12

Félő, hogy valóban a boltok polcain fogjuk látni azt a löttyöt! De - ha már a pálinka név használatát szigorú technológiához kötötték törvényileg- meg kéne tiltani ezen termékek "bor" elnevezését!!

karcsai 2005.10.03. 09:18:55

Mit keres a tanninhozzáadás meg a mustsűrítés között a fordított ozmózis? Ez egy borhiba javítására használt módszer, az illósságot (pl. ecetsav) csökkenti. Nem ad a borhoz semmit, nem sűríti be stb. Ezzel az erővel szidhatnánk a szűrőberendezéseket, vagy a derítőszereket is. Mielőtt valaki szakmai kérdéseket feszeget, jó lenne utánanézni, miről ír. (pedig még be is linkelte a lelkem...)

2005.10.03. 09:20:52

Olyan ez mint a cüvé, megboldogult nagyapám akinek Szekszárdon volt szöllője és pincéje, mig 48-ban kulákká nem nyilvánították és el nem vették töle, ezket a ma oly nagyra tartott és álságosan cüvé-nek becézett pacsuli borokat sem tekintette bornak. Most meg ugye a vüvéért lelekesedik mindem sommellier aki igazi bort lehet, hogy életében nem ivott még!

Sigma 2005.10.03. 09:21:01

Nekem az a véleményem ezzel a témával kapcsolatban. Valóban nem jó, ha a borászok, borászatok belenyúlnak, és mesterséges eszközökkel próbálják meg olyanná tenni a bort amit nem is tud. Viszont már megint sikerűlt egy annyira szélsőséges és elfogúlt cikket kerekíteni, hogy csak na. Én ismerek nagyon sok olyan kaliforniai bort, amelyekben nincs semmi turpiskodás, és a termelője legalább annyira tisztességes, és alázatos a borokkal szemben, mint pl:"a nagy magyar borászok". Ez most olyan, mint ha egy üzbég újságíró egyszer találkozott volna magyar borral, az is Egervines, és azt híresztelné saját hazájában, hogy a Magyarok nem szőlőből csinálják a bort!!! Kedves előbbiekben "buzizós" koma, előbb egy kicsit szét kéne nézni, mielőtt ilyen szélsőséges kijelentéseket teszel!

2005.10.03. 09:22:56

Olyan ez mint a cüvé, megboldogult nagyapám akinek Szekszárdon volt szöllője és pincéje, mig 48-ban kulákká nem nyilvánították és el nem vették töle, ezket a ma oly nagyra tartott és álságosan cüvé-nek becézett pacsuli borokat sem tekintette bornak. Most meg ugye a vüvéért lelekesedik mindem sommellier aki igazi bort lehet, hogy életében nem ivott még!

Re:Pista 2005.10.03. 09:24:10

Sajnos igaz. Nem csak nem konkurens, hanem inkább szánalmas a magyar borkínálat az usában (meg úgy általában külföldön). Nagyon nehéz hozzájutni, ha egyáltalán, s ha valaki az usában csak úgy "na megnézem mire ez a felvágás ... rendelek magamnak egy-két üveg magyar bort", akkor az otthon 4-500 forintos, alsó soros ihatatlan vackokkal találja magát szemben 10-20 dolláros áron. Ennél nagyobb leégés aztán nem is kell ... Amúgy meg a kaliforniai borok unalmasak az unalmasan tökéletes, évröl-évre változatlan időjárás miatt

Rav Antal 2005.10.03. 09:25:38

Ravatalra az egesz rovattal!

Sigma 2005.10.03. 09:26:05

Nekem az a véleményem ezzel a témával kapcsolatban. Valóban nem jó, ha a borászok, borászatok belenyúlnak, és mesterséges eszközökkel próbálják meg olyanná tenni a bort amit nem is tud. Viszont már megint sikerűlt egy annyira szélsőséges és elfogúlt cikket kerekíteni, hogy csak na. Én ismerek nagyon sok olyan kaliforniai bort, amelyekben nincs semmi turpiskodás, és a termelője legalább annyira tisztességes, és alázatos a borokkal szemben, mint pl:"a nagy magyar borászok". Ez most olyan, mint ha egy üzbég újságíró egyszer találkozott volna magyar borral, az is Egervines, és azt híresztelné saját hazájában, hogy a Magyarok nem szőlőből csinálják a bort!!! Kedves előbbiekben "buzizós" koma, előbb egy kicsit szét kéne nézni, mielőtt ilyen szélsőséges kijelentéseket teszel!

madiborasz 2005.10.03. 09:35:14

nem nagyon értem e kérdést : borhamisítás ? minek ?? miért ? ugyanis 1 kg szölö 20-30 ft között kapható és 1 l bor (hamis )elöállítása ennek a töbszöröse akkor ?? egy mádi borász

Majom 2005.10.03. 09:36:33

Ezt sem értem; most a bort, vagy a mustot vizezik? vagy a bort vizezik, és tovább erjesztik utána? (Izéke: tehát szerinted a "házasítás" mindig egyenlő "pacsulibor"? Vagy csak némelyik? (szupertoszkán, bikavér, chianti stb))

Re:Pista 2005.10.03. 09:37:26

Sajnos igaz. Nem csak nem konkurens, hanem inkább szánalmas a magyar borkínálat az usában (meg úgy általában külföldön). Nagyon nehéz hozzájutni, ha egyáltalán, s ha valaki az usában csak úgy "na megnézem mire ez a felvágás ... rendelek magamnak egy-két üveg magyar bort", akkor az otthon 4-500 forintos, alsó soros ihatatlan vackokkal találja magát szemben 10-20 dolláros áron. Ennél nagyobb leégés aztán nem is kell ... Amúgy meg a kaliforniai borok unalmasak az unalmasan tökéletes, évröl-évre változatlan időjárás miatt

nemrákféle 2005.10.03. 10:02:30

izé, fúrós tamil... már megint sikerült hülyét csinálnod magadból, amiért arról írsz, amihez ebszolúte nem értesz... főleg az uccsó 2 mondatod mutatja be mekkora épületes láma vagy te a szőlőhöz, borhoz (az eredeti netes értelemben, amit már feledtek: azaz mikor vki olyasmiről nyilatkozik okosan, amihez köze sincs) maradj inkább középszerű bértollnok, aki megy a többnyire sznob "szakma" és néha szok itten nekünk borról firkálni... mink jót röhögünk rajt és ezzel le van tudva...

2005.10.03. 10:02:36

Ó... elolvastam a reverz ozmózisos cikket. Ezt azért mégse kellene, tényleg... Igaz, innen már csak egy lépés a szőlő mint a leginkább instabil komponens eltávolítása a folyamatból, és akkor a Kiskunság bornagyhatalom lesz, és újraindul a kabai cukorgyár. De abból én már nem iszom.

pittman 2005.10.03. 10:23:41

Kedves karcsai! A fordított ozmózis módszerét lehet a bor minőségjavítására használni, mert növelhető vele a must koncentrációja (ugyanúgy mint a töppedéssel, aszúsodással, fagyással stb.). Abban természetesen igazad van, hogy ez a link (illósav csökkentése RO-val) valóban nem teljesen releváns a feszegetett témához. (Biztos ezt dobta ki a gugli...) Azért én szeretem Húzóst...

Ekmont 2005.10.03. 10:56:10

Kedves Majom! A mustot vizezik, hogy el tudjon indulni az erjedés. Ők persze csomószor azt mondják, hogy a félúton megakadt erjedést segítenek egy kis felvizezéssel újraindulni, de ez szerintem csak duma. Az egészben az a perverz, hogyha nem lenne kifordult az ízlésük Kaliforniában (tiszetelet a kivételnek) akkor tudnának harmonikusabb borokat is készíteni, egy-két héttel előbb szüretelve. De ők buknak az ultraripe vonalra ezért tesznek az egyensúlyra és túléretten szedik a kékszőlőket is. Hogy ebből iható bort tudjanak kihozni (ne 16-os legyen a végén az alkohol) ahhoz mindenképp hígitaniuk kell a mustot. másik téma: a mustsűrítés a bor halála!!!

Gyapi 2005.10.03. 11:11:02

Köcsög amerikaiaknak mindent szabad. Betiltanám egész Europában, igyák meg a maguk vizes borát .

Majom 2005.10.03. 11:15:19

Kösz,tisztul. Bár a két írásból (nekem) úgy tünik, hogy a kész? bort vizezik.

friscoi mese 2005.10.03. 11:18:05

Négy éve volt szerencsém egy hónapot a Bay Areaban tölteni. Sikerült tesztelni egypár helyi bort a Sanoma és a Napa völgyből. 8-10 dolcsis árfekvésben meglehetősen egyben lévő borok voltak. Ami újdonság volt, az az alkoholmentes vörösbor. Azthiszem merlot és cab. s. között lehetett választani. Szóval. Nehéz megfogalmazni, ital téren eddigi mélypontok egyike. Nem tudom ezt az Unió engedi-e behozni, bor néven forgalmazását ellenzem.

Majom 2005.10.03. 11:19:39

Ez a tiltás dolog...? (mintha a zárjegymentes cigi, és a zárjegyes heroin is tiltva lenne, sok más dologgal egyetemben pl négycsíkos ADIDAS, és ezek közül bármeliket megkaphatod.... ) szal nemcsak hogy keménykedésnek hat, hanem értelmetlen is.

friscoi mese 2005.10.03. 11:20:36

Négy éve volt szerencsém egy hónapot a Bay Areaban tölteni. Sikerült tesztelni egypár helyi bort a Sanoma és a Napa völgyből. 8-10 dolcsis árfekvésben meglehetősen egyben lévő borok voltak. Ami újdonság volt, az az alkoholmentes vörösbor. Azthiszem merlot és cab. s. között lehetett választani. Szóval. Nehéz megfogalmazni, ital téren eddigi mélypontok egyike. Nem tudom ezt az Unió engedi-e behozni, bor néven forgalmazását ellenzem.

friscoi mese 2005.10.03. 11:23:17

Négy éve volt szerencsém egy hónapot a Bay Areaban tölteni. Sikerült tesztelni egypár helyi bort a Sanoma és a Napa völgyből. 8-10 dolcsis árfekvésben meglehetősen egyben lévő borok voltak. Ami újdonság volt, az az alkoholmentes vörösbor. Azthiszem merlot és cab. s. között lehetett választani. Szóval. Nehéz megfogalmazni, ital téren eddigi mélypontok egyike. Nem tudom ezt az Unió engedi-e behozni, bor néven forgalmazását ellenzem.

Sanyikaazállat 2005.10.03. 11:32:27

Bojkott! Műanyagdugót a valagukba! Csavaros palackot a picsájukba! Viva la resistance!

Iván 2005.10.03. 11:42:24

jah télleg a legjobb ötlet hogy azt ne hívhassák bornak hanem csak alkoholos szőlőlének vagy pisinek vagy más egyéb elrettentőnek...... és ez vonatkozzon a hazai "gyártású" álborokra is.

Zanik 2005.10.03. 11:47:33

Csak kötelezni kéne a gyártót/importőrt hogy a palackra legyen ráírva miből is készült a termék!!! pl.: víz, préselt szőlő (min 12%), cukor, aroma, szinezék... Amúgy meg okos magyar ember nem vesz olcsó külföldi bort. Mi édesapámmal már évek óta egy somlóhegyi termelőtől szerezük be a bort! somlai chardonnay rulez!

carlos 2005.10.03. 11:53:45

Bojkott?? Betiltás???? Eszeteknél vagytok????? Hányan kóstoltatok akárcsak egyet is belőle??? Tudjátok, kb egy éve volt szerencsém jópár California ege alatt termelt bort kóstolnom, ott, helyben. Még így, hogy vizezik is, ezerszer jobb íze/zamata volt, mint kishazánkban "gyártott" bármelyiknek. Azóta nem iszom bort - mert itthon még kaliforniait nem (vagy csak elvétve) kapni. Még az apósom-féle, garantáltan szőlőből készült vöröset sem, amit pedig a legjobb hazainak tartok (szemben mindenféle "elismert" és "márkás" nedüvel). Egyszerűen annyira messze le vannak maradva a hazai termékek. Na persze, náluk megvannak a körülmények ahhoz, hogy jó szőlő teremjen, és be is érjen rendesen. Szóval addig senki ne fikázza a tengerentúli bort, amíg nem kóstolta!

xover 2005.10.03. 12:28:55

a magyart sem kéne fikázni, amíg meg nem kóstolod... nem az xxxvin-es löttyökre gondolok, mert az nem téma. egyébként én szoktam néha californiait venni, 500/ü, kicsit több mint egy szutyok rizling (Egervin, stb.), de jól behűtve meg lehet inni, fröccsnek. ha valaki egyszer Csopakon jár, annak melegen tudom ajánlani a Tamás pince olaszrizlingjét. utána egy Jásdi rizling ízelen, savanyú lötyi.

Sigma 2005.10.03. 12:44:06

Xover, ha te az 500ft-os californiait tekinted mérvadónak a tengerentúli borokkal kapcsolatban...akkor lehet, hogy neked sem kéne többet borokkal kísérletezni. Gondolj már bele, hogy mennyi lehet a bor értéke, ha a szállítási, tárolási, csomagolási költségeket levonod. Attol, hogy ott is vannak xxxvin-ek, nem azt jelenti, hogy csak ilyen boruk van.

spanyolviasz 2005.10.03. 12:52:16

Mi van bakker feltaláltatok. A vizezést már vagy 20 éve csinálják az amik. Úgy híjják, hogy éjszakai műszak. Ugyanis a bor adótartalma alkohol függő. Aszem 14,5-nél ugrik nagyot, ez alá próbál lekúszni mindenki. A víz olcsó, az RO drága. Az RO másra is jó, nem csak alkohol csökkentésre. Viszont télleg aszondják 3 év a bor. Magyarországon is van min. 4 gép. Már ittatok is fogaggyunk. A törvény engedi két felltétellel: 1. csak mustot ozmozálj, vagy 2. asztali bort lehet csak minőségit nem. De hát ki a faszt zavar, mikor 149 Ft-ért már kiváló minőségi bort vehetsz minden hiperben + diszkontban.

spanyolviasz volnék megint 2005.10.03. 12:53:31

Ja és itthon olcsó a szőlő 30 pénz, de a víz ami-ban még olcsóbb hehe.

ibér gyertya 2005.10.03. 12:57:44

Ja meg az sem zavar titeket, hogy zacskós fürészport isztok, pedig van igasság abban a műtaninban is. A kék zacskós a legjobb. Télleg elfelejthetjüka szőlőt.

xover 2005.10.03. 13:01:15

Hello Sigma, nem mondtam, hogy az 5kilós a mérvadó, azt csak a hypermarketes tucatborokkal lehet összevetni, ahol az ember csak abban bízik, hogy nem fog tőle megvakulni és meglesz a szesszhatás. ittam már 5rongyosat is, annak már volt íze is, de akkor inkább veszek 3-ért valami hazait, mert annál azért nem volt jobb.

borban az igazság 2005.10.03. 14:03:54

Ha egy rosszul fizetett kiló szőlő 60.- ft és ehhez hozzá adjuk az üveget(min. 25 ft)+dugót (rossz dugó 5ft)+címkét (4ft)+kupakot (3.-ft)+szállítási díj és a feldogozási költséget. Ehhez még jönnek az adók....jövedéki adó, fogyasztási adó, a nagyáruházi haszonkulcs (általában+42%), az ÁFÁ-t (25%). Így hogy lehet az, hogy az illetékes szervek tudtával, bornak nevezhetik a "borgyártók" még azt is, amit már 99.-ft ért és 150.-...kb. 700 Ft-ig. árulnak az üzletekben. Ja, kifelejtettem a borivók egészségügyi költségét, ami az állam kasszáját vagy is az adófizetők zsebét sujtja. Mindezek tükrében mennyibe is kerül nekünk a hazai bor élvezete? Mindenki számoljon utána!!!

dezso 2005.10.03. 16:38:44

Csak a tisztánlátás kedvéért (most a görögök helyett rómaiakról lesz szó, de ez sokat nem változat a lényegen): valóban vizezték a bort, sőt, a vinum a vizezettet jelentette (a merum volt a "tiszta" bor). Ellenben nem kicsit, hanem kb. fele-fele, másrészt ennek jelentős részben közegészségügyi okai voltak (mivel a víz magában sokfelé nem volt iható). ehhez képest a kaliforniai készítmények nyilván a merum kategóriába esnek, és ezen van kiakadva, aki ki van akadva. Mindenesetre tényleg szüretelhetnének korábban, de hát ugye a víz olcsó, mint a szerző is kifejti.

shiraz 2005.10.03. 19:11:13

Re Carlos, Kedves Carlos En kostoltam sok-sok amerikai bort. Ott is van jo is meg rossz is vizes is meg nem vizezett is. DE attol csak Te jarsz rosszul ha ugy dontesz nem iszol itthon bort :))

hegyaljai 2005.10.03. 19:50:22

A világ borpiaca egy olyan zsákban futó verseny,ahol a versenytársaink már régen kivágták a zsák alját. Mi pedig - ami alatt értendő az EU Borpiaci Szabályozó Bizottsága, széplelkű magyar minőségi bortermelők -azon vitatkozunk, hogy a zsákban futásnál kötelező előírás legyen-e a zsáknak a térdnél illetve bokánál történő átkötése. :))

okos 2005.10.04. 00:53:02

Landov, Dezso! Talán még pontosabb a kifejezés: az ókorban borozták a vizet. Az ihatatlan vizet tisztították meg a borral, így valóban erősen híg bort kaptak, de legalább volt mit inniuk. Sok helyen ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy folyadékhoz jussanak.

XXXL 2005.10.04. 13:58:39

A bajom csupáncsak annyi, hogy a szakma sír, és féltékeny egymásra, míg másutt (pl. az USÁ-ban) az egész szakma a profit érdekeltség mentén rendkívül hatékonyan dolgozik, vagy (pl. a franciáknál) az eredetvédelemmel "védik" a magasabb minőségű boraik árait. Valamerre nekünk is el kellene indulni. Ezért fontos a Jásdi cikk, mert szétválasztja az árversenyben futó kommerszet a különleges piacon működő egyeditől. Ha sikerülne egy közös stratégiát kialakítani, közös, országos marketinget működtetni - talán lenne esélyünk az ország egyik sikerágazatát létrehozni. Ne gondoljátok, hogy a piac szabad versenye mentén van esélyünk! Ugye Ti is szeretnétek árnyas diófa alatt dióbelet ropogtatva finom olaszrizlinget kortyolgatni, vagy beleszagolni a pince levegőjébe az újbor izgalmát keresve? Nekem ez a kérdés és nem a víz, vagy az RO...

mlaslo 2005.10.04. 20:20:50

Érdekes írás, egyben meglepő is. Azaz mégsem. Tudomásom szerint pont az USA-ból érkezik a tannin, így bagoly mondja verébnek. A kaliforniai bor lehet jó, de abban nincsen víz. Amiben van, az olcsó, de az meg a tömegpiacot befolyásolja, nem az 50 eurós borokét. Az osztrákokat én most nem bántanám, mert a régi borbotrányuk után igazán rendesen belehúztak. A magyarországi osztrákok már lehet érdekes kérdés. A pinceborozókkal kapcsolatos megjegyzéssel tökéletesen egyet tudok érteni. Az 5000.-Ft-os lötty megpukkanásával rengeteg tapasztalatom van. Ez tök mindegy, hogy mire vezethető vissza, onnan nem vásárlok többet. De hányan vannak kicsiny országunkban, akik elteszik a bort és nem isszák meg azonnal? Üdv' www.gasztronomia.com

ty 2005.10.05. 08:47:02

XXXL | 2005.10.04. 13:58 |Teljesen igazad van. Magyar ember magyar bort iszik. A többit megkóstolom, hogy "művelten" legyek alkesz, de itthon keresem és vásárolom azt, amit esetleg(!) máshol találnék meg.

h2o 2005.10.05. 09:23:50

a drága borokat is vizezik, sőt, azokat talán méginkább, mert egy alcsony terhelésű ültetvényen még irreálisabban fölszalad a mustfok és akkor inkább kell moderálni azt egy kis vizezéssel.

tf1 2005.10.05. 16:43:40

Nagy tévedés. Vagy inkább összeesküvés elmélet? :-))

Tiborc 2005.10.06. 08:00:04

Kedves friscoi mese! Sanoma vagy Sonoma?

perverz 2005.10.06. 11:11:33

Én Sodomára szavazok!
süti beállítások módosítása