Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szászi-borok Pinceáron

2012.05.31. 13:00 - palack

Szászi Endre amellett, hogy tiszta, szerethető és korrekt árú borokat készít, még kiváló előadó is, aki tökéletes arányban képes keverni a komoly tényanyagot könnyű szórakoztatással. Erről bárki meggyőződhet, aki nem lusta elmenni Hegymagasig, hogy meglátogassa a pincét. Nemrég azonban Budapesten is volt lehetőség találkozni Endrével és boraival: a pincearon.hu borklub vendégeként tíz, többségében frissen piacra kerülő 2011-es tételt hozott megmutatni az érdeklődő közönségnek. Hajtás után a kóstolón szerzett benyomásaimat olvashatják, a pontszámok inkább csak közelítő, emlékeztető jellegűek.

A Szent György-hegyi Muscat Ottonel 2011 bambisan hízelgő, krémes-édes, szőlővirág illattal mutatkozik be. Kóstolva száraz, tartalmas és még rettenetesen fiatal, mintha a pincében egy mintát kóstolnánk. Egyszerű, finom, kedves bor, kis kesernyével keretezve. Jól iható, hölgyeknek különösen ajánlott, de nekem is ízlett: négy és öt pont közötti szint 1290 Ft-ért. A Lesencei Chardonnay Habzóbor 2011 Szentesi József budafoki pezsgőműhelyében kapta meg széndioxid adagját. Kissé visszafogott, de sűrű, mandarinos, körtés, virágos illattal indít. Jó sok apró buborékja sűrűn szúr, szerkezete egyébként laza, második felében már-már hígnak tűnik a korty. Nem túl ízgazdag, de tiszta. A prosecco életérzés balatoni megfogalmazása, erős négypontos szint 1850 Ft-ért. A Szent György-hegyi Olaszrizling 2011 inkább visszafogott, savanykás, köves citrusos illattal nyit. Nagyon laza szerkezetű, az én ízlésemnek már kissé kevés benne a sav. Élesztős, sós-kesernyés, a háttérben gyümölcsös aromáival igazi hardcore olaszrizling. Nekem kevésbé jön be, mint elődei. Erős négy pont fölé 1490 Ft-ért.

A Badacsonyi Kéknyelű 2011 a Kutatóintézettől vásárolt alapanyagból készül. Tiszta, szinte neutrális illatából édes virágszirmokat és körte magházát lehet erős fogatással előcsalni. Testre vastagabb az előző rizlingnél, zamatában viszont ugyanazt az élesztős sósságot hozza, kicsit több komplexitással. A szerkezet itt is laza, savai lehetnének izmosabbak. Az előző évjáratok ropogóssága már ilyen fiatalon is hiányzik belőle. Eléri az öt pontot, 2490 Ft. A Szent György-hegyi Rózsakő 2011 intenzív, köves, virágos, körtés, szőlős, picit fanyar hangulatú illattal mutatkozik be. Teste közepes, az előző két borhoz képest szerkezete tömörebb, feszesebb, savai intenzívebbek. Ha jól emlékszem, két éves ültetvény termése, a fajta pedig magyar nemesítés: budai zöld és kéknyelű keresztezése. Finoman kesernyés, sós, háttérben gyümölcsös, olaszrizlingre emlékeztető ízvilágú bor. A korty végén cseppet befűt az alkohol. Biztos öt pont 2490 Ft-ért.

A Szent György-hegyi Szürkebarát 2010 citrusos, szőlővirágos, aszaltas krémes illattal köszön ránk. Az évjáratra jellemző máshol néha könyörtelen savak egész jól állhatnának a máskor szinte bamba szürkebarátnak. A kép valahogy mégsem áll teljesen össze, így maradok szerényebb öt pontnál 1490 Ft-ért. A Szent György-hegyi Zeus 2011 enyhén túlérett, köves, keserédes hangulatú, krémes illatával alaposan belekezd. A másodéves tőkékről szüretelt túlérett szőlőt egy napig áztatták, így igen markáns, de még nem uniformizált bor született. Kóstolva közepesnél nagyobb testű, krémes, sűrű, finoman kesernyés és enyhén cseres. Savai derekasan dolgoznak, szépen tartják a méretes testet. Az este legjobb bora, hat pont, 3490 Ft. A Szent György-hegyi Fecskés Rosé 2011 halvány narancsszínű, köves, krémes, málnás illatú. Kóstolva élénk savait és krémes testét vesszük elsőre észre, aztán pedig azt állapítjuk meg, hogy ez rozé milyen zamatos és finom. Eléri az öt pontot, az ára pedig 1590 Ft.

A Szent György-hegyi Kócsagos Rosé 2011 vörösbor színmustjából lett leengedve, így az előzőnél jóval nehezebb darab. Halvány narancsos, téglás színe még nem árulkodik, süteményes hangulatú, édes és friss gyümölcsöktől hemzsegő illata már előrevetít valamit. Kóstolva üt és bizserget 14,5%-os alkoholja, telt ízű, kerek, de nem lusta bor, kis túlzással inkább borlikőr, Kovács Antal találó meghatározása szerint a borok körömpörköltje. Nehéz pontozni, ha muszáj, neki is öt pontot mondok, megosztó tétel 1990 Ft-ért kapható. A sor végére a Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon 2009 került. Kedves illatában frissen főzött eperlekvárt fedezhetünk fel csipetnyi borssal és földességgel fűszerezve. Nem egy bonyolult, de nem is túl egyszerű történet. Közepesnél vékonyabb teste mellől az alkohol cseppet kilóg, felszíne könnyeden krémes, finom ízében a gyümölcsök egy kis kesernyével keverednek. Szerkezetét a savak tartják, tanninja meglehetősen kevés, igazi vörös fehérborral van dolgunk. Valahol öt és hat pont határán, 3490 Ft.

Biztosan lesz aki kevésnek érzi, talán olyan is akad, aki soknak a pontszámokat, a borok értékelését. Ez így van rendjén: a Szászi-boroknál fokozottan igaz, hogy aki szereti őket az hajlamos felül-, aki pedig nem, az könnyen alulértékeli őket. Itt minden lehetséges.

A fotókat is pinceáron kaptam.

Címkék: balaton badacsony 2009 szászi 2011 2010 szászi endre szentgyörgyhegy

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr104556234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parci (törölt) 2012.05.31. 17:14:13

mindenesetre a szent györgy-hegyi olasz 2011 nálam kapitás best buy-ként díszeleg a képzeletbeli listámon, így akkor rögtön beállok az "ezt alulpontoztad" táborba, már ami ezt a bort illeti. :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.31. 17:42:12

jó tételek, földközeli árakkal. az ilyet szeretjük.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.05.31. 20:45:17

csaknem mindegyiket kóstoltam, egyetértek a pontozással. nekem a kéknyelű, a szürkebarát és a muscat ottonel ízlett leginkább - ár/értékben is ezek a legjobbak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.01. 06:12:12

@Parci: Én meg beállok az "igaza van palacknak" táborba :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.06.01. 10:39:05

Én meg mivel még mintaként kóstoltam, nem pontoztam pár hónapja, viszont fölöttébb ígéretesnek tartottam (4 pontnál sokkal inkább...). Nem baj, ez van(:
süti beállítások módosítása