Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kalifornia Bordeaux-ban?

2005.10.07. 04:33 - alföldi merlot

Kénytelen voltam saját bőrömön megtapasztalni, hogy honi boros berkekben a Kalifornia szitokszó. Akkora büdzséje még az ottani Bormarketing Centrumnak sem lehet, ami elegendő volna a kaliforniai borok imázsát a Kárpát-medencében úgy-ahogy kiszidolozni. Minden jel arra utal, hogy a magyar embör zsigerileg (vagy elvből) utálja a rohadt imperialisták geil és/vagy vizezett borát.

Talán nem teljesen meglepő, de az újvilágiak is fölveszik a kesztyűt, és időről-időre beolvasnak a szerintük protekcionista, elitista, elkényelmesedett, stb. óvilágnak. Az itt következő riposzt is az érem újvilági oldalát villantja föl: Huge Johnson, a kaliforniai bor-ősblogger lecsapott egy Decanter-hírre (Bordeaux ecstatic about "ideal" 2005 ), és szögletes zárójelbe tett megjegyzéseivel lerántja a leplet a kétszínű franciákról.

Ám amikor Kaliforniában van ilyen időjárás, az nem eredményezhet mást, csak közönséges kocsisborokat... legalábbis EU-s felebarátaink szerint...

A preparált cikk enyhén elferdített, de tartalomhű változata:

"A lehető legderűlátóbb vagyok" – nyilatkozta a Chateau Margaux igazgatója, Paul Pontallier. "A termő időszak az első naptól kezdve egészen mostanáig közel eszményi volt. Ilyet még soha nem tapasztaltam." [Hát, ennyit arról az állandóan hangoztatott állításról, hogy Bordeaux mindig tökéletes... /huge] "A szőlő cukorfoka az elmúlt száz évben soha nem volt ilyen magas, a merlot-é 14.5, a cabernet-é 13" – tette hozzá Pontallier.

St Emilionban, Jonathan Maltus (Chateau Teyssier) szintén ujjong: "Ilyen értékekkel még soha nem találkoztunk. A merlot-nk cukorfoka 15.2. Egy átlagos évben a merlot-t és a cabernet-t legalább egy fokkal alacsonyabb cukorfokkal szoktuk szüretelni.
[És most jön a nagy elszólás, amely leplezetlenül mutatja meg, hogy mennyire álszent módon szólják le az EU-ban az "újvilági borokat" /huge] A csapadékszegény nyárnak köszönhetően nem csak a cukorfok lett magas, hanem a szőlő héja is vastagabb, és a szemek is aprók maradtak – ezért minden esély magvan arra, hogy a borok gyönyörűen teltszínűek és különlegesen koncentráltak legyenek. Ráadásul a legtöbb területen jelentős volt a napi hőingadozás, ami jótékonyan hatott az érési folyamatra és az aromák kialakulására. Az erősen homokos talajú területeket kivéve, stresszt sem tapasztaltunk."

A továbbiakban már Huge szűretlen dohogását hallhatjuk:

Tehát ilyen a tökéletes évjárat... és egyes helyeken a merlot alkoholfoka 14.0-14.7%. Miért van az, hogy ezt Franciaországban ujjongva fogadják, de ha máshol fordul elő, abból semmi jó nem sülhet ki? Vajon a fenti leírást olvasva senkinek nem fordult meg a fejében, hogy mindez pontról pontra illik egy "szokványos" kaliforniai évjáratra?

Ám amikor Kaliforniában van ilyen időjárás, az nem eredményezhet mást, csak közönséges kocsisborokat... legalábbis EU-s felebarátaink szerint... akik most mind abban reménykednek, hogy idén az ő boraik is nagyok és koncentráltak lesznek.

És amennyiben tényleg ilyen lesz az évjárat, akkor reménykedhetnek abban, hogy az eladásaik megugranak, és a kátyúba ragadt szekerük végre elindulhat – még akkor is, ha nem jut messzire (egyetlen "tökéletes" évjárat nem fogja megoldani a francia borágazat súlyos gondjait – ahhoz még sokat kell iparkodni). Parker valószínűleg majd fölpontozza ezt az évjáratot. Jancis Robinson viszont vélhetőleg "nevetségesnek" fogja találni az ezévi bordóiakat...

Már alig várom, hogy egymásnak essenek!

(A Parker-Robinson polémia hátteréhez l. Godzilla Megagodzilla ellen.)

Címkék: híradó

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6213031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szolesz_feleseg 2005.10.07. 12:53:16

A hőmérséklet, a kevés csapadék és az érettség nem egyedüli tényezők, amik meghatároznak egy termőhelyet szerintem. Bordeaux még akkor sem California, ha melegebb az év, ez eléggé leegyszerűsítése a dolgoknak. ((: Mintahogy a CAlifornia versus Franciaország is, hiszen borok esetében csak kisebb egységek (birtokok, dűlők) kapcsán lehet, érdemes igazán minőségi összehasonlításokat tenni. Tény azonban, hogy Franciaország szőlő és borkultúrája tiszteletet érdemel, hiszen több évszázados. A szerző (egyébként lehet, hogy jogos) sértettségét tükrözi, hogy gúnyolódik azon, hogy tökéletes az évjárat Bordeaux-ban, haaaa ezek szerint a többi nem az...Milyen vicces...Mintha az évjáratok egyformák lennének. Szerintem semmi teteje ennek a cikknek, csak a végletekig leegyszerűsített újvilág-óvilág vita egy fura hozadéka. Pedig ezt a vitát a mindenkinek magának kell végsősoron eldöntenie az egyes borok szintjén. A fogyasztási, piaci adatok meg majd szintén mutatnak egy képet, de mint tudjuk az egyes dolgok értékét nem feltétlenül az határozza meg, mennyi fogy belőlük.

eF 2005.10.07. 15:13:42

teljes mertekben egyetertek az elottem szoloval

Sörmedve 2005.10.07. 16:39:12

Jaj gyerekek, jöjjetek már rá arra, hogy az ilyesfajta vita tökéletesen felesleges. Egyetértek szölészfeleséggel, ugyanakkor annyit még megjegyeznék, hogy aki igazi borivó, és tényleg fogyasztásra vesz bort (nem pedig befektetésnek), az nem esik "hasra" semmiféle tradíció avagy hírnév elött, hanem kóstol és kialakítja a saját véleményét. Nem érdekel, mit mond a Chateau Margaux, majd ha 8-10 év múlva esetleg alkalmam lesz megkóstolni a művüket, no majd akkor én eldöntöm magamnak, mit alkottak. Sok nagy termöterületröl ittam már nagyon jó és kevésbé jó bort is egyaránt, legyen az hazai, kaliforniai avagy francia. És ért már lórúgásszerü pozitív meglepetés is kicsi, nemzetközi szinten szinte teljesen ismeretlen borászat - véletlenül vagy tudatosan, engem tulajdonképp nem érdekel - mestermüve által is. Legyél nyitott, hallgass a komoly és ugyancsak nyitott borivó ismeröseidre, kóstolj és dönts magad. Én eszerint gondolkodom.

bob 2005.10.07. 21:57:09

Azt azért hozzátehetnénk, hogy ezek a cukorfokok nem a magyar M/M cukorfokkal azonosak...

züm-züm 2005.10.07. 23:40:09

Kedves Sörmedve, ezt nagyon jól mondtad! Mindenkinek javaslom, hogy ezt a hsz-t olvassa át alaposan -akár többször is-, mert nagy-nagy igazság vagyon benne!

tf1 2005.10.08. 09:31:12

bob | 2005.10.07. 21:57 Azt azért hozzátehetnénk, hogy ezek a cukorfokok nem a magyar M/M cukorfokkal azonosak... Hanem?

Szexmániás 2005.10.08. 10:36:22

Hanem Baume fokban, amely a végső alkoholhoz közelít, fél fokos eltéréssel. Szar is volna egy 15 cukorfokos szőlő nem? Alkoholban pedig ez már egy 20 fok feletti cukrot jelent, ami fasza ha sav is van hozzá. Egyensúly és harmónia uraim. Csöcsös faros magyarul :)

Nnna 2005.10.08. 10:44:26

Egy kis kozmetikázásért, szépítésért - tehát hazugságért - az Államookban sem mennek a szomszédba.

Ho 2005.10.08. 18:35:30

Francba a 13,5 fölötti alkoholokkal, bár tisztelet némi kivételeknek.

bob 2005.10.12. 16:17:09

Azé' ittam már Barolot 14-es alkohollal és nem ment mégse a lefolyóba :)))
süti beállítások módosítása