Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Heti bormatiné: A cabernet sauvignon

2005.10.13. 05:27 - alföldi merlot

A cabernet sauvignon annyira nagy király, hogy mindenkinek tele van a töke vele. Hírnevének áldozata: halálra ajnározták.

A CS Bordeaux alapfajtája, és minden második periférikus kis vincellér, ahogy megkapta az állami támogatást vagy a nyakába csókolt egy őrült euromilliomos, habozás nélkül kiszántotta a helyi őshonost, hogy a sauvignonnal bizonyítsa be, ő is van olyan önológus, mint Christian Moueix. A bibi ott van, hogy XIV. Lajos lehet, hogy a maga idejében és országában nagyon fasza király volt, de nem biztos, hogy jól teljesített volna III. Szulejmán háremében Viagra nélkül, vagy a líbiai sivatagban jatagánnal (hogy a lámaszótól hangos Andokaljáról ne is beszéljünk). Márpedig éppen ezt a feladatot kellene megoldania a CS-nak: minden éghajlati övben, tetszőleges talajon lealázni bármely más helyi toldimiklóst vagy akár cseh vitézt. Nem mindig sikerül, és akkor a hálátlan csöcselék sikongat és anyázik, hogy a király meztelen, sőt, akasszuk föl.

a fogzománc-tépő, éretlen tanninokkal terrorizált lakosság fejvesztve menekül a barátságosabb fajtákhoz

A rendszerváltás környékén nálunk is sauvignonba borultak a legjobb dűlők. A súlyosan indoktrinált fogyasztó pedig összetapadt szájjal, fancsali képpel nyugtázta, hogy a legdrágább borokat nem elég megfizetni, de még tanulni is kell. Aztán mostanra betelt a pohár: a fogzománc-tépő, éretlen tanninokkal terrorizált lakosság fejvesztve menekül a barátságosabb fajtákhoz. Pedig a CS valóban nagy király, még ha itthon tangában is rohangál. Mivel a vezető magyar borászatok milliárdokat feccöltek a telepítésébe, és lassan egy évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a megszelidítésében, a CS nálunk is sikerre van ítélve. Ez az optimista forgatókönyv. A pesszimista szerint a talaj és a klimatikus viszonyok eleve kizárják, hogy a CS itthon is nagy legyen.

Egyes megzakkant bor-pléjbojok szerint a 100 évesnél idősebb palackok is mennyei élvezetet nyújtanak, igaz, ennek kipróbálásához egy közepes kunsági falu éves GDP-jét kell leperkálni.

De mitől király a kabszav? A telivér CS éjsötét, sűrű, zamatos, komplex és hosszúéletű -- beszakad alatta az asztal, behorpad a pohár, megáll benne a kanál. A nehézsúlyú csúcsborok gerincét többnyire ez a fajta adja. Szőleje melegkedvelő, későnérő, vastagbőrű és strapabíró. Hallottam már olyan véleményt, hogy aki ebből sem tud jó bort csinálni, az más fajtákkal ne is próbálkozzék. Pedig a CS sem papsajt, ha nem elég érett, füves, paprikás jegyekkel büntet. Éretten fekete ribizli, áfonya, cseresznye és málna a gyümölcse, amihez bizonyos termőhelyek esetében eukaliptisz, menta társul. Eszményi alany a barrikoláshoz, az újfahordós érlelés során vanília, cédrus, dohány, kávé, ánizs és bors jegyekkel gazdagodik. Jelentős tannin és savtartalma miatt akár évtizedeken át érlelhető. Egyes megzakkant bor-pléjbojok szerint a 100 évesnél idősebb palackok is mennyei élvezetet nyújtanak, igaz, ennek kipróbálásához egy közepes kunsági falu éves GDP-jét kell leperkálni. Hiteles források szerint tavaly Salzburgban fölbontottak egy 1789-es Ch. Lafite-Rothschildot, és nem volt szétesve, az 1815-ös pedig egyenesen "nagy extraktú izompacsirtának" bizonyult.

A CS hírnevét Bordeaux alapozta meg, ahol Merlot-val, Cabernet Franc-nal és Petit Verdot-val vegyítik (néhány nagy név mutatóban: Ch. Lafite-Rothschild, Ch Latour, Ch. Mouton-Rothschild, Ch. Margaux). Idővel a kaliforniai CS is világmárka lett, tisztán (néhány nagy név mutatóban: Harlan, Caymus, Pride, Araujo, Joseph Phelps, Screaming Eagle). Az utóbbi időkben Toszkánában és Szicíliában is nagy borokat ad, többnyire házasítva. Chile és Ausztrália szintén próbálkozik, javuló eredményekkel, sőt, állítólag a vadvirágos Bulgáriában is kedvezőek a kilátások.

Nálunk fehér holló a jó cabernet sauvignon. Ezért nem is érdemes termelőket megnevezni, csak néhány jól sikerült tételt:

Gere CS 2000 Barrique,
Malatinszky 1999 Sur Lie,
Pfneiszl 2002,
Takler CS Selection 2000,
Vincze Béla Selection 2002,
Vylyan 1999 Selection.

A Csányi Pincészettől a 2002-es Ch. Teleki Cabernet Sauvignon 2.000 ft-ért tisztességes ajánlat. És ne feledjük, hogy a szépemlékű 2003-as Vylyan Vörös gerincét szintén sauvignon alkotta.

Címkék: heti bormatiné

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr213027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FT 2005.10.13. 06:25:39

Tartalom és forma - ez egy mesteri írás lett. Gratula.

Pumalyos 2005.10.13. 06:58:14

Esetleg lehetne a lényegre, a borokra koncentrálni, a felesleges sallangok ugyanis alpáriak és csöppet sem szellemesek. Amúgy, ha nem hallotta volna, nagy a jólét, zakatol a gazdaság, a kunsági falvak GDP-jének (az mi?) meg a pannon pumának meg sem kottyannak a drága francia lőrék.

miki 2005.10.13. 07:42:19

És a Chateau Teleki 2003-as CS? A Kopár dűlőből van és jó évjárat.

magyarsyrah 2005.10.13. 08:27:04

Luka Enikő 2003-as Cabernet Sauvignonja szerintem hiányzik erről a listáról.

bob 2005.10.13. 08:37:19

És hol marad a skodálatos aranyplecsnics Romsics-csúcsbor? :)))))))

Prés 2005.10.13. 08:55:23

Annyit had legyen szabad megkérdeznem, mint lelkes amatőrnek és tudásra szomjazónak: az hogy azon a CS-ek között amiket felsoroltál egy 2003 tétel sincs véletlen-é, vagy valóban nem lettek olyan nagyszerűek a CS-ek a vörösborok szempontjából az országban régóta az egyik legjobbnak számító évjáratban? És ha ez szerinted így van akkor vajon ennek mi az oka, hiszen a CS szereti a meleget, és olyan hőöszegek mint 03-ban voltak se előtte se azóta.

cabernet-ellendrukker 2005.10.13. 09:21:38

Le a kalappal Kedves AM, ez egy nagyon jól sikerült írás! Még ütősebb akkor lett volna, ha a végén nem hozol fel néhány "jól sikerült tételt" példaként. No de, fátylat rá, csak így tovább! Üdv.

AM 2005.10.13. 09:33:41

A nagyágyúk 2003-as CS-jai többnyire még palackban érnek. De reméhetőleg nagyok lesznek.

mikinek 2005.10.13. 11:41:06

És a cora-ban most ákcijós. de szvsz nem egy nagy durranás

kisfiú 2005.10.13. 11:55:25

Konyári 2003?

karcsai 2005.10.13. 12:21:10

Nekem a 2003-asok közül eddig Figuláé tetszett a legjobban. Jól meg is lepődtem rajta (merthogy nem a vörösekről híres). És magyarsyrahhal is messzemenőkig egyetértek. De lehet, hogy csak ezek érettek a kóstolásra, és a "nagyágyúk" még tartalékolnak.

BB 2005.10.13. 12:32:33

Kénytelenek tartalékolni, előbb ki kell pörgetniük a sikeres 2001-eseket. És utána is csak 2002 jön...

shirazos 2005.10.13. 17:19:30

Tóth István CS-ja is meglepő volt számomra.

muskotály küvé 2005.10.13. 17:26:27

Nagyon jó írás; legalábbis az alapfelvetéssel mélységesen egyetértek, a konkrétumokhoz meg olyen mélységben nem tudok hozzászólni. De tényleg furcsa, hogy a francia világfajtákat erőltetik nálunk; szerintem átlag magyar klímán vagy kékfrankost, vagy sillert/rozét érdemes csinálni, és talán külföldön is jobban feltűnne a vásárlóknak, mint egy ismeretlen országbeli CS. Én, ha gyümölcsökre és nem szőlőkacsra "emlékeztető" ízű vörösbort kívánok, spanyol tempranillo-t veszek, és talán érdekesebb is, mintha CS lenne. Persze minőségben a villányiak is jók, csak hát árban a tényleg jók nagyon rosszak... Ráadásul a villányi bor saját tapasztalataim szerint nagyon rosszul tárolható, tavaly bontottam 94-es villányiakat (nem emlékszem pontosan, melyeket, ezért nem írok konkrét neveket, de a komoly termelőktől), és Dúzsi-féle Kénfrankost szintén 94-ből, valamint 97-es Vesztergombit; a szekszárdiak nagyságrendekkel jobbak voltak, a villányiak gyakorlatilag szétestek. Borboltos szerint 94 óta sokat fejlődtek a pincészetek, mindenesetre nagy a gyanúm, hogy a borsznobság folyamata a következő: megveszed (vagy, bocs, de ha különösen hülye vagy, előjegyzed) a kopárt x-ezeré', tárolgatod, néhány évig "nagy ígéret", de ha ebben a stádiumban nem fogyasztod el, megszívod.

nivkaaa 2005.10.13. 22:55:08

Chateau Baglas 2003-as CS szintén kimagaslóan jó, a balatonmelléki borvidék (egyik) legjobb vöröse. Francia bor-ínyenc barátom is igen elismerően nyilatkozott róla.

borsznobosodó 2005.10.14. 13:37:16

Kedves muskotály! Én olyan különösen hülye vagyok, hogy most jegyeztem elő 2 doboz Kopárt, mert sajnos későn olvastam értékes, felvilágosító soraid. Most már csak úgy tudom korrigálni a dolgot, hogy nem fogom évekig tárolgatni, nehogy megszívjam. :-)

riadt 2005.10.14. 17:39:02

Kedves borsznobosodó! Jó, hogy említed! De akkor hívjuk már fel többi kedves olvtárs figyelmét is arra, hogy: előjegyezni, előjegyezni, mert lecsúsztok a 2003-as kopárról, hiszen alig palackoztak belőle! Épp csak 60000 palack kerül forgalomba!!! :o)))))))))))

előjegyző 2005.10.15. 20:33:33

Kedves riadt! Talán nem a lemaradás veszélye késztetett sokakat az előjegyzésre, hanem a kedvező ár. De ha te 10e-ért szeretnél kopárt szürcsölni, nosza! Marad neked 50000 palack...

szinténelőjegyző 2005.10.15. 22:01:02

Kedves előjegyző! Úgy igaz, ahogy írod. Az előjegyzési ár nagyon kedvezőnek találtatott részemről is, neveztem is négy ládára (ha jól értettem, faládában szállítják)! Ugyan még nem kóstoltam, de egy borértő barátomnak már volt szerencséje hozzá és az egekig magyasztalta a bort!

Lucas_Corso 2005.10.16. 23:33:38

Nagyon megbízhatsz abban a barátodban - esetleg számolatlanul áll Nálad a pénz a párnacihában, de nem pofátlankodom tovább -, mert azért közel 280 ezer rongyos magyar forintot kiadni borra KÓSTOLATLANUL... Bátor dolog.

mustvagysoha 2005.10.20. 08:01:47

Szőke Mátyás! Ha már a gyümölcsössség szóba került. Ajánlom próbára és inkább pincelátogatás keretében.

2005.10.21. 09:29:58

Én nyáron ittam egy bolgár CS-s (asszem 2002-es volt), hááááát. Komolyan mondom hogy a 40% a lefolyóban végezte. Egyszerűen ihatatlan volt. Pedig adtam neki többlehetőséget. A családban meg rajtam kívűl nem borozik senki. Szerencse hogy a barátaimat nem kínáltam....hehe...

Merlot 2005.12.15. 14:12:47

"...a szépemlékű 2003-as Vylyan Vörös gerincét szintén sauvignon alkotta." Druszám! Nem kéne megríkatni a Red-del, az annyira jó volt, hogy már szinte csak legenda. Sajnos...
süti beállítások módosítása