Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A vörösborok Blikkje

2005.11.06. 00:00 - Húzós Tannin

A kadarkahelyzet folyvást fokozódik. A világfajtáktól megcsömörlött, enyhén bornacionlista közönség (amilyenek mink is volnánk) szomjazza a kadarkát, mint kvázi nemzeti fajtát, a borászok kapkodva kísérlezetnek és találgatnak: vajon mitől lett nemzeti legenda ez az izé? Milyen lehetett egykor, amikor az ország vörösborszőlőinek jó kétharmadát adta? Valami de luxe kocsisbor ez, vagy nemzetközi minőségre is képes magyar pinot noir? Fogpiszkáló, ha el nem baszom?

A kadarjarajongók utoljára alighanem a Vylyan 2003-asánál kapkodták a fejüket: hoppá, hát ilyet is lehet? A Vylyan ugyanazt a cselt próbálta bemutatni, amit már megcsinált az oportóval és a zweigelttel, tehát megmutatni, hogy egy lesajnált, túllazított fajtából is lehet koncentrált, nagy bort készíteni.

Más kérdés, hogy érdemes-e?

Most megint fejlemény van kadarkafronton, mégpedig váratlan fejlemény, mert itten valaki homlokegyenest szembemegy a koncentrált-nagyboros iránnyal.

Heimann Zoltán teljesen máshol keresi a kadarkastílust, mint a többiek.

Egy vaksorban próbáltuk először ezt a Heimann-féle 2004-es, első kadarkát, robosztus villányi vörösök mellett. Már a színével sokkolt: mi ez, valami siller? Egy megsötétült rozé? Illata újboros, kicsit pincés, vaníliák villanak, mint az új oportóknál, dehát oportó nem lehet ilyen sápadt. Aztán az illat idővel édesedik, aszúsodik. Hopp, ez már majdnem pinot-jegy!

(Alföldi Merlot jegyzetei az illatról: meggy, köménymag, zsálya, babérlevél és kandírozott gyümölcsök.)

Nem az a nagy illatkirály, inkább visszafogottan kellemes. Ízében is ez a kedves visszafogottság jellemző. Határozott gyümölcseivel (friss, korai, ropogós cseresznye és a rozék jellegzetes málnája), fehérborosan lendületes savaival (a kadarkából valaha fehéret is készítettek), szinte csak jelzésszerűen megvillanó tanninjával olyan ízvilág felé indul, ami felé még egyetlen általunk ismert vörös sem mert. Szemtelenül könnyed, felelőtlen, vidám és szórakoztató ízvilág felé. Ez egy bulvárvörösbor, kérem. Lehet utálni ezért, lehet lenézni, fölényeskedve kioktatni, de az tagadhatatlan, hogy szórakoztató.

Igazából a Fuchsli van itten továbbgondolva [4], ez mégis inkább egy kigyúrt kvázirozé, egy izmosabb siller. Igazán hízelgő és rokonszenves. A beszélgetőbor kifejezés inkább a csúcsminőségtől elmaradó borokra használt eufemisztikus fordulat volt eddig, de most új jelentést kap: kedves, elegáns, izgalmas, de mégsem sokkoló óriás, hanem azonnal és nagy mennyiségben fogyasztandó szeszes ital.

És, mint talán már említettük, a magunk részéről nem bánjuk, ha a minőség át-átcsap mennyiségbe.

Ha egy ötszázassal olcsóbb volna, még sokkal jobban szeretnénk.

Címkék: kóstolás

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3012998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gamza 2005.11.06. 05:43:38

Én azért kedvelem a kadarkát, mivel ebben a fajtában nincs húzós tannin!

lian 2005.11.06. 07:31:36

Kérdem én/kérdeném: a Vylyan kadarka mióta koncentrált nagy bor? Sokkal inkább nevezném híg-kamulöttynek! Kóstolta valaki akárcsak sültcsirke mellé is? Én igen, és még azt sem volt képes érdemben kísérni! Két-három lépéssel lemaradt az információ áramlásban az az illető, aki azt hiszi, hogy Heimann Zoltán volt az első, aki "váratlan fejleményként" siller-színű kadarkát rakott a fogyasztó elé. Vagy a Malatinszky félét, a Vesztergombi József félét senki sem ismeri? Ejnye bejnye, cücücü...

serpa 2005.11.06. 07:34:44

Azért született már korábban is "nem bordeaux-i" stílusú kadarka, a Malatinszky Kadarka nekem máig a klasszikus. Az a bizonyos piros bor. Mikor az megjelent, a "szakértők" meg is találták maguknak, merthogy a Kadarka nem ilyen ám. Pedig szvsz , pinot-hoz hasonló, burgundi stílusú borként mutatja legszebb arcát.

Szájder 2005.11.06. 08:32:27

Jekl doktor úr Kadarkájáról már nem is beszélve. Márminthogy vannak ,ár köztünk szerencsére jó Kadarkák, s egy előttem szóló már megemlékezett Vesztergombi mesteréről. Bizony-bizony!

Pumalyos 2005.11.06. 09:57:16

T. Szerző kevesebb trágárság és kiszólás az írásoknak is jót tenne. Önök, mint (bor)nacionalisták, na ne!

Gazz 2005.11.06. 10:45:09

A Malatinszky féle Kadarka számomra is meghatározó borélményt nyújtott. Valahogy nagyon el lett találva...

"APORTAS" 2005.11.06. 11:12:16

T. Szerző! A Kadarka szó hallatán eszembe jut néhai Nagypapa aki szintén Kadarka bor készítő és imádó volt Szekszárdon a cukorhegyen lévő pincéjében. A tőle hallottakra hivatkozva írom: - a Kadarka egy gyüjtő szó, amely a tőle hallotak szerint legalább 9-10 kadarka szőlő elnevezését ismer pld. szürke kadarka, fehér kadarka ,török kadarka, olasz kadarka stb ..stb. A Heimann Z. harangozott Kadarkája vajon melyiket illetve milyen összetételű, ezt feltétlen ismerni kell mielőtt letérdelünk mellé vagy alá.

antindex bazze 2005.11.06. 12:46:00

hozzászólnék, bazze, de, bazze, itt annyi a trágár káromkodás, bazze, hogy nem inni, hanem olvasni sem lehet, bazze. Itt nincsen kontroll? Há való vagy, bazze?... és apád sok nohát ivott, bazze?

BorParaszt tesója 2005.11.06. 12:57:31

antinex bazze: Te aztán egy igazi humorzsák vagy. Brilliáns!

Valóban Művelt 2005.11.06. 13:12:01

Nehéz elhinni a bor élvezetét olyasvalakinek, akinek ennyire mocskos a szája. Engedtessék meg, hogy ne higyjem el egy szavát se. Ez volt az első látogatásom, mostantól kezdve nem olvasom ezt a honlapot.

BorParaszt tesója 2005.11.06. 14:04:55

Valóban Művelt: Úgy van! Végre valaki jól megmondta a magáét. Irgum-burgum! Viszlát a párizsi zsoké klubban. Ha addig szét nem verik a niggerek. Mert hogy ottan mostan nagyon úgy állnak a dolgok, ahogy olvasom. Lehet, hogy a bozsoléval kell majd a tüzet oltani? Ajaj...

PaSa 2005.11.06. 15:05:59

Amióta a magyar paprika brazil, a szabolcsi alma spanyol, a szükebarát száraz, a tokaji furmint félédédes, az egri bikavér édes /személyesen érzékelve/, nem csodálom, hogy a ráírt 10-12% helyett 0-5%-ot mérek. De pacalba való KADARKA nincs sehol!

ha5nx 2005.11.06. 16:02:03

Azt hiszem megkóstolom, de ha valóban csak egy kitűnő beszélgetőbor - nem vitatva ennek a kategóriának a fontosságát - azt hiszem erősen túlzó 2000 forint feletti ára... Mert akkor csapjon át mennyiségbe, s legyen Fuchsli árban...

Cimbali 2005.11.06. 16:20:55

Nemrég én is kaptam egy Heimann Fuchsli-t. Én imádom, pedig nem vagyok nagy boros, de egy vacsihoz ketten az asszonnyal megittunk az egész üveget...(ez még nem fordult elő eleddig). Azóta is vadászom ezt a fajtát, de még seholsem láttam. Segítsetek, hol lehet kapni?

Danyila Bagrov 2005.11.06. 16:25:39

Cimbalinak: www.bortarsasag.hu, Bp., Batthyány u. sose jut eszembe a házszám, de a honlapon megtalálod.

mezei 2005.11.06. 17:04:04

DB: házszám 59. tel.:2122569.

BorParaszt tesója 2005.11.06. 17:12:16

Mezei: Kösz a tippet. Már rendeltem is tőlük egy raklappal. Mostantól nálam lehet előjegyezni. Harminc rugóért megszámítom palackját. Üdv.

erdojaro 2005.11.06. 17:19:19

Kedves Mindannyian! Örülök a dícsérő szaavaknak, jól esett. Csak mintegy a margóra jegyezném meg, hogy a heimann.hu ma este lesz feltöltve (nov.6), akit érdekel. Üdvözlettel! ifj. Heimann Z

mezei 2005.11.06. 17:26:15

BorParaszt tesója: egyészségedre váljék! :o) Üdv.

pepe 2005.11.06. 20:13:19

hajóson a kovács borházban ittunk ilyent, "szórakoztató", remek ízek, jóféle esti borozáshoz

Spicc 2005.11.06. 20:25:38

Kadarkában van valami. A Meszáros Pál 2003-as kadarkája egy hatalmas meglepetés. Hihetetlen eleven gyümölcsbomba, nem lehet lerakni. Ilyen borok után minden jót elhiszek A MAGYAR BOR-ról. Csak azt nem értem hogy Ő miért tud 1000 alatt ilyen Kadarkát csinálni? A következő szint az 1500-1600 (Vylyan, Vida) a többi meg 2000+ pedig a minőség majdnem forditottan arányos. Hajrá Kadarka!

túrórudi 2005.11.06. 20:39:08

Erdőjáró: szép az "oldalatok", gratula!

Nagyfater 2005.11.06. 20:46:24

BorParaszt tesója: eszed mint közöd... üdv.

Lúdtalpú 2005.11.06. 22:35:00

Minden tiszteletem Heimannéké, hogy ezzel a " nehéz" fajtával foglalkoznak. A fajta tényleg nagyszerű és sokrétű, csak az a probléma, hogy ő dönti el, hogy az adott évben milyen bort lehet belőle készíteni! A napokban volt szerencsém például esszenciát kóstolni belőle.

2005.11.06. 23:34:57

El akartam menni már innen, mert uncsi volt. Erre jön Nagyfater. Igazi kihívás, de már megint túl vagyok egy liter dzsimbímen, úgyhogy majd holnap folytatom a rendelést. Csóközön. Mezeinek: Úgy érzem, fogunk mi még együtt bort inni, mert csak nem vagy olyan rossz arc. Legfeljebb majd elfordítod a fejed, amikor hozzáöntöm a dájetkókot. Üdv mindenkinek.

BorParaszt tesója 2005.11.06. 23:37:49

Bocs, elfelejtettem hozzátenni: BorParasz tesója.

mezei 2005.11.07. 06:36:18

Lúdtalpú: Wow, azt az eszenciát én is szívesen megkóstolnám! BorParaszt tesója: Ok! felőlem akár cherrycoke-t önthetsz hozzá! Üdv!

mezei 2005.11.07. 06:37:34

helyesen: BorParaszt tesója: Ok! felőlem akár cherrycoke-t is önthetsz hozzá! Üdv!

LM 2005.11.07. 10:11:06

Nem értem, hogy lehet Takler említése nélkül kadarkáról beszélni.... Hogy lehet?

muskotály küvé 2005.11.07. 10:21:21

A kadarka szerintem is akkor jó, ha nem akarnak nagy vörösbort csinálni belőle. Állítólag nagyapáink (legalábbis az Alföldön) így csinálták: ha nem érett be rendesen (10 évből 8x), siller lett, egyébként vörösbor. De tényleg kellemes, én is nagyon szeretem, mostanában pl. a Spicc által is említett Mészáros Pál féle 2003-ast. (A Maligán árlistája szerint létezik fehérben is, arra nagyon kíváncsi vagyok.) Érdekes kérdés, hogy kényessége ellenére miért pont ez a fajta volt annyira elterjedt, talán ebben a gyalogszőlőként való művelhetőség is nagy szerepet játszott. A Heimann Fuchsli név egyébként engem kicsit zavar, mert nagyapáméknál nem a sillert hívták fuxosnak, hanem a vegyesen vörös-fehér szőlőkből készített bort, tehát kicsit pejoratív, de a Fuchsli tényleg jó.

2005.11.07. 10:32:12

Egészen meglepődtem a "trágárságra" panaszkodó T. hozzászólókon. Újra végigolvastam és az egyetlen "káromkodás" az "el nem baszom" volt, ami ugye utalás egy közismert vicc poénjára, ami ide illik, nagyon jó helyen van és nem öncélú. A cikk stílusa remek, csak így tovább!

pittman 2005.11.07. 10:47:58

Kedves Lúdtalpú! Hol lehet ilyen eszenciához jutni?

Juhfark 2005.11.07. 11:03:32

Aki termel kadarkát tudja, hogy az nem olyan sötét, mint amilyennel a boltokban találkozhatunk. Nem az a kirívó kadarka, amelyik világos, hanem az a "segített" amelyik sötét. Aszusodásáról érdemes a történelmi feljegyzéseket olvasgatni a ménesi, a miskolci vagy a szekszárdi borvidékről, vagy ellátogatni Arad mellé wineprincess magyar borászathoz, akik még szamorodnit és aszut is készítenek belőle. Mellesleg a borfesztiválon is lehetett találkozni velük.

fire 2005.11.07. 11:58:28

A Mészáros féle kadarkából léteztik fehér is, amelyik félédes, nőbolondító itóka. A vörös pedig száraz, gyümölcsös, szimpatikus ár-értékarányú bor. A termelő többi bora is ízlik, bár a teszteken nem szerepelnek fényesen, de ez mellékes mivel nagyon jól vannak árazva, és a pincelátogatáson említették, hogy Franciaországba is szállítanak belőlük.

"APORTAS" 2005.11.07. 16:26:27

A Heimann Z. harangozott Kadarkája vajon melyik illetve milyen összetételű. A kérdés elhangzott már korábban, választ nem kaptunk még. Azért megismétlem a Kadarka melyik alábbi elnevezése található a (2650 Ft/0,75l) palackban? -kék kadarka, -szürke kadarka, -fehér kadarka , -török kadarka, -öreg kadarka, -szagos kadarka, -aramon kadarka -olasz kadarka .....stb vagy talán egy rugós kadarka.

"APORTAS" 2005.11.07. 16:31:39

A ár tévesen jelöltem elnézést, a helyes ár 1300-körül lehet szerintem is a jó.

Lúdtalpú 2005.11.07. 16:40:28

Én Egerben kóstoltam a Buttler Borászatnál, a gazda elmondása szerint 3.5q aszúszemből 10 liter csepegett ki.

erdojaro 2005.11.07. 17:27:11

Közkívánatra a Heimann kadarka adatai:
P-9-es klón, fűszeres kadarka első termése
40% másodéves barrique-ból
40% 2hl-es tölgyfahordóból
20% reduktív
Everything for the user :D

muskotály küvé 2005.11.08. 10:22:39

Hol lehet jó kadarka oltványt venni? Néhányat ültetnék

züm-züm 2005.11.08. 11:00:55

muskotály küvé: szerintem kóstolj meg sok-sok kadarka bort, aztán amelyik a legjobban tetszett, annak a készítőjénél érdeklődj.

Félédes Zweigelt 2005.11.08. 18:33:10

Ide írom, mert a rövidhírekhez nem lehet hozzászólni. Skacok, ha a MűvAlk elkezd politizálni épp a választások előtt, akkor a legjobb esetben is megfelezitek az olvasóitok számát. (De lehet, hogy egyszerre mennek el a naracssárgák és a pirosak is, ha valami még viccessebb jelölt mellé álltok.) Minek, van erre nektek egy egész internetes újságotok. - És hogy legyen valami érdemi is: hajrá kadarka, természetesen piros, mindenképpen szekszárdi, bár tényleg túl van árazva (pl. a Vesztergomi Józsefnek a kékfrankos és a bika fölé.). És nem villányi, mert nem bordó, de nem is vékonyka és agyonbarrikolt, mint a Jeklié, még akkor is, ha szimpatikus.

Grísa 2005.11.08. 20:50:02

Félédes Zweigelt: elnézést, hogy én a nem illetékes adok tanácsot: a rövidhírekhez is hozzászólhatsz, mindössze a jobboldali :o) oszlopban, a "legfrissebb 10" alatt kell a megfelelő címre kattintanod! (ilyen hsz-ek esetén vajh' miért nem ad útbaigazítást "Johnny" vagy "Danyila Bagrov"? hehehe :o) )

kóstoló 2005.11.10. 21:15:55

"(a kadarkából valaha fehéret is készítettek)" Fritzék manapság is... Családi hagyomány, ha jól emléxem.

Ly 2005.11.11. 15:27:10

A már korábban többször is emlegetett Mészáros Pál féle fehér Kadarkát tegnap még lehetett kapni a Bp., Örs vezér terén található Árkád Üzletközpont alsó szintjén található Interspar-ban asszem 1130 forintért. Én még nem mertem megkóstolni, pedig lehet, hogy kéne...

Ly 2005.11.11. 15:31:45

Kimaradt, hogy asszem 2003-as.
süti beállítások módosítása