Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A mindenséggel mérd magad

önismétlés

2012.06.07. 13:00 - Az Alkoholisták

Ez egy ikerposzt második tagja, az első belinkelve elérhető, és mellé olvasandó. Jelen poszt szerzője, Bob az alábbi előkével indította az önismétlésbe: "2007-et írtunk. Kipirult arcú és csillogó szemű naivitással hittük, hogy a borokról való nyilvános írás több is lehet puszta marketingnél, hogy lehet benne reális és egymással összemérhető értékítéletet alkotni. Albert Gazda fontos alapkövet tett le az összemérhetőség talajára: a hazai ízlés primátusának kövét. Én pedig válaszomban a kő mellé helyeztem a kozmopolitizmus habarcsát. Hogy milyen épület lett ebből, azt az azóta eltelt 5 év alapján döntse el a kedves olvasó." [A képet innen metszettem, sajnos nem a mérkőzés hősét, azaz nem Koplárovics Bélát ábrázolja.]

Na most, én Albert gazdával ellentétben úgy gondolom, hogy igenis fontos, mit gondolnak a szuperszofisztikált és aranytorkú külföldi mindentudók a magyar borról. Attól ugyanis, hogy a Debrecen megnyerte a Borsodi Ligát, a magyar foci nem lesz világszínvonalú. Ha egy nemzetközi kupában bármely csapatunk hatot-hetet nyel be egy európai középcsapattól, akkor nem segít rajta a tudat, hogy pedig itthon milyen jól szerepelt. Az olimpián sem értékmérő a Pest Megyei Tartalékos Válogatóverseny aranyérme, ott az egész világgal kell szembenézni. Ugyanez a helyzet a borral is.

Valóban kis porszem vagyunk a világ nagy bortermelő nemzetei között, és valóban főként a belföldi piacra termeljük a hazai borok jó háromnegyedét. Nem a mi seggünkből fúj a borvilág passzátszele. Csak a bordeaux-i borvidék AOC területe majd másfélszer akkora, mint Magyarország huszonkettője összeadva. De ha erre azt mondjuk, dolgozzunk csak a hazai piacnak, akkor tudomásul vesszük, hogy a magyar bor talán sosem fogja megkapni az őt megillető helyet a világ boros asztalánál. Bezárjuk magunkat egy elefántcsonttoronyba és lenyeljük a kulcsot. Ha másért nem, ezért fontos, hogy tudjuk: hol tartunk a világhoz képest.

A magyar fogyasztó örvendetesen patrióta. Többnyire a magyar bort veszi és viszi. Csak épp nem tudhatni, meddig. Az alsóbb árfekvésekben már komolyan érezhető az újvilági borok térnyerése, a farkas már bedugta egyik mancsát az ajtón. Ha valaki a tizedik ötszáz forintos ausztrál chardonnay-t fogja legalábbis azonos színvonalúnak találni a háromszor annyiba kerülő magyarokkal, akkor a hazafiság a pénztárcával kerül ellentétbe, és az ilyen helyzetekből általában a pénztárca kerül ki győztesen. Vagyis a belföldi fogyasztásra sem lehet annyira biztos alapként építeni, ha ezenközben szakmányban törnek ránk a hipermarketek és diszkontláncok technológiailag korrektül elkészített borai, illetve borszerű italai.

Az egyébként nagy szerencsénk nekünk, hogy a hipermarketláncok számára is kis falat ez a magyar piac, és (még) nem foglalkoznak azzal, hogy igazán minőségi külföldi borválasztékuk legyen (az Auchan például Franciaországban simán belistáz cru classékat is, nálunk meg leragadt a 169 Ft-os kocsisborok szintjén). Magyarországon még csak kismértékben van jelen a külföldi kínálat színe-java, egy-két kivételtől eltekintve a 2-4 eurós kategóriát szánják a Kárpát-medencébe, azt is a "magyar viszonyokhoz" igazítva, azaz vaskos haszonkulccsal. Csak épp nem biztos, hogy ez időtlen időkig így marad, ha a fogyasztási szokások továbbra is soványmalac-vágtában orientálódnak a hipermarketek felé.

Ha kimegyünk Franciaországba, 2-3 euróért már iható, borra emlékeztető bort tudunk kóstolni (főképp a relatíve kisebb presztízsű, ám annál jobban igyekvő Languedoc-Roussillon vidékéről), a mellényúlás jóval kisebb veszélye mellett, mintha ugyanezt az árszegmenst kis hazánkban szemléznénk végig. 10-20 euróért már igen komoly borok keringnek arrafelé. Igaz, ott más a borfogyasztási kultúra, már a csecsemők is bort kapnak anyatej helyett, hogy sokáig éljen a francia paradoxon. És csupán néhány döntéshozó üzleti számításain múlik, hogy ez a kategória nálunk is nagy tömegben megjelenjen. Akkor pedig nem lesz más lehetőségünk, mint hazai piacon mérkőzni meg a világpiacon beárazott termékekkel. És ebben a meccsben nem válik előnyünkre, ha csak a hazaira vetjük vigyázó szemeinket. Mondhatjuk másképp: lehetnek majd nagy koppanások, amikor hazai sztárborok árának feléért kapjuk meg ugyanazt a minőséget egy középkategóriás külföldi pincészettől.

Nem azt mondom, hogy szolgáljuk ki a világpiac ízlését. De a mércét, úgy gondolom, a világpiachoz kell igazítani, ha komolyan vesszük azt, hogy a magyar bor többre képes, mint amit ma látunk belőle. Ne sauternes-i bort készítsünk Tokajban, de olyat, ami Sauternes-nel felveszi a versenyt. Ne bordeaux-it Villányban és Szekszárdon, de olyat, ami pariban van velük árban és minőségben egyaránt, ugyanakkor magyar garatra szabott, ezáltal egyedi. Igenis becsüljük meg és óvjuk a hazai fajtákat, készítsünk belőlük jó magyar borokat, olyanokat, amelyek akár nemzetközi összehasonlításban is megugorják a lécet. Különben marad az elefántcsonttorony, a belföldre korlátozódó világhír és Koplárovics Béla.

Címkék: esszéjellegű

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr644571346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

italosztály 2012.06.07. 16:27:36

azért remélem ezt az írást nem csak a termelőknek szántad. bár én nem vagyok az, de kapásból eszembe jutott például a támogatási rendszer és a bürokrácia. ami itthon van, az valami iszonyat.

italosztály 2012.06.07. 17:15:16

a cikkben olvasott (egyébként követendő) irányhoz kell egy megfelelő háttérország is. hogy az istenbe van az, hogy a legnagyobb magyarok közül sokan külföldön váltak híressé? én például kifejezetten szégyenlem, amikor egy világhírűvé vált magyart hallok beszélni, mert 99% hogy már csak töri a nyelvet (nem őt szégyenlem, hanem az államot amely nem támogatta). mindeközben meg azt látom, hogy az eredménytelen focistáinkba milliárdokat öl az állam, az egyetlen magyar világszínvonalú és Tour de France-on is eredményeket hozó országúti kerékpárosunk meg francia állampolgár lett. nem akarok politizálni, de tény hogy itthon az alultámogatott szakágakban nem kevés hendikeppel indul az ember.

"Csak a bordeaux-i borvidék AOC területe majd másfélszer akkora, mint Magyarország huszonkettője összeadva."

ebből kiindulva viszont nem értem a mondanivalót. árban, volumenben, minőségben versenyezzünk akkor? mert mindhárom nem fog menni. még akkor sem ha az összes befizetett adóforintot a borászoknak adnánk, akik az összeget nem elcsalják hanem visszaforgatnák vállalkozásaikba.

valópapa 2012.06.18. 20:43:55

jó 'kis' pauza, mindenki nyaral...? :D

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.06.19. 10:27:32

@valópapa: Nem, én szimplán csak lusta vagyok. De azért iszom ezerrel.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.19. 20:50:07

befagyott az élet ilyen melegben. irsai fröccsről meg nehéz esszét írni. : )

Never 2012.06.26. 17:54:09

Muhaha.

hvg.hu/gasztronomia/20120626_bor_burgundi_hamisitas

Na vajon hányan vettek méregdrágán ezekből? Hol van a sok "hozzáértő", aki aztán szórja a hamut a saját fejére?

valópapa 2012.06.27. 11:10:26

Na ne mondja senki nekem, hogy 3 hét szünet csak a nyár miatt van... Valami gyanús nekem, botrány lesz itt, vagy az Index-szel... Vagy átmennek az Origóra...?

vigbor 2012.06.30. 00:07:17

Idézet:"Csak a bordeaux-i borvidék AOC területe majd másfélszer akkora, mint Magyarország huszonkettője összeadva.

Pár érdekes adat.
Hazánk szőlőterülete:
XIX század filoxéra előtt, kb. 383.000 hektár,ebből kipusztult kb. 225.000 hektár.

Miért nem ismerjük ma ezeket a szőlőket hegyaljáról?
Fejér szőlő,Gohér, Király édes, Gyöngy fejér, Balafánt és Tök szőlő, Purcsin, Rózsás, Petrezselyem szőlő Jány szőlő, Lelt szölö, Naranka, Bogár , Kristály, Legyes, Királyi édes stb.
(Az előbbi szőlőkből két puttonynak megfelelő minőséggel jobb aszút készítettek mint a mai szőlőkből.)

Hazánk szőlőterülete:
1935-ben kb. 194.000 hektár
1990-ben kb. 150.000 hektár
2001-ben kb. 93.000 hektár
2012-ben becsült adat kb. 60.000 hektár.

Borfogyasztás:
1951-ben 34,6 liter/fő
1980-ban 34,8 liter/fő
2002-ben 34,1 liter/fő
2010-ben 23 liter/fő - Meglepő egy adat! Erre "büszkék lehetünk!

Idézet:"Ne sauternes-i bort készítsünk Tokajban,"
Tokaji Aszú érlelése hordóban:
1944 előtt kb 20 év.
Az évszázados borkészlet 1944-ben megsemmisült.
1958-ban 4 év
1960-as évektől puttony szám + két év ez 5-8 évet jelent.
1997-től 3-6 év
2004-től 2 év hordó!
1797-től 2004-ig természetes eljárás az okszerú pincekezelésnél a borok tartóssá tétele. Belépünk az unióba és megtíltjuk. Helyette 400 mg/liter borkén mehet abba a borba amely 1910-től a Magyar Gyógyszerkönyvben gyógybor, stb, stb.

lackó 2012.07.04. 09:40:17

@vigbor: kóstoltam már pár nagyon régi évjáratos aszút. Csodáltam, ámde nem szerettem. Értem én a hagyománytiszteletet, de...

vigbor 2012.07.04. 15:25:52

@lackó: Itt a borkultúránk megtagadásáról, meghamisításáról van szó és ez messze több mint a hagyománytisztelet.

ganjagym 2012.07.21. 18:56:34

Koplarovics Belat ne bantsatok. Amugy sok sikert a GM-n.
süti beállítások módosítása