Mekkora esély van arra, hogy a borászatok evolúciójának győztesei azok lesznek, akik tisztességes áron tisztességes bort kínálnak? Ér valamit, ha én melléjük teszem a garast?
Immár 40 ha-os pincészet Szekszárdon, hipermarketes jelenlét, korábban mégsem hallottam róluk, ill. ha mégis, valahogy az ingerküszöb alatt rekedt. A Mészáros pincére egy örökké vidám, csupafül magyar sommelier bajnok hívta föl a figyelmemet. Érti a szakmáját.
Mészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2003
Nem tudom, hogy a megfeszített kutatómunka, a szeszélyes fajta, az ősiség, az értékmentés vagy az állandó publicitás teszi-e, de a kadarkák árát is sikerült az arcátlanság közelébe (lehet, túlra) lökni. Ez a kadarka kis sziget, a maga a 990 ft-os árával. A Heimann Kadarka (2.250 ft!) kapcsán hívta föl egy kedves olvasó a figyelmünket, hogy aki kadarkát mond, az mondjon törököt, öreget, szagosat, aramont, olaszt, kéket, fehéret, stb. is. Én ilyet sajnos nem tudok, de ha a Heimann-féle fűszeres/könnyed és a Vylyan-féle gyümölcsös/telt a két pólus, akkor ez az utóbbi felé húz.
Viszonylag telt, rubin szín. Az első slukk a malaga-fagyit hívta elő, amit analitice mazsolára és vaníliára bontottam. Idővel a bor és én is megnyugodtunk, és egy cseresznyés, enyhén fűszeres, némileg kávés, foszforos intenzív illatnál állapodtunk meg. Szájban megkapóan szép, tiszta ízű, kerek bor meggyes-fahéjas tónussal, a korty végén némi fanyarság. Lendületes. Jó inni. Hosszú lecsengés. (Ha vakon találgatnom kellene, akkor a merlot és az oportó közé helyezném, de mivel olyan jól csúszik és van benne egy kis fanyarság, akár egy szerényebb Rosso di Montalcinonak is elmenne.)
Ha minden kadarka ennyibe kerülne, akkor már sokkal jobban ismerném ezt az értékes balkanikumot. Félreértés ne essék, a Mészáros Kadarka nem szorul arra, hogy pusztán az áráért szeressük. 4 pont, és szívből jövő ajánlás.
(Azóta próbáltam a cabernet sauvignont is, hasonlóan kedvező eredménnyel. Az tartalmasabb, savasabb, cseresebb, aromatikájában avar és fűszerpaprika egészíti ki a pirosbogyós gyümölcsöket. Szintén kifogástalan alapanyagból készült, és mindössze 1.200 ft. És az igazmondó pohárnok a 2002-es Szekszárdi Cuvée-t is ajánlotta!)
Ha volna Mészáros Pál Védegylet, szívesen fizetném a tagdíjat. Addig is rakom melléjük a saját garasaimat.
(Lapzártakor érkezett a hír: megkezdődött a Takler Primarius előjegyzése – hatos kartonban 11.250 ft-os palackáron. Mekkora esély van arra, hogy a borászatok evolúciójának győztesei azok lesznek, akik tisztességes áron tisztességes bort kínálnak?)
Utolsó kommentek