Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

DHC Villány

2005.12.04. 15:00 - Az Alkoholisták

Október 26-án lépett hatályba a Villányi Borvidék védett eredetű borairól szóló FVM rendelet. A rendelet a 2005-ös évjáratú boroktól kezdve két új elnevezést vezet be a villányi borokra: a "Védett Eredetű Classicus" és a "Védett Eredetű Premium" elnevezéseket.

Kiköti, hogy védett eredetű villányi bort kizárólag a borvidék területén szüretelt szőlőből lehet készíteni. A borokhoz a cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, kékoportó, királyleányka, merlot, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, pinot noir, rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, szürkebarát, tramini, zengő, zöldveltelini és zweigelt fajták használhatók fel, ebből a Premium kategóriánál a királyleányka, a pinot blanc, a szürkebarát, a zengő és a zöldveltelini nem játszik, azokból csak Classicus bor készíthető.

A rendelet meghatározza az eredetvédett borok készítésének feltételeit (rügyszám, művelésmódok). Szól a megengedett maximális hozamról (Classicus bor legfeljebb 90hl/hektár, Kékoportó - illetve Portugieser - fajta esetén 100hl/ha, Premium boroknál 60hl/ha). Szabályozza a minimális mustfokot, a Premium kategóriájú vörösboroknál kötelezővé teszi a legalább 1 éves fahordós érlelést, a bort pediglen érzékszervi bírálattal is minősítik.

A védett eredetű borok készítését 2005-ös évjárat esetén november 25-ig kellett bejelenteni a hegyközségnél, így talán hamarosan megjelennek a polcokon azok a borok, melyeken a címke alsó részén már a "Districtus Hungaricus Controllatus Villány" feliratot is tartalmazzák, az eredetvédett villányi borokat jelölő kikericses emblémával együtt.

Címkék: híradó

26 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2712960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Www.tixmix.de 2017.10.23. 08:54:54

appel investments - Download free blackberry curve l theme

Trackback: reporte completo 2017.10.06. 07:32:54

levi stubbs - How long does it take for modafinil to leave your

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sörmedve 2005.12.04. 15:32:21

Jó ötlet. De azért szívből remélem, hogy a felirattal ellátott boroknál nem lesz azonnali 10-20%-os árnövekedés tapasztalható....

Nfreeman 2005.12.04. 20:45:36

Néhány megjegyzés: csodálkozom, hogy nem volt semmi reagálás a néhány újabb holtnyelves kifejezésre:))) Amúgy ha már DHC lesz nálunk, ami máshol AOC vagy DOC, akkor egy kis fantáziával igazán lehetett volna Territoricus Hungaricus Controllatus, hátha a THC rövidités növelné a keresletet... Érdekes a fehérszőlőkhöz való hozzáállás, ha pl. a Muscat Ottonel vagy a Sauvignon lehet premium, akkor a két Pinot mért nem??? Amúgy lehet, hogy bennem van a hiba, de nem emlékszem, hogy találkoztam volna Villányi Sauvignonnal. Aztán ott van a maximális hozam. A 90 hl/ha még mindig túl sok, az meg egyenesen röhelyes, hogy a szerencsétlen Portugieser maradt 100. Ennyire kiváló fajta?? Ja persze, kell olcsó villányi vörösbor is...Egyébként az osztrákoknál minden minőségi borra 9 q/ha szőlő a maximális hozam, ami csak egy picit több, mint a villányi prémium (ami 8,5q/ha) Még egy részlet, ami nincs ugyan itt, de érdekes. Néhány minimális beérési mustfok premium(!) borokra: c) 18,5 mustfok: chardonnay; e) 17,5 mustfok: kadarka, kékoportó. A chardonnayt még elég rossz évben is simán lehet szedni 19 fölött. Az meg ok, hogy a kadarka meg a kékoportó nem egy cukorbajnok, meg rohad is rendesen, de a 17,5 MM, komolytalan (=11%alkohol) Ja amúgy az Egri Bikavér superiorban 18 MM van mindkettőre...

NJoe 2005.12.04. 21:51:38

Már éppen ideje volt.

dezso 2005.12.04. 22:46:58

mikor lep a tobbi borvidek?

KF 2005.12.05. 08:38:42

A THC cannabis-származék, biztos növelné a keresletet! :-))))

eF 2005.12.05. 12:24:43

hàt igen, Egerben màr 1997 ota letezik eredetvedelem.... es raadasul nem ilyen hulye nevvel... Miert nem lehet egyseges, orszagos szabalyzatot alkotni, ugyanolyan nevu kategoriakkal???? Hulye paraszt boraszok es allami hivatalnokok!!!!!!!!!!!!!! Ennek igy semmi ertelme!!! Nuku intezmenyrendszer, semmi ellenorzes, ki fog minositen????

l 2005.12.05. 13:30:26

Hogy lehet ekkora barom, elmebeteg nevet adni? Ki volt az a nyugat(latin)-majmoló állat, aki ilyen neveket adott? Miért nem lehet magyar bornak (minőségi osztálynak) magyar nevet adni? Elegem van abból, hogy el vannak ájulva azoktól a rómaikatól, akik kiirtották fél Európát.

dezso 2005.12.05. 15:49:00

Az áldezso és a Latin Neveket Mindenhova Mozgalom mind monnyanak le. Máskülönben álénem jót kérdezett. Meg az is, aki a minőségi feltételek nevetségességén rugózott. Egyébiránt akkor mostantól villányi bort csak villányi szőlőből lehet építeni? És mi a helyzet a borvidéken kívüli palackozással?

kérdés 2005.12.05. 16:54:44

Kik fognak érzékszervi bírálattal minősíteni?

bob 2005.12.05. 21:47:18

dezso: a rendelet szerint a borvideken, vagy annak 35 km-es korzeten belul lehet csak palackozni a bort, es ez nemcsak a premium, hanem a classicus kategoriara is ervenyes. Aki tudja hogy a 35 km-ben kinek az aldasos lobbitevekenyseget koszonhetjuk, jelentkezzen :)

bob 2005.12.05. 21:49:03

Emitt a rendelet a maga teljessegeben: http://www.fvm.hu/main.php?folderID=957&articleID=7604&ctag=articlelist&iid=1

Bor K.O. 2005.12.06. 09:38:02

Ha a latin zene trendi, pont az állatin bornevek és brandek ne lennének azok? :-)

dezso 2005.12.06. 14:11:12

bob: mondjuk legalább Budafok kiesik, az is valami.

Bor Béla 2005.12.06. 14:56:57

Miért nem tőketerhelést szabályozzák ? A 60 hl/ha egy hagyományos, 3x1 m-es térállású ültetvény esetében még mindig 2 és fél kilót jelent tőkénként ...

Okos Tojás 2005.12.06. 15:27:28

Igen. A 90 hl/ha pedig 3.8 kg tőkénként, 3333 hektáronként tőkeszámmal számolva. Classicus-kategória ? Ez az, amikor egyszerrre akarunk a minőségnek és a mennyiségi szemléletnek is megfelelni.

k 2005.12.07. 00:08:53

Azért annyira nem kell kétségbeesni. Az új telepítések már 4-5 ezer tőke/ha közt vannak. Az olasz DOC rendszerek pl. fehér bor esetén általában 10 (75 hl), vöröseknél pedig 8 t/ha-t engedélyeznek. De van olyan régió is, ahol 14 t/ha-t is megengednek. A franciáknál a 60 hl az általános. Az újvilági borokról pedig ne is beszéljünk, a 12-15 t/ha nem számít ritkaságnak - bár ott úgy tudom, nem is igen szabályozzák ezt.

Lucas_Corso 2005.12.07. 00:37:39

Az agyam eldobom. "Villány - Eredetvédelmi Körzet", oszt készen vagyunk. Esetleg - ha nagyon muszáj - lehetne rövidíteni EVK-nak. Az AOC franciául van, a DOC olaszul. Nekünk minek is a latin? (Netán megint hagyományosabbak akarunk lenni/látszani a hagyományosoknál...?)

Sörmedve 2005.12.08. 07:13:17

Bob: ugye a 35 km-es szabály esetében még véletlenül sem egy hazai nagy bank Dél-Magyarországon újabban vérmesen borászkodó fejéről beszélsz :)))

rizling 2005.12.09. 13:10:21

Gyakorlatilag adtak a sz..nak egy pofont, nevetséges korlátozások. Arra jó az egész, hogy a már most is elszállt áraikat még emeljék egy kicsit. Nagyon vissza fog ez ütni.

bob 2005.12.09. 14:27:43

Sörmedve: tudtommal mindkét borászat, aminek bankár a tulaja vagy legalábbis van a tulajdonosai között, a borvidéken belül van.

latinműveltséges 2005.12.13. 16:07:09

Dicstrictus Hungaricus Controllatus...HOCUS POCUS

Tsabby 2005.12.13. 16:20:46

És mi van a "2005-nél régebbi" terméssel? Az majd jön az idők végezetéig?

Tsabby 2005.12.13. 16:20:54

És mi van a "2005-nél régebbi" terméssel? Az majd jön az idők végezetéig?

Cirfandlia 2005.12.20. 10:25:37

pár kiegészítés: Van Sauv. bl. a siklósi részen nem is kevés ami szintén a borvidék része. 35 km-be belesik Pécs (34,8 :))) gondolom a Cézár Vinery, a Kutatóintézet (villányi kísérleti parcellák) és pár kisebb borász villányi érdelektségei miatt. Nem akkora tragédia sztem. limitek kategóriák: nem lehet tőketerhelést szabályozni annyira heterogén ültetvényszerkezetben mint ami ma Mo.-n van. (2500-10e tő/ha) nem a legjobb de sokkal pontosabb a ha-onkénti term. menny. A számok valóban enyhék -de a bortv. sarokszámainál azért jóval szigorúbbak- és ez olyan kb mint a drákói tv-ek. Legalább vannak, valamit lehet követelni. (már ha megkövetelik, ill. betartatják) elnevezés - hát tényleg béna, az átlagfogyasztót lehet majd jól vakítani vele.

kispé 2005.12.21. 11:01:26

3,5 kiló tőkénként egy csúcskategóriánál akkor is nevetséges! Ez az egész csak magunk égetése. Ha ezt valami külföldi szakember meghallja, jót röhög. Az alapok mások, ott legyen lazaság, node a csúcs? Ez csak egy kis sitthalom marad így, nem pedig hegycsúcs!

THC 2006.01.02. 17:44:44

free cannabis