Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tatar és a somlói

2006.01.05. 06:26 - Greg Tatar

A magyar borok iránt tartósan érdeklődő amerikaiak jelentős hányadát sikerült megszólaltatnunk, amikor Greg Tatar [l A szerző amerikai diplomahalmozó és hobbicukrász, aki tíz évvel ezelőtt habarodott bele a borba. Azóta hetente háromszor vakkóstol, több borfórum babérkoszorús hozzászólója, és hamarosan a Wine Enthusiastben is debütál. 2004-ben járt először Magyarországon és azóta a magyar borok fáradhatatlan transzatlanti propagátora. Az alábbi jegyzeteket 2005 őszén készítette.] elfogadta felkérésünket, és leírta tapasztalatait a tavaly nyáron meglátogatott Kreinbacher pincészet borairól.

A kommunista évek okozta válságból kilábaló magyar borászat egyre több jelét adja annak, hogy képes lesz az elődök örökségét méltóan továbbvinni. Az új borászatok egyik legnehezebb problémája a megfelelő birtokméret kialakítása. Mivel a régi birtokokat nagyrészt felbarabolták, ezért a borászok – különösen a történelmi borvidékeken – kénytelenek lassú és idegörlő munkával fölvásárolni a környék apró parcelláit abban a reményben, hogy így sikerülhet összefüggő területeket kialakítani. A somlói Kreinbacher Birtok a szerencsésebbek közé tartozik, mivel nekik sikerült több, elfogadható méretű területet fölvásárolniuk, és ezek mindegyike sajátosan egyedi adottságokkal rendelkezik.

2004 Cuvée

Illatában diós jegyek és némi fás jelleg. Szájban citrus és alma, a háttérben dió és fa. Árnyalatnyi édesség tompítja a savakat. Szép bor. Nem olyan tartalmas, mint az előző napokban fogyasztott rizlingek, de minden ízében tiszta. A 10 euro alatti ár méltányosnak mondható.

2003 Öreg Tőkék Bora

Illata almás pitét idéz, ízében vajas, almás zamat, aztán még több édes alma. A pörkölési aromákat mutató lecsengés azonban kissé erőtlen és rövid, és ez lerontja az egyébként kedvező összhatást. Viszont egy bizonyos ízlésnek ez a bor nagyon is megfelelhet. A savas, minerális, nem-gyümölcsös, fogkő-kaparó stílus kedvelői aligha fogják díjazni, de akik inkább cukrászsüteményt szeretnek majszolni, mint követ nyalogatni, azok méltányolni fogják. Azonnal szerethető, könnyen érthető bor, és ez a borsznobériánk fokától függően egyaránt lehet dicséret és dorgálás.

2003 Kreinbacher Birtok Szt. Ilona Cuvée
(a név már foglalt, ezért változni fog)

Ennek a bornak az illata is cukrászsüteményt idéz, de ezúttal alma helyett körte hangsúllyal. Szájban hasonlóan indul: vajas és tósztos alma, ami a lecsengés felé haladva kandírozott ananásszal gazdagodik. Minden elemében nagyon szép. Ez az érdekes házasítás egy Magyarország és Ausztria bizonyos termőhelyein igen szép borokat adó fajtára, az olaszrizlingre épül (ami welsch rizlingként, és más neveken is ismert). A rajnai rizlingnek ugyan csak névben rokona, de remek borokat ad – a Fertő-tó környékén édes borokat, de a közelmúltbéli tapasztalataink alapján száraz borban is kiváló. Ez a cuvée 80%-ban olasz rizling és 20%-ban hárslevelű. 13.5%, 4.6g/l maradék cukor.

2003 Somlói "Kőkonyha" Cuvée – (a "Kőkonyha" dűlőből)

Illatában almás sütemény, ami szájban némi fűszerességgel egészül ki, diós zamat és megnyerő florális jelleg nagyon halvány ananász jegyekkel. Összességében azonban elég erőtlen, kivéve a lecsengést, amely meglepő mineralitást és fanyarságot tartogat. 50% hárslevelű, 50% furmint, 13.5%, 1.5g/l maradék cukor.

2003 St. Ilona (Somló)

Nem cuvée – 100% hárslevelű. Illatában nyomokban almás sütemény jegyek, szájban vajas némi szárított virágos, körtés felhanggal és enyhe minerális jelleggel. Én úgy találtam, hogy a hárslevelűnek egy igen sajátos, ám nehezen leírható aromakaraktere van, aminek a Szt. Ilona is megfelel, de a vajas jelleg szokatlan ettől a fajtától. Én önmagában kevéssé kedvelem ezt a fajtát, de ez feltétlenül a jobbak közé tartozott. Az erjesztés és az érlelés 500 literes hordókban történt.

2003 Szt. Margit Olaszrizling – (Aranydomb dűlő)
Illatában almás sütemény, ananász és mezei virágok. Szájban intenzív ananász. Enyhén fanyar, de ez a fanyarság a túlérett gyümölcsé, annak citrusos jegyei nélkül. A lecsengés viszont valamiért erőtlennek hat. 5.6 g sav. Az erjesztés és az érlelés 500 literes hordókban történt.

Összességében valamennyi boruk szép volt. Megfelelő áron lelkes vásárlóközönségre számíthatnak. Borhibával nem találkoztam. Egyik sem volt középszerű, és mindegyik határozott ízlést tükrözött. Jól látszik, hogy a borok karakterét tudatos döntések alakítják és nem a játszi szerencse. A vajas, tölgyes zamatok a fiatal borokban, a gyümölcs érettsége és az egyes termőterületek egyedi jellegzetességeinek megőrzése mind azt mutatják, hogy a borásznak határozott, világos elképzelései vannak. A borok némelyike többéves érlelési potenciált sejttet, és határozottan elüt a más borászatoknál kóstoltaktól. A problémát én nem a borász munkájában vagy a termőterületben látom. A problémát az jelenti, hogy a pincészetnek vissza kellene hoznia a befektetett tőkét. Ezért aztán a boraik egy olyan árkategóriában szállnak versenybe, ahol se szeri, se száma a hasonló kvalitású és jólcsengő névvel rendelkező riválisoknak Németországból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Ausztriából vagy Franciaországból. És ezeknek a riválisoknak a marketinglehetőségei messze felülmúlják a Kreinbacher Birtokét.

Kérjük kedves Olvasóinkat, hogy az ifj. Bushnak és az amerikaiaknak szánt üzeneteiket ne hozzánk juttassák el!

Címkék: kóstolás

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9312932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kíváncsi 2006.01.05. 08:25:34

Ki a Kreinbacher birtok borásza? Ez nem hangzott el!

Árszakértő 2006.01.05. 08:47:21

Ilyen árakon nehezen fogják visszahozni a tőkéjüket. Az általatok indított "Pofátlanul Árazott Borok Klubja" egy faszság, de Kreinbacherék minden darabja eséllyel pályázhatna.

tf1 2006.01.05. 08:53:02

Na és? Ha somlait akarsz, fizess!

kifli 2006.01.05. 08:59:14

Nem is tudtam, hogy Greg tud magyarul:) Ki fordította a cikket?

válasz 2006.01.05. 09:55:30

A Kreinbacher birtok borásza Császár Attila. Ha jól emlékszem előtte a Csordás-Fodor Borháznál volt.

Árszakértő 2006.01.05. 10:04:29

Ennyiért nem akarok. Nyomass inkább valami alföldit.

Művelődő 2006.01.05. 10:19:23

A somlóihoz tényleg ritkán jut el a csóró borszerető,hacsaknem felmegy Somlóra és pincéből veszi,viszi a "bazaltlevet".De egy alföldi paraszt mit gondoltok,milyen gyakran jut el Somlóra... Ezért veszek én ritkán,de akkor nagyon boldogan somlóit.A Kreinbachernél mekkora is volt a beruházás?

Maribor 2006.01.05. 10:54:48

A somlói borok kiválóságához nem fér kétség. A Habsburg ház tagjainak a fáma szerint az esküvőjén "somlait" kellett fogyasztani, mert igy nagyobb esély volt a fiú-utód születésére, ami egy uralkodóháznál, különösen az első gyermek esetében igen fontos.... Ebből maradt fenn a kissé huncutkodó mondás, miszerint a "somlai a nászéjszakák bora". A Kreinbacher féle birtok termését sajnos nem volt még módomban kóstolni, de példának okáért a Fekete, Inhauser, Somogyi és a Tornai pincészet borait igen. Mind tartalmazzák azokat az izjegyeket, amit a fajta Somlón tud és a szakértő, gondos borász a jó alapanyagból ki tud hozni. Egyébként javaslom a hozzászólóknak, hogy nagyon kellemes hétvégi kirándulásot lehet tenni például Somlóra, gyönyörű a környék, a gasztronómiai élvezetek mellett érdemes megnézni Nagy László Iszkaszentgyörgyi emlékházát, aki a gyönyörű versei mellett nagyon-nagyon nagyra értékelte a somlói borokat. S mivel ez a "borvidék" egyike a legkissebb magyar borvidéknek, egy szombat-vasárnapi kiruccanásson egészen jól megismerhető élőben.

apuka 2006.01.05. 13:07:37

Nagy László szülőházát én is láttam, megéri a kb. 10+10 km utazást a Somlóról, csak ne Iszkaszentgyörgyön keressük, inkább Iszkázon. Max. egyetértek Maribor hozzászólásával

hmmm... 2006.01.05. 13:10:26

Melyik fajta? :))

apuka 2006.01.05. 13:34:39

Mármint mi melyik?

Művelődő 2006.01.05. 13:45:51

"amit a fajta Somlón tud" (Maribor)

Tomiboy 2006.01.05. 14:07:39

Érdekes, nekem Greg és a társa azt mesélték, hogy egy dörgicsei kis fogadó tulajának sokkal jobb olasza van mint Kreinbacheréknek.A boraik pedig csak a fáról szólnak!

:) 2006.01.05. 14:30:35

meg az almássüteményről:)

tretep 2006.01.05. 18:35:22

Persze, hogy sok bennük a fa, merthát csak azzal dolgoznak, mármint erjesztés+érlelés kb500literesben, ami egyébként hagyományosan jell. volt anno. És mivel újak még a hordóik, hát ez van, de amint "betörik" őket (2,3 szor erjesztenek benne) tompulni fognak a fás jegyek. Jó példa erre Györgykovács, aki szintén csak "fában él", a hordói pedig nemtudom mikor készültek, de nem újak. A borokban persze semmi fás jelleg nincs.

okostojás 2006.01.05. 18:53:41

Jók a Kreinbacher-borok, de Hárslevelűben még nem jutottak fel F. Béla bácsi magasságába, Olaszrizlingben pedig a Laposáék Somlai és Badacsonyi rizlingje is lekörözi az övéket. Viszont, lehet bennük bízni: jók az ültetvények, abszolút minőségorientált a hozzáállás. Ami negatívum: az áraik ott vannak már most, ahol mondjuk öt év múlva kellenének, hogy legyenek ...

kifli 2006.01.05. 21:35:41

kreinbacherék el vannak szálva az áraikkal, mint mondjuk bukolyiék egerben...

2006.01.05. 21:47:11

"kifli": lehet, hogy te "szálltál el"! Mit szedsz te lelki beteg?

Seres T. 2006.01.05. 22:48:11

Sok "sznob"! Azt hiszitek, hogy itt bármit is megoldhattok? Azt sem tudjátok mi az a bor! Alkoholista bagázs!

zsömle 2006.01.05. 22:49:29

kifli! Ritkán szólsz, de akkor építő jelleggel! Köszönjük

Lucas_Corso 2006.01.06. 00:49:49

Hm, meglepő. Az Öreg Tőkék bora, mint almás cikrászsütemény; ráadásul KONTRA kőnyalogatás... Biztos, hogy ugyanazt kóstoltuk? Sebaj, Greg legalább lelkes. Tomiboz! Melyik az a dörgicsei fogadó? 15 éve van ott egy présházunk, de még nem találkoztam azzal a fenomenális olasszal. Kíváncsi lennék!

Lucas_Corso 2006.01.06. 00:51:21

Bora, cukrászsütemény, Tomiboy. Így már jó lesz. :-)

Babangida 2006.01.06. 10:14:16

Kiflinek igaza van. Sem a Kreinbacher sem sok más birtok (ideértve Bukolyiékat is) nem bizonyította még be folyamatosan megbízhatóságát, mint birtok azzal, hogy legalább 5-8 éven át folyamatosan magas minőségű borokat hoz ki a piacra. Enélkül meg mire kér el egy kezdő birtok 4-5-6 ezer forintokat a boraiért???l

szálem alajkum 2006.01.06. 10:27:10

Igazat szóltál, Ibrahim Babangida !

sebajtóbiás 2006.01.06. 10:29:02

A Kreinbacherék 2004-es borai sokkal jobbak a 2003-asoknál szvsz.

több szerénységet 2006.01.06. 10:43:26

Kreinbacherék azért nem annyira arcosak, mint Buttlerék.

Tódor 2006.01.06. 11:48:31

Ez a Buttler borászat, valamit nagyon jól csinálhat, mert iszonyú sok az irigye!

több szerénységet 2006.01.06. 12:03:55

Igen, nagyon jók a boraik. De pl. Szepsynek is nagyon jók a borai, még sem olyan nagyképű, mint Bukolyi úr.

szerénke 2006.01.06. 12:13:58

Így igaz, a nagyképűek adják olcsóbban a boraikat, meg azok is akiken nincs sapka!

Frakk 2006.01.06. 12:19:57

Szerénke ! Te pedig menj vissza Károly bácsihoz és Irma nénihez ! De hirtelen !

több megértést 2006.01.06. 12:25:48

Azt a macska bajszát!

Marci 2006.01.06. 13:42:16

Bukolyi úr irogat itt Frakk és Tódor neveken. A stilusa leleplező.

Borvágyó 2006.01.07. 20:41:34

Egy biztos a Somló az ami! Aki nem hülye szuper borokat produkálhat! Aki snobizik a drágát imádja, aki a minőséget, és az orrát, ízlelőbimbóit használja az isteni borokat talál a Tornai, Györgykovács, Fekete hármastól. Kreibacherék még nem értek meg, de biztosan be jön nekik! Drukkolok! Most még szeretik a pitét. Somló az Isten!! Csak ne rontsák el!

kisboros 2006.01.08. 13:43:29

Borvágyó Barátom ! Azért a Szent Márton Borozót se hagyjuk ki... a Filáj féle boroknak sem kell a cégér. Azért jó, ha tudjátok, hogy a "kalap" alján is kiváló borok vannak, kiváló vendégszeretettel.

Boroska 2006.01.08. 13:48:05

Na ezt én is megerősítem ! Ültél te már a rag alatt amikor a kezedben lévő borospohárban láttad lenyugodni a Somló Napját a vár mögött ?

Lő-vér 2006.01.08. 14:20:00

Csak nem az a Greg Tatár aki novemberben volt nálunk Sopronban, azzal a köcsög tollmácsával, mert ha igen akkor kérjétek meg, hogy inkább angolul írjon.

FILA 2006.01.08. 15:20:00

Szerintem is jók a somlói borok! Multkor voltam csajádommal a Hegyen. Szomathelyről jöttünk haza és benéztünk. Gyögyörű borok és a vendéglátás!!! Mi is a Szent Márton Borozóban voltunk. Ott a kocsmáros Úr/Borosgazda a saját borát méri! Biztos lehet az ember hogy mit iszik! jelentem: Csodát! Vivát a somlai boroknak! Vissza fogunk térni, ahogy indőnk engedi!

swebb4 2006.01.08. 15:20:46

Az szóljon hozzá,aki nem csak egy pincészetből ivott a Somlón. Annak van összehasonlítása alapja.Kreinbacher bora ,nem viseli igazán magán a fajtajellegeket (faízűek).A somlói borászat nem erről szól. Ajánlom az olvasók figyelmébe a Csordás -Fodor P. 2004-es Olaszrizlingjét. Abban a borban megtalálható minden olyan jegy,amely az olaszrizlingre jellemző. Ja....és nem több ezer forint egy palackkal!

Reni_24 2006.01.08. 20:40:44

Azért ha megengeded hozzászólunk...... Több fajta bort ittam már én is a Sómló-hegyről és a Hegyen egyaránt. Több jó gazda van a Hegyen pl: Györgykovács Imre, Takács Lajos, Filáj József. Utolsó gazda Borozójában én is voltam nem is oly rég!! Szép borok, remek ízek! Palackos borok mellett a légig borokat is próbáljuk ki, és ne csak a hipermarketek polcairól válasszunk amire Swebb4 is invitál minket. Szögezzük le: a Somlón sok remek bor van! Fogyassza mindenki egészséggel!

Nőinyelvbimbó 2006.01.08. 21:29:23

Szép Somló, szép borok, kedves borászok! Az igazán gazdag, hamisítatlan kellemes mineralitást, azaz a Somló ízeit sőt talán a legszebb illatokat is a Tornai borokban találtam. A további sorrendem -és csak az enyém, mert nem vagyok olyan bátor, meg elvakult, vagy elfogult, hogy általánosítsak- Györgykovács, Csordás-F, Takács, Kreinbacher, Fekete,és még vannak néhányan. Egy biztos ezekkel a borokkal, borászatokkal Somló veri a hazai fehéreket, sőt....

2006.01.09. 16:16:56

1241 után újabb tatárjárás Magyarországon, jajj ;)

Somlóbarárth 2006.01.09. 19:00:10

Ismerve azokat a tőkéket, melyekről az "öreg tőkék bora" származik és ismerve azokat a borokat miket anno és most nyernek belőlük, csak azt tudom mondani, hogy sokat kell fejlődjön még a borászat és borász, hogy el tudja érni azt a szintet, mit elértek anno az Antalok, vagy a Szabók. És ha már elérték, möglehet, elmondom nekik a Somlai boroslecsó receptjét.

swebb4 2006.01.09. 19:24:07

Kedves Rani_24! Én mivel invitáltam a borivókat a hipermarketek polcaihoz!Többször ittam lédig borokat a Somlóról ,mint palackosat.Többször ezek jobbak,mint a palackozottak. Abban viszont egyetértünk,hogy"Somlón sok remek bor van! Fogyassza mindenki egészséggel! "

kisboros 2006.01.09. 21:08:22

Kedves Barátaim ! A véleményünk sokban megegyezik. Nagy nevek, nagy árak ! Persze a piacgazdaságban ez így van rendjén !? Én mindenesetre azt a tőkét kedvelem amelyiken a bor terem. A jó SOMLÓI BOR. Jobban esik, ha a szőlőművelő szerszámok és maga a szőlőművelő is a közelemben van, ha ízlelem, ha választom. Ehhez persze a tőkét is meg kell nézni, meg igazad van Boroska, a naplementét is. Egészségére a Filáj gazdáknak !

borvándor 2006.01.09. 22:17:39

Kedves kisboros! Jól írod, a Somlót látni kell! A borait a Hegyen, pincékben kortyolgatva, gazdákkal beszélgetve messze többet ér, mint akármelyik flancos "borkedvelő hülyítő" tanfolyam. Tornai Bandi bácsi (85!), Fekete Béla bácsi,.... sorolhatnám..... még naplemente nélkül is felejthetetlen! /Azért azis marha jó, hogy Kreinbacherék odavitték a Tatar-t (aki nem tudom kicsoda, de rendes tőlük) és pont róluk alig esik szó, pedig ez a bog miattuk indult./! Kóstoltam a borukat -egy vagyon- nem rossz, csak a stílus hiányzik belőlük. Baromi összeget költöttek a Somlón, nem csoda, hogy próbálnak valamit visszakapni az árakban. Viszont nem messze tőlük egy kis hotelban isteni tócsit ettem. Kár, hogy ilyen messze van!

Zozó_borbarát 2006.01.10. 00:14:37

"Hogyha jó bort akarsz inni, Márton korcsmába kell menni. Ehetsz ihatsz, énekelhetsz, ajkaidhoz legyél kedves! Jó somlait ürítsük hát, Isten áldjon minden gazdát!" Egy felejthetetlen Szent Márton Borozó-s "dínom-dánom" emlékére! Köszönet Filáj Jóska bácsinak!!!! Alkalmi Dalárda tagok: Misi, Sanyi, Laci, Réka, Timi és a jelenlévő többi vendég; valamint jómagam :)

b20 2006.01.14. 12:08:16

A Kreinbacher birtok borásza Császár Attila, valóban, előtte a Csordás-Fodor Borháznál volt. Azonban ne felejtsük, hogy a végzettsége erdész, ettől is érezhető a borban a fa-íz.

rmiklós 2006.01.14. 13:17:39

b20 te ritka szar clon vagy...

Somlótető 2006.01.14. 17:43:28

b20 tiszteld a Császárt! Lehet, hogy erdész, de már 1000 éve ügyködik a Somlón! Akár meg is tanulhatta a borászkodást: 6 év Tornai Pincészet, 2 év Csordás néni, 3 év Baráth Sándor. Összejöhet! Nem?

lacibor 2006.01.14. 21:41:06

Összejöhet, de jó pap hóttig tanul. Viszont tart tőle, hogy mégis bután hal meg.

nőinyelvbimbó 2006.01.15. 14:55:13

ne gonoszkodj lacobor! Egyébként sem az a lényeg, hogy Tornai Bandi bácsitól, Csordés Piroska nénitől, vagy oskolában ment belé a nagy tudás! Ha nagy értékű borokat produkál, felőlem hivatalosan perfekt amatőr, vay nőgyógyász is lehet. A nyavaja úgy is akkor töri a gazdát, meg a méregdrága borukat vásárlót, ha hiába fizetett kalapnyit a jó kemény forintból!

nőinyelvbimbó 2006.01.18. 17:34:25

én inkább a bort nyalogatom! Szép formájú, izgató, kecses - nem csak testes, mindíg újat mutató, illatos "Somlai nagyokat"! Kedvenceim: Tornai; Györgykovács; Csordás; !!! Nálam Ők az igazi menők! Ez itt nem a közvetlen testi élvezetek oldala!!!

akkorszopdlemagad 2006.01.18. 23:33:17

bimbónak 2006.01.20. 15:29:21

Császár Attila borász, a Balatonon kezdte. Tornai Bandi bácsitól, Csordás Piroska nénitől, Barát Sándortól nem sokat tanulhatot, inkább fordítva, mert egyik sem ért túl sokat a borhoz.

nőinyelvbimbó 2006.01.21. 14:58:41

Hülyeségeket beszélsz! Tornai Bandi bácsi előbb borászkodott, mint Császár Attila megszületett! '86-ban!!! már ittam saját nevén palackozott borát! Egy sor nemzetközi díjat vittek a Somlóra. (A másik kettőről nem tudok) Egyébként meg, ha tudsz olvasni észrevehetted, hogy szerintem nem a diploma csinálja a borászt!

bimbónak 2006.01.21. 16:58:35

Te kis naív. Kb 4-5 éve voltam náluk(Tornai) utoljára, és már akkor is egyértelmű volt, hogy TB bácsi csak a kirakat, egyébként jópofa az öreg, egy élmény vele beszélgetni. A szakmát meg vitték a szakemberek. '86-ban meg azért tudott palackozni, mert volt hozzá pénze, meg hatalma. Egyébként a boraik nagyon jók, és ami nem mellékes rendkívül korrekt áron. A várban kóstaltam náluk a fesztiválon, ott talákoztam a fiával, Tamás , ha jól emlékszem, meg a borászukkal( bocs a nevét elfelejtettem), nagyon szimpatikus emberek és kiváló borokat mutattak(pl.:Hárslevelű 2002).

szörcsögő 2006.01.22. 09:29:51

TB bácsi 20 éve /szerintem már akkor bőven túla hatvanon/ az orrom előtt jött ki a kapálógépével a szőlősorok közül. Szerintem hatvanon túl aki ilyesmit csinál ott a pézen kívül is kell legyen valami! Egyébként számomra az a lényeg, hogy kiválóak a boraik! Kóstoljátok meg tőlük a 2001-es, vagy a '98-as olaszrizlinget.

borász 2006.01.23. 14:43:12

Biztos forrásból tudom,hogy a Császár Attila borász végzettségű, nem erdész, hiszen egy osztálylyal alattam végzett a balatonfüredi kertzészeti szakközépiskolában, majd szőlőtermesztő és feldolgozói szaktechnikusi vizsgát tett, és egy rövid kitérőt leszámítva a mai napig a szakmában dolgozik. A borok faíze a hordóktól, és az alkalmazott technológiától, nem a borásztól származnak. A technológiát a tulajdonos dönti el, a szakember pedig az adott lehetőségekből próbálja meg a maximumot kihozni.

csakasomló 2006.01.24. 11:27:33

Az már régen rossz, ha a tulaj dönti el a technológiát, ebben az esetben egyébként a szaktanácsadók(Szepsy, Demeter) döntötték el.

Lelkes 2006.01.24. 16:37:11

Tokaj, egyenlő Somló, ugye ez csak egy rossz vicc akar lenni?( mármint az említett szaktanácsadók szempontjából) A borászatban igenis az muzsikáltat aki belehúzza a vonóba a pénzt. A tecnológia meghatározó eleme a bor kialakulásának és stílusának. a borászati tecnológia meghatározásánál és még sok egyéb dolog (termesztéstechnológia, termőhely, fajta, művelésmód...stb.) kiválasztásánál bizony nagy a szaktanácsadó felelőssége, de ne felejtsük el hogy a döntést nem ő hozza, hanem aki muzsikáltat, tehát a termékfelelősséget is elég nehéz lenne másra hárítani, akár a jó, akár a kevésbé jó tanács szerint döntött. A szóbanforgó cég esetében egyébként is korai még visszavonhatatlan kinyilatkoztatásokat tenni, hiszen a munka dandárját még nem kezdték meg. Amit eddig végeztek a Somlón, azelőtt mindannyian levett kalappal állunk, de ezután kezdődik a borkészítés, amihez a propaganda ellenére szerény ismereteim szerint nem a borvidék legjobb adottságú területein termelt alapanyagok fognak a rendelkezésükre állni. Én mindenesetre drukkolok nekik, hiszen minden sikeres vállalkozás, és minden szépen elkészített bor a borvidéket magát is előnyösebb helyzetbe hozza. Végül az előttem szóló Borász véleményét osztva a technológia fontosságáról :sok sikert kívánok a birtok megálmodóinak, működtetőinek és az egész borvidéknek

Támogató 2006.01.25. 11:04:59

A Kreinbacher birtok borásza Császár Attila, aki borász végzettségű. Egy osztályba jártunk a Balatonfüredi Kertészeti Szakközépiskolában. b20 meg meg mossa ki a fülét! Biztosan elértette a "kertészt", "erdésznek".

Morgó 2006.01.25. 19:44:27

Császár Attila tapasztalt borász! Ráadásul ismeri a Somlót. Vagy húsz éve tevékenykedik ott. Vagy 10 évet lehúzott a Tornai Bandi bácsi (A Somló 60 szüretes accommodate-ja) mellett, Csordáséknál is néhányat, de nem az első szüretét csinálta jelenlegi helyén sem. Én biztos nem hagytam volna, hogy ennyire letakaják a boraimat! Kreinbacher elszánt fickó lehet, ha ennyit dobott a Somlóra (örülök neki). Biztos nem hagyja, hogy továbbra is elfuserálják a borait. Majd megtalálja kit kell megtartania a team-ből. Szerintem jók, csak a start sikerült gyengére. Majd belehúznak és hozzák a Györgykovács, Tornai, Fekete formát. Négyen már képesek lesznek topra hozni az imádott, Isteni Somlót! Ja és vinni atöbbit! (Mert látjátok, milyen könnyű egy egyszerű tölgytöbblettel elcseszni a renomét)
süti beállítások módosítása