Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?

2006.01.09. 05:18 - alföldi merlot

A pincérhőzöngés (waiter rant) néven futó zseniális felszolgálói blogon találtunk egy meglepő és mulatságos szöszenetet, amiből egy-két érdekesebb pontot magyarítottunk. A teljes anyag itt olvasható.

Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?

1. Nézzük meg a borlistát, mielőtt megkérdeznénk, hogy milyen bor kapható kimérve! Nálunk igen tekintélyes a lista. Ha nekem kell elhadarnom az összeset, akkor azzal fölöslegesen rabolod az időmet Nincs nálad az olvasószemüveged? Majd kölcsönadom az enyémet.

2. Ne azzal kezd, hogy "Melyik olcsó?"

4. Nem. Nem lehet az összes bort végigkóstolni, mielőtt döntenél.

6. Ne feledd, hogy az éttermek komoly árréssel dolgoznak! Ez lehet a nagykerár másfélszerese, de lehet akár az ötszöröse is. Ha már egyszer ennyit kell fizetned, javaslom, hogy olyasmit fogyassz, amit a benzinkútnál vagy az ABC-ben nem kapsz.

8. Amikor a pincér kihozza a bort, NÉZD MEG A CÍMKÉT! A pincér sem tévedhetetlen. Mi jó néhány borból több évjáratot is tartunk. És egy '97-es nagyságrendekkel drágább lehet, mint egy 2001-es! Te fizeted, te iszod. Caveat emptor, haver!

9. Ne szagolgasd a dugót! Ha ilyet látok, azonnal tudom, hogy egy totál amatőrrel állok szemben. Megtapogathatod, hogy meggyőződj róla, hogy sértetlen. Megnézheted, hogy átjárta-e a bor a dugó alját. Ez azt jelzi, hogy megfelelően tárolták. Győződj meg róla, hogy a dugón szereplő név azonos-e a címkén szereplővel! Vannak olyan szégyentelen csirkefogók, akik a régi palackokat olcsó borral töltik meg és aztán újradugózzák. Penészes-e a dugó? Mert az bizony rossz jel. Ám ami a dugó megszagolását illeti, az többnyire semmit nem mond.

10. A műanyag dugót se szagolgasd! (...)

11. Forgasd meg a bort a poharadban – Most töltök neked egy keveset a poharadba, hogy megkóstold. A legtöbben ilyenkor megforgatják a bort a pohárban, hogy az oxigénnel nagyobb felületen érintkezve "kinyiljon". Ez idáig rendben is van. De könyörgöm forgassuk, ne centrifugázzuk, mintha egy laboratóriumban az elemeire akarnánk szétbontani. (...)

12. Kóstold meg! Először egy kortyot végy a szádba. Ha ecet íze van vagy penészes sajt szaga, akkor a bor hibás.

13. A bor visszaküldése – Ha hibás a bor, küldd vissza! Nekem nem fáj. Ezt általában a forgalmazó állja. Ám az esetek nagy többségében tökéletesen rendben lévő borokat akarnak visszaküldeni, pusztán azért, mert nem ízlik nekik. (...)

22. A vendég olykor többet tud a borról, mint a pincér. (Viszont a pohárnokok általában többet tudnak, mint bárki más.) Ne akard megszégyeníteni a pincért azzal, hogy arról faggatod, hogy a termőtalaj vajon meszes volt-e vagy agyagos. Nem tudjuk. De ha az én káromra játszod az eszed, nekem megvannak az eszközeim, hogy bosszút álljak.

25. A merlot egy szuper bor. Ne hidd el azt a sok hülyeséget, amit a "Kerülőutakban" összehordtak róla! Hű, de utálom azt a filmet!

26. Ez csak bor, nem Krisztus vére. Ne fohászkodj hozzá! Élvezd!

Címkék: szemleszerű

192 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1812929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumalyos 2006.01.09. 09:47:21

Talán mindenkinek jobb lenne, ha nincs téma, akkor nem ilyen, Hogyan tűnjön okosnak tudatlanul című idétlenkedéseket tennének a honlapra, hanem várnának pár napot. Addig amíg valami valóban említésre méltó dolog történik.

nem értem 2006.01.09. 10:00:34

mi a fasznak kell mindenen nyavalyogni? nem fér el itt ez a szösszenet? nem méltó a laphoz? mi a baj? én jól szórakoztam. a kerülőutakon nagyszerű, éljen a pinot.

lacibor 2006.01.09. 10:09:15

Bizony én megszagolom a dugót. Meg még a bor színét, tisztaságát is megnézem

blogot újra! 2006.01.09. 11:13:47

Egy csomó hozzászólásom eltűnik különböző nickeken, pedig egy gramm trágárság nincs bennük. Milyen alapon cenzúráztok fiúk? FÁJ AZ IGAZSÁG? Csukjátok be a bótot! Nem szégyen az.

az igazság 2006.01.09. 11:17:32

Fájok. Jaj.

elzee 2006.01.09. 11:43:01

Ha valaki szagolni akarja a dugót, szagolja... nincs azzal semmi baj...

egy gramm trágárság 2006.01.09. 11:43:56

Nem vagyok bennük. Milyen alapon? Jaj.

zoli 2006.01.09. 12:07:17

Márpedig a dugót szagoltatják. Lehet is következtetni a bor milyenségére, igaz mindez okafogyottá válik, ha meg is kóstoltatják a bort...

Csá 2006.01.09. 12:24:59

Írjatok egy új cikket, mert ez nagyon ciki! Hajrá Pumalyos!

egy vendég 2006.01.09. 12:32:48

Testvéreim az úrban. Pedig meg kell a dugót is szagolni és a bort is kóstolni, így egymás után. Az már igaz viszont, hogy nem a vendégnek, hanem, ha van akkor a pohárnoknak vagy a borpincérnek. A műanyagot viszont valóban nem kell szagolgatni, gondolom a műanyag szagát mindenki ismeri, így ez egy igen felesleges időtöltés :-)

új cikk 2006.01.09. 13:07:14

Írjatok meg engem. Jaj.

blogot újra! 2006.01.09. 13:22:44

Kiizzadni ezt a sok marhaságot, aztán meg a cenzúrázással is bajlódni! Duplamunka. Megéri? :-)

sok marhaság 2006.01.09. 14:27:53

Izzadjatok ki. Megéri!

ungarisse robertparker 2006.01.09. 14:44:23

sok marhaság: nem unod meg? viccesnek nem vagy vicces, ellenben kezdesz idegesiteni

2006.01.09. 14:59:51

szvsz: ha rossz a bor az már az illatán érződik, nem kell megkóstolni. ha problémás akkor meg vissza kell küldeni. a pincér meg szó nélkül vigye vissza.

cenzúrázás 2006.01.09. 15:09:00

Ne bajlódjatok velem. Jaj.

rmiklos 2006.01.09. 15:57:58

Erdekes, hogy mennyivel kulturaltabban szolnak hozza az eredeti angol nyelvu cikkhez!

2006.01.09. 16:13:46

...the anglosaxon pride

pincérbá' 2006.01.09. 23:49:49

Az illatból tudnia kell a borivónak ,hogy jó lesz -e vagy nem ,ha nem jó ne is kóstolgassa a tag csak küldje vissza a "pinyó" meg visszaviszi ,de sztem ez neki már észre kéne vennie és oda sem adni a vendégnek.

pincérbá' 2006.01.09. 23:50:58

Csakavörös:)

Skorpio 2006.01.09. 23:57:24

Üdv Mindenkinek! A dugón nem mindig lehet észrevenni, hogy penészes, de az illatán /ebben az esetben szagán/ már igen. Egyébként a "merlot egy szuper bor" megjegyzésre: Izlések és ... Pl. nekem a 2000-es évjáratú Villányi Cabernet Saugvinon jön be... :) Ja, és az sem mindegy ki palackozta. :) Üdv, Skorpio

glad 2006.01.10. 00:10:08

Ismerve a kinti körülményeket (USA) ez a"visszaküldöm, mert nem izlik" és a "végig kostolhatom-e" ez tipikus amerikai fogyasztótársadalomba berögzült "népbetegség" eredménye.

mr.o 2006.01.10. 00:25:01

alapvetoen azt csinalsz a borral amit akarsz...(te fuzetsz) ez a cikk meg haszontalan, mert aki tudja mit kell tenni az rohog rajta,aki meg nem...az is (csak az nem tudja min)

Kövidinka 2006.01.10. 00:36:45

Mindig folyóbort iszom. Már az olyan krimókban, ahol tudom, milyen. Egyéb esetekre találták fel a palackozott sört. Ciki?

Neduddgi 2006.01.10. 00:54:40

Én szeretem a dugót megszagolni, csak úgy, itthon is, nem csak vendéglőben... A bort viszont amúgy nem szeretem, különösen nem a hozzá tapadó sznobizmust. Éljen a borkrémleves és a borhabtekercs!

NoAlcohol 2006.01.10. 01:02:21

Ne igyál bort. Szar az íze, nem tűnt még fel? Jobb sznobnak lenni, mint elgondolkodni, hogy minek is iszom ezt a posvány pocsolyalevet? Mi a romlott, erjedt dolgot kivágjuk a szemétbe, nemhogy még büszkék is legyünk rá, hogy megisszuk!

duke 2006.01.10. 01:51:01

"Ne szagolgasd a dugót! " Beleharapni lehet,esetleg szopogatni ?

csekegabor 2006.01.10. 01:51:29

Ha kikéred a sommelier tanácsát, akkor ne kezdd el utána oktatni őt a borokról. Ha meg jobban értesz hozzá, akkor ne kérd ki a sommelier tanácsát. ?

2006.01.10. 02:34:30

a mai magyar vendégnek mindent ellehet adni....20éve vagyok felszolgáló

B-KEY 2006.01.10. 02:55:44

"a mai magyar vendégnek mindent ellehet adni....20éve vagyok felszolgáló" Ez eléggé szemét hozzászólás volt.... Valahol itt kezdődnek a problémák, hogy a vendéglátás oldaláról is így állnak hozzá a dologhoz. A "borfogyasztás-sznobizmus" jellegű hozzászólások is elszomorítóak kicsit...

xy 2006.01.10. 03:08:48

Manapság tényleg mindent ellehet adni ma egy vendégnek. A hétvégén történt, hogy megpróbáltak átverni bennünket. Jellemző, hogy mindig nagyobb társaság esetén próbálkoznak +2 tétellel. Más: Tél közepén miért tesznek pl. a Whiskey-be és üdítőbe jeget? :) Gondolom a borral is megvan a lehetséges umbulda, hallottam már újracimkézésről is, de ezt tényleg csak egy figyelmes szakértő szúrja ki.

Azé a nő, aki megmúveli. 2006.01.10. 03:11:51

Micsoda nevetséges baromság ez az egész. Pincér és vendége. Megérdemlik egymást. Embermivolttal bíró autonóm organizmusok nem járkálnak vendég- látóipari helyekre.

B-KEY 2006.01.10. 03:30:38

"Embermivolttal bíró autonóm organizmusok nem járkálnak vendég- látóipari helyekre." Hehhh... Ebben is van némi bölcsesség...

Bornemissza Gábor 2006.01.10. 04:39:58

Jó, bormentes reggelt kívánok!

psy69 2006.01.10. 05:56:21

"Ez csak bor, nem Krisztus vére. Ne fohászkodj hozzá! Élvezd!" Istenkáromló!!! igenis Krisztus vére.. és ő azt mondta hogy igyuk! márpedig az ő szava szent, amit követni kell:D ha ez vmit segít, én már tuti menybe jutok, mehehehe:D:D

BARIBASZÓ 2006.01.10. 06:07:34

ÜZENEM A SOK KÖCSÖG PINCÉRNEK, HOGY ŐK MEG NE NYOMOGASSÁK AZ ORROM ALÁ A KIBASZOTT DUGÓT! PLÁNE NE EGY 800ft-OS BOR DUGÓJÁT! MÉG A VÉGÉN KÉNYTELEN LESZEK KINYÍRNI EGYET! muhahahahahaha KÖCSÖG PINCÉREK.

Szomorú 2006.01.10. 06:18:40

És ráadásul azt sose tudjuk meg, hogy a sok éves és drága bor, hány éve áll egy polcon, ahelyett, hogy el lenne fektetve. Igy ha lehet, inkább sört szoktam inni. (palackosat, nem kimértet.)

Jaúska 2006.01.10. 07:12:39

én a kanna kupakját szogtam szagolgatni

spártai proli 2006.01.10. 07:16:21

Milyen szar lehet az ilyen borsznoboknak, mikor kihozatnak egy sokezer forintos palackot és a savak harmóniája valahogy nem illik a színhez. El van baszva az egész estéjük. Hülyék.

Big-B 2006.01.10. 07:20:28

Skorpio: Fritsch pincéből való 2000-es? Aranyáron még kapható, novemberben volt hozzá szerencsém. Tényleg szuper.

Big-B 2006.01.10. 07:23:15

Pénteken bementünk egy talponállóba. Kértem háromszor egy deci vöröset a "drágábbikból". Aztán mikor megszagoltam majd' eldobtam magam. Mint az ecet... Bántam is, hogy nem az occsóból kértem. Jásdi pince borai viszont nagyon ott vannak, nameg a villányi barique-ok.

p 2006.01.10. 07:58:09

Szubjektív vélemény: 1. A jó bor az egyik legjobb dolog az életben. 2. Általában otthonra is vásárolok jobb borokat, így a vendéglőben nem ismeretlenek a különböző fajták. 3. Egy vendégőben gyorsan le lehet mérni, hogy milyen lesz a boruk. 4. Az utóbbi időben megelégedésemre azt tapasztaltam, hogy egyre jobb színvonalon kaphatunk borokat. 5. Betlik sajnos még így is vannak. (például vörösbort söröspohárban, szinültig, párásan (5-6 fokosan). Mivel magam is bortelmelő vagyok, megtanultam, hogy a bor minden cseppjében sok munka van. Úgy is illik fogyasztani. Még valami: Ha valakinek nem ízlik a bor, akkor ne igya meg! A saját pincémben én sem sértődöm meg ha valaki azt mondja, hogy nem borissza. Semmi baj!

bortudós 2006.01.10. 07:58:17

a jó kis koccintósnál nincs is jobb ...

p 2006.01.10. 08:04:22

Még egy-két dolog: Ha van borlap, akkor egyszerű, mert nem csak a borok fajtái, hanem jellegük is fel van tüntetve. Gondolom azt azért mindenki tudja, hogy a szárazabbat, agy inkább az édesebb fehérborok felé hajlik. Ha nincs borlap, a pincér 90%-ban el tud igazítani. Például én száraz vöröset szoktam kérni. Vagy választok a felsoroltak közül, vagy volt, hogy a pincér ajánlott valamit, ami különösen passzolt az ételhez. Az a legjobb, amikor látni a pincéren, hogy tudja mir beszél, kóstolta már és tényleg jó szívvel ajánlja. Ez itt a reklám helye: ha valaki teheti, menjen el Esztergomba a Padlizsán étterembe és nyugodtan bízza rá magát a főúrra! Megéri!

bacchus 2006.01.10. 08:12:01

Sok sznob paraszt. Cimke nélkül azt sem tudja mit iszik. A tököm tele van a borról mindent tudó és ezt fennhangon hírdető emberekkel.

Mekkelek 2006.01.10. 08:12:33

"Ne szagolgasd a dugót! Ha ilyet látok, azonnal tudom, hogy egy totál amatőrrel állok szemben." Bocsánat, de ez hülyeség. A dugó szaga azonnal megmondja, hogy a bor "dugóhibás" vagy nem. És a pincérnek kell megszagolnia, mielőtt kiajánlja a borot, nem a vendégnek, ez viszont megint igaz. Csak azt ne mondjuk, hogy aki megszagolja a dugót, az amatőr!

p 2006.01.10. 08:16:50

"címke nélkül" Nem szeretek zsákbamacskát venni.

2006.01.10. 08:21:49

A brókernak nem mindegy? Előbb át kell vetetni vele a "késselvillávalegyszerűen" alapismereteket

elemes 2006.01.10. 08:25:56

Én mint elsőgenerációs értelmiségi, nem leshettem el a szüleimtől, hogy étteremben hogyan kell bort rendelni, ezért örülök annak, hogy elolvashatom: hogy néznek ki az alapvető játéxabályok -- legalábbis egy pincér szemszögéből. Annak is nagyon örülök, hogy a Művelt Alkoholisták többsége számára ezek olyan elemi szabályok, hogy fölöslegesnek, sőt: viccesnek tartják, de azért kérem, tanúsítsanak türelmet a Kezdő Alkoholistáknak szóló tanfolyamok láttán. Ittam már Gere Zsolt 1999-es Cabernet Sauvignon-t füles porcelán bögréből, és állítom, ugyanolyan az íze, mint a talpas pohárból, de azért mégis. Köszönöm.

papen 2006.01.10. 08:26:16

Egyet értek a dugó szagolgatásával. Először a pincér, de a vendég is megszagolhatja. Már csak azért is, mert egy kis tálkában oda illik tenni a dugót. Végül: azt a pincér egyébként soha ne feledje el, hogy a vendég a főnök, nem illik így lenézni valakit.

eszem-iszom, dínom-dánom 2006.01.10. 08:36:38

Vendéglőbe elsősorban az ételért kellene betérni, nem pedig eljátszani az igényes borisszát. Rendszeresen tapasztalom, hogy a hazai éttermek zömében otrombán, az étlap kézhez adásával egyidejűleg kérdezik meg "italt mit hozhatok"? Vizet, bunkó pincér! Először a kaja, majd jöhet a pia. Egyébként pedig nem árt, ha valaki (ki)felszolgálásból keresi a kenyerét, méghozzá zsebbe vágóan a pénzfizető elégedettségének mértékében, akkor készüljön fel az étlapon található ételekhez passzítható borokból. Ahogyan egy magát komolyan vevő étteremnek nincsen végtelen hosszú étlapja, úgy 6-8 fajta bornál többet sem kell tartania kínálaton. Ha a pincér tud ajánlani ételt-italt, az mindenképpen jó pont, és megalapozódik a bizalom, a jó borravaló reménye. De hát ahogyan a közlekedésben, sorállásban, hivatali ügyintézésben, kutyatartásban és egyáltalán együttélésben elképesztően bunkón viselkedünk, miért pont egy étteremben sikerülne jobbá tenni a hétköznapi bonírtságokat? Ha azok az önérzetes pincérek annyira jó kritikusok a sok bunkó vendéggel szemben, akkor mutassanak példát. Attól tartok nagyon zavarba lehetne legtöbbjüket hozni az étterem falain kívül. Na hát így vagánykodjatok pincérek a a jól bevált kis módszereitekkel. A magyarok kétharmada soha nem jár étterembe. Nem csak azért mert csóró, hanem mert úgy összességében nincsenek jó éttermek. Aki tud egyet, az nevezze meg! De ne az legyen a szempont, mert ott jó pacalt főznek, vagy van az étlapon Galápagos szigeteki teknős leves, és a kedvenc kereskedelmi rádióm bömböl egész nap. Valódi, ínyenc érvek kellenek, hiszen étterembe enni járunk és aztán inni egy keveset. A jobb élelmiszer boltok polcai pedig roskadoznak végre a jobbnál-jobb boroktól. Lehet megvásárolni, hazavinni és megtanulni élvezni, meginni azokat. Sok gyakorlás szükséges még vendégnek, pincérnek egyaránt. Viselkedni, kiszolgálni, egy szolgáltatást igénybe venni, enni, inni, stb.

BB 2006.01.10. 08:39:48

Nos, én elolvastam az eredeti angol verziót is... Nem ártott volna az egész cikket leforditani, nem ilyen hangneme lenne... És egyetértek, az eredeti hozzászólások, sajnos, tényleg jóval kultúráltabbak - ez kiről is 'mond' véleményt??

nempincér 2006.01.10. 08:51:31

Innen üzenem a magát "baribaszó"-nak megnevező hozzászólónak, hogy a pokolban a hozzá hasonló köcsögöket kell kiszolgálnia hajnali 4 órás felkeléssel és éjszaka 2 órás hazaérkezéssel minden nap, az idők végezetéig.

tari 2006.01.10. 08:55:01

Eszem-iszom dínom-dánom-nak üzenem: nagyon jó étteremre tudok példát. Bacchus Szigetmonostoron. Próbáld ki! Fantasztikus.

Pinaszagoló 2006.01.10. 08:55:17

A dugó és a pina szagolgatása igenis fontos: ugyanis ha büdös, az azt jelenti, nem törődtek vele. Ki az a hülye, aki nem szagol, hanem egyből nyal? Igénytelen állat

apaca1967 2006.01.10. 09:01:20

A 'dugoszagolasrol' termeszetesen a velemenyem az, hogy az esetek donto tobbsegeben meg tudjuk allapitani a bor hibait. Tehat meg sem erdemes kostolni ill. elemeire bontva forgatni, ahogy azt tanult felszolgalo kollegam mondta. A profi 'pincerekrol' meg csak annyit, hogy par-eve tolem megkerdeztek egy nagyon meno helyen vajon feher avagy voros Sauvignon Blanc-ot kerek. Vicces nem?

User1 2006.01.10. 09:02:06

"a mai magyar vendégnek mindent ellehet adni....20éve vagyok felszolgáló" Ezt csak hiszik a pincérek. A legtöbb ember ugyanis úgy van vele, hogy OK, nem problémázunk, de ide többet nem jövünk. A tulaj meg azt hiszi, hogy a magyar ember azért nem jár az éttermébe, mert csóró, közben azért nem, mert szar, elbaszták a pincérei és/vagy a tulaj. Senki nem megy vissza, hogy öcsém, gagyi vagy. Itt a környékemen is van egy közepesen drága hely, csak előjegyzéssel lehet leülni, pedig kb. 120 férőhelyes, magam is gyakran járok oda. Itt már vagy 7 éve nem volt tulajdonosváltás és bár járnak oda külföldiek is, az éttermet mi magyarok tartjuk el. (Nagy termei, egyenletes minősége és a személyzet udvariassága különösen alkalmassá teszi az átlagember különféle bankettjeire).

Brewer 2006.01.10. 09:06:10

Igyál sört, annál nincs ez a sok macera:)

szelez 2006.01.10. 09:11:40

eszem-iszom, dínom-dánom: Normafa étterem. Jó és kész. üdv

veracruz 2006.01.10. 09:12:50

aki nem szagolja meg a vörösboros dugót, az az amatőr kedves pincér úr! sajnos a hazai éttermekben a pincérek többségének halvány lila gőze sincs az általa, étterme, vagy a vendég által kiválasztott borok tulajdonságairól (évjárat, fajta, házasítás,stb).

CÁPARÓKA 2006.01.10. 09:15:29

Aki ezt Írta az komplett hülye de még a vendéglátáshoz is. Kár ilyeneket közölni . Csak lejáratjátok magatok.

DaveBrubeck 2006.01.10. 09:17:50

vannak somellier ismerőseim, és igenis szoglgatni kell a dugót, abban érezni egy különleges illatot! aki ezt írta az amatőr!

fenyő 2006.01.10. 09:18:58

Eszem-iszomnak sok igazsága van. Ma Magyarországon talán csak bort (palackos bort) lehet inni felhőtlenül vendéglőben vagy egyéb nyilvános helyen, már ha valaki tudja, hogy mit iszik, arról meg is győződött a fent ismertetett módon és szerencséje is van. A bármilyen rangú vendéglői ételek nem értékelhetőek, mert már az alapanyagok sem azok. Vendéglőben biztos lehet az ember, hogy kizárólag vegyszerekkel, adalékokkal agyongyötört mű ételeket ehet, egészségtelen főzési technikákkal kiegészítve. Egy kiadós vendéglői étkezést követően több napos méregtelenítés következik. Pedig: a vendéglői kultúrához hozzá tartozna, hogy az ember olyan kulináris örömöket éljen át, amit otthon nem tud megvalósítani. Ez azonban a múlté. Helyette otthon főzünk és Krúdyt olvasunk, pedig milyen szívesen mondanám, hogy "Vendelin fiam hozzon egy kis új hagymát.." a paradicsom mártásos főtt marhához... Ha ilyet kérnék egy mai vendéglőben, három eset lehetséges: vagy hoznának rohadó hagymából hajtatott"új" hagymát(szinte kizárt),vagy felajánlanának valamilyen újhagymaport de a lagvalószínűbb, hogy szikrázó szemekkel hülyének néznének"olyat mi sajnos nem tartunk"kisérőszöveggel.

kissthecook 2006.01.10. 09:21:47

kedves eszem, szívből merem ajánlani a Vén Diófát Balatonszemesen (tiptop konyha, jó ételek, kiváló borpince egy okos és kedves borpincérrel; akkor is megkülönböztetett figyelemmel bánnak veled, ha pl munkás- vagy fürdőruhában mész be), vagy a Café du Boucher-t Miskolcon (nem a legolcsóbb, sőt, de a "fogyasztás" hangulata itt is olyan "Szindbádos"..

2006.01.10. 09:25:10

eszem-iszom, dínom-dánom-nak: Esztergom: Padlizsán Étterem. A bazilika alatti kis utcában van. A hogy eljössz lefelé a bazilika parkolója mellett, jobbra be lehet fordulni egy szűkebb kis utcába. A vége felé lesz egy kapuszínes ház jobbra. 6-8 főételük van, de azokat még seholsem olvastam. Nagyon ízléses, figyelmes pincérrel.

Félédes Zweigelt 2006.01.10. 09:25:15

Remélem, egy-két pincér is olvasta a cikket azért. És akkor legközelebb megmutatják, milyen bort hoztak ki nagyságrendileg 5 rugóért, és ha szerintem mást rendeltem, akkor visszaviszik. Mert jelenleg kitölti ész nélkül, aztán ha próbálom mondani, hogy merlot-t kértem, akkor ő győzködni kezd, hogy igenis, merlot-pinot noir-t kértem és ezért hozta a pinot noir-t. Persze, hogy nem küldöm vissza (User1, igazad van), ha még a kaját nem hozta ki. És ez mostanában többször, több helyen előfordult. Szóval bakker ha már valaki a pesti top50 étterem valamelyikét üzemelteti, és a hülye borsznob lyuppikból él, akkor egy kicsit kupálgassa ki a pincéreit. Ja, és a dugót én sem szagolgatom. Csak otthon néha, ha senki nem látja.

oneofus 2006.01.10. 09:33:57

Egyet ertek eszem-iszom, dinom-danom-al. Meg kellene tanulni viselkedni mindenkinek, es csak miutan felnot modon tudunk viselkedni, utana kellene elkezdeni kritizalni azt akinek esetleg ez meg nem megy. Azt hiszem Mo.-n kihagytunk egy fejlodesi szakaszt, es tisztelet a kivetelnek, a tobbseg ugy erzi magat "felnottnek", hogy goze sincs arrol mit jelent a felelossegteljes, tudatos, es kulturalt viselkedes. No mindegy... bocs az OFF-ert. Etterem ajanlo: Time Out Corner, Tuzolto utca IX ker. Semmi flanc, turheto konyha, es egesz jo borlap. Nem jatszak meg magukat, a sajat szintuket hozzak oszinten, kedvesen. Jo ott enni, es kesz. Elvegre ez szamit... nem?

2006.01.10. 09:35:11

Győrben is ismerek egy két jó helyet. (Captain Drake, Romantica) Mindenhol ha bort kérsz a borlapról, kihozza a pincér, először megmutatja, hogy erre gondoltál-e, majd kinyitja, egy kis tálcán odarakja a dugót, majd ha minden rendben, tölt egy nagyon keveset (kb. 2-3 cent) megkóstolom, ha OK, tölt, úgy, ahogy kell, 1/3-ig. A többit az üvegből, már magunknak töltögetjük ki. Én ezt nagyon szeretem!!! Finom ételekhez jó borokat inni, jótv beszélgetni, ez az egyik legjobb dolog az életben. És ehez igenis adjuk meg a módját.

Leonard 2006.01.10. 09:41:38

Nevetséges. Voltam olyan étteremben, ahol megtisztelve a pincért mnegkérdeztem, hogy mit tud ajánlani a rendelésemhez. A válasz :"izé nemtom hozok egy borlapot." Ok -5% a borravalóból. Ennyi. Drasztikus? Volt olyan hely ahol hiába állt a bunkó pincér(mert ez az volt a javából) hogy kell nekei a jatt, nem kapott. Csak azért mert nem érdemelte meg. Ja a legdurvább eset a hortobágyi csárdában történt. Egy két jkérdés, hogy mit ajánl, vagy mi van konkrétan, mire kioktatott egy hölgyet a társaságból, hogy ez ilyenolyan étterem... De más jött a fizetéskor, mire közöltem: borravaló azért ennyi mert ön jött, ha a kollega úr érkezett volna egy fillért nem adtam vona neki. És láss csodát, tudta miről beszélek.

Emike 2006.01.10. 09:41:41

NA úgy látom a cikk írója cseppet sem konyít a borkóstoláshoz. Az borról kiöntés és minden nélkül a dugóról tudod az első véleményt megfogalmazni. Magasabb kategóriájú helyeken pedig külön tányérba kirakják, hogy szagolgasd. Nem ártana egy kicsit tanulni is a borokról és az egész kóstolásról, mielőtt ír róla....

Geri 2006.01.10. 09:45:22

Lehet tovább versenyezni ki tud nagyobb hülyeséget mondani :). Most szagoljam vagy ne szagoljam :) Tudósok...

Jack 2006.01.10. 09:47:59

| 2006.01.10. 09:35 Igen...Meg a végén borozás és beszélgetés közben rágyújtani egy pipára...Mmmmm...

Leonard 2006.01.10. 09:51:02

Szagold csak meg nyugodtan, vagy lehetsz bátortalan és bekortyolsz nemtörödöm módon egy szép pohár ecetbe:-) Debrecen: Pompei étterem, és a sztár a Klub Barabás, hibátlan. A Lucullusba ne menjen senki, 2x próbáltak átverni: egyszer egy nagyobb asztaltársaságnál vki utánnaszámolt a számlának +1 rendelés volt rajta. Második alkalommal sikerül: szarvas pörkölt áfonyával, hasmenés az éjjel. Pedig szoktam vadat enni:-)

p 2006.01.10. 09:51:34

Nem kötelező megszagolni. Aki először iszik palackos bort, az nem nagyon fogja tudni, hogy a dugó illata-szaga jó-e. A dugót az szagolgassa, aki nagyjából tudja, hogy milyennek kell lennie.

tibet 2006.01.10. 09:51:56

Én attól tudok kiakadni, amikor még ki sem választom az étlapról a menüt, és megkérdezik, milyen bort hozhatok. Legjobb tudásom szerint a kiválasztott ételhez dukáló bort kellene ajánlania a pincérnek. Ez a jobb helyeken meg is történik. Szerintem elsősorban a felszolgálóknak kellene egy ki protokollt tanulniuk, mert ha valaki egy kicsit is konyít hozzá, egyből kiszúrja, hogy ez a pincér segg hülye a szakmájához.

Dugó 2006.01.10. 09:52:00

Kedves Barátaim, étteremben azért ne szagolgassátok a dugót, mert előttetek már kurvára megszagolták, és ha dugós volt a bor, nem hozták ki. Ha ti is szagolgattok, az épp olyan bunkóság, mint a pincében hordót kopogtatni. A szöveg eredetije persze más kultúrkörben íródott. Minden magyar étteremben biztosan nem szagolják elő a dugót, úgyhogy ha pincér hozza, nyomjátok az orrotok alá mégis, ha sommelier is közreműködött, akkor meg mégse.

p 2006.01.10. 09:52:57

Leonard: Na ja, azért vannak szélsőséges esetek is, ami mindenkinek feltűnik.

p 2006.01.10. 09:54:08

Dugó: Igaz, de jobb helyeken előtted nyitják ki!

chilii 2006.01.10. 09:55:06

Hiába vannak híres borai magyarhonnak, az átlag magyar nem iszik csak édeset, legfeljebb félédeset! Persze nem a desszerthez, hanem a pörkölthöz! Azt sem tudja mi fán terem a borkultúra. Volt olyan néhai ismerősöm, akitől megkérdezték mennyi bora lesz az idén? Válasz: amennyi edényem van! Aki egy kicsit is utánna jár-olvas-kóstol a dolognak az már sznob??? Szerintem csak igényesebb az átlagnál. Ja és a pincérek jobban tennék ha szintén tanulmányoznák a bor témát, mert sokszor sejtelmük sincs az egészről! Az itallapon szerepel néhány tétel, amiből a rendelésnél derül ki, hogy a fele elfogyott, a másik fele pedig vagy nincs behűtve, vagy a kólák mellett van 5 fokon tárolva. A barátaimmal korábban gyakran jártunk egy bizonyos helyre, ahol azután odáig sűlyedtek, hogy egy este nem tudtak 2 egyforma üveg vörösbort kihozni, többé nem mentünk. Én sem szeretek hangosan balhézni, mert nálunk úgy gondolnák, hogy én vagyok a szemét sznob, akinek semmi sem elég jó, és a pincér tényleg megszivat ha "sokat okoskodom", inkább csendben nyugtázom, hogy többet ide nem jövök!!!!! Majd csak tönkremegy a tulaj, a köcsög pincér meg munkanélkül marad! Mutassatok egy olyan pincért aki egy kb 6 fős társaság rendelését úgy tudja kihozni, hogy nem kell kérdezgetnie, hogy ez kié, ezt ki rendelte? Eddig csak 1 ilyennel találkoztam!

cila 2006.01.10. 09:57:03

Még egy tanulság: Gyulán történt az egyik étteremben. Tudtam tapasztalatból, hogy a rendelt bor és az évjárata is kitűnő. Külön kóstoló pohárból kóstoltam, a dugó illata is rendben volt. A finom ételhez kortyolva, dohosnak, dudóízűnek találtam. Szagoltam az üveget-semmi. Szagoltam az ételt-semmi. Szagoltam a kitöltött bort-dohos. Ott hagytam, kérdi a pincér: Nem ízlett? Mondom doh íze van. Pincér:Érdekes, már mások is panaszkodtak ma. Kifelé menet látom, hogy a csepegtetőtálcán, a perforált lemez alatt áll az öblítővíz attól kapta a borospohár a dohszagot, a pharakat pedig szájjal lefelé rakták az asztalra.

p 2006.01.10. 09:59:02

tibet: Ilyen szempontból a pincéreknek sincs egyszerű dolguk, hiszen mi vendégek is különbözőek vagyunk. Az "italt mit hozhatok" című startoló kérdés egy régi beidegződés, de lássuk be sokaknak ez a természetes én sem hepciáskodom, legfeljebb aki üdítőt, vagy aperitifet vagy sört kér elmondja, aki meg bort, az jelzi, hogy előbb szeretne ételt választani és majd ahoz valamit. Én is jártam már így és a pincér roppantul készséges volt "hogyne természetesen". Biztosan vannak szélsőséges pincérek és vendégek is, de ezek nem is fogják soha megérteni egymást.

2006.01.10. 09:59:53

Szemesen a Kistücsök. Fantasztikus hely.

rosé 2006.01.10. 10:00:37

Miért az az első kérdése a pincérnek az étlap átadása után, hogy mit hozhatok inni? Még azt sem tudom mit eszem, honnan tudnám mi illik hozzá? / gondolom jó a haszonkulcsa! / Ha azt válaszolom , hogy még nem tudom, /vagy egyelőre vizet/ kivétel nélkül úgy néznek mint akinek szidtam a felmenőit. Válaszolna egy szakmabeli is?

p 2006.01.10. 10:04:03

rosé: kettővel lejjebb.

egy olvasó 2006.01.10. 10:06:05

http://www.valodi.hu/node/284 Kicsit hamarabb már olvastam OTT. Nem illene a fordítót is feltüntetni?

wasabii 2006.01.10. 10:06:18

Én nem tartom magam hozzáértőnek, két-három gondolatnál többet még sosem sikerült mondanom egy kóstolt borról. Nem is értem, hogy emberek hogy bírnak percekig elemzni borokat. Lehet, eveset gyakorlok. Viszont abban biztos vagyok, hogy a dugónak mindig tök más, sokkal erjedtebb szaga van, mint magának a bornak. Akkor most mit lehet megtudni abból?

Emike 2006.01.10. 10:10:37

Az italok haszonkulcsa természetesen magas, bár a legtöbb a kávén van (egy adag kávéhoz fajtától függően 5-8 g kávéőrlemény kell). Általában elsőnem azért kérdezik, hogy mit szeretnél inni, mert azt feltételezik szomjas vagy és valamilyen üdítőt szeretnéél inni netán sört. Mivel az ételek elkészítése is legalább 10-15 perc és azalatt ne üres asztallal ülj ott. A kajához meg ne hozzák ki jóval hamarabb a bort vagy a sört mert felmelegszik. Szóval a vendéglátás egy összetett szakma. A vendégek nagyrésze nem elégedett, mert nyilván nem ért hozzá és kinek mi a kívánsága. Egy jó pincér, amiből tényleg kevés van, pedig szépen el tudja irányítgatni a helyes irányba a tapasztalatlan vendéget.

Jónás de genere Botschinka 2006.01.10. 10:11:09

Az igazán jó borokat a termelőnél lehet (és kell) megvenni. A dugót szerintem sem érdemes szagolgatni, mert ahol rossz szaga van, oda épeszű már be se megy (az ajtóból meg lehet állapítani, hogy nem étterem, hanem csak etető). Akinek meg mindegy, az a fagyálló szagát sem érzi meg a dugón. A pincéreket védeni vagyok kénytelen, legtöbbjük nap mint nap elszenvedi azt a bunkó vendéget, aki azzal kezdi, hogy letegezi a pincért, mégha sose látta, akkor is (lécci... - ezzel kezdi, aztán meg van sértve, ha a pincér úgy kérdez vissza, hogy kérsz még valamit?). Ez még elment Szindbád idejében, ma már nem illik. Persze a dugó szagolásán kívül az evőeszközt sem illik áttörölgetni a szalvétával, ahol ugyanis ez szükségesnek tűnik, ott nem szabad ebédelni sem. Illemtan óra pedig igenis kell, hogy a halkéssel ne a fülét piszkálja a paraszt (tévedés ne essék, én is az voltam, amíg nem szólt egy jobb házból való lány - aki akkor jött velem először - és utoljára - vacsorázni).

wasabii 2006.01.10. 10:11:37

Az ital kérdés közvetlen leülés után azért van, mert a legtöbben rövidet, sört vagy üdítőt kérnek, amin nagyságrendekkel több a haszon, mint a boron vagy a kaján. Abbéli reményükben kérdezgetnek, hogy mire kihozzák a kaját, megiszod, amit először kértél, és kérsz egy másodikat is.

hsz 2006.01.10. 10:13:18

sznob faszok

Grille 2006.01.10. 10:23:40

Wasabii: te is egy sötét ember lehetsz :) Emikének van igaza, te szeretnél ülni egy üres asztal előtt mire megcsinálnak neked egy nagyobb kaját? :)

Retours 2006.01.10. 10:28:08

Mit is lehetne hozzászólni ?

adolph 2006.01.10. 10:29:31

szerintem a Stephen Dankó a legjobb bor. kólával persze :) amúgy meg velem nem flegmáskodik a pincér, mert nemegyszer tasli lett a vége. mingyá' rendesebbek - más kérdés, hogy onnantól nem eszek meg semmit amit kihoz...

DonDuro 2006.01.10. 10:31:15

Pro és kontra! Pro:Egy jobb helyen a múltkor közöltem, hogy hűtsék be a bort mert amit kihoztak a fűtőtest melletti polcról vették le és durván meleg volt. Erre a pincér -Nem fér a hűtőbe de hozok jeget a borba. No comment!!! Kontra:Nyáron többször megfordultam vidéken és minden kedden betértem kb. azonos időben a helyi vendéglőbe. A harmadik alkalommal azt láttam, hogy ahová ülni szoktam ott egy foglalt tábla van kitéve. Mérgelődtem mert kellemes szellős hely volt, ami nyáron aranyat ér. Leültem hát máshová és ekkor jött a meglepi! A pincér megkérdezte máshová szeretnék-e ezentúl ülni mert akkor azt foglalja le NEKEM!!! Na egyből dobtam egy hátast és a borravaló magáért beszélt. Sajnos azóta már másik felszolgáló van:( Szumma: Van ilyen is és olyan is vendégből és felszolgálóból is!

Leonard. 2006.01.10. 10:31:38

A "sznob faszok" típusú hozzászóláshokhoz: Ha valaki nem zabálni jár étterembe, még nem sznob és főleg nem fasz. Amennyiben élvezi az étkezést és a hozzárandelt bort akkor sem nevezhetó sznobnak(fasznak megint csak nem). Amennyiben szereti az igazán jól elkészített étket, nem csak amolyan összedobált módon mint, egyesek a tv nézéshez, akkorsem sznobok... Jelzem ma az igénytelenség vírit mindehol, csak elég megnézni az öltözködést, ez egyfajta lázadás. De! van egy kisebbség(esetleg néma többség) akik nem hódolnak a legújabb örületnek( mint stílusnak). Tiszteljük meg egymást azzal, hogy elfogadjuk a másikat, még akkor is ha nem akar változni. Miéert is tenné, a mi kedvünkért?? Nos aki szeret jókat étkezni(nem a mennyiségre gondolok, mert az a zabálás kategória az hagy élvezze. ok? Ja és a jó pincér tudja, hogy jó ha másért nem a visszajelzésekből,- ez meg a mi dolgunk, mert ez is hozzátartozik ehhez a szubkultúrához. :-))))

SenkinekSincsIgaza 2006.01.10. 10:33:05

A jó szándék is hülyén néz ki néha. Viszont az is igaz, hogy nehéz lehet a sok hülye borszakértő vendéggel, és nem a pincér válogatja meg, hogy ki esik be az utcáról. Viszont az is igaz, hogy ha nem sértegeti a pincért, akkor meg nem azért pincér a pincér, hogy kiszolgálja a vendéget, hogy az jól érezze magát? Vagy csak én asszociálok a "vendéglátás" szóra? Jónás, már megbocsáss. Vendégként miért is én szólogassam a pincért? Kocsmában tegeződünk, vendéglőben meg talán elég, ha jelzek, nem? Ha meg először jön oda az asztalhoz, talán igyekezzen megelőzni a köszönéssel.

Outsider 2006.01.10. 10:36:26

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, ezért bocsánat, ha ismételek. Nem vagyok borszakértő, bár a vöröset szeretem. Szoktam éttermekbe (világhírűekbe is) járni borhoz nálam jobban értő kollégákkal. A dugó szagolgatásáról eddig nem tudtam, hogy amatőrség. Egy Pécs környéki bortermelővel ( és ivóval) voltam egy alkalommal (Ő talán nem nevezhető amatőrnek) és megszagolta a dugót. Szólt a pincérnek, hogy sok kén maradt a borban, amit erősen érez a dugón. Ezt a pincér is ellenőrizte és elismerte, sőt "bevallotta", hogy ezzel a borral már többször volt gondjuk és már máskor is visszaküldték. Elküldték laboratóriumi vizsgálatra is, ami szintén igazolta a dugószagolgatás eredményét. Erről ennyit. További boldog új évet!

2006.01.10. 10:36:54

igyátok,mert mostanság mindenki ért már a borhoz! sznob faszfejek!!!

Boros 2006.01.10. 10:39:51

Ezt egy olyan ember írta, aki nem való felszolgálónak és fogalma sincs a borokról.

leobacsi 2006.01.10. 10:43:29

A dugó is lehet selejtes, attól is megromlik a bor... Azért kell megszagolni, hogy penészes-e.

wasabii 2006.01.10. 10:44:04

> Grille | 2006.01.10. 10:23 > te is egy sötét ember lehetsz :) Emikének van igaza, te szeretnél ülni egy > üres asztal előtt mire megcsinálnak neked egy nagyobb kaját? :) Fennen világosságosságodban miből gondolod, hogy ha a pincérnek nem az az első kérdése, hogy mit iszol, akkor a kaja megérkeztéig üres asztalnál fogsz ülni?

Wintermute 2006.01.10. 10:48:04

5 nappal ezelőtt fordítottam le ezt a cikket, kicsit bővebben. http://www.valodi.hu/node/284 w

DonDuro 2006.01.10. 10:50:57

Kedves no name "sznob faszfejező"! Bárcsak mindenki értene a borhoz! Ugyanis a borhoz kultúra kapcsolódik, amit te magadról nem mondhatsz el.

2006.01.10. 10:53:41

Ebben is mint minden másban vannak igazságok, de alapjában nagyon egyoldalról, a pincér oldaláról vannak megközelítve a dolog. Én kicsit mindig zavarban szoktam lenni, ha nyilvánvalóan amatőr pincértől rendelek bort (ez kb olyan mintha amatőrhöz lennél kénytelen vinni a kocsidat javítani), ez nem feltétlenül a pincér hibája, inkább az étteremé, akik így megspórolják a szakértő fizetését. Sajnos Nálunk ez még mindig jellemző, van egy viszonylagosan jó borlap, megfelelő kinálattal, hozzá egy pincér akinek fogalma nincs az egészről. (Ja igen .. amikor a pincér megkérdezi leülés után hogy ki mit szeretne inni, az az aperitívekre vonatkozik .. legalább is így kellene .. és bort is lehet aperitívnek inni .. mondjuk egy fehér szárazat ..) Miért is kellemetlen, ha egy hozzá nem értő szolgál fel ? 1. nem ért a borokhoz, ergo fogalma nincs arról, hogy egy ember milyen bort fog rendelni, nem feltétlenül csak az étel függvényében, de az emberi karaktert sem ismeri fel. 2. fogalma nincs hogyan kell a bort ajánlani 3.a "felszolgálásról" már nem is beszélek (Már bocsánat ha előzőleg felnyitott üveget hoznak ki, vagy ha a dugón bármi sérülés látható ami nem az előtem történt kinyitás során keletlezett, a bort azonnal vissza kell küldeni) A parafa dugót jól meg kell nézni, majd megtapintani, és diszkréten megszagolni. Miért is ? A bor, a jó bor 20-30% ban készül el amikor bepalackozzák. A maradék 70-80%-ot (ami benne van a borban) a palackban töltött idő alatt éri el. Ha eléri, ha jól tárolták, ha megfelelő dugó van benne, ha nem dobálták szállítás közben stb. Ezért fontos a dugó. Morzsalékos ? Törékeny ? Nyálkás a felülete ? Rossz ecetes, dohos az illata ? .. ez csak azt jelenti, hogy a bort rosszul kezelték, tárolták, így a várt 100% helyet sokszor 10-20% sem sem kapjuk annak az élvazetnek, amit egy jól kezelt ugyanolyan bor tud nyújtani ..

egy olvasó 2006.01.10. 10:55:16

Wintermute: Akartam nálad is hagyni egy figyelmeztetést, de látom, Te is vetted. 15-20 kommenttel lejjebb már betettem a linket. Senki a füle botját sem mozdítja...

cila 2006.01.10. 10:56:18

Más:életemben a legrosszabb vörös bort Egerben, a Szépasszony völgy egyik pincéjében kóstoltam. Egy demizsonnal akartam haza vinni, gondoltam előtte bebocsátok egy próbakortyot. Poshadt, rossz ízű, ocsmány lötty volt. Épp befutott egy busz, tódultak befelé a vásárlók. Kifelé menet odasúgtam az egyik hölgynek: ne vegyék rossz a bor. Távolodva csak annyit hallottam: GyerekeK!! Menjünk máshova!! 1 perc alatt kiürült a pince. Én viszont azóta nem iszom egri vöröset.

A tudálékos félművelt 2006.01.10. 10:57:53

A komplex disszipatív élő rendszerekben - és ilyen a humán szervezet is - az egyedi, kifejezetten individuális válaszadás lehetősége egy bizonyos ingerre - amely válasz más és más minden egyed részéről - feltételezi azt a tapasztalatból is ismert tényt, hogy különböző egyedek máshogyan reagálnak azonos ingerekre (Heisenberg bizonytalansági elmélete). Van aki a dugót szagolgatja, van aki lötykölgeti és gargalizál a borral, de a zsákbamacska ott rejlik minden palack mögött!

DonDuro 2006.01.10. 11:00:38

Wintermute! Köszi a fordítást, így jóval árnyaltabb a cikkről alkotott kép.

Egy laikus 2006.01.10. 11:02:17

Szeretem a jó bort és szívesen fogyasztom is. Viszont nincsenek mély ismereteim a borokról, de ettől függetlenelül nem érzem magam igénytelennek. Ezért szoktam segítséget, ajánlást kérni ha jó v. esetleg különleges bort szeretnék fogyasztani. Én meg máshoz értek. Ez van.

2006.01.10. 11:08:49

nagyon mélyre jutott ez az ország....

Jozsó 2006.01.10. 11:09:41

Nekem mondjuk tényleg kár szagolgatni a dugót, de azért nem hiszem, hogy ez amatőrség lenne. Hannoverben voltunk egy elég drága helyen. A pincér kihozta a bort, kihúzta a dugót, mexagolta, és még mielőtt bármelyikünknek adott volna, vagy megmutatta volna, már vitte is vissza. Mondjuk lehet, hogy csak parasztvakítás volt, de az is lehet, hogy érzett vmit. (ja, és azért a "pincér", mert a hely bár drága volt, de kicsike, és elég családias, vagyis a felszolgáló - ha jól értettem - a tulaj felesége volt talán, vagy vmi ilyesmi)

? 2006.01.10. 11:10:06

Szánalmas hogy sok beteg pszihés hülye itt éli ki az otthon elfojtott indulatait -kissebségi érzéseit .. Baribaszófaszópó menj el a csernushoz és ne nyomj több heroint!!!!!!!!!!!! :D hehehe

Zöldfülű 2006.01.10. 11:17:05

KEdves borívók és borisszák. Én magam zöldfülű és annál is amatörebb borívóként, azt gondolom, hogy igen csak hasznos volt ez az írás, mivel ezeket a szabályokat, elveket, nem nagyon lehet máshol megtanulni. Márpedig szerintem nektek szakértőknek is jobb, ha a vendéglőben a többi vendég nem teljesen tanulatlan módon áll hozzá a borokhoz. Zöldfülű

Leonard 2006.01.10. 11:20:02

Zöldfülű csak egy ötlet írd be a google-be, hogy kultúrált borfogyasztás és rengeteg infót kapsz azzal kapcsolatban, hogy mit hogy illik tenni. Aki akar az tud kupálódni. Én is elolvastam több irományt is, és jelzem sokkal jobbak mint ez.

artúrbacsi 2006.01.10. 11:20:05

A dugó megszagolása teljesen rendjén való dolog, egyértelműen jelezhet hibát, pl éppen azt, ami a dugó hibájából keletkezett.

tibet 2006.01.10. 11:21:30

Kedves p. Az "italt mit hozhatok" rendben is lenne, ha történetesen ezt a kérdést tenné fel. Én a "milyen bort hozhatok?" kérdéstől tud egy kicsit elszállni az agyam, mikor még azt sem tudom, mi lesz az, amit el fogok fogyasztani. A másik az, ha tőled elvárják, hogy a munkahelyeden a maximumot hozd ki magadból, akkor a pincér is vegye a fáradságot, és tanulja meg a szakmáját. Én nem szeretnék vendéglátásban dolgozni, és minden tiszteletem az övüké, mert ember és ember között különbség van. Én is ügyfelezem, nap mint nap emberekkel bánok. Nem vagyok hú de marha okos, de van egy kis műveltségem ezzel kapcsolatban, pont annyi, amennyi kell ahhoz, hogy tudjam, hogyan kell viselkedni egy vendéglátó helyen. Egyébként egyre több helyen látom azt, hogy igen is, igyekeznek, és odafigyelnek a vendégre.

tullius 2006.01.10. 11:23:29

Tagadhatatlan, hogy a vendégeken is lenne még mit "alakítani" az éttermi kultúrát illetően, de azért a kiszolgáláson kéne kezdeni. Akit tegeztek le a pincérek már a bejáratnál (tekintet nélkül arra, hogy hölgytársaságban érkezett), amikor kiszolgálták átnyúltak előtte, a pincérnek koszos volt a cipője, stb. tudja mire gondolok. Sajnos ezek még a jobb éttermekben is mindennaposak.

Leonard 2006.01.10. 11:24:01

Tibet : kénytelenek odafigyelni mert ebből élnek. Amennyiben nem pénzmosodáról van szó... :-)))

a1 2006.01.10. 11:27:18

Udvözlet... Eszem-iszom, dínom-dánom --> az igaz, hogy nem mindenhol van rendben minden "vendéglátó" "téren", de.... azért vannak megfeleló helyek. Nem neveznék meg egyet sem. Ennek is több oka van. Például amit ma megneveznék, lehet, hogy holnap nem ugyanaz a minöség. Ami az egyik számára édes, az a másiknak lehet, hogy csak félédes "hatást" nyujt/hat/....

Uranus 2006.01.10. 11:32:22

Na végre a pincérek is élvezik, hogy okoskodhatnak. Ez nem sznobság, hanem a legemberibb tulajdonság. Csak nézzünk körül... Egyébként mi köze hozzá ha megszagolom a dugót, ha nekem úgy tetszik? Amig nem gusztustalan...

vorpi 2006.01.10. 11:46:11

Az egész újkeletű müvelt borivás sznobizmus a legjavából. Vagy élvezed a bort, vagy előveszed az asztal alatt a kiskönyved, megnézed most mit kell következőnek csinálnod. Részemről én ezt rábizom arra a pár dekadens lükére, akinek ezen kivül nincs más dolga. Felfoghatnák már az emberek, hogy ez is csak olyan dolog, mint a művészet. Akkor válik igazivá, amikor leszja az ember, hogy mit gondolnak arról, amit csinál....mától feldugom a dugót az orromba.Lehetőség szerint a szomszéd orrába is.

tibet 2006.01.10. 11:50:52

Leonard, persze, ez így van, ahogy leírtad. Nem vagyok kekec típus, mindenkinek van mit tanulnia. Vendégnek és pincérnek egyaránt. Nem könnyű egy szakmailag profi pincérnek egy segg hülye, hozzá nem értő, kekec vendéget eltűrnie, és nem könnyű egy kicsit a protokollhoz konyító - nem kell hozzá nagy műveltség, elég az alapokat elsajátítani - vendégnek eltűrni egy szakmájához segg hülye pincért. Majd belerázódunk, mert ezen a területen is van mit tanulnunk. A pincér pedig ne figyeljen oda se többé, se kevésbé, mint amennyire azt a vendég megkívánja. Nehéz ez a szakma, de aki ezt választotta, az tudjon is a vendéggel bánni, és ne csak a pénz motiválja!!!

Leonard 2006.01.10. 11:51:13

vorpi: :-))))))))))

2006.01.10. 11:52:04

"Outsider | 2006.01.10. 10:36 ... Nem vagyok borszakértő, bár a vöröset szeretem." ...ööö... ugye csak félreértem, és valójában nem arról van szó, hogy a tökhülye és a borszakértő közt van az, aki a vöröset szereti? A borban valókulturáltság ui. független az ízléstől. Az igazi sznob dolog az lenne, ha vki azért szeretné a szárazat pl. mert azt divat szeretni. Mellesleg Magyarországon nagyon-nagyon jó borok vannak, de mik azok a Tokajban termőkhöz... :-)

.:|:. 2006.01.10. 11:59:20

Nem sokat borozok, mert annyira nem szeretem. Szerintem 3 féle bor van: ami ízlik, ami nem ízlik, és ami hibás. Nem értek dugóhoz, meg a borhoz, meg a szőlészethez, de a fenti 3 féle bort meg tudom különböztetni, nekem ennyi elég. :)

kujon 2006.01.10. 12:12:36

"Borból jó a kannás, igy is megy a tánc..." ; másrészt meg nincsen száraz bor csak savanyú.Mert minden bor nedves. :-)

matemata 2006.01.10. 12:13:39

Vegyük észre, hogy Wintermute és Alföldi Merlot szövege két különböző fordítás - és nem csak az utóbbi "szemelvényes" volta miatt. (Persze AM nyilatkozhatna, látta-e Wintermute fordítását vagy sem... :)

Tombi 2006.01.10. 12:13:52

Emberek! Én 11 éve csinálom a szakmát. Kb azóta, h elkezdték csinálni itthon a normális minőségi borokat. Nem baj, ha megszagoljuk a dugót! Sok minden kiderül róla, de ez a cikk úgy íródott, h olyan ember ne szagolgassa, aki nem ért hozzá. Szerintem!!!! A pincér nem azért van, h kioktassa az embert, hanem azért, h segítsen neki!!!!! Sajnos el kell ismernem felhígult a szakma, de sajnos a vendégek hozzáállása is változott az évek folyamán. Megszüntek az alap étkezési szokások és az az elv, h miért is megyünk mi étterembe. A pincér nem azért kérdezi meg, egyből, h hozhat e inni vmit, mert az olyan marha jót tesz az étteremnek, hanem azért, mert már így is a vendégért akar tenni vmit. Pl. azt, h legyen előtte vmi. Nem kötelező egyből megmondani, h milyen bort akar inni, de egy asztaltársaságban nem mindenki fogyaszt bort és ők igenis kérhetnek vmi mást is. Lehet az ásványvíz, sör, v üdítő is. Ha nem kér semmit egyenlőre semmi baj! Ez csak alapvető udvariasság. Nem nekünk kell megtanítanunk a vendéget az alapvető udvariassági normákról. Ugyanígy fordítva is!!! Ezt megteszik az ember szülei is normális esetekben. És kérek mindenkit, aki alapvetően gyűlöli az éttermeket és a bennük dolgozókat, kerülje el jó messzire azokat! Főzzön otthon magának és nem lesznek ilyen gondjai. De, ha mégis sgítségre szorul, az nem szégyen! Nem mindenki ismeri a borokat és az ételeket sem. A pincér úgy fog kezelni, ahogy te bánsz vele! Ez arany szabály!

bornemissza 2006.01.10. 12:16:13

Érdekes, tanulságos, jó magam kirendelem a bort jól meglötybölöm körben a pohárban ahogy a filmekben láttam, aztán belekóstolok és megállapitom hogy savanyú, mint mindig....

nempincér 2006.01.10. 12:21:47

Pincérgyermekem, neked nem tök mindegy mit csinálok a dugóval? Legközelebb meg is nyalogatom! Sőt, kiszopogatom a benne lévő bort! Neked nem mindegy? A borravalódat nem ezért kapod, hanem azért hogy megfelelően kiszolgálj. Nem mintha szokásom lenne bármifelé bor/dugó vizsgálat rendelés után, többnyire tudom, hogy amit iszom az finom, ha romlott meg megérzem az ízéről ugyebár, de ezek után nagyítót is viszek. Vagy ruházzak be egy minilaborra?

xoyox 2006.01.10. 12:23:07

Nekünk bort ivo vendegeknek semmi eselyünk a buta nem kepzett atlagos vendeglökben fillerekert dolgozo pincerektöl valamit is elvarni. Konkretumot kell kerni, es ha nincs azzal kell beernünk amit kihoznak. Ha mast szeretnenk, pincekbe, termelökhöz, szaküzletekbe kell mennünk

Lányi Villi 2006.01.10. 12:25:29

Hát nem is tudom , én mindig megnézem a kinálatot , és ha találok "hazait" azt iszom .Az legalább bevált

matemata 2006.01.10. 12:25:39

hehe, most látom, Wintermute bakizott a 3. pontnál... sebaj! csak aki dolgozik... meg jó munkához idő kell... (vagy a lassú munkához? :) cheers

adapter 2006.01.10. 12:25:53

Én nem osztom az észt, mert nincs mit osztanom,de az érdekelne,hogy miröl tudom meg vajon a borok közül melyiknek volt köze a szöllöhőz.

alleo 2006.01.10. 12:27:06

Miért kell a borról úgy beszélni mintha valami nagy csoda lenne? Számomra semmit nem jelent. -Persze, mert még nem ittál jó bort!- ez a válasz mindig. De, igenis ittam. Olyanokat, amiket a szakértő(k) javasolt(ak)! Azok se jók semmire. Egy jó ebéd közben, után csak ront az étel ízén. Nem értem, miért kell a "csodát" -ami a szőlőlé- tönkretenni és egy ihatatlan kotyvalékot nagy munkával előállítani!

1 felszolgáló 2006.01.10. 12:30:47

A dugót szagolja akinek úgy tetszik és ne szagolja,akinek másként. Én mint felszolgáló azt tudom mondani,hogy a vendég mindig "fikázza" a pincért és viszont. Tisztelet a kivételnek! Sajna vannak komoly bajok a vendéglátásban. Amikor bemész 1 étterembe, a fehér inges "pingvin" Neked-nekem felszolgáló. Közben lehet hogy egy egyetemitsa,akit azért vett fel a tulaj,mert (már bocs!) szarért-húgyért elment neki melózni,amire a szakképzett!!! felszolgáló nem hajlandó! Mindenki,aki tud,azt akarja,fizessék meg a tudását,nem? Sajna ez a mai magyar vendéglátásban nem így van. :-((( Mint mindenhol,itt is a béreken spórolnak és sok helyen az alapanyagokon is... Aki ért hozzá,az észreveszi és tudja ezt. A jó felszolgálók meg elmennek külföldre pénzt keresni... :-((( Ez van,ezt kell szeretni-elfogadni,vagy nem kell. De attól, hogy valaki bort iszik,nem sznob,ha valaki sört,az nem bunkó! Mind2 EMBER! Akiknek más az ízlésük,de ezért nem többek-kevesebbek egymástól. A felszolgálók is emberek,a vendégek is. Én magam(mint felszolgáló) sokszor azt tapasztalom,bejön a Vendég és köszönök. Ami ugye alap. Válasz nincs. Megkérdezem,mit segíthetek? Válasz nincs. Leül 1 helyre(nem dohányzó) és rágyújt... Szól,hogy vigyek Neki hamutartót,mert elfelejtettem!!!! oda is tenni... Amikor felvilágosítom...(na azt hagyjuk. :-) ) És így továb... Van persze a másik véglet is,de sajna az a ritkább. A felszolgálók szintén nem hibátlanok,de aki gyakrabban jár étterembe,az le tudja vágni,ki a felszolgáló és ki a "favágó". Ennyi. Hiba itt-ott,viszont még mindig a VENDÉG az Úr és sajna ezzel sok Vendég vissza is él borral,vagy anélkül...

borivo 2006.01.10. 12:35:39

Akárki akármit mond a dugó illata árulja el, hogy bor nem dohos("DUGÓS")-e. Szerintem nyugodtan lehet szagolni.

pfhv 2006.01.10. 12:37:18

"Dugó: Igaz, de jobb helyeken előtted nyitják ki!" Nem a jobb helyeken, hanem MINDEN PALACKOZOTT ITALT KÖTELEZÖ A VENDÉG ELŐTT KINYITNI! Ha nem így tesznek, akkor nyugodtan beírhatsz a panaszkönyvbe! Nem véletlenül van ÜVEGES ásványvíz az éttermekben, mert KÖTELEZŐ! A műanyagüvegest ugyanis egy hatéves is ki tud nyitni, és visszazárni sértetlenül.--------------- P: "A jó bor az egyik legjobb dolog az életben." Elég unalmas életed lehet!------------- Sznob, vagy nem sznob: Mindenki tudja, hogy egy 4-5.000 Ft-os és egy 20.000Ft-os bor között hangyafaxnyi a különbség, de miért ne adná el a kereskedő/termelő annyiért, ha van olyan hülye aki megveszi!

St. Emilion 2006.01.10. 12:39:53

Tipikus hozzászólások, ILYEN A MAGYA EMBER. Tavaly kiderült egy felmérésből, hogy a magyar emberek kedvenc koktéljai a MOJITO és a MARGARITA. És tudjátok miért? Mert a többiről nem hallottak még soha, és mert ezeknek ki tuják mondani a nevét...! Na, a borokról annyit, hogy én most Franciaországban dolgozom, és iszom finom borokat, átlag 10 eurórt/palack, és bizony azt gondolom, hogy ha az ember nem is akar IGAZI szakértő lenni, egy kicsit illik megismerni a borokat, főleg a mieinket otthon! Mindenkinek ajánlom, hogy majd a jó idő megérkeztével fizessen be egy "borhajó" tripre a Dunán, hasznos és élvezetes lesz nagyon! Kb. 4000-ért kap egy 2 órás hajótúrát a Dunán, egy 4 fogásos vacsorával, miközben egy borász (sokszor akár igen ismert is!) bemutatja és kóstoltatja a borait. Mi Figulát néztük meg, szuper volt, és azóta is keressük, vesszük és isszuk a borait. Ja, és még valami! MINDENKI menjen és vegyen Tokaji Forditást, illetve Tokaji Máslást! Finomabb, és izgalmasabb, mint az aszú! Na csá. És tessék a koktéloknál és bátornak lenni a jövőben. (Máskülönben nem sokmindenben fogunk különbözni olyan országok alkoholfogyasztási kultárájától, amelyeket mélységesen lenézünk, tőlünk délebbre és keletebbre...)

akiazami 2006.01.10. 12:40:53

Szegény alleo....

katikata 2006.01.10. 12:44:20

A dugó illata egy csomó dolgot elmond a borról......

p 2006.01.10. 12:50:23

pfhv: Ugye tudod, hogy az "egyik legjobb dolog" és a "legjobb dolog" nem ugyanazt jelenti!

B.la 2006.01.10. 12:51:25

en is szeretem a dugo szagat!! lazadjunk! ja es rostellem, szanom-banom de a kedvenc koktelom nekem is a margharita, igaz nem az a lotty amit itthon adnak hanem az igazi mexikoi, amit igazi tekilabol (nem ilyen sierra meg ilyenekbol) meg sok tortjeggel csinalnak. es emberek igyatok EGRI BORT ha mar ez itt a reklam helye! ja meg tegnap vettem egy MALAN markaju (?) del afrikai cabernet-sauvignon merlot a tescoban, vmi isteni es annyira nem is draga :) gondoltam ezeket mindenkeppen meg kell osztanom veletek

wasabii 2006.01.10. 12:58:28

Az én kedvenc koktélom a tequila sunrise, de azért elég sok mojito-t is iszom, akkor most én sznob vagyok?

LA 2006.01.10. 13:10:31

- Köszönöm, ez jó lesz. Kérek hozzá 3 deci kólát. De ne azt a szar P***-t, hanem C***-t!

Roberto 2006.01.10. 13:13:31

A dugó szagolgatása "bizalmi" kérdés, ha sommelier szolgált ki, előtted nyitva a bort, megszagolja a dugót Ő maga. Amennyiben nem előtted nyitották ki a palackot jogodban áll visszaküldeni, ha megkóstolod, és nem az van a palackban, ami a címkén... :-) Másrészt a dugó megszagolása (ha a fenti sommelier nincs) mindenképp lényeges, mert a parafadugók sajátossága, hogy 2-4% hibás van közöttük, amit palackozáskor nem lehet észrevenni és ez a bizonyos hiba a dugós illatot és ízt eredményezi. A többi borhibát a bor szagolásával és kóstolásával találhatod meg. Aki ritkán iszik bort, és nem ismeri, az vagy csak nagyon megbízható helyen rendeljen bort, vagy legyen toleráns, ha nem akar "bunkó" lenni, mint az amerikaiak (lejjebb valaki írt róluk), mivel addig kóstolgat, amíg végül valami édeset ki nem választ... :-) Amúgy a Tortuga (Bp. Pesterzsébet) viszonylag jó hely (valaki lentebb gyűjti a jobb helyeket) Ami a merlot illeti, ittan nagyon-nagyon jót és rosszat is, mindkettő magyar termék volt. Ami a pincérek műveltségét illeti.... hát az az igazság, hogy panaszkönyv minden étteremben van, és ha valami nagyon nemtetszik be lehet írni. Szerencsére a jobb helyeken jobbak a pincérek is (általában), de egy pincér ha a borokat nem is ismeri, attól még az ISKOLÁBAN meg kellett volna tanulnia, hogy milyen ételhez mit illik, és azt nyugodtan ajánlhatja is. Az már csak hab a tortán, ha nem ismeri az étterem választékát....

szexárdi 2006.01.10. 13:17:23

Én úgy tanultam apámtól(mikor borozgatánk...), hogy ha megszagoljuk a dugót, akkor érezhetjük, hogy penészes-e, de lehet, hogy igaza van a pincérnek és ezt már látni is lehet, így szagminta nélkül is boldogulhatunk, bár biztos van átmenet. Nem tudom, de az biztos, hogy a lényeg az, hogy ne megjátszuk meg magunkat és a borszakértőt, hanem csak érezzük jól magunkat és élvezzük a jó bort... akár a dugó szagolgatása árán is...

pfhv 2006.01.10. 13:23:32

P: Igen olvasni még tudok, de pl. sokkal nagyobb élvezet egy frissen készített gyümölcslé, mint egy finom bor, ha már itt tartunk, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ha úgy fogalmaztál volna, hogy az alkoholtartalmú italok között az egyik legjobb (ha nem a legjobb) dolog, akkor tökéletesen egyetértenék veled!

Nemes László 2006.01.10. 13:42:57

Üdv Mindenkinek! Én egy tapasztalt "régi" vendéglátós vagyok igen sok helyen megfordultam már az országban pincérként is de elsősorban üzletvezetőként tevékenykedek,de a pályafutásomat természetesen pincérként kezdtem. Ma viszont már a saját lábaimon állok.Egy olyan szinte mindenütt bevett szokásról szeretném tájékoztatni Önöket,ami szerintem nyílt titok,de senki nem hiszi hogy ma még ez létezik,pedig van. A jónevű, elegáns helyeken is a müanyag 5l-es kannás bornak nem nevezhető löttyöt szolgálják fel drága bor gyanán.Ha szükséges még cukrozzák is. De a lényeg: kb. 500 ból 1 vendég fog gyanút,hogy mégsem azt kapta amit kért,reklamálni pedig csak igen kivételes esetekben szoktak.Ez a külföldiekre duplán igaz, de ezzel nem akartam általánosítani nem mindenütt van így,de azért résen kell lenni.Mondjuk a 6.7.pohár bor után már nem könnyű.Na ennyi.Maradok tisztelettel: Nemes László

granárium 2006.01.10. 14:17:37

No azért nem kell mindent elhinni a szerzőnek! A dugó tapogatásával még nem derül ki, hogy nem volt-e hibás véletlenül és a belső üregeiben nem tenyészik-e a penész! Akkor már nagy a baj, ha a bor ízlelésekor fedezik fel a dugóhibát! Én a továbbikakban is szagolni fogom és nyugodt szívvel küldöm vissza a rossz tételt! A kár a forgalmazóé!

wintermute fordítása 2006.01.10. 14:19:34

Honnan a picsából látott volna Alföldi Merlot engemet? Ki a fasz olvassa azt a honlapot, ahol megjelentem? Há?

p 2006.01.10. 14:38:10

pfhv: Jó-jó, csak azt hittem, hogy arra gondolsz, hogy jobbnak tartom a szexnél. :-)

Nespilázdtúl Ernő 2006.01.10. 14:38:30

Egyre ingerültebben olvasom (tudom, nem kötelező...) ezt a rengeteg irományt a "kulturált borfogyasztás"-ról. Maga a kifejezés már a provincializmus jele. Ha lennénk kicsit okoskák, körülnéznénk a nagyvilágban, értsd itt most Franciaországot, s az ottani fejleményekből tanulván átugorhatnók a következő évek "kulturált borfogyasztás" fárasztmányait. Franciaországban a borászok, a sommelier-k, stb. már régen ráébredtek: annyire leterhelték az embereket azzal, hogy hányféle kunsztot kell végrehajtani, illetve tudni ahhoz, hogy ne nézzenek tarhónak, mikor bort rendelsz, iszol, hogy az már elrettenti az embert a borivástól. Mostanában folytom azt ismételgetik tehát, hogy egy a fő: az élvezet. Vaddisznóhoz könnyű fehérbort szeretsz? Oké. Halhoz vöröset? Oké. Fingod nincs, hogy adott kajához chadonnay vagy sauvignon dukál. Semmi baj. Igyál, ha akarsz, egy idő után ugyis tudod, hogy te mit szeretsz, azt idd, s úgy ahogy te szereted, azzal a kajával, ami neked jólesik. Te fizeted!

p 2006.01.10. 14:47:38

Végül is senki nem tiltja meg, hogy töpörtyűt egyél lekváros kenyérrel, csak hát....

Egy fogyasztó 2006.01.10. 14:48:39

Ernő ! Ez 10 pontos volt !! Tökéletesen egyetértek... Nálam 2 féle bor van: jó és rossz.. Nem kell hozzá félórás procedúra, elég egy korty és tudom...

ppp 2006.01.10. 14:51:32

p ! tudod milyen finom az ? :)

2006.01.10. 14:56:22

jó hogy eszembejuttattad ! ha hazaérek ezt fogok vacsizni. borral. tízperces öblögetés és dugószagolgatás nélkül. :D

MeGoLDáS 2006.01.10. 15:01:05

javaslom boxmeccs módszerét ideges kliensek és még idegesebb vendéglátóipari alkalmazottak között. Esetleg fölmerülhet még paintball de méginkább KAJACSATA!

tf1 2006.01.10. 15:01:30

Egy fogyasztó | 2006.01.10. 14:48 Én is ismerek olyan embert, akinek 2 féle bor létezik. Jó, meg igenjó! :-)))))

Egy fogyasztó 2006.01.10. 15:12:08

:D az se rossz

Apukád 2006.01.10. 15:22:23

Off: cila! Szegedről? On

MeGoLDáS 2006.01.10. 15:26:45

ez jobb fórum lett mint amikor a rallisok idecsődültek:)

p 2006.01.10. 15:58:19

Különben is: Szőlőlevet inni liliomtiprás!

Hujimo 2006.01.10. 18:07:09

" ...9. Ne szagolgasd a dugót! Ha ilyet látok, azonnal tudom, hogy egy totál amatőrrel állok szemben. ..." Egyet leszögezhetünk: a totál amatőr az, aki ezt leírta (az eredeti szerzőre gondolok)! A parafadugót szagolni kell! Miután a pincér megszagolta a dugót és rendben találta, egy kis tányérkára téve azt, a megrendelő elé helyezi, megadva a vendég számára is a lehetőséget, hogy ellenőrizhesse annak minőségét. A vendég számára természetesen nem kötelező, hogy megszagolja a dugót, de nem árt! Néha a pincér is tévedhet... A pincér ezután ENGEDÉLYT KÉR a vendégtől, hogy kóstolással ellenőrizhesse a bor minőségét. Ha a vendég megengedi, tölt magának kb. 2-3 cl bort, megszagolja, ha szükséges meg is kóstolja. Ezután kóstolót tölt a vendégnek, majd ha engedélyt kap rá, felszolgálja a bort. (Amennyiben a vendég nem engedélyezi a pincér számára a kóstolást, akkor egyből a megrendelő személy számára kell kitölteni a kóstolót! A sors fintora: ezzel a vendég átvállalta magára a felelősséget! Amennyiben kóstoláskor rendben találta a bort és kérte annak felszolgálását, később ezt a palack bort már küldheti vissza, minőségi hibára hivatkozva!) Ez így logikus és korrekt. Ja és parafadugóval lezárt pezsgők esetében is ez a helyes eljárás!

Hep 2006.01.10. 18:32:01

Azért szórakoztató, hogy mennyi embernek van arra ideje, hogy a Művelt Alkoholista oldalon leanyázza a művelt alkoholistákat. :-)) Minek olvasnak az emberek olyasmit, amihez nem is akarnak érteni, sőt még azt sem akarják megérteni, hogy mi benne az élvezet? Na mindegy... A dugó pedig nem parafaillatú, mint a szerző szterint, hanem egyéb dolgokat is lehet érezni rajta: speciel én nem a penész vagy egyéb dugóhiba miatt szoktam megszagolni, hanem mert jó. A vendéglátó helyekről pedig messze nincs olyan rossz véleményem mint itt egyeseknek, csak egyszerűen tudni kell, mit várjon tőle az ember. Vannak nagyon jó, minden szempontból megfelelő éttermek megfelelő személyzettel és van, amit az ember az ár/teljesítmény viszony alapján elfogad és nem reklamál - sőt akár minden tökéletlenség ellenére jól is érzi magát. Pl. bort csak válogatott helyeken érdemes rendelni és kimért borral még az ételben kimondottan jól álló helyeknél is probléma szokott lenni. (Pl. a Mongolban, ahol egy meglehetősen félédes vörös löttyre próbálta a felszolgáló csaj ráfogni, hogy száraz bor.) A ne akarjanak egyből italt hozni mániával már medwe honlapján is találkoztam: a magyar vendéglátás - nem a fizetős - alapja, hogy először itallal kínálják a vendéget. Ha nem kér valaki, akkor vissza lehet utasítani. (Emellett szomjas is szoktam lenni, amikor beülök valahova.) Különben Degenfeld-furmintnak eladott kannás bort Tokajban is ittam vendéglőben, pechük volt, pont fél órával előtte tényleg ittam a Degenfeldék vendéglőjében Degenfeld-furmintot. (Ott viszont 20 percet vártunk rá, hogy megkérdezzék, mit is akarunk enni. Nem voltunk elég türelmesek...) Egyszer visszaküldtem, de miután ugyanazt kaptam, nem problémáztam, de nem is kaptak teljes borravalót. Arra úgysem adok alkalmat, hogy máskor belepisiljenek a levesembe...

KL 2006.01.11. 15:16:56

Pár észrevétel: 1. A Meg kellene tanulni a kultúrált vitát. Aki olyan szinten áll, hogy a véleménye annyit tesz ki "Hülye sznob", meg "de egy f*sz vagy" inkább tartsa meg a véleményét, nem ezért vágtam bele az olvasba, ezt egy közeli kocsmában is hallhatom. (Ezért nem szeretem az "Egyetértek" hozzászólásokat sem. 2. Az étteremben azt szeretem, ha belépek és elém jönnek, és ők mutatják meg hova üljek, ne én keringjek az asztalok között. Ha hozzám vendég jön, nem a nappaliban várom, hanem az ajtótól kisérem be. 3. Mo-n úgy tapasztalom elterjedt az a szokás, hogy televágják a tányért úgy, hogy minden megmozdulásra hullik a rizs a terítőre. Egészségtelen is ennyit enni, én pedig égek mint a Reichstag. 4. A borkultúra mind vendég, mind felszolgálás szintjén olyan mélyre süllyedt, hogy teret tudott nyerni a sör. Nincs az a macera, és minimális a minőségi kockázat, pedig hol áll egy sör ízre, zamatra egy borhoz képest. 5. Nem tudom miért zavar sok embert a "Hozhatok valami italt?" kérdés. Futtassátok végig gondolatban, ha vendégetek jön, miután bejött az az első kérdés, hogy "Megkínálhatlak valami itallal?" Lehet inni vizet, üdítőt és rövid italt. A protokolhoz igazán nem értek, de ha eddig más volt a szokás, akkor ideje, hogy változzon, nem kell 200 évig valamit fenntartani. A hivatalnokokat sem szólítjuk "Tekintetes uramnak", bár az, hogy visszahozták a tanácsos, meg főtanácsos címeket, lehet hogy ez lenne egy pervez vágyuk. 4. Konzervatív vagyok, így nekem a felszolgáló csak férfi lehet. A női pincér nekem kicsit bizarrrrrr. 5. A végén szeretem ha meg kérdezik, hogy szeretnék-e kávét. Bár az én lökött filozófiám szerint ez már a kiadós vacsora után lehetne a ház ajándéka is. 6 Fizetésnél gyűlölöm a nyílvános fizetést. A filmekben látott asztalon hagyom a pénzt-től is kiráz a hideg. Az egész folyamat legyen diszkrét. Tudom, hogy messze vagyok még a kifejlett illemtől, de legalább fejlődőképes :)

lacibor 2006.01.11. 22:39:31

Ha a véleményekből elhagyjuk a sok mosdatlanszájúságot és valaki "összefésüli" szvsz jobb lesz mint az eredeti. Én is tudok egy jó kis helyet. Baszk származású a tulaj, ha meglát elénkjön és azonnal rábíz bennünket egy pincérre. Az térül, fordul, földimogyorót, olivabogyót, olajat, borecetet, kenyeret hoz. Meg étlapot. A dugót diszkréten egy kis tálkára teszi és megkérdezi kinek töltse a kóstolót. Ha elszívtuk a cigarettát, lefedi és elviszi a hamutartót. Hoz másikat. A számlát kis tálkán, lefedve hozza. Ha nem én fizetek nem látom. Türelmesen végigvárja a számla ellenőrzését, a lefedett tálkán elviszi a pénzt, hozza a visszajárót. Aki fizet, a fedő alatt hagyja a borravalót. Indulás előtt 3 cent vodka, vagy brandy, a Ház ajándéka.

melyik ez a hely, laci? 2006.01.12. 09:01:54

Csak mert jól hangzik, és kipróbálnám.

drefter 2006.01.12. 11:35:16

lacibor: Mellik ez a hely??? Egyáltalán kis hazánkban található?

Hága Balázs 2006.01.12. 11:38:54

Nekem kicsit erős ez a felsorolás. Nem csak a bort, az iránta érdeklődő (ne adj Isten borkedvelő) embert is tisztelni kellene, bár a tisztelet tapasztalataim szerint a vendéglátásból halt ki először...Kis hazánkban a béka segge alatt van az emberek döntő hányadának gasztronómiai alapműveltsége, sajnálatos tény. Sokan szeretik játszani az eszüket, ha olvasnak 2 sort, ez is tény. Az is más kérdés, hogy ma már legalább annyian "értenek" a borhoz, mint a focihoz (előbbihez is annyira, mint utóbbihoz).... Ezen lehetne változtatni, csak hozzáállás és NEVELÉS kérdése. Jóra való magyar férfi legalább annyira értsen a borhoz, hogy étteremben ne kerüljön bajba, ha választani kell egy ételhez, véleményem szerint...A köcsögösködés viszont sehol sem old meg semmit.

lacibor 2006.01.12. 14:37:48

A News Cafe. Dakarban van. Ha kijössz az Aeroporttól, ne Yoff felé fordulj, hanem Almadies felé, úgy öt km-re. Pardon, je vous demande pardon.

Rimini 2006.01.16. 15:13:28

Szerintem nem kell normális vendéglátásárt Dakarig rohanni. Akinek van kedve, menjen el az Andante Borpatikába (talán hihetetlen, de sekutyámsemacskám, csak rendesek voltak és baromi jól éreztük magunkat ott - megaztán ezen az alkoholistásos honlapon sose fogtok olvasni egy ilyen helyről, vagy csak fikázást, mindegy). www.andante-borpatika.hu

a zész 2006.01.16. 18:22:11

már itt is a ralisok vannak? megálla zész.

lacibor 2006.01.16. 23:13:15

Semmi rallye, csak ha már arra volt dolgom, gondoltam benézek. A Törley Gála viszont a Francia Tiszti Kaszinóban is kedvelt ital. Nemcsak azért mert a ~560 Ft körüli bolti ára versenyképes, de bátran oda lehet tenni a hasonló kategóriájú francia mellé.

kisicce 2006.01.17. 13:36:28

Nem árt ha tudjuk, mit nem szabad meginni.

lacibor 2006.01.17. 23:45:40

Á, értem. A franciára gondoltál.

Hága Balázs 2006.01.18. 16:44:22

Hogy mit nem szabad meginni, azt csak az után tudhatod meg, miután kiköpted...nálam minden tétel kap esélyt, csak utána szűrök a lehetőségekből.

kutyafülű vakegér 2006.01.18. 18:31:47

dühös pincérek gyertek vissza, olyan értelmes volt ez a vita úgy hiányzik

Maribor 2006.01.19. 10:16:33

Ez a 26 parancsolat jó részével vitatkoznék: - az én vendégátós fogyasztó tapasztalatom igen rossz, leülök, hogy ebédelni-vacsorázni szeretnék, étlapot kérek. Pincér első szava: és milyen italt hozhatok? Kissé sértődötten szokták tudomásul venni, a "majd ha az ételt kiválasztottam" választ. Másik kérdésemre: milyen boruk van: "piros és fehér" választól már kissé ideges szoktam lenni. Van-e ház bora? kérdésre leginkább valami sztárborász borát ajánlják, még véletlenül sem valami helyi termelőét, mint a vidék jellemző borát. Ajánlottak már Egerben Villányi Kékoportót, mint a ház borát..... A bort szerintem is az asztalnál kell felbontani, először a pincér ellenőrzi szaglással a dugót, utána kistányéron a vendék is ellenőrizheti... A doh nem biztos, hogy a dugótól van, lehet a rosszul kezelt beteg fahordótól is...és ha a dugó szemmel láthatóan penészes, akkor már nagyon-nagyon nagy a baj...de ez nem igen szokott előfordulni. A vendégnek joga visszaküldeni a hibás izűnek itélt bort, és az igazi vendéglátósnak erre a szeme sem szabadna hogy rebbenjen... A borfogyasztóktól is hallani idétlen megjegyzéseket: száraz bor nincs, a bor savanyú. Alapvető fogalmakat azért illene tudni. De az sem a szakmai mindentudás bizonyitéka, amikor a "bort illatolja" aki kóstolásra vetemedik. ne illatoljon, szagolja meg. A bor illatát, érzékszervileg, az szaglószervünkkel - orrunkkal - tudjuk érzékelni. Sajnos ilyen és ehhez hasonló "választékos" kifejezésmód még a divatos borszakirók dolgozataiban is előfordul.

alias pinvér 2006.01.19. 20:22:40

Az kamu, hogy nem lehet semmit érzékelni a dugón, mert lehet érezni az illatán(szagán), hogyha nem teljesen franko volt a bor!

Whisky Fan 2006.01.20. 09:11:29

XY te nagyon hülye. A whiskybe nem azért kell (elsősorban) a jég, hogy hideg legyen, hanem mert ahogy lassan olvad, úgy hígítja fel a whiskyt miáltal jobban kijönnek a rejtett ízei. Kb, mint a borok esetén. A whiskyt nem kell hűtőben tartani, mert hidegen méginkább nem érzel semmi ízét. Gondolom te is felesekben dobálod be a whiskyt ami elég bunkó szokás. Akkor már ihatsz valami szart is, mert így se-úgy se fogod érezni azt az ízt amiért az a whisky drága. Bár ha jobban belegondolok, azokat a szar blended whisky-ket amiket magyarországon általában favorizálnak (pl Johnny Walker) ihatod ahogy tetszik, szar az mindenképp.

Hep 2006.01.20. 15:48:11

Whisky Fan: a Macskajajban van erre egy jelenet, kb. az a szöveg: "Nehogy má' pálinkáspohárba tölts neki whiskyt! Cigánynak nézed b..meg?" :-))

gyuzo 2006.01.20. 20:42:34

"...káros a magyar borok hírére nézve a szőlőknek a síkságon való irtóztató szaporodása is. ...elrőre kell látnunk azon szomorú jövendő kort, mely a jó szőlőhegyek bortermesztését fenyegeti." Schams Ferenc 1831(!) Ennyit a "híres" alföldi borvidékekről

KOtta 2006.01.31. 11:39:04

Nalam ennel egyszerubb a keplet. Megfogadva egy jobaratom tanacsat: "Valaszd mindig a masodik legdragabb bort az etlapon! Ha a legdragabbat valasztod, azt hiszik nem ertesz hozza, csak felvagsz!" Persze ez inkabb uzleti vacsikra igaz, amikor a ceg fizet... :-) Komolyra forditva, akkora lett a valasztek, hogy feladtam. Eselye sincs mar, hogy kovetni tudjam a torteneseket. Ugyhogy letaboroztam nehany standard fajtanal es alkalomtol/kajatol fuggoen ragszkodom hozzajuk, ha lehet. Amugy meg pincerokoskodni konnyu, magam is dolgoztam felszolgalokent es megerosithetem, a vendeglatos kulturanak van meg hova fejlodnie. Szinte mindenhol kirohognek, ha mondjuk a 3 kulonbozo fogashoz 3 kulonbozo bort rendelnel, vagy nem bontjak meg neked, vagy ki kell fizetned a teljes uveget. Folyo borbol meg minimalis a valasztek. Ugyhogy ha a foeteled borjupaprikas, ne egyel raksalatat elotte...

2006.01.31. 15:20:27

Nekem egy kis tea-kávé szakboltom van kostolási lehetőséggel. Ha valaki nem ért a teához, elmondom neki amit tudok, ha ért, megkérdezem tőle amit nem tudok. Ha valaki elmondja, hogy milyen kávét szeret, megpróbálom neki úgy csinálni, még ha szakmailag nem is oké a dolog, de ajánlok neki mást, DE nem vagyok köteles eltűrni a vendég kioktatását még akkor sem, ha jót mond, ha ökörséget főleg. Ezt jogom van finoman visszautasítani, még ha (néha hál' Istennek) többet nem látom. Azért vagyok a pult keskenyebb oldalán, hogy segítsek, de én sem tudok mindent, tehát jó néven veszem a segítséget. Természetesen megpróbálok minél többet tudni a szakmáról. .... Mint vendég pont ugyanezt, és nem többet várok el a pincértől. A HOZZÁÁLLÁS TÖBBET JELENT MINT A TUDÁS. Egyébként tetszik a topic. Ha valaki mézet akar egy császári kerből származó teába tenni, bármekkora baromság, csinálja. Ha meg szagolgatni akarod a dugót szagold, bár ha a pincér megszagolta, illik neki elhinni...