Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Párizsi kóstoló újratöltve

2006.02.28. 05:56 - alföldi merlot

A Párizsi kóstoló újratöltve

(30 éves a nagy pofáraesés)

Az 1976-os Párizs/Párisz ítéletét újra színre viszik (l. A kóstoló, amely megrengette a világot), a kor szellemének megfelelően két helyszínen szimultán video-konferencia keretében.

A vállalkozás főszervezője és védnöke ezúttal is Steven Spurrier. A május 24-i transzatlanti dzsembori egyik helyszíne a Waddesdon Manor lesz Buckinghamshire-ben (a Rothschildok hajdani otthona), a másiké a COPIA a Napa-völgyben (ez egy bor & kulináris művház).
Az első körben az 1976-os veteránokat kóstolják (6 kaliforniai cabernet, köztük a győztes 1973-as Stags’ Leap Cabernet Sauvignon és 4 bordeaux-i, köztük egy 1970-es Châteaux Haut-Brion, ill. egy Mouton-Rothschild). Ezt követően a veteránok unokái következnek, valószínűleg a 2000-es vagy a 2001-es évjáratból. Végül lesz egy fehér kör burgundi és kaliforniai klasszikusokból.

A brit kóstolók között helyet kapott Steven Spurrier, Jancis Robinson és Michael Broadbent, míg a kaliforniai különítményben többek között Stephen Brook, Wilfred Jaeger, Peter Marks MW és Christian Vanneque (a ’76-os kóstoló egyik résztvevője) szerepel.
Spurrier így nyilatkozott az esélyekről: „Arra számítok, hogy az első körben a hosszúéletű bordóiak jól fognak szerepelni. De az újabb évjáratokban kiegyenlített lesz a küzdelem.”

Rolland Bulgáriában

Az egyszemélyes borglobalizátor, ízlésdiktátor és világméretű arctalanító (vagy Jancis Robinson halhatatlan aranyköpése szerint „a csokoládégyáros”) Michel Rolland a „Balkán Bordeaux-jának” (a.k.a. Bulgária) egyik vezető borászatában (Telish Wine Cellars) lesz főtanácsadó.

Bulgária a hatvanas években a világ egyik vezető borhatalma volt. A kommunizmus bukása után jött a történelmi igazságtétel, aminek a szőlő itta meg a levét. Az utóbbi egy évtizedben azonban – az EU bőkezű támogatásával – ismét lendületet vett a bolgár borágazat, és egymásnak adják a kilincset a külföldi befektetők.
Személy szerint kissé durcásan nyugtáztam, hogy a márciusi angol Decanterben 3 oldalas cikk foglalkozik a bolgárokkal „The next big thing” címen (a következő bevezető szavakkal: „Kevésbé ismert, óvilági, terroir-alapú, karakteres borkultúrát keres? Caroline Gilby MW tudja a választ. Készüljön föl a meglepetésre …”). Én meg azt hittem, hogy a „next big thing” mi vagyunk.

Fej nélkül maradt a Biondi Santi

A Decanter híradása szerint a Brunello di Montalcino alapító dinasztiájának számító Biondi Santi család feje, Jacopo Biondi Santi lemondott a borászat vezetéséről, miután összeveszett az apósával, aki a vállalat egyik fő részvényese. Az após, Pierluigi Tagliabue egy gyengébb minőségű bort akart piacra dobni, de a derék Jacopo nem volt hajlandó a család nevét devalválni. (Mellesleg, a Biondi-Santi brunellókért eszement árakat kérnek.)

Jacopo Biondi Santi a továbbiakban saját maremmai birtokát, a Castello di Montepòt és a család tulajdonában lévő Il Greppot fogja igazgatni. Felszabadult munkakapacitását pedig repülő tanácsadóként szeretné kamatoztatni.

Címkék: híradó

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2312883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

költőnk és kora 2006.02.28. 06:51:55

Ezt a csokoládégyárost még nem hallottam. Kurvajó.

költőnk és kora 2006.02.28. 06:52:32

A párizsi viszont szerintem kisbetű. Béke.

Napoleon 2006.02.28. 08:40:17

Kabbe. Háború.

párizsifan 2006.02.28. 09:05:44

Én a párizsit nem kóstolgatni, henem enni szoktam, méghozzá friss kiflivel és mustárral! Bort nem iszom hozzá, de egy pohár jól lehűtött kólával mennyei az élmény! :))))

zoli 2006.02.28. 10:23:57

Miután a "sárfehéres" cikkhez nem lehet hozzászólni, innen üzenem a cikk szerzőjének, hogy az arany sárfehért csak nem régóta hívják így(korábban izsáki, izsáki sf), kedvezőbb ugyan ez az elnevezés e fajtára nézve, annál kedvezőtlenebb a "valódi" sárfehérre nézve(a két fajta még csak rokoni kapcsolatban sincs egymással), ami egy korábban leginkább Észak-Dunántúlon elterjedt nővirágú fajta, többnyire emiatt is esett ki a termesztésből, de egyre többen próbálkoznak az újraélesztésével, miután kellemes, határozott fajtajelleget mutat... Tehát csak arany sárfehér összetételben egyértelmű, miről beszélünk...

Sárfehér 2006.02.28. 10:50:35

zoli: hozzá lehet szólni, nekem sikerült. A címre kattintsál rá.

lacibor 2006.02.28. 12:40:44

Elolvastam. Egyszer, talán mi is kihívhatunk majd valakit, egy párviadalra.

jadviga 2006.02.28. 13:15:19

Igazából az a baj velünk, hogy nincs elég önbizalmunk az arcunk megmutatásához. A pénztelenségről most nem beszélnék.

:) 2006.02.28. 14:24:35

vmi baj van az arcoddal?

markosnádas 2006.02.28. 14:29:12

A párizsi ugyan kisbetű, valóban, de itt a szerző kreált egy tulajdonnevet (Párizsi kóstoló - az egyszeri és megismételhetetlen, a Bortörténeti Esemény), ezért használt nagybetűt, alighanem. Viszont ez az egész, hogy ti. hogy maradt le vagy hogyan marad le éppen az ország erről a borvonatról is (ahogy az informatikairól, a tudományos-kutatósról is lemaradt), az nem önbizalom és pláne nem pénz kérdése. Ugyan, a bolgároknak mitől lenne több pénzük? Több önbizalmuk? Ez egyszerű tehetségtelenség, víziótlanság, töketlenség. (Egyszerű lenne a polvezetők nyakába varrni, de egy demokráciában a polvezetők meg a démosz nyakába varrhatók.)

boncgéza 2006.02.28. 17:32:24

Felértékelődik (?) bennem egy barátom választása: Horvátországból hozozz nekem egy telish cabernet sauvignont, gondolván, hogy horvát bort, de egyáltalán nem bántam meg a tévedését, mert bár külcsínre nagyon prosztónak nézett ki, de nagyon szép volt. Ár/érték arányban valószínű, hogy nyerőágon lehetett. Persze azon sem csodálkozom, hogy a Roller ebből csinál csokit, mert a cabsavhoz képest irtó gyümi volt. Vagy csak a napfény íze?

Terciel 2006.02.28. 19:53:53

Mivel én is a demosz része vagyok nagyon rühellem nyakamban a politikusokat. Ráadásul úgy gondolom, hogy saruk azért sok helyüt van, és ide tartozik a bor ágazat is. Mert a pénzt az benyelik (jövadó, áfa, TB), de vissza nihil, ráadásul a normális törvényi szabályozással is adósak. A kontrol szerepét sem tudják betölteni, lásd OBI. És sajnos ma nálunk kevés az olyan pincészet, aki dúskál a lében, inkább mindenki szenved és nyög. A pincészetek nagyrésze el van adósodva, esélye a külföldi piacra, nemzetközi szinvonalú marketingre semmi. Természetesen Csányi Sanyi bácsi kivétel, de ő szarik rája, vannak fontosabb dolgok a zsámára. Ja és egy fecske nem csinál nyarat. Ez nem célzás a madárinfluenzára:)

lacibor 2006.02.28. 20:59:55

jövadó? Miatúró? ;-)

lokalgerri 2006.02.28. 23:20:04

Párizsi kóstoló újratölteve= krinolin! Ez, az újrahasznosítás útja emberek! De ehhez már kevés a mustár, ide TORMA kell!

lacibor 2006.02.28. 23:52:14

"-Orvos látott már?"(Hofi)

2006.06.13. 11:51:35

nem alkoholistäknak valo szöveg,de aki a bort szereti...
süti beállítások módosítása