Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A pinóság kék madara

2006.03.01. 08:11 - alföldi merlot

Alighanem vagyunk néhányan, akik, ha másért nem, borsznobériánk okán egyre kergetjük az álombéli pinót. Ám hiába akad itthon is egy-két fecske, a sokat kóstolt sznobok azt károgják, hogy messze még a nyár. Szerintük a legszebb magyar pinók sem vehetik fel a versenyt egy gyenge/közepes burgundival. A magyar terroáron felcseperedett pinó sehogyan sem akar hasonlítani az „etalonhoz”. Nálunk, mondják, a könnyed is ormótlan. Én ezeket a hazai „tenyeres-talpasokat” is szeretem, és az egyetlen általam kóstolt „igazi” burgundi – miközben valóban könnyedén állta a sarat a legjobb magyarok ellenében – távolról sem volt szilfid (talán mert a 2003-as hőgutás év hízlalta). A Vylyan úttörőnek mondható pinói óta a legnagyobb általános elismerést a 2003-as Szt. Andrea aratta. De a 2004-es szentandi szomorú bizonyíték arra, hogy a pinó bitang nehéz műfaj.

A Decanter 2006 februári számában felkértek öt szakértőt (Stephen Brook, Clive Coates MW, Andrew Jefford, Steven Spurrier, Serena Sutcliffe MW), hogy szavazzanak azokról termelőkről és kereskedőházakról, amelyek szerintük a legmegbízhatóbb, megfizethető árú burgundi kínálattal jelentkeznek évről-évre. A lista éllovasai:

Bruno Clair
Louis Jadot
Bouchard Pére et Fils
Vincent Girardin
Olivier Leflaive Puligny-Montrachet
Domaine Billaud-Simon
Jacquesson, Rully
Domaine Jean-Jacques Girard
Faiveley, Mercurey
Nicolas Potel

A huszas listára került termelők és kereskedőházak némelyikének borai Ausztriában is beszerezhetőek. Saját léha gyűjtésem alapján nagyjából a következőkkel lehet érdemes burgundi tudásszomjunkat oltani:

LOUIS JADOT
Beaune „Les Avaux” 2001 Interspar 29.99
"Couvent des Jacobins" Interspar 11.99

BOUCHARD PÉRE ET FILS
Beaune du Chateau 2003 WEINUNDCO 29.99
Nuits St. Georges 2003 WEINUNDCO 39.90

FAIVELEY
Mercurey rouge 1er cru, Clos du Roy 2001 Interspar 23.29

POTEL
Vosne-Romanée 2000, Victoria 31.80 (ez ugyan nem osztrák, de ezt a Potel fiút annyira dicsérik)

A Magyarországon kapható, megfizethető és jegyzett burgundiak köre egyetlen márkára korlátozódik: Chanson. Szerencsére a Chanson nagy választékban kapható a Tinto Finoban 3.590ft-tól (tudomásom szerint a Metro áruházakban is akad belőlük).
(A legjobb burgundi választék egyébként is a Tinto Finoban található. Érdemes azonban a Borfutárt is megnézni. A Monarchia színvonalas kínálatához színvonalas árak társulnak.)

Ígéretes és jelenleg is kapható magyar próbálkozások:

Gál Tibor PN 03 3.444ft (Bortársaság)
Weninger PN 02 3.636ft (Bortársaság)
Vylyan PN 04 3.561ft (Monarchia, Veritas)

Címkék: szemleszerű

26 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1312882

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.amego.tv 2018.04.09. 19:33:13

Madagascar massage finition - Adderall embryonic development

Trackback: http://www.amego.tv 2018.04.09. 19:32:38

Madagascar massage finition - Adderall embryonic development

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumalyos 2006.03.01. 09:03:33

Mivel a bor nem gyári termék, ezért hülyeség állandó minőségről szónokolni. Aki ilyet akar az igyon kólát. Szepsynek sincs minden évjáratban aszúja. Az évjáratokat pontosan az eltérő minőségek, hangsúlyok teszik széppé.

PN fan 2006.03.01. 09:16:03

A "legPinot-bb" magyar Pinot szvsz 2004 -es Etyeki Kúria PN.

PN Fan 2 2006.03.01. 09:18:46

Ajjaj. Az Etyeki Kúria PN egy mintaszerű technobor. Nagyon finom. De hogy legpinóbb lenne?

Szegény Lajos 2006.03.01. 09:23:12

A megbízhatóság és az állandó minőség nem szinonimák.

PN fan3 2006.03.01. 11:34:57

Etyeki kúria pinója tényleg technobor. A Vylyané meg olyan "borszerűtlen" ital, hogy nagyon nehezen csúszik le a torkon. Tömőfát kéne hozzá csomagolni, avval biztosan könnyebben lemenne! :)))

newpest 2006.03.01. 11:38:30

Nemrég a pincénél vettem 04-es Pinót Kisharsányban, szerintem No1!!!

lacibor 2006.03.01. 12:06:35

A http://www.mimi.hu/borok/pinot_noir.html - nek ne dőljetek be! A Pinot noir nem Szürkebarát. Nehéz műfaj. Találkoztam már tenyeres-talpassal, meg siller-szerűvel is. Fehérrel, rozéval, vörössel is. A pinot jelleg számomra a könnyed, elegáns, friss.

Maribor 2006.03.01. 15:04:49

Mit jelent a "technobor"

Anggur Putih 2006.03.01. 15:49:25

Lehet Pinot Noir-t úgy csinálni mint a tavalyi legjobb magyar borász Vincze Béla. Ez a mű kicsit több mint 16 alkohol fokos és barátaimnak a Vicze kóstoláson kimondottan ízlett. Csak ez nem hasonlít egyáltalán a burgundiai, vagy akár a Svájci Pinot Noirokhoz. Amit szeretek azokban az elegancia, gyümölcsösség és komplexitás. Minden kortynál szebb és érdekesebb élmény felfedezni. Ezekhez vsz csak az Etyeki Kúria és annak idején Gál Tibor Pinot Noirja hasonlít, illetve néhány évben Vylyánék is csináltak burgundiai stílusút. Különben a nagyvilágban is ritka a burgundihoz hasonlító Pinot Noir, eddig csak Oregonból, Washingtonból és Marlboroughból (Új Zeeland) volt szerencsém ilyet inni. Példáúl a Chilei Pinot Noir kimondottan hasonlít az eddig felsorolt magyarokhoz.

bormester 2006.03.01. 20:23:54

Ahhoz hogy jó Pino-t igyunk nem kell messzire utazni, Eger: Vitavin Kft/ pl. Mondial Pinot noir Svájc-arany/,Gál Tibor,Juhász testvérek,Vincze Béla,Thummerer Vilmos,Hagymási József,Pók Tamás, Lőrinc György,Simon József stb. stb.

PN fan4 2006.03.01. 20:28:00

PN fan3: miért adnál hozzá tömőfát? Annyira sűrű?

PN fan3 2006.03.02. 08:03:45

PN fan 4: Azért, mert annyira rossz!!! :)

PN fan4 2006.03.02. 14:26:23

PN fan3: akkor inkább miért nem egy tölcsért adnál mellé, amivel az ellenkező borbarátok torkán lehet lesegítení azt az "italt"?!

PN fan5 2006.03.02. 14:55:14

Nem biztos, hogy a burgundi stilusú PN-t kell abszolút etalonnak tekinteni, csak azért, mert néhány évszázaddal előbb vonult be a köztudatba, mint a kaliforniai. Én jobban kedvelem a testes pinókat, még akkor is, ha sokan stilusidegennek tartják. A villányi borosgazdák azt mondják: ha jó évjárat van (2003, 2000), akkor kaliforniai stilusúak a boraik, mig ha rossz az évjárat, akkor burgundi (vagy bordeaux-i). Ezt természetesen viccnek szánták, én mégis jobban kedvelem a submediterrán klima által érlelt tanninokkal diszitett nagy testet (még a PN-nál is), mint a csupán 5-6 év múlva fogyasztható éretlen (franciás) tanninokkal szinezett vékonyabb borokat. A kaliforniai PN stilust kedvelöknek ajánlom figyelmébe a Tiffán 2000-est, amit furcsa mód senki nem emlegetett még a mostani csevegés során, ami méltánytalan Tiffánékkal szemben.

PN fan6 2006.03.02. 17:11:41

inkább a fajtával szemben volt méltánytalan, hogy ráírták a palackra, hogy pinot noir!

KF 2006.03.02. 22:03:56

PN fan5 | 2006.03.02. 14:55 Ez elég fura gondolatmenent sztem. (mármint hogy pár száz év előny miatt nem kell burgundiát etalonnak tekinteni) Ezen az alapon tokaji furmintokat sem kell etalonnak tekinteni, mert majd a világon máshol máshogy készítik? A pinot nem a testtel nyűgöz le. Az a cabernet, merlot pályája. A pinot a finesse-l hódít, az eleganciával, azzal, hogy érvényesülni engdi a terroirt. Nem véletlen, hogy több jó, nem bordeaux-i cabernet vagy merlot van a világon, mint jó, nem burgundi pinot!

Félédes Zweigelt 2006.03.03. 09:40:21

KF, jól megmondtad. Igazából minden borból meg lehet próbálni chilei CS-t gyártani, de pinóból mi értelme van? Szerintem íze meg teste nem csak sötétlila bornak lehet, mondjuk egy Aloxe-Corton bőrös-fűszerességére senki sem mondaná, hogy vékony, ecetes. Javaslom is mindenkinek, aki nem akarja betompítani tanningranulátumos műszubtrópusi borokra az izlelőbimbóit, hogy próbálkozzon pinóval. Persze szeretem a Vylyan pinót is rettentően, bár a Tekenőháti szerintem pinósabb, viszont megdöbbentően sokkal kigyúrtabbak mindketten, mint egy nemrégiben arcomba rejtett Santenay 1.Cru a Bouchard Ainé & Filstől. Tudom, hogy nem egy sztárpinó, de a Günzer Tamás 2003-asa nekem nagyon tetszett (bőven két rugó alatt), már amikor nem a merlók és a CS küvék után ittam.

Hep 2006.03.03. 14:50:42

Nem nagyon értem, miért kellene a magyar pinóknak olyanoknak lennie, mint a burgundiaiknak és miért kellene olyan roppantul hasonlítani hozzájuk? Ha már felmerült: nem ugyanaz a terroir, nem ugyanaz az éghajlat. Attól, hogy testes egy ilyen masszívabb magyar pinó (pl. Vincze Béla, Juhász testvérek) még rohadtul semmi köze a CS-hez vagy Merlot-hoz: mind állagban, mind illat-ízvilágban komoly különbségek vannak.

laca 2006.03.03. 15:24:01

akkor is túl izmosak...St. Andrea 03-asa az egy igazi pinot-s pinot volt!

hehe 2006.03.03. 16:45:04

St. Andrea 03-asa az egy igazi magarosch pinot

cserszegi 2006.03.03. 19:55:49

Azt se felejtsétek el, hogy a Vylyan pinót ugyanaz csinálja akit burgundiában is jegyeznek a pinói miatt. Valami Confuron:) Én mindenesetre komálom, na nem a faszit, hanem a pinóját. Félre ne értsétek, egy betű különbség azért van!

Teleki 2006.03.03. 19:57:23

Ja, ráadásul a Vylyannak francia klónjai vannak, ugyanaz csinálja mégis más. Terroir+klíma.

Hága Balázs 2006.03.07. 12:17:36

A magyar Pinot Noir soha sem lesz olyan, mint egy francia...Véleményem szerint nagyon sokat lehet még csiszolni a hazai helyzeten, de nem kell feltétlenül francia borvonallal tolni Magyarországot. Már csak azért sem mert itt a Kárpát-medencében más ízlés is uralkodik. A magyar borok jövőjének pozitív alakulását szerintem a csekély mennyiség miatt csak az egyediségétől várhatjuk. Különlegességeket kell készítenünk. Ilyen pl a Vylyan, Gál Tibor és a St Andrea stílusa. Érdemes még a figyelemre Andreas Ebner (Mozsgó), Luka Enikő (Sopron), és Heimann Zoltán (Szekszárd) is. Ráadás képpen a fajtának sajátossága a változatosság. Ezért úszik rá előbb utóbb mindenki a Pinotra aki kedveli és szereti a bort...mert izgalom van benne,tüzesség,szenvedély,talán némi szerencse is...de néhány szőlész erről bővebben tudna mesélni,érdemes meghallgatni őket is.

fapapucs 2006.03.08. 09:35:04

Aki szerencsésnek mondhatja magát és kóstolta Gál Lajos 2002-es Pinot Noir-ját tudja, aki nem (sajnos már nem kapható), az higgye el - az utóbbi 5 év egyik legnagyobb Pinot-ja volt és nem csak Magyarországon.

házikabát 2006.03.24. 12:44:27

Én kapásból bevallom műveltségem hiányait, de fogtalmam sincs ki az a Gál Lajos. Tudja valaki?
süti beállítások módosítása