Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kannástól Primariusig

2006.03.27. 06:27 - A. Móri Leányka

Mindeddig kissé döcögős helyszíni szemle rovatunk ezentúl kivágja a rezet a gálicból. Erősítésként leigazoltuk A. Móri Leánykát, aki panyókára vetett fejkendőben, félelmet nem ismerve járja a magyar pincészeteket amatőr borivó csapatával. Ez azért jó, mert azt kapja, amit megérdemel, vagyis azt, amit mindenki más, és nem kényeztetik, mint az úgynevezett borírókat. Leánykánk ruhája ál, neve nick, ízlése kényes, nyitottsága végtelen, jóindulata határtalan.

Aki tartalmas pincelátogatásra és kiadós borkóstolóra vágyik (menjen tarhonyát kapálni, aki nem!), annak mindenképpen ajánlom, hogy keresse fel Takler Ferenc Szekszárd városától délre eső pincéjét. Nem először, nem másodszor jártam a 2004. év bortermelőjénél, aki tapasztalataim szerint minimálisan három óráját szenteli vendégeinek. Mondani szokás: ez az igazi magyaros vendégszeretet. Fullextrás előadásra számíthatunk borvidékről, borkészítésről, saját borairól, terveiről, a magyar borpiac rejtelmeiről, s tán még a borról író népeknek is jut egy-két keresetlen szó. Mindez élvezhetően humoros előadásban, irigylésre méltó önbizalommal és lendülettel történik.

De ne szaladjunk előre! A pince névadója a recepciószerű pult mögött fogadja a közönséget, és bemelegítésképpen 2005-ös rozéval kínál. Ezért mindenképpen meg kell dicsérni őt. Nem mehetünk el ugyanis szó nélkül a mai napig kitartó jelenség mellett, amely sok neves termelőnél is honos. A nyitányként grappát/törkölyt kóstoltatok ízlelőbimbó-gyilkos akció arra jó, hogy a látogató jó ideig semmit se érezzen az érezni valóból. Takler ezzel szemben meg akarja mutatni a borait.

Nagyrabecsülésem azért, hogy házigazdánk nem próbálja meg beletuszkolni egy fapados második-harmadik szériába ezt a bort

Ebből kifolyólag csakhamar a pince legtávolabbi pontján találjuk magunkat, ahol többen meglepetéssel veszik tudomásul, hogy TF kannás borokat is készít. A gyengébb területekről és a vásárlásból lejövő gyümölcsökből vegyes vörös készül, aminek jelentős részét a fővárosban nevesnek mondott tévés személyiség értékesíti kimérésében. Legszebb éveim hajnalán ittam hasonló színvilágú bort a pusztavámi (A Móri borvidék északi része – ne vegyenek ott bort egyelőre!) diszkóban, igaz, kólával (bocs) vegyítve. De az nem volt ilyen finom. Merthogy ez jó. És korrekt és szőlő és bor. Ja, és 370 HUF/l. Ilyenkor mindig az jut eszembe (na jó, nem csak ilyenkor), hogy miért vesz a szomszéd a CBA-ban 700-ért félszáraz-félédes borzalmat. Őszintén mondom, nagyrabecsülésem azért, hogy házigazdánk nem próbálja meg beletuszkolni egy fapados második-harmadik szériába ezt a bort, mert palackba jó minőség ez végül is. Üvegben azonban mindjárt az ezres határt súrolná. Szóval, a Takler Gazdaságos és a hozzá hasonlatos becsületes olcsó borok legalább annyira az egészséges borkultúra kialakulása felé viszik az országot, mint a tizenötezres csúcsborok térnyerése. Csak másképpen.

Sorra próbáljuk a hordómintákat, kétféle kékfrankost (2004-ből és 2005-ből), az egyik egy igen jelentős tétel, New York-i étterem einstandolta, ott 50 USD felett értékesítik, mondja a mester. A tavalyi cabernet sauvignon és franc értelemszerűen nagyon fiatal, ez utóbbi még az almasavbontás közben van. Ezzel együtt is meggyőzőbb a CF. A hordóminták legszebbike egyöntetű véleményünk szerint e tétel bátyja, a 2004-es. Őszinte, lekerekítések nélküli bornak ígérkezik.

Nem kérdezte a mester, hogy mit akarunk kóstolni, és én ezt tartom helyesnek. Ő tudja, mit akar az érdeklődőknek megmutatni

A program a felszínen folytatódik, a kóstolóhelyiségben. Időpont-egyeztetéseink alkalmával nem kérdezte a mester, hogy mit akarunk kóstolni, és én ezt tartom helyesnek. Ő tudja, mit akar az érdeklődőknek megmutatni a pincészetéből. Ezen a napon öt palackot szánt nekünk. A már említett Rosé Cuvée 2005 mellett Cabernet Franc 2003, Merlot 2004, Bikavér Selection 2003, Regnum Cuvée 2002 áll az asztalon.

Szeretem Takler Ferenc borait egymás mellett, egymás után próbálgatni, mert mindig azt állapítom meg, hogy portfóliójában csupa izgalmas tétel szerepel. Nincsen széles alsó kategóriája, mint amilyen ma Villányt jellemzi – ha megerőltetem magam, a "sima" kékfrankos gyengébb évjáratban ide tehető. Ezt erős, nagyon jó ár-érték arányú középmezőny követi (a legjobb vétel a Trió), ami alól gyakorlatilag csak a topkategóriába klasszált Regnum és Primarius kivétel.

A Regnum árazását egyébként nemigen értem. Most másodszor találkoztam vele, és továbbra sem világos, hogyan kerül öt számjegyű cédula melléje. Persze jelen gondolatmenet abból indul ki, hogy a bor árát a bor minősége határozza meg. Így nálam például egyszer sem volt vitás, hogy a Bikavér Selection érdekesebb, izgalmasabb, tartalmasabb, mint a Regnum. Holott az árkülönbség közel négyszeres. De mit tegyek: a piac amúgy pozitívan jelez vissza, és hol van az én véleményem a piacétól?

Legyen drágább a túrósbatyu, de legyen benne túró

Van más is. A kiemelkedő áron forgalmazott borokat nem mutatják meg a magasan kvalifikált magyar pincészetek a látogatóknak, csak ha a kóstoló árán felül kifizetik a palackot. Tudom, hogy más pénztárcájában kotorászni nem szép dolog, de ez akkor sincs rendben. Legyen drágább a túrósbatyu, de legyen benne túró. A Primarius tesztelése szóba sem került. Aláírom, pillanatnyilag nem rentábilis a borkóstolás. Továbbá: nem lehet forintosítani Takler Ferenc életének négy óráját, amikor tudom, hogy szinte mindennap úton vannak András fiával, bemutatnak, kóstoltatnak, mesélnek, szórakoztatnak, és mindemellett bort készítenek, beruháznak és így tovább. Ehhez képest tényleg nem sok a 3300 forintos ár fentiekben részletezettekért. De nem lehet, hogy a legdrágábban árazott tételt nem mutatja meg a borász, mert az drága. (Nem mondta, hogy ezért nem mutatta meg.) Tényleg nem akartam külföldi példákkal jönni, mert nem helyénvaló a párhuzam és nem szimpatikus, de érdemes tudni, hogy általában nem kérnek pénzt a kóstolóért – ezt nem várom el itthon, és igaz az is, hogy a magyarnál rövidebbek az akciók –, de majd minden esetben azt kérdezik, hogy a szortiment felső hány tételére vagyunk kíváncsiak.

Bár vendéglátónk a negatív kritikákat nehezen viseli (még ha ezt tagadja is – pedig szükséges, hogy az alkotó ember érzékeny legyen), jó hangulatú, pozitív gondolkodású azonban, és organikus pincészet az övé. Állandóan fejleszti az infrastruktúrát, a technológiát, most új pinceág épül, szőlőt telepít, új fajtákat (syrah, pinot noir) próbál ki. Mint mondja, a jelenlegi éves 200-220 ezer palackot majdnem megduplázza néhány éven belül.

A végére egy jó tanács: Takler Ferenc pincészetébe ne vigyenek magukkal gyereket, mert a mester szkeptikussá válik, és elveszi a kedvüket vagy társaságukét a maradástól.

Címkék: helyszíni szemle

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9212857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prez 2006.03.27. 08:07:46

"Bikavér Selection érdekesebb, izgalmasabb, tartalmasabb, mint a Regnum" Ez a mondat, viccesebb, humorosabb, élcelődőbb, mint a Ludas Matyi, de ha komoly, akkor itt nagy a baj, nagyon nagy a baj. Csak még azt nem tudom, hogy Taklernál vagy a A. Móri Leánykánál.

Radiszadi 2006.03.27. 09:03:55

"Bikavér Selection érdekesebb, izgalmasabb, tartalmasabb, mint a Regnum" - tényleg nevetséges. 3 kategóriával jobb a Regnum. A sima KF pedig minimum 2002 óta botrányosan gyenge.

Pumalyos 2006.03.27. 09:35:27

Kedves Leányka hányan voltál a kóstolón? Nekem ugyanis a Takler család marketinges tagja azt válaszolta időpont kérésemre, hogy három személyért nem nyitja ki a pincét. Ennyit róluk és a mit kap a "mezei" érdeklődő című körítésről.

m 2006.03.27. 09:46:25

Mikor lesz cikk+kóstolójegyzet Vesztergombiról, Thummerer-ről, Vincze Béláról?

kékfrankos 2006.03.27. 09:55:01

A korrekt "ivós" asztali kategória tényleg hiányzik a magyar piacról, amit "kár" palackozni, ebben teljesen egyetértek a cikk írójával, ill. TF- el.

regnum 2006.03.27. 10:54:31

a 1999 és a 2002 es regnum is erősen túlárazott de talán fogyogat a Cora polcairól a 2000 viszont igen szépen alakult ára magas de talán még elfogadható. jó cikk

Ferraiolo 2006.03.27. 11:47:24

A Bikavér Selection és a Regnum két különböző stílusú és különböző kategóriába pozícionált bor, ezért nem konkurens versenyzők. Ám valóban az előbb említett nedű egy nagyon jó ár-érték arányú kifinomult, szép bor! Taklerék azzal a céllal is készítik, hogy a kisebb büdzsével rendelkező vásárlók is hozzájuthassanak kiváló minőségű borokhoz, amik méltán nevezhetőek magas minőségűnek.

Ferraiolo 2006.03.27. 11:50:20

Kedves regnum! Egy kicsit rosszul vagy informálva, ugyanis a 99-es és a 2002-es Regnumot sem találod meg hipermarketek polcain. Ez nem az a kategória....

No more csite! 2006.03.27. 12:29:42

"Taklerék azzal a céllal is készítik, hogy a kisebb büdzsével rendelkező vásárlók is hozzájuthassanak" Ez igazán nagyon kedves Tőlük! Gondolom, amúgy kész ráfizetés számukra... :-)

Sanyóka 2006.03.27. 12:41:16

Takler Ferenc szereplése is megmosolyogtató volt a Vörös és fehér-ben :)

prez 2006.03.27. 12:59:54

Azért erre a Bikavérre ráírni, hogy Selection azért elég túlzás.

elzee 2006.03.27. 14:17:51

Ferraiolo | 2006.03.27. 11:50 pedig van... törökbálinti Cora-ban biztosan...

zoli 2006.03.27. 14:23:15

Hmmm...a bevezetőt olvasva és a helyszíni szemlére kattintva én arra következtetek, hogy a szerzők az elmúlt kb. 2 évben összesen 2-3 pincében jártak? Igen szomorú lenne...

borharapó 2006.03.27. 15:18:40

Én ezt az egész cikket nem értem! Akkor most hajrá Takler, vagy ne!? Azt meg végképp nem, hogy miért vigyünk, vagy ne gyereket a pincébe? A Takler nem szereti a gyerekeket? Melyik pincészetbe ajánlott a gyerek-vivés és miért? Ki ez a Móri Leányka, aki amatőr csapatával támad a gyanútlan borászatokra? Szóval mi az üzenete a cikknek? Valamint visszakövetelem Csite-t!!!

Nádházi Zoltán 2006.03.27. 15:19:11

Kik nem engedik be ezeket a pincékbe? Egyszerűen nem értem, miért nem lehet elfogadni a kritikát?! Aki szerint ez a cikk fikázás, az szerintem beteg. És kedves Szabó L.! Mit érünk a neveddel? Vagy te az enyémmel? Az itteni szerzők többségéről a többség pontosan tudja, hogy kik, úgyhogy nem tudom, mi értelme van az állandó köpködésnek. Tényleg ideje lenne bevezetni a regisztrációt, mert nyomasztó már olvasni a rengeteg frusztrált és ostoba hozzászólást. Tisztelet a kivételnek. Vagy legalább el kéne dugni, mint a Homáron.

Bébicsősz 2006.03.27. 16:23:04

Elég disznó ez a Takler, igazán kialakíthatott volna a pincében a gyerekeknek egy sarkot, hintával, labdával meg NINTENDÓ-val

2006.03.27. 17:46:37

Nem értem Nádházit, de legalább a cenzúra dolgozik.

Az Alkoholisták 2006.03.27. 18:20:06

Kedves Zoli! Természetesen nem annyi pincében járunk, ahányról helyszíni szemle születik. Nem akarjuk pincelátogatást önálló riportműfajjá tenni, néha-néha persze beesik egy. A borászoktól fölszedett információkat vagy a benyomásokat inkább más műfajú írásokban próbáljuk közreadni. A postokhoz fűzött kommentárokat pedig erőnk szerint moderáljuk, egyszerűen azért, hogy értelmes eszmecsere alakulhasson ki. Szerencsétlen megoldás, persze, mert például megtöri a párbeszéd folyamatosságát, értelmetlenné válhatnak esetleg más, egyébként nem értelmetlen kommentek is. Ez nem fórum, ez egy blog, és a műfaj sajátossága, hogy a kommentek es a postok sajátos kölcsönhatásából is adódik egy fajta szövegkörnyezet, és szeretnénk, ha ez a szöveghalmaz értékes információkat hordozna. Többen javasolták - ismerősök, borászok, szakmai fejek - hogy vezessünk be regisztrációt. Mi viszont bíztunk abban, hogy idővel letisztul a dolog, a bekiabálók úgyis megunják, vagy rájönnek, hogy teljesen értelmetlen, amit csinálnak. Jól haladunk, egyébként, a kezdeti anarchia után már alig-alig akadnak hozzászólók, akik nem vitatkozni akarnak, hanem ordibálni. Egy jó blogban a kommentek (és ez már nálunk is így van egy-két postnál) néha akár több információt hordoznak (kollektív bölcsesség és kompetencia), mint maguk a postok. Tehát az indulatokat megértjük, de mi itten nem online bordühöngőt szeretnénk. Az értelmes, a postok állításaival, minősítéseivel érdemben foglalkozó kritikát akkor sem moderáljuk ki, ha a lehető legradikálisabb. Kösz. Alkeszok

2006.03.27. 19:58:50

"Tehát az indulatokat megértjük, de mi itten nem online bordühöngőt szeretnénk" hát akkor meg kellene válogatni a szerzőket és a vagdalkozásaikat is.

no more csite 2 2006.03.27. 20:07:40

igen igen igen!

Nádházi Zoltán 2006.03.27. 20:36:08

Leginkább a névtelenül bátor olvasókat kellene megválogatni, szerintem. Regisztrációval.

Sárfehér 2006.03.27. 21:33:41

zoli, épp a műfaj báját veszítjük el nevünk fölfedésével. Csak ne váltogassuk a becénket. Továbbá regisztráció híján az is kénylemetlen, ha a becéddel írnak egy fals hozzászólást, hát még ha az igazi neveddel! Egyébként én is szoktam bort venni a Decsi hegyen, eddig csak Takler Andrással találkoztam, de mindig nagyon kedves volt. A "síma" kékfrankosuk (Radiszadi) azért elég jó, bár tényleg nem kimagasló, de ennek megfelelő áron adják. prez: a bikavérből pedig az a "selection" amire ők ráírják. Attól persze még nem kötelező, hogy mindenki szeresse.

tui 2006.03.27. 22:07:47

Az új szerző egészen jó cikket biggyesztett ide. Az, hogy a bikavér selection-t izgalmasabbnak tartja a regnumnál, privát joga. Nekem is privát jogom leírni, hogy szerintem meg egyik sem nagy durranás. :) Van itt azonban két dolog, ami szöget ütött a fejembe: 1.: "a jelenlegi éves 200-220 ezer palackot majdnem megduplázza néhány éven belül." És kinek fogja eladni? 2.: "Takler Ferenc pincészetébe ne vigyenek magukkal gyereket, mert a mester szkeptikussá válik, és elveszi a kedvüket vagy társaságukét a maradástól." Minden tiszteletem Takler Ferencé és kötekedni is nagyon szeretek, de azért ezt nem tudom elhinni róla! Ez a kijelentés túlmutat a bor szeretetén/tiszteletén, ez súlyosabb vád, mintha azt írta volna a szerző, hogy Takler Ferenc "csinált" borokkal kábítja a fogyasztót! Magyarázatot várnék, hogy konkrétan mire alapozza állítását!

zoli 2006.03.28. 01:02:49

Én mindig is Zoli voltam, lentebbi Nádházi Zoltán nem én vagyok, én csupán a pincejárás témát forszíroztam és teljes mértékben nem is nyugodtam meg a nekem szánt válasz kapcsán. Mindig is volt egy olyan érzésem, hogy Bp-ről, hiperkből ismeritek leginkább a bor világát, ettől számomra kevésbé autentikus az írás(ugyanígy furcsállom, hogy a nem - ill. csak alig - szőlőtermelő britek és szőlőben egyetlen izzadságcseppet nem hulajtott amik a világ elsőszámú borítészei). Elsősorban azért, mert sztem a bor több annál, mintsem érzékszerveinknek alávetett fogyasztási/élvezeti cikk, amit pontszámok közé szorítunk. A teljes borélmény sokkal több a sima kóstolásnál: ugyanaz a bor háttérinformáció és a termőterület bejárása, illetve a termelő szívélyes kínálása nélkül egészen más. Pl. ez az írás nekem nem hozta meg Taklerékhez a kedvemet: x fő esetén kifizetsz x pénzt, ebben bennefoglaltatik x bor x idő alatt. Inkább iszom egy technikailag kevésbé felkészült pince borait, ahol a gazda végigkísér szűk birodalmán, igyekszik megmutatni legféltettebb kincseit(főként ha látja a lelkesedést) és természetes számára, hogy legalább egy-két zsíroskenyeret kenjen neked, sőt akár a családot is megváratja, csak mert nekem még maradhatnékom van... Figyelem és örömmel nyugtázom, hogy a kezdeti Malatinszky, Weninger, Solus stb. világfajták/cuvéek iránti lelkesedés mellé be-becsúszik egy-egy Fekete Béla, Laposa, de még mindig érzem a szkepticizmust megannyi kivételes fajtánk, hagyományosan híres borvidék, technológia esetében, pedig szinte bármelyik jónevű borászunknak fel lehetne tenni a kérdést, becsukott szemeik előtt hagyományos művelésű olaszrizlinget, bejáratott ászokhordót és megszépítő éveket lát legtöbbjük, hiába is sodorják őket más irányba a piac igényei, holmi divathullámok. Remélem minél többet mentek kóstolni a jövőben, egy-egy hétvégi nap vagy csupán délután rászánásával, akár tömegközlekedve, Bp-ről megannyi magával ragadó bortermelő vidék könnyen elérhető(Etyek, Kesztölc, Nagyréde, Gyöngyöspata, Ceglédbercel, Mór...), ahol ha nem is feltétlen nagy nevekkel, csúcsborokkal találkozni, de egészen biztosan nagyszerű pincékbe lehet eljutni, kivételes borélménnyel gazdagodhatunk még tán akkor is ha blindre érkezünk oda és betévedünk akárki pincéjébe. Nekem ez az igazi csoda, régi leírásokban olvasni, hogy szállást adtak a vándornak, megvacsoráltatták, hát ez a szép és önzetlen megnyilvánulás a XXI. századra talán már csak a szőlőskertekben, présházakban maradt meg, ettől olyan magasztos számomra az a foglalatosság, amit a szőlőtermelő/borkészító ember űz, nemtörödve idővel, energiával, és azzal a reánehezedő súllyal, ami gáncsot vet, megnehezíti őt abban, hogy kedvére csinálhassa azt, ami a legtermészetesebb számára és ami felé egy számára is ismeretlen erő hajtja...

Sárfehér 2006.03.28. 10:39:55

Bocsánat, Zoli, de félreérthető volt. Amit meg mellé írtál, azzal egyetértek. Sajnos, én ritkán jutok nem hiperes borhoz, de a hiperben is igyekszem megkeresni a kevésbé ismert, izgalmas dolgokat (csak kevés van ebből a fajtából ott, legutóbbi "felfedezésem" a Scheller 02 olaszrizling). A cikkel kapcsolatban: van olyan egyébként, hogy egy borkóstoló csoport valamiért nem szimpatikus a borásznak, és ilyenkor "csak korrekt". Mindig kettőn áll a vásár.

idézet a cikkből 2006.03.28. 10:52:07

Aki tartalmas pincelátogatásra és kiadós borkóstolóra vágyik, annak mindenképpen ajánlom, hogy keresse fel Takler Ferenc Szekszárd városától délre eső pincéjét.

Sóstói 2006.03.28. 13:21:06

Nekem az jött át (copyright by Megasztár), hogy Takler kannás bort csinál és utálja a gyerekeket:) Komolyra véve a szót én nem vagyok elájulva a Takler boroktól. A csúcsra pozícionáltak újvilági stílusúak az olcsóbbak meg elég gyengék, bár ihatók. Ismerek olyan pincészetet, aki ugyanakkor most épít játszóteret a pincelátogató felnőttek gyerekeinek. Ez is szemlélet.

Sárfehér 2006.03.28. 13:49:55

Meg hogy nem akarja megmutatni a legjobb borát. Na ne. Azért mondom, hogy a borkóstoló társaság menet közben csinált valamit (gondolom, nem szándékosan), ami nem tetszhetett neki. A kannás bor teljesen rendben van, nagyonis hiányzik az olcsó, de szőlőből készült, iható asztali bor a magyar kínálatból. Igazi hiánypótlás.

nedudgi 2006.03.28. 14:01:23

Kedves Ma! Nem a "bekiabálók unják" meg. Ha megint olyan színvonaltalan, provokatív írásokkal rukkoltok majd elő, mint kezdetben, újra meg fognak szaporodni a "bekiabálások" is. Sokszor mondtam: disztingváltabb, jobb cikkeket kell írni, és kevesebbet kell majd cenzúráznotok (ami nem "szerencsétlen", hanem tisztességtelen és szánalmas megoldás). Az egyébként igaz, hogy jó úton haladtok. HAJRÁ MA!

fogyasztó 2006.03.28. 14:34:41

Ezetnúl minden borász, aki nem mindig van jó passzban retteghet az álruhás ellenőröktől. ;) Pedig ellenőrből van elég amúgy is. De nekünk fogyasztóknak jó, gondolom.

Bor K.O. 2006.03.30. 12:55:08

A regisztrációt már én is jó ideje szorgalmazom, nem véletlen hogy sokszor elmegy a kedvem hosszászólni. Valahogy a Tékozló Homár IQ mocsara jut az eszembe, pedig a cikkek sokszor megérnének egy-egy jó kis véleményütköztetést. Egyébként a Hiper-univerzum sem olyan egysíkú mint régebben gondoltam, bár a legtöbben hozzám hasonlóan valószínű hogy általában egy helyre járnak bevásárolni, és ilyenkor az ember hajlamos sommás képet alkotni a választékról. A Művelt Alkeszeknek javasolnám is, hogy egy átfogó Hiper-körképpel rukkoljanak elő ha van rá energiájuk, ami a hiperek borválasztékát és árait általánosságban hasonlítaná össze. Saját megfigyeléseim pl. ilyenek: A (S)matchnél elég szegényes a választék, egyre több az egységesített cimke alatt fellelhető kvázi saját brand. A Sparban, G-Robyban újabban viszont meglepően nagy a választék, és néha kisebb termelők is felbukkannak. A legnagyobb meglepetés a Rotschildben ért, olyan egzotikus a kínálatuk, amivel máshol nem is találkozol, igaz árban nem a legolcsóbbak. Na, ennél tudományosabb de hasonló szempontú elemzéssel szívesen találkoznánk, mi aszfaltborbuzik is, mivel a pincéről mindennapjaink során sajnos többször jut eszünkbe a biciklitároló mint a gönci hordó.

2006.03.30. 15:58:00

Hordóminta amit már 50 dezsőért értékesítenek az USAban?? Hogy van ez?

speirs százados 2006.03.31. 13:19:01

inkább azt áruljátok el, hogy hol van az a borbolt, ahol "kannás taklert" lehet kapni!!!!

Speirsnek 2006.04.01. 21:59:12

El Hordó, Balzac u.

speirs 2006.04.01. 23:00:21

köszi! most már csak arra válaszolj, ki az a híres ember!?

Speirsnek 2006.04.01. 23:33:21

Nem jut eszembe. Valami hosszú nevű tévés. Vagy volt tévés.

titok 2006.04.02. 23:34:30

Kapuvári Gábor

Speirsnek 2006.04.03. 07:03:33

Ez az! Kapuvári.

2006.04.11. 16:16:45

A bokavér sel. nagyon rendben van. SZVSZ
süti beállítások módosítása