Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Forradalom Szomolyán

2006.03.28. 06:16 - csite

Március idusán sikerült végre eljutnom Szomolyára, a helyi nevezetességhez: Kaló Imréhez, az erdész-borász emberhez. Már a fogadásunkkor 200 százalékon ég, alig bírunk lépést tartani vele, amikor fölvezet bennünket a pincéhez. Aki itt lemaradt, az később már aligha tud felzárkózni.

Megtudjuk, hogy kb. 15 hektáron gazdálkodik, a talaj riolitos, a fajtaösszetétel igen széles (19 fajta). A főbb fajták a kékfrankos, a leányka, a chardonnay és a zöldveltelini. Az arány 60-40 a fehérek javára –, de az újabb telepítéseknél már olaszrizlingben gondolkozik és hárslevelűben. Ezen kívül 35 hektárnyi területen gazdálkodóknak ad tanácsot (hogy Albert gazdára utaljak), segít be valamilyen módon. Kaló Imre nagyon büszke arra, hogy amikor elkezdte itt a borászkodást, még csak cca. 75ha ültetvény volt, ma pedig 150 hektáron terem újra a szőlő, abban a földben, ami mindig is arra teremtetett. Vendéglátónktól azt is megtudhattuk, hogy a szomolyai fekete cseresznye, az egyetlen, amely alany nélkül is szaporítható, és ahol ez a cseresznye jól érzi magát, az valószínűleg a szőlő számára is megfelelő terület.

Kaló Imre a természetesség feltétlen híve, nála nincs a kénen, a hordó fáján kívül más anyag, amivel kezelné, kiegészítené, pótolná, csiszolná azt, amit a föld adott. Általában 15 mázsás terheléssel dolgozik hektáronként, és 2-3 rügyre metsz. Az ilyen visszafogott termés mellett is csak színlével dolgozik, prése nincs, a durva seprő is kikerül. Így egy mázsa szőlőből, kb. 50-60 liter az, ami a hordókba kerül erjedésre. Seprőkevergetés nincs, nem akarja ezzel vastagítani a borát.

2001 Freiburgi Tramini: Felkészületlenül ért a bor, mondták előre, hogy itt csuda dolgok lesznek, meg sok "hűűűű", meg "azannyát!", de ilyen erős kezdésre nem számítottam. Illatában rózsás, parfümös ahogy kell, mellette még finoman túlérő cseresznye. De az igazi ütés csak a szájban ér, olyan vastag a bor, mintha gél lenne a nyelvemen. Tökéletes savszerkezet, íze sallangmentes, utóíze a leghosszabb, amit eleddig ennél a fajtánál tapasztaltam. Arisztokratikusan tiszta bor.

2005 Rizlingszilváni: Ha nem 4 kilót terem, milyen szép bora lehet, hallhattuk, és csodálhattuk. Feszes szerkezet, szép sav, citromosság, rozmaring halványan, és szőlőíz, töményen. Komolyan elgondolkoztató, mit lehet elérni a fajtával.

2004 Zöldveltelini-Leányka-Chardonnay: Jelenleg még alakulóban a bor, almasavbomlás jegyei vitték a prímet, de érződött itt is a szép anyag.

2003 Zöldveltelini: Virágos, vastag, élénk sav. Még erjed a cukra. Alalkulóban lévő bor.

2000 Zenit: 2 évig erjedt. Nagy koncentráció, de a fa kicsit hangsúlyos.

1997 Leányka: A kezdetek bora, még cukorpótlással. De: olyan friss a bor, annyira szép a savszerkezete, hogy 1-2 évesnek tippeltük elsőre. Kicsi zöldesség azért felsejlik az ízében. 6 évig erjedt hordóban.

2001 Leányka: Tropikális, hansúlyos botrytisesség, gazdag beltartalom. 40 éves ültetvényről.

2002 Leányka: Még "mozgó" bor, de gyümölcsössége nagyon gazdag, minerális, savai kerekek, virgoncak.

2002 Chardonnay (édes): Frenetikus illatbomba, meghökkentően gazdag szőlős gyümölcsösség (na, nem az édes, mézes tropikális). Emellett vastag, jó savú, harmonikus bor. Nagyon tetszett még az íz végén a héjból jövő elegáns kesernyésség.

2003 Olaszrizling: Fura édeskés illat, kevéske kesernyével, 10 napig volt héjon. Gazdag bor, de kicsit lomha, és így az én ízlésemnek a fa is sok benne.

2001 Cabernet S. rozé: November 7-i szüret, málnás, kicsit zelleres illat, ízben sima, de a vége már megkopott az idők folyamán

2005 Cabernet S. rozé: November 6-i szüret, a zöldessége miatt nem tetszett igazán.

2002 Olaszrizling: Érett, gazdag bor, jó formában.

+ 2003 Györgykovács Olaszrizling: Korrekt, sallangmentes, amilyennek megszoktuk.

2003 Zöldveltelini: Akáchordóban van, ami nekem nem jön be. Erősen ráül a borra, alatta szép anyag van, és gazdagság, inkább lefejteném róla az akácot.

+ 2003 Endrész Zsolt (abasári) Olaszrizling: Nem tetszett.

2005 Olaszrizling: Szépen érett anyag, jó szerkezet, élénk, de kerek sav, hosszú lecsengés, de a bor még alakulóban.

+ 2001 Légli Olaszrizling: Messze túl a csúcsán.

+ 2005 Takács Lajos (somlói) Olaszrizling: Minerális, sárgadinnyés, egyszerű vágatú bor, de korrekt.

2003 Olaszrizling (v2): 60 napig héjon ázott, kb. 17-es alkohollal bír, eszméletlenül krémes a bor, vastag, komplex, és a magas szesz ellenére harmonikus.

2002 Chardonnay-Zöldveltelini (félédes): Gyümölcsös, kerek, szép bor.

2003 Olaszrizling "Aszú": Sherry-s jelleg, pörkölt mogyorósság, aszalt füge, hatalmas koncentráció, nehéz vele mit kezdeni.

2003 Bikavér (KF-CS-M-ZW): Fineszes illat, sok fűszerrel, cseresznyével, ízben sima, játékos, izgalmas.

2005 Pinot Noir: Kicsi zöldesség felfedezhető, de sima szerkezető, jó bor.

2000 Bikavér(CS-M-KF-OP): Gazdag illat, mint egy egzotikus fűszereket tartalmazó fiókban, mellette itt is cseresznye, teste sűrű, de nem tanninbomba, szép harmóniájú, nagyon hosszú utóízzel bíró bor.

2000 Merlot: Szarvasgomba, meggy, cseresznye, ánizs, krémes, szirupos, sűrű, buja, nagy formátum.

Nem dolgozható fel elsőre ennyi információ, amit sikerült az eltöltött kb. 4 órában magamba szívni, a veres fronton még el sem tudtunk merülni. Többször meg kell még látogatni Kalót, mert igazán különleges értékeket tudott felmutatni. Mindezt olyan egyszerűséggel érte el, ami sokakat átgondolásra késztetne, ha ellátogatnának hozzá. Az Albert gazda által feszegetett kérdésre – miért nem kaphatóak a borai? – többrétű a válasz. Elsősorban azért, mert még nem érzi úgy, hogy megfelelő mennyiséggel és a célként kitűzött minőségben tudna megjelenni a piacon. Nem feszítik adósságok, nem kell megtérülnie a befektető pénzének, a maga ura. Irigylésre méltó, hogy mennyi mindennel próbálkozik, kísérletezik (hagyja a természetet, hogy maga végezze a dolgát) mindazok okulására, aki a pincéjébe eljutnak.

Címkék: helyszíni szemle

247 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr512855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prés 2006.03.28. 08:01:42

NA VÉGRE! Sok sok hónapnyi suttogó propagandának ekllet eltelnie, de végül csak sikerült eljutni.. Mi a kis csapatunkkal 10 órát voltunk ott , és akkor is csak azért kellett mennünk, mert a hölgy tagok nem bírták tovább a gyűrődést. Csite: a vörösöknél is lett volna még egy-két meglepetés, pl: turán aszú vagy kékfrankos szamorodni, vagy egy 96-os CS ami kb a leggyümölcsösebb bor amit valaha kóstoltam..

m 2006.03.28. 08:27:05

Mi a csapatunkkal már néhányszor élveztük Imre vendégszeretetét, a borairól már esett szó, de hihetetlen, hogy milyeneket tud főzni-sütni.

Vargánya 2006.03.28. 08:39:47

Mondd kedves Csite! Odafigyeltél, jegyzeteltél ahogy kell ? Hét éve járok Imréhez, ez a beszámoló felszinesnek és pontatlannak tűnik. Részleteket később, most nincs több időm.

kucsma 2006.03.28. 09:02:17

Vargánya: siess vissza, nagyon várom a részleteket!

lacibor 2006.03.28. 09:21:58

Tanulságos. A kevesebb, talán több lett volna.

kukac 2006.03.28. 09:47:41

kilencvenhetes leányka hat évig erjedt? biztos ez? vagy csak nekem furcsa?

zoli 2006.03.28. 09:52:22

Gondolom hat évig ért hordóban, csak elírás. Vagy?

gréti 2006.03.28. 10:24:44

Csite elfelejtette megemlíteni, hogy a Kaló pince hőmérséklete meglehetősen alacsony: kilöttyintesz egy kis bort a poharadból és a földön már koppan...! Ilyen hőmérsékleten én a tíz évig tartó erjedésen sem csodálkoznék.

TULLIUS 2006.03.28. 10:38:22

Vargánya, m, Prés úgy tűnik ti rutinos Szomolyára járók vagytok ezért tőletek (vagy bárki mástól, aki tudja) kérdezném: Egész hétvége megy ott, értem ezalatt a nagyobb társaságok (10-12 fő) számára is alkalmas szállás, stb.? Hogy kell az érintettekkel kapcsolatot létesíteni? (remélem nem az omerta hatálya alá tartozó dolgokat feszegetek)

No more csite! 2006.03.28. 11:01:36

Nem vetted észre az ajtó mögött az RO berendezést? Téged újabban így át lehet verni? Pedig olyan sokat javult a színvonal az utóbbi időben... NE ÉGESD MAGAD MA!!

tádé 2006.03.28. 11:59:37

Akik már jártak Imrénél, annak valóban felszínesnek, pontatlannak tűnhet Csite írása, de ők azt is tudják, hogy egy röpke 8-10 órás Kaló kóstolóról, ahol akár 60-70 mintát is mutat a vendéglátónk, nem kis feladat egy mindenre kiterjedő kóstolási jegyzetet készíteni. Gondolatébresztőnek, kedvcsinálónak tökéletes. Aki nem a fekete tanninbombák szerelmese és még nem járt nála, feltétlen látogassa meg Kaló Imrét!

Erdő 2006.03.28. 12:30:26

Rohamos fejlődésnek indultál Csite! Képes voltál az éretlen (zöld) ízeket felfedezni, van belőle bőven, különösen a vörösökben! Beteg dolog, ha egy 3-4éves bor még mozog, vagy 5-6 éves rosé kerül az asztalra!

Fa 2006.03.28. 12:46:35

de azért téged még nem lát tőlem!

na 2006.03.28. 12:53:20

Kaló jó sok minden bevett borászati tudást felülír, az előző hsz-re csak ennyit.

2006.03.28. 12:55:54

Miért, mert veled megértette, hogy a zöld íz az a kívánatos a borban?

Fa 2006.03.28. 12:57:14

na: arra gondoltam, hogy Csite nem látja a fától az erdőt. Hogy jön ide Kaló felülírói vénája?

Back to the Nature 2006.03.28. 13:25:12

Remélem Kaló Imrehez hasonlóan sokan rájönnek még arra, hogy nem a technika csinálja a bor, hanem a bor árulja el hogy hogyan kell azt készíteni.

Back to the Nature 2006.03.28. 13:28:18

Ja egyebként Csite legjobb cikkét olvashatjuk, reméljük lesz még hasonlóban részünk. Igaz a mester szavainak erős utánérzetével párosul, de ez nem tompítja Csite érdemét, hiszen tárgyilagos.

lackó 2006.03.28. 13:42:52

Ezt kár volt berakni...még ízelítőnek is gyenge. Menjetek el Imréhez, szálást keressetek, a pince sarkában le lehet dőlni, vagy tudja ajánlani a hordók közét, és pinazsír.

még nem voltam ott 2006.03.28. 13:46:52

de elmondásokból tudom, hogy aki Kalóhoz tart, annak jól észbe kell vésnie azt, hogy még csak véletlenül sem szabad rosszat mondani a borairól! A hírek szerint eddig még mindenki élve hagyta el a pincét, de jobb félni, mint megijedni...! :)))

lackó 2006.03.28. 13:59:08

Sajnos Imre nagyon sértődékeny fajta. Azt mondom, hogy nem szabad kihagyni, az ember jónéhány élménnyel és tétellel lesz gazdagabb :) Kóstoljatok nála Turánt!

eF 2006.03.28. 13:59:24

csak annyit, hogyha vki Szomolyára akar menni, remélem, tudja, hogy az Egri Borvidékről van szó!! (ahol Kaló Imre borai a legjobbak közé tartoznak)

Sanyóka 2006.03.28. 14:05:32

Azért kicsit kételkedve olvastam az istenítéseket az írásban és néhány hozzászólásban, ha ezeknek a fele is igaz akkor Kaló Imre legalábbis félisten, mi meg eladhatjuk a szőlőket-pincéket :))) BÉKE:)

l 2006.03.28. 14:06:50

Vagy annak tartja magát :). NEm. Imre egy nagyon, hogy is mondjam..lelkes ember...

Sanyóka 2006.03.28. 14:19:32

Eléggé durva pl. számomra ez a tőkénkénti 2-3 rügy terhelés (ami kb. 40dkg szőlőt jelent/tőke !!!), ezt nem hinném hogy sokan megengedhetnék maguknak, én legalábbis nem :(

fogyasztó 2006.03.28. 14:21:39

Külső szemlélőként meglepő,hogy a borászatban is működik az a reflex, hogy a szakmabeliek nem örülnek a másik sikerének. Konkrétumok nélkül mindjárt jön a lehúzás, a pesszimizmus, az összeesküvés elmélet, és persze a tipikus neki könnyű duma. Ezt már többször tapasztaltam itt más szakmabelinek tűnőktől. Pedig azt hittem a bor világa más világ ;(

Sanyóka 2006.03.28. 14:29:06

fogyasztó, lehet nem kéne magamra vennem mert nem tudom kihez szóltál. Ha esetleg rám értetted nyugodtan címezd nekem, nem flame-elek utána :) Nincs szándékomban és sosem húztam le senkit amíg meg nem ismertem. Akkor is először mindíg megmondom az illetőnek szemtől szembe, nem fórumon támadom. Én csupán hangot adtam hitetlenkedésemnek, mert gyakorlati szemmel túlzásnak tűnik. BÉKE:)

2006.03.28. 14:41:09

Miről beszélsz fogyasztó? Mindenki magából indul ki....

na 2006.03.28. 14:51:27

40 dkg/tőke valóban extrém, de a legnagyobb borokat megfelelő termőhelyen ilyen (vagy max kb ennek kéteszeree) radikális hozamkorlátozással lehet készíteni.

Erdő 2006.03.28. 15:03:16

Sanyóka! A 2-3 rügy az m2-ként értendő, mivel neki SZVSZ kb 3000tőke/ha -ra van, így tőkénként 8-10 rügyet hagy. Ha jól csinálná, akkor nem lennének a borai zöldek, főleg 40dkg/t esetén nem!

Sóstói 2006.03.28. 15:12:53

Nem tudom van-e értelme az ilyen csite féle megalomán kóstolónak. Tegye a szivére a kezét, aki képes 25 féle bort normálisan megkóstolni. Aztán jönnek az ilyen semmitmondó egysorosok. Kell f...szomnak. Ráadásul lehet, hogy egy normális borász, vagy egy normális bor szívja meg emiatt.

zsazsi 2006.03.28. 15:25:18

Hogy kerültek oda az idegen borok, és minek, és miért pont ezek???

Sanyóka 2006.03.28. 15:27:16

Ok Erdő, én is gyanítom hogy ez m2-re értendő, bár úgy sem vmi sok, mondjuk 0.8kg szőlő/tőke. Kicsit megtévesztő hogy nincs megjelölve hogy m2-re érti, persze sjthető. Csak összehasonlításképp az én szőlőimben kb. 1.8-2kg/tőke a termés, bár én sohasem akartam "nagy" borokat, megelégszem azzal hogy természetesek, tiszták, egyszerűek és a klienseknek megfelel :)

Prés 2006.03.28. 15:35:09

Először is a Zöld Ízről csak annyit, hogy Csite úr kollégájának, HT-nek már sikerült egy Egri 03-as kb 22 fokkal szüretelt C.F.-ben (Orsolya) zöld ízt találnia, amit nekem és a bort még kóstoló barátaimnak sem sikerült felfedeznie(a cikk után csakazért is felbontottunk még egyet, de nem..). Na most Kaló úrról tudni kell, hogy ha már, akkor sokkal inkább túlérésben szüreteli a szőlőt (pl: a 2004-ei közül egy se volt 20 mustfok alatt). A fiúk valamiért talán nem értik Egert, vagy fogalmi zavarban vannak, én nem tudom...

Prés 2006.03.28. 15:36:16

persze melleselg tévedni emberi dolog, csak akkor ciki kicsit, ha másokat jogtalanul lehúzunk ezzel... (az ALÁZAT....)

M 2006.03.28. 15:37:20

látom van egy kisbetűs hozzászóló, nem összekeverni :D Megyek Szomolyára...

Prés 2006.03.28. 15:44:08

ERDŐ, ezek szerint te is voltál már Kalónál! Kár, hogy ennyire eltérő élményeink vannak, de hát végül is ma a bor megmondóemberei ugyanezt mondják, mint te, hogy ami ott van olyan nincs, az blaszfémizmus, a természet megcsúfolása. Vannak konvenciókhoz, és tankönyvekhez ragaszkodó emberek, de nekem sokkal hitelesebb Szepsy István aki mellesleg Kaló legjobb barátja, és az egyik legzseniálisabb pasasnak tartja, igazi pioneernak!

Prés 2006.03.28. 15:47:53

TULLIUS! Nézd meg a Borigonak az Egerről szóló számában benne van Kaló tel. száma. Nem nagyon szereti a nagy tömeget (max 10 fő), és ne ijdej meg, egy kicsit excentrikus és val. szín. elsőre bizalmatlannak fog tűnni...(később felenged) De tényleg kurva jókat főz... Ígérem, most már befogom...

TULLIUS 2006.03.28. 15:55:41

Köszönöm az infót kedves Prés.

Eppendorf 2006.03.28. 16:11:40

Imre jót szórakozna ezen ha olvasná, szerintem nem nagyon érdekli Erdő vagy a hozzá hasonlók véleménye, mint ahogy valószínüleg azok sincsenek túlsokan akiknek komolyan ad a véleményére! Minden tisztelet az övé, hogy utat tud mutatni: ÍGY IS LEHET! fajélesztő, műtannin és minden egyéb mestersésges dolog nélkül CSÚCS borokat készíteni!

Erdő 2006.03.28. 16:48:46

Biztos vagyok abban, hogy csak természetes módon dolgozik, mert szerintem senki nem olyan hülye, hogy mesterséges zöld ízt tegyen borába!

Pomeroli Roli 2006.03.28. 17:24:37

Hol van az a Szomolya?

Eppendorf 2006.03.28. 17:29:51

:) Egri borvidék BAZ megye, Egertől kb 20 km keletre

köpcös111 2006.03.28. 18:20:31

Erdő,te csak idd a nem természetes laborban készült zsákutcás vereseket,végre ittunk valamit ami a szőlő gyümölcsről szólt és nagyon szépek voltak azok az idősebb rosék,a fehérek meg nagyon szépek.

lackó 2006.03.28. 18:35:45

Az ember felturha magát...ez a 25 boros beszólás főleg nem tetszett. Imrénél pár éve megjelent Tovács Antal fő fomellijé, egyrészt 10-12 bor után kikészült és azt mondta Imrének, hogy a roséja nem rosé, magas a tőketerhelés és egyáltalán..egy kamucsősz volt. Namost. Egy Kalónál tett látogatás több, mint kóstoló és nem is érdemes semmiféle bírálatra számítani. Imre ő Imre. Az ember oda azért menjen, mert jól akarja érezni magát, pinazsírt akar nyalni és olyan tanninokat kóstolni, amitől érdesre nyalja a... szóval. Menjetek, nézzétek meg, gyertek haza és meséljetek. Ja és még valami. Hülye, aki megpróbálkozik egy Kalónál eltöltött éjszaka után mértékadó bírálatot írni. Nem lehet. Nem erről szól. Kész. Pinazsír.

FÉLSZ? 2006.03.28. 18:44:06

csite, gondolom ti is kaptatok értékrendekről és a világról szóló bölcseletet Imrétől, arról miért nem írtál? Félsz?

köpcös111 2006.03.28. 18:48:54

Kaptunk,sajnos ma ezt Magyarországon nem lehet leírni,pedig én 100%-ig eggyetértek vele.

Nem forradalom, hanem normális borok, mi ez a fellemgzés, NO MORE CSITE 2006.03.28. 18:49:41

FÉLSZ? 2006.03.28. 18:54:02

köpcös, Mo-n szólásszabadság van. mindent le lehet írni. csite miért nem írta le? vajon miért?

M 2006.03.28. 19:00:44

szólásszabadság..nevetnem kell... Amúgy Kovács Anti...az egy vicc... 25 bor között pedig lehet bírálni, simán. Részletesen.

l 2006.03.28. 19:02:29

Ezt szerintem ne feszegessük...beszari, vagy részigazság, vagy nemtom..de tény, Imréhez hozzátartozik. Hogy miért vannak nála a plusz borok? Mert! Ott vannak. Imre képes piacon már nem kapható, több ezres palackárú tételeket is pukkantani. Mert ő így gondolja!

l 2006.03.28. 19:04:25

Na de Imrénél az ember nem 25 bort kóstol, könyörgöm! 60ra lehet gondolni minimum...

TI 2006.03.28. 19:32:41

Ma beszélte Imrével, röhög rajtatok, de legjobban csite írásán.

Sóstói 2006.03.28. 19:35:16

25 bort le lehet bírálni egyszerre, de megismerni nem, akkor meg minek írni róla.

l 2006.03.28. 20:09:29

Egyáltalán, minek iszunk bort, nem?

borharapó 2006.03.28. 20:41:29

Hová alacsonyodunk hozzászólásilag?! Lassan indulhat a Névtelenségbe Burkolózó Fikázók fóruma! Nyilván megosztó lehet pl. egy Kovács Anti véleménye, de Te sporttárs úgy érzed ott vagy ebben a szakmában annyira, hogy ilyen véleménnyel legyél róla!? Sajnos ez a fajta véleményalkotási színvonal az értékes hozzászólók kedvét veszi. (Az olyanokét, akiktől mindannyian okulhatnánk.)

lackó 2006.03.28. 20:51:28

Megírnád, hogy ez kinek szólt?

borharapó 2006.03.28. 20:58:32

M + indenki

Lackó 2006.03.28. 21:04:32

Lassan indulhat a Névtelenségbe Burkolózó Fikázók fóruma! Tehát téged hogy hívnak? Csiszer László vagyok. Nem biztos, hogy bárkinek tönkreteszik eze k a hozzászólások a kedvét...nem vagyok sehol a szakmában, lévén, hogy nem tudom, melyik szakmára gondolsz, de eddig sajnos nem volt jó tapasztalatom Magyarország világhírű sommelierjeivel...és ez egyéni véleményalkotás, tehát jogom van rá. És akkor is éljen Imre, csak ne élrelje túla borait!!!

mustvagysoha 2006.03.28. 21:08:41

Éljen Imre, ebben én is egyet értek, de borharapó gondolataiban is van igazság! Amúgy itt bárki írhat bármilyen nevet, el is bújhat akár a másé mögé is stb... Szerintem ő a békés, értelmes gondolatokért szólt!

lackó 2006.03.28. 21:11:10

Nem tudom,...szerintem egy fúrum arra való, hogy elmondjuk véleményünket...én megtettem...szerintem jogunk van kimondani véleményünket és tapasztalatainkat megosztani..akkor is, ha az rossz...

borharapó 2006.03.28. 21:18:49

Szia! Vadászi Pál vagyok, Pelsejac-on borászkodtam (Hr) amatőrként 6 évig. Mezőgazdász vagyok (nem borász). Kovács Antit ismerem, de nem vagyok elfogult...

lackó 2006.03.28. 21:24:10

Köszönöm. Nekem pedig más a tapasztalatom...:) Izlések és pofonok. De szerintem akkor is joga van az embernek kinyilvánítani véleményét. Ami nem tetszik, nem mdonahatom azt, hogy tetszik, magamat is, msáokat is félervezetek.

borharapó 2006.03.28. 21:33:39

Nem a véleménnyilvánítással van baj, hanem ahogyan - szerintem gyakran átgondolatlanul és már nem is a témát követve - támadják/juk meg mások véleményét, ezáltal alkotunk is véleményt - lehet akaratlan - a másik emberről. Ez éppen oda vezet, hogy korlátozza azt a másikat, mert az így kialakult hangulatban már nincs kedve írni. Ettől a dolog színvonaltalan lesz és messze elkanyarodik a témától. Szerintem. (Ajánlom figyelmedbe a Te megtámadtatásodat - szerintem alaptalanul a Kadarka c. írásban! Pedig a gondolatod a természetes anyagokkal való "csiszolgatásról" jó téma lenne.)

lackó 2006.03.28. 21:35:36

ÉRtem mire gondolsz. Így már jogos a felvetésed. Csak tudnám, ki az a műtannin :). Imre kapcsán jutottam el Kovács Antihoz és egy 25 boros beszóláshoz. Hirtelen felindulás volt. Egyébiránt szólj hozzá Kalóhoz :)

John 2006.03.28. 21:38:50

Látom mustvagysoha az USA-ból írsz, mi újság felétek?

vargánya 2006.03.28. 22:07:58

Kedves TULLIUS? Kucsma ! Bocs , hogy csak most válaszolok, koradélután próbálta, de valamiért "elszállt" mint a sóhaj. Aztán megint mennem kellett. Szomolyán 16 főt befogadó színvonalas falusi szálláhelyet találhattok, 2000 Ft/fő/éj áron. Noszvaj felől érkezve jobbra az első ház.Lefoglalható Asztalos Imrénél a 49/426-136, 20/803-75-49, 20/399-18-70-es számok valamelyikén. Nincs semmiféle omerta, Imre szivesen fogad minden tisztességes embert a pincéjében.Elérhetőségét itt nem teszem közzé, de megtaláljátok a Borbarát 2005 nyári számában (12. o.) vagy a Birtokok és borok 214. o. (ott csak a vonalas szám jó!). Imre nem egyszerűen csak szőlész-borász. Azon kevesek közé tartozik, akik ebbéli tevékenységüket az emberi lét teljességében próbálják értelmezni, ahogyan azt az arhaikus (pl. görög) világ embere is tette. A bor elsősorban és eredendően szakrális és nem piaci termék. Aki nem érti meg ennek a mindennapi szakralitásnak a lényegét, ... . Nem akarok senkit megbántani. Hamves szépen ír erről (is). Imre viszont műveli a bor filozófiáját ! Elképesztő természetismerettel, "empátiával", (erdész!) kisérletező kedvvel és nagy lélekkel. Természetesen a mély, szigorúan alkalmazott szakismeret sem hiányzik, kiderül , ha ott jártok. Nem érdemes boraihoz az eddig megszerzett ismeret-panelek és beidegződések alapján közeliteni. Kellő nyitottsággal viszont megérthető, hogy itt stílusteremtésről van szó annak eredeti, mély értelmében, új koordináták küzdelmes kereséséről. Minden borásznak szívből kívánom, hogy ezt az utat járja!

Mr. Hyde 2006.03.28. 22:12:30

Skizofrén egy fórum.

Erdő 2006.03.28. 22:17:51

És hol az eredmény kedves Vargánya? A borai erősen középszerűek...

Lackó 2006.03.28. 22:22:36

Kedves Erdő! Kívánom, hogy Magyarországon sok ilyen középszerű bort termeljenek. Jártál-é Imrénél, Szomolya feketeéllő községében?

Vizeszsömle 2006.03.28. 23:18:20

Szomolyai bitang ember, Kinek a műtannin nem kell, Drágább neki értékrendje, Mint a Zvaki szoeliéje.

Bubu 2006.03.28. 23:33:29

Nemrég kezembe került egy vakteszt eredménye, melyen kb 30 Merlot volt. Kaló is indult, meg bírált is, a 2000-es Merlotja futottak még kategóriába végzett, melyet csitemester nagy formátomúnak titulált.

Kaló rulez 2006.03.28. 23:39:37

Ti meg csak igyátok a villány szarokat!!!

Lackó 2006.03.28. 23:43:13

Egy pillanat...Kaló 2000-es Merlot-ja azért tényleg nagy formátumú bor...héka! És ezt nemc sak én gondolom így. Milyen vakteszt volt? Először kóstolj...

lackó 2006.03.28. 23:46:18

AZ idióta hozzászólások tényleg szaramurák...igyunk borokat, jó?

Bubu 2006.03.28. 23:47:19

Kérdezd meg Kalót!

köpcös111 2006.03.29. 00:23:56

Félsznek,a szólás szabadság nem ebben az országban van.

Pomeroli Roli 2006.03.29. 00:24:52

Mondjuk, sok ilyen kis szorgos "családi" borász tört be a világ élvonalába, miért lenne ez otthon másképp hosszútávon...Csak szurkolni tudok nekik. Talán Szepsynek van némi esélye a presztízsre. Bár, ahogy a leírásból kitűnik Kaló nem is olyan kicsiben csinálja...Pl. a DRC (Domaine de la Romanée-Conti) féle -talán a "világ teteje"- borok mindössze egy 1.8 hektáros területről származnak, évi 5000 palackban...Mégis világszerte ismert lett. Jó lenne már valami magyar "nagybor" is, a sok Kopár, meg Solus, stb féle legendárium után...Mondjuk, tényleg óriási siker lenne egy 5-600 euro/palack presztízs egy magyar bornak...hajráhajrá...hátha valakinek sikerül.

Eppendorf 2006.03.29. 08:15:04

A Merlot vaktesztről annyit, hogy a 2000es Kaló Merlot Solusszal összekóstolva simán verte azt!

Prés 2006.03.29. 08:16:19

Kedves Vargánya! Szórol-szóra egyetértek minden szavaddal! Szomolya nem egy olyan hely, mintha a Gáléknál lennél, vagy Tiffánéknál, vagy igazából bármelyik másik borásznál, ahol van mit összehasonlítani, méricskélni.. Ez valóban egy szakrális hely, és szakrális élmény, amit nem lehet, legalábbis nem szabadna a mindennapi mércékkel kezelni. Persze, akinek nincs erre receptora gondolom, nem igazán érti, hogy mit rajongunk itt mi annyira, hiszen neki a az is csak egy u.o. bor, mint a többi. Ami Kaló világnézetét illeti, arról valóban nem eset szó, de nem is kell feltétlenül, hiszen ez nem az a fórum, és nem sok értelme van kirobbantani egy ilyen jellegű vitát. Lehet vele egyetérteni, és nem de mint ember, mint borász és úttörő mindenképpen egy zseni...

M 2006.03.29. 08:31:05

Kedves borharapó! Antiról a véleményemet néhány személyes találkozó és a különféle médiumokban való szereplései alapján mondtam, és fenntartom most is. Nem hiszem, hogy belegázoltam volna a lelkébe, vagy bárki máséba és egy pillanatra se hasonlítottam magam hozzá. Ha olvasnád a hozzászólásaimat más helyeken, láthatnád, hogy nem az uszítók közé tartozom...

vargánya 2006.03.29. 08:32:49

Azért a Kaló borok "középszerűségéről" sokat elárul, hogy Szepsy például hozzá küldi rangos (nemegyszer külföldi) vendégeit, ha azok jó vörösbort akarnak inni. Bubuka! én is tudok Neked olyan "vaktesztet" produkálni, ahol a Romanée Conti középszerűnek minősül. Imrének a 2000-es merlotjáért és c.sauvignonjáért egy ausztrál vendége 10 000 Ft-ot kínált palackjáért , Ő tudja miért (a"hülye"). Pomeroli-val nagyon-nagyon egyetértek-sok ilyen igényes kis borászat kellene, nem csak a gazdasági és fogyasztói szempontok miatt! Az efajta borkultúra egy általános kulturális emelkedés KATALIZÁTORA lehet az egész társadalom számára! lacónak: igen, János.

v. 2006.03.29. 08:34:14

bocs, lackó-nak

mustvagysoha 2006.03.29. 09:18:52

Szia John! Te ki vagy és honnan tudod, hogy az USA-bol irok?

TULLIUS 2006.03.29. 10:14:47

Vargányának köszönöm az infót, most már biztosan elmegyünk oda, az olyan ember aki maga, illetve tevékenysége ilyen szenvedélyes vitát kavar biztosan megéri látogatást, ha a borok is tényleg olyan jók akkor az már csak hab a tortán. Szepsyrőljut eszembe, a hétvégét egy hipermarketben a következő látvány fogadott: 2 literes pillepalack rajta nagy betűkkel TOKAJI (édes furmint), benne valami sárga kétes folyadék, ami nincs kizárva, hogy bor (!) volt. Ha ezt látja egy külföldi, annak a Szepsy termékeiről ki fogja megmagyarázni, hogy az egész más dolog, és adjon érte esetleg 150 USD-t. Pomerolival ez esetben én is egyetértek.

Prés 2006.03.29. 10:58:03

Egy kis adalék az Anti témához: Kaló nekem azt mondta, hogy az Anti nem rossz gyerek, meg a borkhoz is érteget, bár igaz, hogy a rozék nem nyerték el a tetszését, de hát Istenem...

No more csite! 2006.03.29. 11:55:09

Mit mond a 13 q/ha, ha nem tudod a tőkeszámot? Mit mond a 2-3 rügy, ha nem ismered a fajtát, a támrendszert a tőkeformát? Stb, stb... Tipikus csités profiskodó nagyképűség és totál hozzánemértés. NE ÉGESD MÁR MAGAD MA!

Eppendorf 2006.03.29. 11:57:30

A rozéra reflektálva: Imre rozéi nem a divatos reduktív illat hegyekben bővelkedő rozék közé tartoznak (és itt nem azt mondom, hogy nem illatosak), melyek akár egy év után összeomlanak és élvezhetetlenné válnak. Az ő rozéi inkább oxidatívak, tölgyfahordóban pláne.... de olyan nagy test van mindegyikben, hogy nem egy vörösbor elbújhat mögöttük. Rozé esetében: ez egy más stílus, van aki nem kedveli, van aki igen, van aki mindkettőt szereti.. :)

Eppendorf 2006.03.29. 12:02:47

No more csite! | 2006.03.29. 11:55 -> Nemtum mi a gondotok egymással, de építő jellegű hozzászólásal inkább hasznára lennél Csitének is és a fórumnak is! Én egy teljesség igénye nélküli reflexiónak tekintem ezt az írást, s ha hiányérzetem támadna valami miatt azt kultúráltam tenném közzé! PLZ!

Vizeszsömle:) 2006.03.29. 12:18:29

Igazságtól feltüzelve feszül nekünk Imre, Lángjaival belobogva az egész szent pince, Értékrendek sokasága röpköd' itt a félhomályba' Nem sok profitot látnak ebből a dohány uccába'!

vargánya 2006.03.29. 12:41:38

97-es leányka természetesen nem erjedt 6 évig, csak annyit töltött hordóban. Ezt mondjuk én is sokallom/sokalltam, de az idő nem tett kárt benne. Itt is el kell szakadni a (hazai) sztereotípiáktól, ezek a borok olyan robosztusak, hogy kívánják is a hordós érlelést. Magyarországon többnyire csak a reduktív rozékultúrát ismerik, pedig D-Fro.-ban létezik egy másfajta, ászkolt változata is. Imre kényszerűségből-kiváncsiságból ezt az utat járja és ez nem csak nekem, de úgy látom másoknak is "bejött". Az a 15 q/ha félreértés lehetett. Tavaly a fehérszőlők nagyja lerohadt (aug.-ban ott 220 mm !! eső esett, a szokásos mennyiség 4,5 szerese !! Az után jó, ha 15 q maradt, az viszont a szép ősznek köszönhetően jó minőségű (részben aszúsodott).

No more csite2 2006.03.29. 13:01:01

Világos. Hektáronként 2-3 rügyre metsz, aztán - mivel nincs szegénynek prése - kevergetés nélkül kipiszkálja a 15 mázsa durvaseprőt a terroirból és így marad 50-60 liter nagyon minerális bora. Muhahaha! Miért ez a hólyag ír Kaló Imréről? Eppendorf! A gond asszem a dilettantizmus.

Szegedi Béla 2006.03.29. 13:03:25

Eppendorf | 2006.03.29. 12:02 Teljes egyetértésem. Gondolom, de legalábbis remélem, többen vagyunk még így ezzel, akik olvassuk ezt a fórumot, de nem írunk hozzá.

vargánya 2006.03.29. 13:08:03

Vizeszsömle! Aki nem tudja elképzelni a világot profit nélkül az ne menjen oda! A bor puszta létével a tagadása mindannak (és itt nem csak Imrére gondolok) a profiorientált tahó világ jelent (bár a bort is próbálják ebbe belegyömöszölni). Alkonyi Laci a borhoz (és a léthez) való viszonyt illetően- nagyon találóan-beszél fogyasztókról és emberekről. Nem hiszem, hogy tovább kell ragozni... . Volt már rá példa, hogy a (természetesen ingyenes) kóstoló után úgy távozott egy társaság Imrétől, hogy egy liter bort sem adott el nekik! "Vannak méltók és méltatlanok" írta Alkonyi és Pálffy István is ottjárta után. A bor ott nem piaci termék mégha van is ára!

Bubu 2006.03.29. 13:12:31

Eppendorf, a valóság az, hogy Kaló is a saját borát szarnak minősítette a vakteszten!

Ott jártam 2006.03.29. 13:22:40

Érdekes Kaló és Ráspi jóbarátok és mindegyik arra büszke, hogy a Solus egy lötty, ami másnapra megbuggyan, bezzeg az ő boruk hetekig bírja. Dícsérjék a sajátjukat, de ne szidják a másét!

Pálos 2006.03.29. 13:35:51

Sajnos a Kaló nagypofával ócsárolja az egri borászokat, ez öt minősíti. Ez a mentalitás jellemző a Ráspira is. A Kaló esetében, ha elvonatkoztatunk a körítéstől és csak és kizárólag a borokat nézzük, hát bizony (főleg a vörösök esetében) van mit tanulnia.Sajnálatos, hogy sokakat befojásol a borai objektív megitélésénél a nála szerzett pozitív élmény!

Pálosnak 2006.03.29. 14:58:44

"befojásol" gratulálok

Vizeszsömle udvari költő 2006.03.29. 16:02:39

Vizeszsömle udvari költő 2006.03.29. 16:02:47

gardonyim 2006.03.29. 16:09:32

Reggel már azt hittem, hogy lehiggadt egy kicsit a társaság, de látom korai volt az öröm, megint előkerült néhány fikabajnok. Gratulálok nekik, hogy sikerült ezt a topikot is teljesen szétb.ni. Pedig sok mindent meg lehetett volna beszélni itt, de inkább fikázzátok i) a szerzőt ii) a borászt iii) a sommeliert iv) egymást. Kicsit több tiszteletet tanusíthatnátok a borásszal szemben még akkor is, ha történetesen nem szeretitek a borát, mert ő legalább megdolgozott azért a borért. Akinek pedig nem tetszik a post, az egészítse ki vagy íron egy jobbat. Kíváncsian várjuk.

TULLIUS 2006.03.29. 16:19:41

Pálostól kérdezném, hogy ha ez a Kaló (akit én nem ismerek és a borait sem) nagypofával ócsárol másokat, a borai meg nem jók akkor mi lehet az az ott szerett pozitív élmény, ami megakadályozza az objektivitást. Talán jól táncol, vagy igény esetén hívja vidám hölgyismerőseit, vagy mi? Érdekelne...

Pálos 2006.03.29. 16:30:56

Erre az tudna válaszolni aki már járt ott!

Pálos 2006.03.29. 16:35:09

Természetesen a borai nem rosszak, de nem mind olyan kimagasló, mint hogy itt néhányan állítják.

m 2006.03.29. 16:40:23

A merlot vaktesztről jó lenne többet tudni (indulók, eredmény). Na majd ha ottjárunk Imrénél , megkérdezem, hogy mi volt.

vargánya 2006.03.29. 17:03:36

Kétségtelen, hogy Imre nyersen és nem túl tapintatosan mond véleményt mások borairól, ez nekem se nagyon tetszik, még akkor se, ha éppen (és sajnos többnyire) igaza van. De nem attól lesznek jók a borai, hogy többiekét szidja! Másrészt Ő is rengeteg méltatlan támadást kapott,kap most is, a kifogásolt megnyilvánulásait nagyrészt az ebből eredő keserűség szüli.

vargánya 2006.03.29. 17:03:38

Kétségtelen, hogy Imre nyersen és nem túl tapintatosan mond véleményt mások borairól, ez nekem se nagyon tetszik, még akkor se, ha éppen (és sajnos többnyire) igaza van. De nem attól lesznek jók a borai, hogy többiekét szidja! Másrészt Ő is rengeteg méltatlan támadást kapott,kap most is, a kifogásolt megnyilvánulásait nagyrészt az ebből eredő keserűség szüli.

Pálos 2006.03.29. 17:12:53

Én nem olvastam sehol olyat, hogy azt támadásnak lehetne venni. Néhányan nem elfogultak vele szemben, talán ennyi. Szerintem mindenki tiszteli, legfeljebb néhányunk nem istenként .

Eppendorf 2006.03.29. 17:19:09

Pálos te már jártál ott???

v. 2006.03.29. 18:05:45

Igazad van Pálos, nem kell istíteni, de a rajongás jogát se vitasd el a másiktól, ami persze senkinek sem kötelező. Az ellene irányuló támadásokat nem olvashatod, mert azok mélymagyar-sunyi- irigy való világban alattomban érik.

Cilinke 2006.03.29. 18:13:42

Kik támadják és miért?

newpest 2006.03.29. 19:32:23

Hülye kérdés, de helyszinen lehet nála vásárolni???

newpest 2006.03.29. 19:35:33

ja és milyen árak vannak?

holmes 2006.03.29. 22:05:28

A Bubu által említett merlot vakteszt felkeltette érdeklődésemet és utána jártam. Valamikor 2006 februárjában volt (aki pontos dátumot és helyszínt tud, kérem igazítson ki!)! 14-en kóstoltak, többek között: Vida Péter, Vincze Béla, Lőrincz György, Heimann Zoltán, Thummerer Vilmos, Turcsek Orsolya, Tarnóczi Zoltán, Simon József, ... 31 bort kóstoltak. Helyezések: Első: Takler primarius 2003. Második: Masseto 2001. Harmadik: Gróf Buttler 2003. Kaló Imre bora összesítésben a 23. lett. Kaló Imre a saját borát a 25. helyre tette!!! Lehetséges, hogy Ő tényleg ennyire szerény és felismerte saját borát, mégis alulpontozta, hogy hiteles maradjon? Lehetséges. De az élet, mint tudjuk nem így működik...! :)

egriilletőségű 2006.03.29. 22:36:51

Holmes: ha jól tudom, ez a merlot teszt 2006 február 11.-én volt, Egerben. A végeredményt tartalmazó táblázatot én is láttam és megerősíthetem, hogy a szomolyai borguru 2000-es merlot-ja a 23. helyen végzett. Kaló Imre maga is kóstolt, értékelt. A bort már én is kóstoltam. Egy középszerű, egyszerű merlot-nak tartom, ami az egri borvidék hírnevét csak megkérdőjelezhetően fogja dicsőíteni! Ünnepi alkalmakra biztosan nem, hétköznapokra pedig vélelmezhetően szintén nem ezt a vörösbort fogom választani! Egyszerű, de minden kétséget kizáróan "jóindulatú" bor ez. Ennyi telik ki a "mestertől". Csak hát messze van attól, amit úgy hívunk, hogy nagy bor...

zoli 2006.03.30. 00:51:09

Alkonyi - Birtokok és Borok: "Kaló Imre(...) ültetvényei 3x1, illetve 2,9x0,9 méteres térállásúak(...)kékszőlőknél 12, a fehéreknél 14-16 fürtöt szüretel tőkénként." Ha jól számolok, ez valóban 2-3 rügy m2-enként...

Sanyóka 2006.03.30. 08:01:04

zoli, az kb. 3-4 rügy/m2, viszont ha továbbszámolod, a legszűkebben számolva is az több mint 4300 kg/ha, vagyis 43mázsa/ha a cikkben szereplő 15 mázsa/ha -al szemben!!!

Sanyóka 2006.03.30. 08:04:17

jó, mondjuk 3 rügy/tőke, de a mennyiség akkor is kb 3x-osa a cikkben szereplőnek....

Sanyóka 2006.03.30. 08:05:03

bocs, írok itt összevissza :) 3rügy/m2

peti 2006.03.30. 08:08:18

Akkor meg miért csodálkozik itt bárki is, hogy zöldek Kaló borai? Ilyen tőketerheléssel még egy közepes minőségű kocsis irmát sem lehet készíteni!

Sanyóka 2006.03.30. 08:10:13

ja, és ha ugye csak 10dkg/fürttel számolsz, tőkénként akkor is 1.2-1.6kg a termés, ami már lassan közelít az én 1.8-2kg tőkénkénti termésemhez :)

Sanyóka 2006.03.30. 08:13:46

peti, azért ne túlozz, ha értesz a szőlőhöz tudod hogy még ezzel a terheléssel is finom borok készíthetők, csak a sokak által istenített "nagy", meg "csúcs" borokhoz alkalmazzák az extrém alacsony terhelést. BÉKE:)

Eppendorf 2006.03.30. 08:16:38

Mi lenne ha valaki tőle kérdezné meg kedves jóindulatú kollégák! Úgy látszik alaposan ismeritek őt is és a borait is ha ennyire pontos és jól megalapozott információitok vannak! Csak egy telefon! És kiderül hogy milyen terheléssel érik a kocsis irma! Nemhiszem, hogy nem mondaná meg akárkinek is!

Sanyóka 2006.03.30. 08:25:30

Tudod Eppendorf, engem annyira nem érdekel a téma, csupán az előőtem hozzászóló zoli adatait szoroztam fel hektárra, és leírtam a számításom eredményét :) Emellett leírtam azt hogy én milyen tőkénkénti terméssel dolgozok, amúgy meg magasról xarok rá ki milyen módon műveli a szőlőjét ha jó bort készít belőle :) Nem áll szándékomban bántani senkit, ha jobban elolvasod amiket eddíg is írtam nemigen találhatsz benne bántót... BÉKE:)

Peti 2006.03.30. 08:30:13

Persze, hogy tudom Sanyóka és jót írtál: ekkora terheléssel nem nagy, hanem jó borok készülnek. (Érdekes, hogy Kaló még jót sem igazán tud a szőlőjéből kihozni!)

m 2006.03.30. 08:36:14

Én Imrét mint borászt és embert kedvelem, viszont a Dohány utcázás szövege (gondolom értitek kikről van szó) nem tetszik. Tudomásom szerint 1945 előtt a borkereskedés az említett csoport kezében volt és jól működött. Ma is a Dohány utcai Veritas az egyik legkedvezőbb árú bolt. Meg lehet nézni Ákos boltjában az árakat, kb. duplája. Ki is a haszonelvű?

Sanyóka 2006.03.30. 08:41:42

Mint régebbi topicokban is már írtam, én nem értek egyet a "nagy bor-nem nagy bor" és a "csúcsbor-nem csúcsbor" minősítéssel, számomra kétféle bor létezik, amelyet nekem "ízlik-nem ízlik" :) Ezért mindíg próbálom tartóztatni magam mások borának minősítésétől, hiszen szerintem az ember borízlése szubjektív dolog, ami ízlik nekem, az másnak lehet hogy xar.... Ezért vannak ezekben a topicokban olyan parázs viták, az egyik leírja hogy ez meg ez a bor nem jó(talán kicsit keményebben fogalmaz), a másik megvédi a bor készítőjét mert neki ízlett a bor, és kész a balhé :)

Eppendorf 2006.03.30. 08:43:32

Peti | 2006.03.30. 08:30 -> fájna ha elismernéd, hogy nemcsak jót, hanem csúcsot is kitud hozni?? Ha korrekt lennél ilyet nem mondtál volna. Nem minden bora csúcs, vannak ók és kevésbé jók is, de durva ennyire lehúzni és teljesen inkorrekt..

No more csite! 2006.03.30. 08:47:44

Eppendorf! Igazad van. csite JÓ cikke így hangoztt volna: "Menjetek el Hozzá, kóstoljátok a borait és kérdezzetek Tőle." - és kész. csite írása ugyanis két részből áll: 1. überszubjektív vélemény, 2. tényként közölt, bennfentesnek tűnő félinformációk és ostobaságok. (Nem a borászt kritizáltam, ha valaki nem értené.) NE ÉGESD MÁR MAGAD MA!

Eppendorf 2006.03.30. 08:52:34

Sanyóka | 2006.03.30. 08:25 -> hoz képest hogy nem érdekel a téma elég aktív vagy benne! Az ízlik-nem ízlikel egyetértek, a csúcs-nemcsúcsal nem. Gondolom te sem említenéd egy napon egervin bikavért a buttlerével

Eppendorf 2006.03.30. 08:58:28

No more csite! | 2006.03.30. 08:47 -> Mindannyian látjuk a cikk hiánnyosságait, ez van, tetszik, nem tetszik, csite kolléga is felhívhatta volna Imrét adatokat pontosítani ... hibázott. Nem akarom én őt védeni, nem is tudom kiről van szó, csak normális hangnemet szeretnék a fórumban ami mindenki számára építő és korrektséget, hogy ismerve vagy ismeretlenül ne fikázzuk egymást (ésa borászt) lásd ->Peti | 2006.03.30. 08:30 , mert az nem vezet sehova..

Sanyóka 2006.03.30. 08:58:50

Eppendorf igazad van, kicsit szószátyár vagyok ma :) Viszont általában olyankor van ez így, ha technikai dolgokra terelődik a szó, miősíteni soha nem minősítek sem bort, sem borászt... A többi bortermelő ismerősömnek pedig mindíg a szemükbe mondom ha vmi nem tetszik, sosem beszélem(írom) ki őket a hátuk mögött... De ígérem most egy darabig csöndben leszek :)

Eppendorf 2006.03.30. 10:13:17

Sanyóka | 2006.03.30. 08:58 -> ez így korrekt és egyenes, egyetértünk! :) De nem kell csöndben lenned, ha érdekel a téma nyugodtam írj! ;) Azért valjuk be, minden ellentmondásával együtt érdekes a téma!!!

Sanyóka 2006.03.30. 10:39:09

Nos, igen, ha Kaló Imre lépes ennyi érzelmet kiváltani pro és kontra, akkor biztosan érdemes megismerni jobban őt is és a borait is :)

Sanyóka 2006.03.30. 13:30:03

:) Ebből is szépen látszik, hogy ha vita van az vonzza a hozzászólásokat, ha egyetértés van akkor meghal a topic :)

Eppendorf 2006.03.30. 13:43:43

Várjunk még délutánig! ;) A végére szépen összehangolódunk! :)

demeterfan 2006.03.30. 14:43:27

főleg, ha találkoznátok, és innátok közösen 1-2 palack bort is :)

szintén szeretem Demetert 2006.03.30. 20:40:44

demeterfan írta le a tutit! Nekem már volt szerencsém nem éppen baráti hangnemben értekezni emberekkel a neten, aztán amikor személyesen találkoztunk , kiderült, hogy szinte rokonlelkek vagyunk. Az ilyen fórumokon történő eszmecsre, többnyire nem az igazi énünket hozza ki belőlün...

2006.03.30. 20:47:44

Akkor te nem is szereted Demetert.:))

m-nek 2006.03.30. 23:07:26

miért, 45 után kinek a kezében volt? mindenki ott vásárol, ahol akar

No more csite! 2006.03.31. 11:48:52

Eppendof! "normális hangnemet szeretnék a fórumban " 100% d'accord!! Ennek alapja, hogy a vitaindító cikk is tisztességes és korrekt legyen - ahogyan erre már mindenféle idétlen nicken számtalanszor próbáltam felhívni a T. Szerkesztőség figyelmét. Figyeld meg, hogy milyen a hozzászólások hangneme a nagyképű jópofáskodások után (mínusz a cenzúra, ami absolutamente inkorrekt eljárás), és a komolyabb, gondolkodó írások után. Egyébként jeles fejlődésen ment már keresztül az MA (a lelkiismeretébresztéseim hatására :-)), sőt, elismerem, még csite is. Csakhát ő olyan mélyről indult, az élet meg oly rövid... PEACE - ÉLJEN A BOR - HAJRÁ MA!

Eppendorf 2006.03.31. 13:26:05

No more csite! | 2006.03.31. 11:48 -> minden O.K.! Véleményünk abszolút eggyezik! Mostmár bonthatnánk azt a palackot! ;) Kérdés hogy mit igyunk! :)))

TULLIUS 2006.03.31. 13:35:47

Kérjetek tanácsot csitétől! Szerintem ad..:)

igyatok bort! :) 2006.03.31. 15:03:03

kovács 2006.03.31. 15:24:34

KOZMOPOLITÁK!!!

Kallló 2006.03.31. 18:05:07

Nehogy elKALLÓdjon nekünk Kalló!!!

vargánya 2006.03.31. 19:31:08

Nem fog elkallódni, iskolát teremt! "Orsolyáék" pl. rajongással beszélnek róla, Simonnál "tapintható" a Kaló-hatás, Vincze Béla, Szepsy István, Györgykovács Imre a tisztelői és barátai közé tartozik, nem beszélve a borait kóstolók sokaságáról.

vargánya 2006.03.31. 19:31:11

Nem fog elkallódni, iskolát teremt! "Orsolyáék" pl. rajongással beszélnek róla, Simonnál "tapintható" a Kaló-hatás, Vincze Béla, Szepsy István, Györgykovács Imre a tisztelői és barátai közé tartozik, nem beszélve a borait kóstolók sokaságáról.

kíváncsivátett 2006.03.31. 20:30:24

Na de most már tényleg legyen kedves valaki megmondani, hogy lehet Kaló bort vásárolni Budapesten, mert komolyan mondom, nem bírom tovább ezt a bizonytalanságot! Személyesen szeretnék meggyőződni arról, hogy milyenek a Kaló borok!!!

Dohány utca 2006.03.31. 21:13:36

Akkor éljük majd ennek a nemzetneka végnapjait majd, ha a Dohány uccában is lehet Kaló borkat venni!!!

kozmopolita 2006.03.31. 21:56:01

KOVÁCSOK!!!

kiváncsivátettnek 2006.03.31. 22:42:34

mintha az írták volna hogy kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, vagy mégis ? :-))

szinténkiváncsi 2006.03.31. 23:04:55

Elnézést, de sok mindent nem értek itten! Ha sehol sem lehet megvásárolni ennek a derék embernek -akihez bejutni is szinte lehetetlen- a borait, akkor miről folyik itt az értekezés? Ami eddig átjött: van egy erdész Szomolyán, aki "fantasztikus" borokat készít. Borait nem adja el senkinek és csakis az arra méltók kóstolhatják őket. Aki kritizálni meri őt, vagy borait, az örökre kegyvesztett lesz, ő viszont kritizálhatja a többi borászt. De most tényleg, mi értelme írni róla, ha ő és borai megközelíthetetlenek? Ez az ember és borai "megfoghatatlanok". Olyan, mintha nem is létezne a nagyközönség, a "fogyasztó" számára. Miért is érdemel ő akkora nagy figyelmet és elismerést?

nem kell mindig mindent érteni 2006.03.31. 23:14:37

ha nem érdemel figyelmet, akkor te miért szólsz hozzá?

szilvász 2006.03.31. 23:45:43

szinténkiváncsi: mit értetlenkedsz? Szilvalekvár területen például én vagyok a no. 1. Magyarországon! Évente 100 kg szilvalekvárt készítek. Eddig két barátom kóstolta meg a lekváromat és mindketten azt mondták, hogy én vagyok a leglobb. Ezt elmesélték néhány ismerősüknek, akik azóta is szeretnék megkóstolni a lekváromat. De én persze nem adok nekik! Hogy jönnének ők ahhoz?! Még a végén valaki rosszat mondana a lekváromról! 23 éve készítek lekvárt és büszke vagyok arra, hogy 2298 kg még mindig a speizben van. A hiányzó két kilót, e rövid idő alatt én ettem meg, illetve két barátom elkóstolt kb. 12,5 dekányit (nen kellett fizetniük érte!). A lekvárokat természetesen "évjáratonként" szelektálva tárolom. Az első kettő évjárat terméséből készített lekvárokat már eltemettem a kert végében. De senki sem kóstolta őket! Az 1987-es termésből készültek pedig már megtanultak járni, esténként fél óra kimenőt adok nekik és ilyenkor fogócskáznak a ház mögött. Ha minden jól megy, egyszer biztosan piacra hozom szilvalekváromat, de annak ellenére, hogy akik kóstolták (ketten) a legjobbnak tartják, én még mindig nem vagyok elégedett a minőséggel! Hiszek benne, hogy egy igazi szilvalekvárnak minimum 46 évnyi dunsztosüveges érlelés kell ahhoz, hogy én is a nevemet adjam hozzá a "nagyközönség" előtt! Ha véletlenül nem élném meg azt, hogy ilyen szilvalekvárt hozhassak forgalomba, akkor bizony látatlanba kell elhinnie a fogyasztónak, hogy én vagyok (én voltam) a legjobb! Met én vagyok a legjobb, ezt higggyyye el mindenki!!!!!

szilvász 2006.03.31. 23:51:56

Csak a pontosság kedvéért: 2098 kg van a speizben, 200 kg már a kert alatt. És még korrekt is vagyok, hogy ezt is leírom!

Krisztina 2006.03.31. 23:54:46

Ugy lehet a borait megkostolni, hogy megkeresed a telefonszamat a telefonkonyvben, felhivod, megbeszelsz vele egy idopontot, megkerdezel mindent, ami erdekel a borkostolassal kapcsolatban, aztan odamegy. En osszesen kettot kostoltam, nem nala, baratok hoztak a latogatasuk utan. Nekem izlettek, bar az olaszrizling nem volt "olaszrizlinges", inkabb "furmintos" ami nem baj, mert tetszett. (Nekem nem baj, a hozzaertoknek talan igen.) A merlot is kellemes volt, nem volt a legjobb voros, amit eletemben ittam, de sokat adnek erte, ha most azt kostolhatnam. Egy szo mint szaz, nekem bejott Kalo Imrenek az a ket bora, noha ittam mar egri borasz kezetol olyat, amitol jobban el voltam ragadtatva. De mint tudjuk, ahogy a pofonok, ugy az izlesek is... Es azert erdemel ekkora figyelmet, mert egy jo borasz, aki jo borokat keszit. Mint nehanyan rajta kivul is Magyarorszagon, szerencsere.

szilvászfan 2006.04.01. 00:12:29

Szilvász pedig azért érdemel figyelmet, mert egy jó szilvalekvár készítő! A gond csupán az lehet, hogy mindösszesen két barátja kóstolta lekvárját. Azt tudnám tanácsolni neki, hogy adjon fel egy hirdetést "barátokat keresek" jeligére az expressz-ben, hogy még legalább két ember beszélhessen, illetve írhasson nagyszerűségéről! Az éremnek azonban van egy másik oldala is! Ha nem akarja szilvalekvárját forgalomba hozni, akkor érlelheti nagyobb mézescsuprokban, vagy zsírosbödönekben is, ami nem kerül annyiba, mintha dunsztosüvegeket, celofánt, meg hajgumit kéne vásárolnia! Hajrá szilvász, te vagy a legjobb! Én elhiszem neked bemondásra is!

reménykedő elő-szilvászfan 2006.04.01. 00:24:39

szivász: lehetnék a barátod? Becs' szóra dícsérni foglak! Csak kóstolhassam lekvárodat!

krisztinanak 2006.04.01. 00:29:53

"A merlot is kellemes volt, nem volt a legjobb voros, amit eletemben ittam, de sokat adnek erte, ha most azt kostolhatnam." Krisztina: nem tűnt fel neked, hogy miután megkóstoltad, percekig nem tudtad kinyitni a szádat és nem tudtál megszólalni, mivel olyan szinten rántotta össze szádat a zöld, húzós tannin?

apám nem jött be! :) 2006.04.01. 00:31:07

körtés 2006.04.01. 11:18:24

Szilvász: ez nagyon kemény volt! :) Jogos a 10 pont! :)))))))

Bunkó 2006.04.01. 12:11:52

Kedves Szilvás! Zsirt nem csinálsz, pinazsirt.....?

Jólnevelt 2006.04.01. 12:15:19

Szilvász

A pék 2006.04.01. 12:56:57

szilvász és elvtsai mindenki számára érthetővé teszik miért nem bírják sokan az ilyen kozmopolita, nyegle senkiháziakat.

elismerő 2006.04.01. 14:08:38

szilvász! Az írásod szupi volt, könnyesre röhögtük a szemeinket a haverokkal! Szilvászfan se semmi! :)- Ugye, ha hasonló dolgokat vélünk felfedezni az életbenben, vagy valakire kísértetiesen illik a leírás, az csak a véletlen műve??? :-))))))))

Hanemtetszik miért vagytok itt? 2006.04.01. 15:08:29

Nem tudsz olvasni? Azt írták, hogy tetszett nekik! 2006.04.01. 17:08:22

2006.04.02. 00:19:43

szilvász és körtés ésa Pék nem itten politizáljanak akárcsak a Dohány utcások meg szidalmazóik miért nem lehet ezt máshol csinálni, borról szóljunk a kóstolásra bárkinek vagy tsak az arra "érdemeseknek" , ismerősöknek van lehetőségük? szeretném megismerni borait...

Pedelus 2006.04.02. 07:04:35

Vargánya! Milyen iskolát teremt a Kaló, ugyan meséld már el nekünk.Persze csak a borral kapcsolatos "teremtői" ténykedésére vagyok kíváncsi, mert egyébb nézeteitől hányigert lehet kapni.

hányinger 2006.04.02. 10:00:14

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

Szerintem 2006.04.02. 11:03:11

az eleje érdekes, utána "jópofi" volt a társalgás, de most kezd durvulni. Most kéne még leakadni a Kaló témáról, szerintem...

azok nevében akiknek már megadatott 2006.04.02. 14:10:50

ki nem ismeri "a szomolyai Bacchus-t"és a borait az részéről mérhetetlen diletanizmus véleményt nyilvánitani! Reméljük iskolát teremt!!!!!A természetes borászkodás iskoláját. Mi akik pár ezren vendégei voltunk ismeretlenül (kis és nagy emberek) , miden érdektől mentesen , küldetés szerűen, felebaráti szeretetből muttata meg nekünk a borait EGY ERDÉSZ EMBER!!(nem borász!!) p.s.savanyú a szőlő hiénák?

Erdő 2006.04.02. 15:02:02

Boldogok az igénytelenek, mert övék Kaló országa.....

vargánya 2006.04.02. 16:02:51

Erdő! Nem tudod amit mi, ("boldogok" a tudatlanok), de ne is tudd meg! Tudod: "vannak méltók és méltatlanok". Pedelusnak: nem tisztem, hogy elmeséljem "milyen iskolát teremt", kérdezd Őt, vagy az általam emlitett borászokat, persze csak ha nincs tőlük is hanyingered! Nem tudm kinek tűnt fel rajtam kívül, hogy valamirevaló borászaink elsöprő többsége konzervatív beállítottságú és nemzeti érzelmű. (Hű, ebből baj lesz!) Ez nyilván nem véletlen!

2006.04.02. 16:45:27

vargánya és miyen ízű Kaló Bráner Küvéje? Azt mondják, jónyelésű egy darab! :)

2006.04.02. 17:26:31

mondják, vagy inkább te kóstoltad? nyilván ezért tudod ilyen precízen.

2006.04.02. 17:31:26

még nem kóstoltam és nem is fogom, de tisztán látszik, hogy vargánya és még jó sokan megtették már!

bal közép hármas lelátó 2006.04.02. 17:59:11

Mi van itt, egri bikaviadal? :)))

géci 2006.04.02. 20:29:00

Jól játszotok, oviskák? :-)))))

galócza 2006.04.02. 21:25:17

Van valami diszkrét bája annak, amikor névtelen sekik frusztrált irigységgel pocskondiázzák az értékteremtő EMBERT. Ezt itt nem csak Kaló Imrével, másokkal is megtették már, valamiféle sajátos fogyasztói öntudattól vezérelve. Nem baj , előbb-utóbb minden és mindenki a méltó helyére kerül- ezekből a mai "fogyasztók"-ból lesznek az "emberek"... a majmok bolygóján.

galócza 2006.04.02. 21:25:36

Van valami diszkrét bája annak, amikor névtelen sekik frusztrált irigységgel pocskondiázzák az értékteremtő EMBERT. Ezt itt nem csak Kaló Imrével, másokkal is megtették már, valamiféle sajátos fogyasztói öntudattól vezérelve. Nem baj , előbb-utóbb minden és mindenki a méltó helyére kerül- ezekből a mai "fogyasztók"-ból lesznek az "emberek"... a majmok bolygóján.

Rétfalvi János 2006.04.02. 22:51:58

géci három szóvak ragadta ki, az itt folyó értekezés lényegét! Mintha gyermekek írogatnának: "A superman a legjobb!" "Nem, a batman a király!" "Akkor te hülye vagy!" "Nem, te vagy a hülye!" Emberek, ugye ezt senki sem gondolja komolyan? Kinek ez, kinek az a borász a kedvence. De ezért még nem kell egymás torkának esni! Vagy igen? Ugye nem? "Kívülálló", de borkedvelő olvasóként úgy látom, hogy egyik oldal sem érvelt logikusan! Persze egy ilyen vitában, nem is lehet. Kóstoljunk, imádjunk, írjuk le, hogy mi tetszett, írjuk le, hogy mi nem, de ne háborúzzunk! Ennek ugyanis semmi, de semmi értelme nincs! Azt ugyanis, hogy melyik a jó bor és melyik nem, kizárólag a "fogyasztó", azaz mi döntjük el, de nem itt, nem írásaink által, hanem a kasszánál, amikor másodszor is megvásárolunk egy bort!!! Vagy nem?

2006.04.02. 23:23:26

ismét bebizonyosodott, hogy ez a hely nem értelmes beszélgetésekre van kitalálva. szép volt senkik.

Lehoczki András 2006.04.02. 23:24:28

Kedves Rétfalvi János! Ön szívemből szólt! Jelen esetben azonban bonyolultabb a helyzet, mint ahogy azt Ön felvázolta. Annyi az észrevételem, hogy ugyan szeretem a jó bort, de Kaló Úr boraihoz én bizony nem tudok hozzájutni, mivel azok kereskedelmi forgalomban nincsnek. Ugyan miként győződhetnék meg arról, hogy valóban nagyszerű borokat készít, vagy sem, ha akkor sem utazhatok el hozzá, ha nagyon is szeretnék, mivel anyagi lehetőségeim, ezt a számomra "luxusutazást" nem teszik lehetővé? Ahogy egy előttem fogalmazó írta -látatlanban elhiszem, hogy jó borokat készít-, de ahogy egy másik hozzászóló írta, eddig számomra is -megfoghatatlan- mind a borász, mind a borai. Szepsy bort például már kóstoltam -négyen összedobtuk egy palack árát- és mennyei volt! De legalább beszerezhető borszaküzletekben! A Kaló Imre borairól folytatott vita tehát az én olvasatomban parttalan, megfoghatatlan. Remélem ezzel nem sértettem senkit. Személyes véleményem: olyan borokat magasztalni, amelyek nincsenek kereskedelmi forgalomban, nagy bátorság, még ha olyan jók is! ui: aki a bort szereti rossz ember nem lehet, tehát ne veszekedjetek, mivel ti mind jó emberek vagytok!

Kozmopoliták, tépjétek a szátpkat nekem Kaló bor van a spájzomban 2006.04.02. 23:27:52

neked nincs bebebe!!! 2006.04.03. 08:57:29

Geci 2006.04.03. 09:16:25

Tépném, de nekem nincs szátpkám:)

tzucc 2006.04.03. 10:44:27

szilvásznak: Kaló hétvégéi általában sok hónapra előre be vannak táblázva vendégekkel, borkóstolókkal. Sajnálom, hogy a te lekvárodat csak ketten kóstolták meg, Kaló Imre borait szvsz már jópár ezren...éljen a TERMÉSZETES bor!

lacibor 2006.04.03. 11:30:05

-Ühüm. Úgy mint másét "jópár" tízezren, vagy megint másét "jópár" százezren.

Természetes 2006.04.03. 11:40:03

Mélységesen fel vagyok háborodva, amikor Kalóval kapcsolatosan a természetességet emlegetik. A természet a szőlő termését a szőlőnek teremtette, hogy jön Kaló ahhoz, hogy azt leszedje? A madarak ehetik azt csak, s az aki ezt nem tartja be, nem tiszteli a természetet! A temészet nem tűri a vegyszereket, Kaló véleményem szerint keményen permetez.....Hol is van az a természetesség? Erdész létére az erdő elől elfoglalt területen termeli a szőlőt!

Te most vicces vagy? 2006.04.03. 12:32:34

lacibornak 2006.04.03. 12:41:14

úgy érted, hogy egy bor értékét befolyásolja, hányan kóstolták?

2006.04.03. 15:23:55

„azok nevében akiknek már megadatott” véleményét osztom. Ott ahol önzetlenül - mindenféle érdek nélkül - vendégül látnak, órákon át kóstolsz borokat és borcsodákat, főz olyan finomat amit kevés helyen kóstolhattál és mindezért nem fogad el pénzt… Hát nem tudom, ha valaki ezt velem csinálja én biztosan nem nyilatkozom róla ilyen vulgárisan. Azoknak pedig akiknek felkeltette az érdeklődését. megtudják vásárolni az egyik vörösborát. (www.wineworld.hu - Barta Roland forgalmazza Feketecseresznye pince címszó alatt). Árban lehet vele egyezkedni. Na, nem a világ legjobb bora, de egy korrekt, fűszeres vörösbor ami a francia borok "fineszét", rendkívüli zamatgazdagságát nyújtja. A bor érdekessége hogy vakon kóstolva szinte mindenki egy óriási Pinot Noir-t tippelt, ahhoz képest hogy két Bordeaux-i fajta házassága. De hát ez csak egy akkori állapota volt.

2006.04.03. 15:55:00

Nevetséges, hogy azért a Kaló borért 5000Ft-ot kér Barta, de hátha beveszi valaki !

2006.04.03. 15:56:25

miért feketecseresznye pince és nem kaló imre?

kopó 2006.04.03. 16:20:43

Végre egy nyom a Kaló borokhoz! Emberek, irány a wineworld, lehet Kaló bort vásárolni!

sokanmondják 2006.04.03. 17:10:49

Igem igen! Barta -borforgalmazó, újdonságokat és érdekességeket felkutató- Rolandról az a hír járja, hogy nagyon jól kóstol és nagyon jó érzékkel válogatja ki, a repertoárjába bekerülő borokat. Ez a feketecseresznye bor is biztosan nagyon jó. Erre garancia a Kaló és a Barta név egyaránt!

Ennyi hazugságot! 2006.04.03. 17:23:17

2006.04.03. 17:25:27

Valki már régen megmondta, hogy annak áll érdekében a Kalót dicsérni, aki forgalmazza a Kaló borait.......

lacibor 2006.04.03. 18:50:16

lacibornak-nak:-Te is tudod, hogy rossz a kérdés. A bor nem értékesebb azzal. Csak az ezernél a tízezer jelentősebb, a százezer meg pláne.

bikavérkedvelő 2006.04.03. 21:38:04

Megnéztem a wineworld kínálatát, igen széles! Találtam ott egy számomra ismeretlen pincészetet, Prokaj néven. Bikavérüket bruttó 1000 forintért lehet kapni. Ismeri valaki, érdemes kipróbálni?

fogyasztó 2006.04.03. 21:44:34

Az egri Prokaj pince borait is, meg Kaló borokat is kóstoltam már. A Prokaj borok szerintem sokkal jobbak, mint Kaló borai!

fino 2006.04.03. 22:05:00

A Prokaj-Kaló támához nem tudok érdemben hozzáfűzni, de a verebek azt csiripelik, hogy a wineworld fogja forgalmazni az Orsolya borkat! Barta valamit tudhat!

sokanmondják2 2006.04.03. 22:06:25

tippeljünk mely írások származtak Barta Rolandtól. nem is érdemli meg hogy Kaló bort forgalmazzon. bár az érdekes, hogy miért nem engedte Kaló, hogy a saját nevén adák el a bort.

el a kezekkel Orsolyáéktól 2006.04.03. 22:07:35

nyílt titok, hogy már megegyeztek! 2006.04.03. 22:14:24

ne bassz, pedig Bartán oly könnyű átlátni 2006.04.03. 22:19:14

2006.04.03. 22:20:05

ti barta faszát szopjátok, én má megint Kaló bort iszok

ja fábrisanyi voltam 2006.04.03. 22:20:26

igazmondó 2006.04.03. 22:38:30

Barta Roland egy dilettáns fasz. Nem csak tudatlan, de a bor iránti alázat is teljesen hiányzik belőle. Sajnos. Ilyen embereket is eladnak borszakértőként. Nevetséges.

igazmondó2 2006.04.03. 22:52:26

ebből látszik milyen hülyék az emberek. na de hogy Kaló beengedi egyáltalán a pincéjébe...

ne báncsátok rolit én szeressem 2006.04.03. 22:53:00

get real 2006.04.03. 23:06:27

a lényeggel a borral kellene foglalkozni, nem mindenféle érdemtelen emberkékkel.

Udvarias 2006.04.04. 03:26:21

Hmm, Barta Roland és bor......., elég perverz párosítás!

deák 2006.04.04. 08:04:05

Ne má'! Barta igenis ért a borhoz. A közelmúltban résztvettem egy borvacsorán, ahol ő mutatta be a borokat. Szépen, beszélt, nagyon szépen! Sokat tanultam ezen az estén!

akarsz róla beszélni? 2006.04.04. 14:03:47

deák és hol volt ez a borvacsora? Nálatok a zártosztályon? :)

Greg 2006.04.04. 19:07:33

Kedves Hozzászólók! Imréről és borairól én csak maximális tisztelettel tudok beszélni. De nem is az én véleményem számít, hanem inkább azé a sok-sok emberé akiket már elvittem hozzá. Volt közöttük olyan, aki most ismerkedik a borokkal, olyan aki számolatlan bort megkóstolt, de nem ezzel foglalkozik és olyanok is akik igazán értenek is a borokhoz. Mindenki elismeréssel szólt Imre borairól. Egy példa olvasható a www.holborozzunk.hu főoldalán is. Sokminden elhangzott ezen a fórumon, de én még hozzátennék pár szót ami fontos Imre borainak megértéséhez: tisztaság, természetesség, természet iránti végtelen tisztelet, türelem, se vallás se politika, tanulás. Ezek mind benne vannak az ő boraiban és még sokminden más is. Úgy gondolom, hogy ő tanulja és kezdi érteni a természet nyelvét és ez az ami mássá teszi borait. Ja a sokszor említett Merlot-ját tegnap kóstoltam. Szerintem fantasztikus!

2006.04.04. 20:56:14

Nagyon becsülendő és hát így is kell ennek lennie, hogy tiszteljük az alkotó EMBERT, de ez a tény nem befojásolhat egy bor megitélésében! Az említett Merlot egy középszerű bor zöld ízekkel! Ez van.....

2006.04.04. 21:02:29

"befojásolhat" jól van, nyugszik a beteg

2006.04.04. 22:26:25

Szóval ha egy "király", vagy egy híres, tiszteletnek örvendő ember készít bort, akkor az csakis jó lehet? Hülyék vagytok!

Antal Zsolt 2006.04.04. 22:27:01

Dear Igazmondó! Ha ez a véleményed a Bartárol,tán névvel kéne válalni!Nem így "magyarosan"sunnyogva!Bármelyik borral kapcsolatos rendezvényen megkeresheted!

cwo 2006.04.05. 10:38:18

mi lenne ha a brorokról beszélnénk és nem egymás izlését sároznánk káejrópai módra? vagy ez itten ebben a banánköztársaságban lehetetlen volna?

Kaló 2006.04.06. 13:18:23

szerinem a fütyitek kicsi, az a ti bajotok

István 2006.04.06. 16:39:20

Tisztelt Uraim/Hölgyeim! 2002. tavasza óta ismerem Imrét. Ez az ismeretség elmélyült később barátsággá, amit én igen nagyra becsülök.A borai sok vitát váltanak majd ki, ha szélesebb körben is hozzá lehet jutni.A bor járja a maga útját, aki érti ezt a tiszta és őszinte világot az valószínüleg vágyik majd arra, hogy újra és újra elmerüljön a Kaló borok élvezetében.Olyanok is lesznek akik számára ez mindíg idegen marad . Ők a boraival nem tudnak majd mit kezdeni, de bizonyára megtalálják a kedvencüket a borok hatalmas világában. Röviden: Az Imre barátságból készített számora bort az ő szaktanácsai alapján művelt szőlőből és 2004-ben segített egy kis pice megvásárlásában,ani a Feketecseresznye nevet kapta.A borász,tehát Imre, a bor jelenlegi tulajdonosa pedig én vagyok. folyt. köv.

lacibor 2006.04.08. 20:08:50

...Uraim/Hölgyeim...hmhm...ismeretség elmélyült később...hmhmhm...számora...kis pice...ani...tehát Imre...jelenlegi tulajdonosa...Tudod mit? A borra már nem is vagyok kíváncsi, pedig számomra ez "élből" kötelező.

laciborkedves 2006.04.08. 22:19:47

te csak fikázni tudsz, bort termelni nem? menj vissza a laborba.

István 2006.04.10. 10:08:17

Laciborlabornak Aki Analitikusan Szemléli A Világot! Elütések márpedig vannak!(ani), de akinek csak ez kelti fel a figyelmét az inkább rágódjon a szavakon, mint a szájába/szájára vegye az Imre borait. Bár Kaló néven írt nemrég valaki az nem az Imrétől származik, mivel ő nem teszi magáévá soha sem a Bill Gates-i értékrendeket.

2006.04.10. 17:59:41

Kedves István! Kaló seggét nem e nyalnád fényesre.......

2006.04.10. 23:03:49

Kedves Uram! Ha véleményt monduk valakiről, az soha sem arról szól, akiről beszélünk, hanem megmutatja milyenek vagyunk mi valójában...

lacibor 2006.04.11. 10:45:44

laciborkedves! Ha valami nem tetszik leírom. Nem úgy mint a kis fikanickek, akik fogadatlan prókátorként próbálják az észt osztani.

lacibor 2006.04.11. 10:48:32

István! Máris sokkal jobb. Mármint a forma. Csak így tovább.A tartalmat csiszolgasd még.

István 2006.04.12. 21:13:36

Lacibor. Ha nem tapasztalsz(kóstolsz) meg valamit, akkor ennek hiányában nem lehet véleményt alkotni sem a borról sem az emberről. Keleten ezt évezredek óta így látják.

laciborkedves 2006.04.12. 22:29:40

ön valszeg nem tudja sem azt hogy mi a nick sem azt hogy mi a fikanick. de fikázni azt tud. egészségére. PS irány a labor!

Orbán Ildikó 2006.04.22. 00:52:37

Én a borászok közé amatőrként kerültem, mára borkedvelővé nőttem ki magam, mondhatni válogatóssá. Szerencsés is vagyok, végigkóstoltam az ország borászatait, borait. Életemnek két nagy Kóstolója van: SZEPSI ISTVÁN barátok között tartott kóstolója, és Kaló Imréé. DÖBBENET! Aki ezt még nem élte végig a két fokos pincében hat-hét órán keresztül tönkrefagyva, olyan borokat kóstolva, amiről nem hiszed el, hogy Egerben vagy és nem Tokajban, vörös után fehéret, utána vöröset, rozét, fehéret, aszút, vöröset, rozét, vösör aszút, mindezen közben olyan ételt, hogy amikor a VENDÉGLÁTÓD azt mondja, hogy a nyersanyag készhezvételétől számítva hét órán keresztül főzte azért, hogy a barátait (akik egy részével még soha nem találkozott) vendégül lássa... Ne mondj vélemény Kalóról, ha még nem jártál nála Se SZEPSY-ről! lásd az embert, a munkát, a borászt! Értékeld a munkáját! Utána mondj véleményt, akkor nem történik semmi baj!

Szabó Zoltán 2006.04.23. 20:44:00

Voltam Kalónál, ezért, tudok véleményt alkotni róla. Kaló egy elmeháborodott. A borai szintén "zavarosak".

inkább galóca 2006.04.24. 13:11:26

Kedves Szabó Zoltán! Szivesen mondanám, hogy persze, "ízlések és pofonok", neked nem tetszettek a borai, rendben van! De az, hogy "zavarosak" egyrészt a borok minőségére vonatkozttva értelmezhetetlen, másrészt kitűnik, hogy nem is ez a szándéod, hanem az "ex katedra" leminősités , jól érzékelhető frusztrált gyűlölettől áthatva.Imre kétségkívül nem hétköznapi ember, de kell némi rosszindulat és empátiahiány ahhoz, hogy valaki az Ő minőségért küzdő megszállottságát "elmeháborodottság"-ként mutassa be. Mond kedves Zoltán, mit ártott Neked az Imre És (a többi "fikázónak"), hogy ilyen indulattal nekimész?! Egyre kevesebb hazánkban (nekem még van ilyen) az olyan értékteremtő ember mint Imre, aki személyes áldozatokat is hozva állit elő (az őt ismerők többsége szerint) csúcsminőséget "embertársaim örömére". És nem anyagi motiváltsággal! Miért kell az ilyen embereket rugdosni?

Benedek István 2006.08.23. 17:14:55

Uraim, Hölgyeim, Tegnap jártam Kaló Imre barátom pincészetében, barátom mert azzá fogadott, barátom mert tíz év alatt nem szívtam magamba annyi magyarságot, természetességet, mint ott létünk ideje alatt. Köszönöm neki, köszönöm Kovács Pálnak, hogy elvitt, hogy megosztották velem is... És csak reménykedem, hogy nektek is megadatik valaha, hogy eljussatok a pincéjébe. Megértettem azt is, hogy bort elvinni ebből a pincéből nem szabad, szentségtelenség. Borát ott, azon természetes kőbevájt pincébe lehet csak úgy meginni, hogy az elmesélje készítője szeretetét, amivel azt barátainak készítette. 2006.08.23.

close652 2007.01.28. 20:48:18

Ha valaki beírná az elérhetőségét, hálás lennék (tudom van könyvben, meg újságban, de gyorsan kellene).

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.01.28. 21:09:07

close652: 3300 Eger, Mátyás király út 57., tel.: (30) 456 2205
süti beállítások módosítása