Bordeaux-ban ugyan minden újabb évjárat az évszázad évjárata, de most becsszóra azt mondják, hogy 2005 mindent visz. Frédéric Engerer, a Ch Latour elnöke szerint “most kellene visszavonulnunk; ezt már nem tudjuk soha fölülmúlni”.
James Suckling, a Wine Spectator mérsékelten szavahihető szakkomentátora szerint 2005 „a valaha kóstolt legjobbak közé tartozik”, és az évjárat méltatásában kiemelte, hogy az érettség, a gyümölcsösség és a markáns tanninok mellett ezúttal élénk savak teszik frissé a borokat.
Most az egyszer nincs egyedül a véleményével. Ennek megfelelően az árak is várhatóan katapultálnak. Jean-Guillaume Prats (Cos d'Estournel) szerint előfordulhat, hogy a csúcsbirtokok boraiból két palack fog annyiba kerülni, mint 900 liter lédig bor. Az egyik vezető bordeaux-i negociant a Decanternek nyilatkozva elmondta, hogy az ázsiai árfelhajtó brigádok már bejelentkeztek, és gyakorlatilag bármilyen árra bólintanak.
Jancis Robinson a honlapján arról ír, hogy más években a primőr-kóstolás jelentős próbatétel, mivel a borokban általában valamiből túl sok van, és ez kikészíti a szájat. 2003-ban az alkohol volt túl sok, 2004-ben a tanninok, 2001-ben a savak. De 2005-ben a prímőr-kóstolás élvezet volt, mert minden a helyén van, az arányok kifogástalanok. És mint mondja, még egy évjáratban sem kóstolt ennyi remek és nagy bort. 2005 sikere elsősorban a rendkívül száraz tenyészidővel magyarázható, amely kis termést, apró bogyókat és vastag héjat eredményezett.
Jancis Robinson végül Frédéric Engerert (Ch Latour) idézi, aki szerint “most kellene visszavonulnunk; ezt már nem tudjuk soha fölülmúlni”.
És íme néhány a JR által kóstolt nagyokból (20-as rendszerben pontozva):
Ch Margaux 2005 Margaux 19.5
Ch Léoville Las Cases 2005 St-Julien 18.5
Ch Lafite Rothschild 2005 Pauillac 19
Ch Latour 2005 Pauillac 19.5
Ch Mouton Rothschild 2005 Pauillac 18.5
Ch Cos d’Estournel 2005 St-Estèphe 18
Ch Montrose 2005 St-Estèphe 18.5
Ch Haut-Brion Rouge 2005 Pessac-Léognan 19.5
Ch La Mission Haut-Brion Rouge 2005 Pessac-Léognan 19
Utolsó kommentek