Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az évszázad évjárata Bordeaux-ban

2006.04.17. 08:45 - Az Alkoholisták

Bordeaux-ban ugyan minden újabb évjárat az évszázad évjárata, de most becsszóra azt mondják, hogy 2005 mindent visz. Frédéric Engerer, a Ch Latour elnöke szerint “most kellene visszavonulnunk; ezt már nem tudjuk soha fölülmúlni”.

James Suckling, a Wine Spectator mérsékelten szavahihető szakkomentátora szerint 2005 „a valaha kóstolt legjobbak közé tartozik”, és az évjárat méltatásában kiemelte, hogy az érettség, a gyümölcsösség és a markáns tanninok mellett ezúttal élénk savak teszik frissé a borokat.

Most az egyszer nincs egyedül a véleményével. Ennek megfelelően az árak is várhatóan katapultálnak. Jean-Guillaume Prats (Cos d'Estournel) szerint előfordulhat, hogy a csúcsbirtokok boraiból két palack fog annyiba kerülni, mint 900 liter lédig bor. Az egyik vezető bordeaux-i negociant a Decanternek nyilatkozva elmondta, hogy az ázsiai árfelhajtó brigádok már bejelentkeztek, és gyakorlatilag bármilyen árra bólintanak.

Jancis Robinson a honlapján arról ír, hogy más években a primőr-kóstolás jelentős próbatétel, mivel a borokban általában valamiből túl sok van, és ez kikészíti a szájat. 2003-ban az alkohol volt túl sok, 2004-ben a tanninok, 2001-ben a savak. De 2005-ben a prímőr-kóstolás élvezet volt, mert minden a helyén van, az arányok kifogástalanok. És mint mondja, még egy évjáratban sem kóstolt ennyi remek és nagy bort. 2005 sikere elsősorban a rendkívül száraz tenyészidővel magyarázható, amely kis termést, apró bogyókat és vastag héjat eredményezett.

Jancis Robinson végül Frédéric Engerert (Ch Latour) idézi, aki szerint “most kellene visszavonulnunk; ezt már nem tudjuk soha fölülmúlni”.

És íme néhány a JR által kóstolt nagyokból (20-as rendszerben pontozva):

Ch Margaux 2005 Margaux 19.5

Ch Léoville Las Cases 2005 St-Julien 18.5

Ch Lafite Rothschild 2005 Pauillac 19

Ch Latour 2005 Pauillac 19.5

Ch Mouton Rothschild 2005 Pauillac 18.5

Ch Cos d’Estournel 2005 St-Estèphe 18

Ch Montrose 2005 St-Estèphe 18.5

Ch Haut-Brion Rouge 2005 Pessac-Léognan 19.5

Ch La Mission Haut-Brion Rouge 2005 Pessac-Léognan 19

Címkék: híradó

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4112838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.04.17. 11:48:12

Ez szép, de most megmondani - főleg nagy vörösöknél - , hogy az "évszázad évjárata" nem vall túl nagy bölcsességre. Lásd 2003-as magyar borokat, a legjava már most elfáradt, még a 2000-esek is jobban tartják magukat...

papa 2006.04.17. 12:43:46

Azé végigkóstúgatnám... :-)

2006.04.17. 12:55:51

Valószínűleg az agyad fáradt el!

Cheatenough de Popó 2006.04.17. 12:58:52

Szerintem a franciák szájkaratéban és keverésben felülmúlhatatlanok, nem szőlőben/borban. Folyton magyarázniuk kell a bizonyítványukat. Amúgy a 03-as Margót én is kóstoltam, nagyon finom volt, de nekem valahogy nem jönnek be ezek a kiművelt, felcicomázott kavartyok. Ezerszer inkább egy jó szekszárdi kadarka Vidától mint egy középkategóriás "chateu de mittomén" küvé, ami előtt illene hasra esni. Az igaz, fajtahű borok híve vagyok nem a gruppenszex küvéké.

M 2006.04.17. 13:58:57

fura. 2005 az évszázad évjárata. Még jó hogy van egy pár év hátra. Vagy ennyire félnek a klimaváltozástól? Ejej. Adják el a sárgáknak ha akarják...

Pomeroli Roli 2006.04.17. 14:49:00

Namost...az újonc Mouton Rotschildhoz meg a friss Margaux-hoz már nekem is volt szerencsém...tényleg ígéretes, de majd 15 év múlva derül ki igazából milyen is volt a 2005...A nickemhez méltóan leginkább a Chateau Pétrus Pomerolra leszek kíváncsi...Amúgy Popónak igaza van, középkategóriás bort nem is szabad megvenni...Mint mindenből, borból is a legjobbra kell törekedni. Ölel mindenkit: Roli

megyo 2006.04.17. 15:42:47

Nem tudom mi a jó a borokban. Egy liter friss narancs vagy almalé kijön 600 forintból és nem számit az évjárat.

LTee 2006.04.17. 16:15:44

Akar rossz, akar jo, egy kis 2006-os kola minden bort faljavit.... :-)))))

Hozzaszolo 2006.04.17. 17:43:35

Hozzaszoltam, tessek, remelem megvan az orom.

Piroskafarkas 2006.04.17. 18:49:04

MArkecing fogás az egész...., ha száraz az idő kevés a bor, többé kell túladni rajta mert éhenhalunk.... Ajnározzuk a szart és aggyuk el a vágottszaműeknek..... csácsá

Azévezredhozzászólója 2006.04.17. 20:52:48

Szerintem meg nem vall szakértelemre assem, hogy egy ilyen marketingizét hírként hoz le a Művelt Alkesz. Az évszázad évjárata. Rohanok az osánba és 94 évig bordóit nyakalok.

Pézsmapatkány 2006.04.17. 20:59:52

Nem korai az évszázad boráról v. valamilyéről (Pl.: árvíz... stb.)beszélni, hiszen csak most kezdödött el (6 éve), hátra van még kb.94 év. Lehet, hogy változni fog a divat és a pillepalackban érlelt Kocsis Írma lesz a sztár 2060-ban.

demostkomolyan 2006.04.17. 21:58:17

ki a faszt érdekel Bordó?

Peter Parker 2006.04.17. 22:21:21

Nem vall szekértelemre Jancis Robinson és James Suckling cikkének szemlézése, persze. Még szerencse, hogy itt, egy kicsiny kis blog kicsiny kis fórumán még náluk is nagyobb szakértők vannak. Ez tényeg a tízmilió zseni országa.

M 2006.04.17. 22:56:46

Mi történt az MA-val? Már megint siralmas a kommentek színvonala...eltüntek a régi arcok...

Mikrobi 2006.04.18. 01:29:22

Na most akkor megmondom a frankót. James Suckling dilettáns, fogalma sincsen arról, hogy melyik lesz az évszázad évjárata. Én tudom! A 2017-es.

blue 2006.04.18. 01:32:19

James Suckling?Nomen est omen.

Szopós Jakab 2006.04.18. 10:12:38

Ki vett már megint a szájára?

Antisznob 2006.04.18. 10:46:49

Szánalmas ez az egész. Aki 2000 ft-nál többér vesz vörösbort, az kompenzál valamit.

Roberto 2006.04.18. 11:47:36

Nem feltétlenül kompenzál a 2000 Ft feletti árral, egyszerüen sznob.

Angel 2006.04.18. 12:53:25

En nem hivnam a Margaux-ot kozepkategorias kotyvaleknak. Csak Cabernet Savignon es Merlot van benne. Egy Kadarka nincs is egy kategoriaban vele. Egyebkent a franciak tenyleg jobb bort, champagne-t es cognac-ot keszitenek mint a magyarok. Ugye azzal a kivetellel, hogy itt nem keszul champagne csak pezsgo es nincs cognac se csak brandy. Kiveve az aszu ami kategoriajaban szerintem a legjobb. Egyebkent friss borrol nem nagyon lehet megallapitani, hogy tenyleg a legjobb lesz-e. Sokszor tortent mar olyan, hogy azt mondtak ez lesz az igazi, de nem ugy lett es forditva. 2003 -as vorost jobban megeri meg egy par evig pinceben tartani mint meginni, mar ha jo fajta mint pl egy Margaux.

tribo 2006.04.18. 14:12:54

Nem gondolná az ember, hogy egy itt kell azt a titkot megosztani kedves hozzászólókkal, hogy a kadarka (így általában) nem rosszabb vagy jobb, mint egy bordeaux-i, hanem más. A klasszikus bordeaux-i ugyanis természetesen küvé, (vagy stílszerűen cuveé), általában cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot, stb, tb. összetevőkből álló nagytestű bor, míg a kadarka egy (az előzőnél biztosan) egyszerűbb struktúrájú, általában könnyed, finom bor. na most ez alapján ugye máskor issza az ember az egyiket, mint a másikat, nem játszanak egymás pályáján (árban sem, és akkor sem volt ez másképpen, amikor még nem az ázsiai és amerikai vevők diktálták az árat, tehát úgy 70-100 éve sem). Egy nyári estén barátokkal beszélgetve a teraszon (hogy a legegyszerűbb bor-ajánló klisét alkalmazzam) nem egy Lafit Rotschildot nyit ki az ember, hanem egy jó kadarkát. Hozzátenném még azt is, hogy Angelnek igaza van. 1) hiába a sznobizmus és egyéb érvek (részben igazak) a Margaux nem középkategóriás kotyvalék. 2) Kéretik NEM a hiperben kapható 800 forintos Bordeaux feliratú palackról megítélni a legnagyobbakat; de 3) Amikor nálunk bármely olcsó asztali bor hozni fogja azt a szintet amit egy átlag olasz, francia, vagy chilei és ausztrál, na aznap lesz itt borkultúra, mert jó alap nélkül nincsen hiteles felépítmény sem.

Drosophyla 2006.04.18. 17:44:48

Ez a hülyítés csúcsa. Majd 3-5 év múlva lehet igazán megmondani, mennyire volt jó évjárat a 2005-ös. Volt már nagy pofáraesés a bejelentet évszázad minőségéből. Persze csak a fogyasztónak, mert ha előre eladták nyers bor állapotban akkor a főkönyvelőnek már jó.

Krisztina 2006.04.18. 17:58:34

Nem volna szabad hozzaszoljak, mert itt tobben meg fognak kovezni ezert, szerencsemre csak virtualisan. Sajnos (!!!) van alkalmam az atlag olasz, chilei es ausztral borok kostolgatasahoz, mert az atlag magyarokhoz pillanatnyilag nem jutok hozza. Ezek olyannyira nem izlenek nekem, hogy lassan leszokom a bor ivasrol, mert a 20-40$-os kategoriaban (ami otthon azert nem nevezheto olcsonak) nem talaltam olyat, amit erdemes lett volna meginni. Azert biztosan van, csak meg nem jottem ra, melyik. Kedves hozzaertok! Keretik szepen atlag chilei vagy ausztral (meg inkabb amerikai) illetosegu bort javasolni, amelyik meguti az otthon kaphato 5-10$-os borok szinvonalat. Pinceszet nevevel, evjarattal egyutt! Ha mar oly sok remekebbnel remekebb atlag kulfoldi bort van itt emlegetve, kodosen. En teljesseggel amator vagyok, de ami jo, az jo, es ezek a borok nekem nem izlenek. Tehat?

M 2006.04.18. 18:25:01

Argentina: Alta Vista Malbec Gr. Reserve Temis Vineyard 2003 ~19$ Chile: Concha Y Toro Cab.Sauv. Don Melchor 2001 ~45$ Ausztrália: Thorn-Clarke Shiraz BArossa Valley 2003 ~20$ ezek a személyes kedvenceim...

M 2006.04.18. 18:26:39

Amerikai lemaradt: Robert Mondavi Private Selection Fumé Blanc (Ch-Sb házastítás évente változó százalékkal Sb több van benne) 2002 ~20$ hogy ne csak vörös legyen

M 2006.04.18. 18:28:28

Sajnos DélAfrika számomra fehér folt, Új-Zélandról pedig csak Sauvignon blanc-t ittam a Cloudy Bay-től. Az mennyei, de ott nagyon sokat alásegít a mikroklimatikus környezet.

Krisztina 2006.04.18. 19:23:30

Kedves M! Koszonom! Ki fogom probalni.

M 2006.04.18. 20:53:07

Remélem találkozik az ízlésünk ;) Ma éppen magyar bor az áldozat. 2003mas Takler Bika Reserve. Még melegszik. Nagyon szép. Bár legesleges legvége konyulóba hajló. Remélem nem az derül ki a '03mas borokról hogy nem állnak el sokáig. No mind1. ezt már egy más tészta. Két héten belül újabb chilei tippek :D

Pomeroli Roli 2006.04.19. 00:08:44

Concha Y Toro...ehehe...miket meg nem isztok...Az kb az Egervin Santiago környékén...

margó 2006.04.19. 07:35:42

“most kellene visszavonulnunk; ezt már nem tudjuk soha fölülmúlni”. Zseniális mondat. Vonuljatok vissza!!!

Krisztina 2006.04.19. 14:48:46

Tegnap este megkostoltam: Robert Mondavi Private Selection Fumé Blanc. Igaz, nem volt 2002-es, csak 2003-as. Lehet, hogy talalkozott az izlesunk? :) Noha en a SB-t nem szeretem igazan, de miota az USA-ban vagyok, magasan ez volt a legjobb, amit ittam. Egy kicsit parfumosebb, mint en szeretnem, a vegen egy kicsit hansulyosabb a korte es a mandulanak nem tudom, helye van-e benne (en nem vagyok bor-szakerto). Es az is igaz, hogy soha nem cserelnem el a hazai kedvenceimmel, de igen, ez sokkal jobban izlett, mint barmelyik, amit eddig kostoltam itt. (mellesleg 11$, amit magamtol meg sem mertem volna venni) Piszkosul irigyellek a Takler miatt. A tippeket koszonom, a tobbit is megprobalom.

M 2006.04.19. 18:23:34

Sajnos a Takler elfogyott, de van a pincében még egy pár jófelé "hazai" majd félreteszek egyet csak Neked ;)

2006.04.19. 18:41:39

Kivancsiva teszel :)

M 2006.04.19. 19:34:40

majd körbenézek a jegyzeteim között, hogy USA fronton mit tudok még ajánlani ;)

2006.04.20. 16:18:26

A Franciák hátralevő 90 egynehány évben majd ennek az évnek a híréből fognak élni, esetleg évről évre hamut szórnak a fejükre, és revideálják az épp aktuális előző évi kijelentést, hogy tévedtünk, nem a tavaji volt a legjobb, hanem az idei... Hátha a barom fogyasztó el is hiszi oszt megveszi a franciák középszerü vackát élvonalbeli summáért :-) mert épp az az évszázad bora... már látom magam előtt a polcot a hyperben A 2004-es évszázad bora, a 2005-ös évszázad bora, a 2006-os évszázad bora... :-) És a sor végén a kisasszony a pult mögött "hiteldíj mutató 0%, helyszíni kockázatelbírálás" :-)

hazai 2006.04.23. 20:08:05

Ki a f...-t érdekel, hogy milyen volt Bordeaux-ban a 2005-ös évjárat? Ők vajon törődnek azzal, hogy Magyarországon milyen minőságű borok készültek tavaly??? NEM! Reklámozza mindenki a saját borát!

Roberto 2006.04.24. 11:44:53

Hazainak! Tudod, a magyar hagyományosan nyugat felé tekint, és sajnos a legtöbben majmolják is. Nem válogatnak semmiben, ha nyugati az csak jó lehet.... Jobbára ezért is kap ekkora sajtót az a franciaoszági esemény, amikor a világközepeérzésű, de az itthoninál semmivel sem érdemesebb franciák a francia borokról nyilatkoznak. Ittam francia bort, jót és átlagosat is, és az a véleményem, hogy csak a pofájuk nagy, a boraik nem különbek, mindegyiknek meg lehet találni a méltó versenytársát idehaza is.
süti beállítások módosítása