Jópofa dolog ez a biodinamika, de kit érdekelne, ha a borok csapnivalóak volnának? Másrészről hajmeresztő dolog ez a biodinamika, de ha a vudu szertartásokat lehántjuk róla, akkor ez valójában az ipari jellegű mezőgazdaság elleni lázadás. És aki kóstolt már hipermarketes paradicsomot, annak aligha szükséges magyarázni, hogy a fotogén megjelenés nem minden, és talán mégsem teljesen hülyék azok, akik bizalmukat a kukacos gyümölcsbe és a ronda paradicsomba vetik. Jóindulatú megközelítésben a biodinamika radikális biogazdálkodás, és ha az eredmény zamatos, akkor én mint fogyasztó már nem is turkálok tovább Rudolf Steiner szennyesében.
Szerencsére szaporodnak azok a cikkek, amelyek BD birtokokról és borokról számolnak be, és így talán én is hamarosan próbára tehetem magam (Ausztriában egyébként izmos a mozgalom, és a mi Franz Weningerünk is öles léptekkel halad ebbe az irányba). Az egyik legfrissebb, kóstolót is tartalmazó beszámolóra Tom Wark (alias Fermentation) hívta föl a figyelmet (az eredeti cikk időközben sajnos fizetős tartalommá lényegült át). Március 7-én tartották meg New York-ban a Return to Terroir/Renaissance des Appellations Third American Tasting nevezetű jeles eseményt (magyarul kb. Vissza a terroirhoz/Az apellation újjászületése – Harmadik Amerikai Kóstoló), ahol 75 biodinamikus termelő mutatta be a borait. Fredric Koeppel véleményét a biodinamikus gazdálkodásról és tapasztalatait a kóstoltakról nagyjából így összegezte:
Nicolas Joly a BD egyik apostola honlapján a következő titokzatos mottóban foglalta össze hitvallását: „Nem egyszerűen jó bort akarok, hanem igazat.” Ez az „igaz” egyaránt fordítható becsületesnek, hitelesnek, őszintének, valódinak avagy amit akarunk. Joly esetében persze tudható, hogy az „igazi” bor a kisszériás, kézmíves, táj- és bio-, sőt, biodinamikus bor.
A BD atyja Rudolf Steiner 1924-ben egy előadássorozat keretében egy újszerű, kozmikus léptékű mezőgazdasági kultúra körvonalait vázolta föl, amely a föld, a növények, az állatok és az emberek életerejének kiaknázásán alapul. Koeppel készséggel elfogadja, hogy a Földért mi vagyunk felelősek, és ennek megfelelően kötelességünk vigyázni rá. Miként azt is, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek és egyes művelési módok katasztrofális következményekkel jártak, és nagyon is támogatandó a természetbarát módszerekhez való visszatérés, hiszen mindannyian a lehető legegészségesebb ételekre és italokra vágyunk. Ami konkrétabban a szőlészetet és a borászatot illeti, Joly és társai úgy vélik, hogy a sok évtizedes vegyszerhasználat káros következményeként a föld ma már nem képes olyan szőlőt és bort produkálni, mint mondjuk száz éve. Ez bizonyára így van, de nehezen ellenőrizhető állítás.
A BD gyakorlatának egyik alaptétele, hogy a föld gyógyításra szorul, méregteleníteni kell, hogy visszanyerje hajdani életerejét. Ehhez a BD gazdálkodók különböző oldatokat és főzeteket hívnak segítségül, amelyeket aztán a bolygók mozgása által meghatározott időpontokban kell a földbe vagy a növényekre juttatni. Csak ízelítőül néhány:
- ökörszarvba applikált ökörszar, amit télire a földbe kell ásni, és tavasszal exhumálni,
- ökörszarvba töltött, esővízben oldott örölt kvarc (sziliciumdioxid), amit tavasszal kell elásni, és télen exhumálni
- csalánfőzet
- tölgykéreg házi állat koponyájában fermentálva
- pitypangvirág tehén bélfodrában fermentálva
Ezeket a preparátumokat előbb felhigítják, aztán egy különleges keverési eljárással „dinamizálják”, majd közvetlenül a szőlő növényre permetezik vagy komposztba keverik.
Itt a cikkíró lélegzete elakad, aztán válogatott szellemességekkel juttatja kifejezésre az ellenérzéseit. Megértem, de nem idézem. Illetve egyet azért mégis: Joly azt mondja a honlapján, hogy a hordó tojásdad formája jótékony hatással van a borra. Véletlen volna, hogy az élet is tojás formájában jön világra? Nem véletlen – válaszolja Koeppel –, amennyiben madár vagy, vagy hüllő vagy, ha viszont emlős vagy, kutya, cica, ember, akkor élve születsz. És így tovább, árad a jókedv.
Koeppel ezután nagyon helyesen rámutat, hogy a Steiner-féle homeopatikus megközelítés kísértetiesen hasonlít az ősi mágiára. De akkor mi az ökörszarnak fordulnak ehhez a gyakorlathoz évente tucatszám kiváló borászok? (Én úgy látom, hogy azok, akik a borászatot többnek tekintik foglalkozásnál, és a természetet többnek puszta anyagnál, ebbe az abszurdnak tűnő felhőkakukkvárba menekültek a csúcstechnológiás, ám a minőségben nagyon is esendő szőlészet és borászat elől, remélve, hogy ide már végképp nem tudják őket követni a gigaborászatok. És ha a BD divat lesz, mint ahogy vélhetően már az is, annyi baj legyen! Ha egy borászat biodinamikus, akkor garantáltan kézmíves is, és ez – bennem legalábbis – bizalmat ébreszt.)
De vajon hajlandóak volnánk-e rosszabb borokat inni, azért mert tudjuk, hogy természetbarát műveléssel és technológiai manipulációk nélkül készült? Talán nem. De egyelőre azt tapasztaljuk, hogy az ipari paradicsom minősége fényévekre van a kiskertitől, és az ipari csirke egyszerre sajnálatra méltó és ízetlen, szemben a szabadon kapirgáló kendermagossal. Tehát jó esély van arra, hogy a vegyszermentes, biodinamikus szőlő legyen az egészségesebb, és belőle a lelkiismeretes, kockázatvállaló borász szebb bort készítsen.
De milyenek voltak a Return to Terroir/Renaissance des Appellations borai? Nos, Koeppelt meggyőzték. Sok oldalas kóstolási jegyzeteit nincs tér és energia közölni. De aki szeretne BD bort kóstolni, az választhat a listáról. (A kereséshez talán a wein.cc a legjobb választás.)
Albet i Noya
Lignum 2003
Carignan és grenache 39%, cabernet sauvignon 22%
Penedés, Spanyolország
Kb. $18
Kitűnő
Araujo Estate
Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon 2002
Cabernet sauvignon 92%, cabernet franc 5%, petit verdot 3%
Napa Völgy, Kalifornia
Kb. $299 - $350
Rendkívüli
Domaine Beauthorey
Danse des ceps 2003
Syrah és cinsault
Pic Saint-Loup, Languedoc, Franciaország
Kb. $16
Kitűnő
La Coulée de Serrant
Les Clos Sacrés 2003
100% chenin blanc
Savenničres, Loire-völgy, Franciaország
Kb. $30 - $35
Kitűnő
Champagne Fleury
Brut Millésimé 1996
Pinot noir 80%, chardonnay 20%
Champagne, Franciaország
Kb. $75
Kitűnő
Frog’s Leap Winery
Rutherford 2002
Cabernet sauvignon 89%, cabernet franc 11%
Rutherford District, Napa Völgy, Kalifornia
Kb. $65
Rendkívüli
Domaine Gauby
Vieilles Vignes Blanc 2004
Maccabéo 55%, grenache gris 20%, grenache blanc 15%
Vin de Pays des Côtes Catalanes, Roussillon, Franciaország
Kb. $19 - $24
Kitűnő
Domaine Emmanuel Giboulot
Les Pierres Blanches 2003
100% chardonnay
Côte de Beaune, Burgundia, Franciaország
Kb. $34
Kitűnő
Montirius
Montirius Blanc 2004
Bourboulenc 50%, fehér grenache 25%, roussanne 25%
Vacqueyras, Rhone-vidék, Franciaország
Kb. $24
Kitűnő
Robert Sinskey Vineyards
Cabernet Sauvignon 2002
Cabernet sauvignon 85%, merlot 15%
Stags Leap District, Napa-völgy, Kalifornia
Kb. $65
Rendkívüli
Domaine André & Mireille Tissot
Chardonnay Les Bruyeres 2003
100% chardonnay
Arbois, Jura, Franciaország
Kb. $30
Rendkívüli
Tres Sabores
Perspective Cabernet Sauvignon 2002
100% cabernet sauvignon
Rutherford District, Napa-völgy, Kalifornia
Kb. $45
Kitűnő
Martin Schaetzel
Tokay Pinot Gris Grand Cru Marckrain 2004
100% pinot gris
Alsace, Franciaország
Kb. $27 - $32
Rendkívüli
Tenuta di Valgiano
Palistorti 2003
Sangiovese 70%, merlot 20%, syrah 10%
Colline Lucchesi Rosso, Toszkána, Olaszország
Kb. $25 - $30
Kitűnő
Domaine A. et P. de Villaine
Bouzeron 2004
100% aligoté szőlő
Côte Chalonnaise, Burgundia, Franciaország
Kb. $16 - $18
Kitűnő
Utolsó kommentek