Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nincs feljebb

2006.04.28. 05:00 - Albert gazda

Amikor az érdeklődő töményen belekóstol a világ legjobb boraiba, azonnal rájön, mennyi mindent nem tud. Ez jó. Nem győzöm ismételgetni, hogy tanulni kell. Pláne, hogy ez még élvezetes is. Nem kevéssé. Egon Müller, Robert Weil, Paolo Scavino, Chateau de Beaucastel, Comte Georges de Vogüé – ők voltak számomra a legérdekesebbek az első bécsi Világborfesztiválon.

Tizenkét országból több mint hatvan borászat tette úgynevezett tiszteletét Bécsben, a múlt hét második felebeli Welt Wein Festivalon. Ez volt az első ilyen, remélhetőleg lesz több is. Negyvenöt euróért lehetett elmerülni az élvezetek tengerében, ami elsőre tűnhet soknak, ám másodjára nem, hiszen bent nem vacakoltak mindenféle kóstolójegyekkel, aki leperkálta a belépő árát, az abból és annyit kóstolhatott, amennyit akart és bírt. Ha hozzávesszük, kik milyen boraira lehetett lecsapni, a 11 ezer forintnyi euró máris viccesen kevésnek tűnik.

Önéletrajzi elemekben bővelkedve elárulom, kis híján ötven bort sikerült magamhoz vennem az ott töltött három és fél óra során. Ezúttal nem pontozok, néhány perc alatt képtelenség ilyen kaliberű tételeket mindenestül megfejteni, benyomásaimat azonban rögzítem. Mellesleg első borommal ismerkedtem Egon Müller zu Scharzhofnál, amikor a szomszéd asztalnál, Dr Loosennél Borbarát-különítményre lettem figyelmes, Kató Andrással, Losonci Bálinttal. A továbbiakban együtt fedeztük fel, amit ennyi idő alatt lehetett, Kató vezetett, mentünk vele, egy irányba húzott az ízlésünk is. Georges de Vogüé-ért külön köszönet. Kimaradt sok minden, Ausztria, Bordeaux, Spanyolország, csaknem a teljes tengerentúl és Szepsy István két bora – ő volt az egyetlen magyar szereplő –, de hát nagyobbat nem kortyolhattunk.

Weingut Robert Weil, Rheingau, Németország

Hatvanöt hektáros birtok Rheingauban, írtam már róla, a legkitűnőbb germánok egyike, részben az alapító család, részben a japán Suntory tulajdonában. Jó savú, délceg rizlingeket készítenek, szárazban is, édesben is. A Riesling Qulitatswein Trocken 2005 kemény, karakteres, virágos, minerális, nagyon finom, elegáns bor, a Kiedrich Grafenberg Riesling Erstes Gewachs 2004 – kategóriáját tekintve lényegében száraz spatlese – ugyanaz, töményebben, izmosabban, határozottabban. Nagyon száraz, nagyon szép, az a fajta rizling, amelyet a legjobban szeretek. A Kiedrich Grafenberg Riesling Spatlese 2004 volt az első édes a sorban, és ez tetszett a legjobban. Elegancia, frissesség és ásványosság, sav és cukor tökéletes egyensúlya. A Kiedrich Grafenberg Riesling Auslese 2004 hasonló karakter, de majdnem mindenből több, animalitásból főként, csak balanszból kevesebb. A Kiedrich Grafenberg Riesling Beerenauslese 2004 nagyon édes és nagyon sűrű, a sav és a mineralitás megtartja, de több dinamizmussal elsöprőbb lehetne.

Egon Müller zu Scharzhof, Mosel, Németország

A moseli borok lágyabbak és hízelkedőbbek, mint a Rajna-mentiek, de kvalitásilag semmivel sem kevesebbek. Egon Müller óriási név, megérdemelten. Tizenkét hektáron gazdálkodnak mindössze, a legendás Scharzhof dűlőben, és nemrégiben csináltak egy pincét Szlovákiában, Béla község határában. Az onnan bemutatott borból – Chateau Belá Riesling 2003 – képtelenség megítélni, érdemes volt-e. Lehet, jobb lett volna, ha ezt be sem mutatják. Tompán sárga, fülledt, kellemetlen illatú, sava vesztett bor. Pedig bizakodtam, hogy végre kóstolok valami jó szlovákot. A Scharzhofberger Riesling Kabinett 2004 visszavisz a csúcsra, nem annyira gerinces, mint a Weilek, de nagyon illatos és zamatos, kicsit édes is, épp annyira, amennyire kell, hogy szép legyen. A Scharzhofberger Riesling Spatlese 2003-as már érzi az időt, de még egész jó, kifinomult savak ellenpontozzák a maradékcukrot. A Scharzhofberger Auslese Goldkapsel 2003 nagy bor. Hatalmas édesség és test, ehhez képest már-már elképzelhetetlenül elegáns üdeség.

Cave Altair – Didier Joris, Valais, Svájc

Valami, ami hátha egészen más. Az. Szerény, 2,5 hektáros pince Valais-ban, a Rhone felső folyásánál. A legnagyobb és a legtarkább bortermő kanton Valais, mondja Hugh Jonhson, nem kevesebb, mint 47 szőlőfajtával, javuló minőséggel. Didier Joris fehérei – Petite Arvine, Sauvignon Blanc, Marsanne – jórészt nehezek, fásak és egydimenziósak, bár kevés a savuk, mégis kemények valahogy. A vörösök érdekesebbek. A Pinot Noir Noirien 2004 cseresznyés, meggyes, epres illatú, szájban nagyon száraz, a Syrah Les Champlans 2004 hasonló jellegű, nem a hömpölygős, inkább a dinamikus syrah-k közül való, a Syrah Prés des Pierres 2005 – öreg tőkék bora – ellenben játékosabb, rétegzettebb. Kiosztottam a legszárazabb borokat készítő pince díjat.

Manfred Krankl, Santa Barbara, Kalifornia, USA

A rögtelen borász életéről és munkásságáról AM kolléga már megemlékezett. Krankl 1994-ben indította el a Sine Qua Non borászatot, egyes műveivel jelentős sikert aratott, Bécsbe három édes tételt hozott el. A Mr K Noble Man 2002, a Mr K Straw Man 2002 és a Mr K Noble Man 2001 egyformán cukorhangsúlyos, alacsony alkohollal, kevés savval. A cukrok 180 és 220 gramm között literenként, az egyikben a szesz csak 7 térfogatszázalékos, a savról nem tudni biztosat. Az viszont nem kérdés, hogy ezek a tételek szirupszerűek, lusták és tömények, európai ínnyel borként értékelhetetlenek. Mint az eszenciák, csak sokkal, de sokkal kevésbé komplexek.

Champagne Salon-Delamotte, Franciaország

Muszáj volt nagyon szárazzal szétütni a nagyon édeset, a Laurent Perrier-érdekeltség Salonhoz és Delamotte-hoz fordultunk. Két különböző pince, egy tulajjal, a Salon az értékesebb, a Delamotte az egyszerűbb. Továbbra sem értem a Champagne-t, hiába, ebben is el kell mélyednie annak, aki okos szeretne lenni. A Delamotte Brut száraz és dinamikus, de nehézkes, a Delamotte Blanc de Blancs nemkülönben, bár emel rajta a finom élesztősség. A 96-os Salon végképp nehéz. Ennek nagynak kell lennie, de nem tudom megfejteni. Reszelt almás, punnyadt illat, durva szénsav. Nem értem, és kész. A Delamotte Rosé jól iható, édeskés, üde.

Luciano Sandrone, Piemont, Olaszország

Kiderült, nemcsak az én privát kedvencem Barolo, szeretik azt mások is, így Luciano Sandronénál kötöttünk ki. A mester műveit többször megénekeltem már, ez most a ráadás. Ezúttal az egyszerűbb borai nyűgöztek le, a Barbera d'Alba 2004 gyönyörűen gyümölcsös, közepes testtel, nagyon finom tanninnal, a Valmaggiore Nebbiolo d'Alba 1999 hasonló, kiegészülve a fajta szépségével, a hibátlan érettséggel, komplexitással és harmóniával. A 2001-es La Vigne Barolo után érdekes volt a bor 2000-es és 1999-es változata. A 2000-es érett, alkoholos, a 99-es ugyanaz, rengeteg finom animalitással és meglepően sok, de integrált savval. Mintha az öregebb lenne a fiatalabb, és lenne előtte dicsőségesebb jövő.

Paolo Scavino, Piemont, Olaszország

Scavino-borral még nem találkoztam. Ezúttal azonban ő lett a nap egyik fénylő csillaga számomra. Kettőből. A 12 hektáros birtok Barbera d'Alba 2003-asa kevésbé gyümölcsös, dinamikus és vonzó, nem annyira, mint Sandronéé, de szép, a Corale Langhe 2001 ellenben – világfajták is ágaskodnak benne, a pontos összetételét elfelejtettem feljegyezni – harmonikusan gyümölcsös, sok tanninnal, itatja magát. A Barolo Bricco Ambrogio 2002 vaníliás, tanninos, koncentrált, kölyök még, a Barolo Carobric 1999-et – három dűlő termésének házasítása: Cannubi, Rocche, Bric del Fiasc – ha egy szóval lenne fontos jellemezni, nagybetűkkel írhatnám: koncentráció. Hétéves, és hihetetlenül fiatal mégis. Hanem a Barolo Rocche dell'Annunziata Riserva 1998 dicséretére nincsenek szavak. Illatában és ízében minden elképzelhető Barolo-jegy felbukkan az aszalt gyümölcsöktől az állatokon át az ásványokig, szájban csodásan rétegzett, nagy, harmonikus és lendületes. Tökéletes bor.

Angelo Gaja, Piemont, Toszkána, Olaszország

A perfekt bor után mit mutathat a legnagyobb(nak tartott) piemonti borász? – ez volt a kérdés Angelo Gaja asztalánál. A szupersztárnak 100 hektárja van Piemontban, 120 Ca'Marcandában, 16 Brunellóban, utóbbi két birtok Toszkánában található. Mindenhonnan hozott valamit, a Magari 2003 Toscana IGT paprikás, élénk, friss, nem különösebben fajsúlyos bor, a Brunello de Montalcino Rennina 2000 sokkal érdekesebb, noha fás, mégis komplex és szép. A Sperss Langhe Nebbiolo 2001 azért nem Barolo, mert a mester kiszállt a DOC-ból, és ötszázaléknyi barberával frissíti ezt a borát is. Férfias, finom, összetett, karakteres darab.

Chateau de Beaucastel, Rhone, Franciaország

XVII. századi gyökerek, kilencvenkilenc hektár a Rhone völgyének legfrekventáltabb szegleteiben, maximum 30 hektoliter egy hektárról, ez a nem hivatalos Chateauneuf-du-Pape-bajnok. Fehérboruk is van, a La Vieille Ferme Blanc 2005 könnyed, körtés, kedves bor, a Chateau de Beuacastel Blanc 2004 gyümölcsös és füstös egyszerre, rétegzett, lenyűgöző. A Perrin Nature 2004 (Cotes du Rhone Rouge AOC) könnyed vörösbor, gyümölcsös és fűszeres, nagyon jó kékfrankost idéz, a Vinsobres Les Cornuds 2003 súlyosabb, összetett és lendületes, nagyon jó. Még inkább az a Chateauneuf-du-Pape Les Sinards 2003, ebben animalitás és ásványosság tetézi a gyümölcsös komplexitást, lecsengése fenomenális. Harminc euró alatti áron szenzációs vétel. A Chateau de Beaucastel Rouge már majdnem elfogyott, az utolsó palack aljáról kaptunk néhány cseppet, így valószínű, hogy árnyalatnyi bizonytalansága a körülményeknek volt köszönhető. Így is sűrű, komoly bornak sejlett.

Domaine Comte Georges de Vogüé, Cote de Nuits, Bourgogne, Franciaország

A legnagyobb burgundiak egyike, az alapító utáni generációk közül a tizenkilencedik tulajdonolja most. Mindössze 12,5 hektár, Chambolle-Musignyban, területekkel Musigny és Bonnes-Mares Grand Cru-kban. 1998-ban lett a birtok pincemestere Francois Millet, azóta viharosan emelkedik a minőség, írja a szaksajtó. Tizenöt perc alatt újra kellett gondolnom szinte mindent, amit eddig a pinot noirról tudni véltem. A Chambolle-Musigny 2001 falusi bor, fűszeres, vastag és száraz, finoman integrált cserekkel. A Chambolle-Musigny 2001 1er Cru fűszeresebb és minerálisabb, élénk és nagyon elegáns, van súlya, de magas és arányos. Ahhoz, hogy a Bonnes-Mares Grand Cru 2001-ről elmondjam, milyen, megint csak kevés a költészeti vénám. Bonnes-Mares robusztus és határozott borokat terem, állítólag, és valóban. Semmi könnyed játszadozás, nem táncol ez a bor, mint a burgundi pinot-król ostobán hinni szeretjük, hanem árad és hömpölyög. Viszont nem is nehézkes, és még kevésbé édes. Széles, magas, izgalmas, illathegyek, íztengerek, komplexitás, energia. A Musigny Vieilles Vignes Grand Cru 2001 még nagyobb. Illata leírhatatlaul hatalmas, mégis vibráló, kifinomultsága felülmúlhatatlan. Musigny 10 hektár összesen, Johnson szerint a legszebb és legerőteljesebb borok kerülnek ki innen. Kétségkívül. A Vogüé Musignyja zseni. Vörösben nincs feljebb, vagy ha van, azt már végképp nem érdemeljük meg.

Címkék: helyszíni szemle

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4912828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roberto 2006.04.28. 08:59:01

Egy ekkora bulit mér tartanak titokban? Miért nem tudok róla? Idehaza vajh miért nincsen hasonló kóstoló? Miért szaroznak kóstolójegyekkel? Bár most még korán van, de lassan itt az ideje, hogy a hazaárulózó is hozzászóljon...

Hazaáruló az, aki hazaárulózik! 2006.04.28. 09:25:31

Azért nem tartanak itthon ilyen kóstolót, mert drága kis forintunk nem sokat ér, és még kevés is van belőle. Ezen bemutatók célja a pincék szempontjából a bortok megismertetése, és az ezt követő eladások felfuttatása. Jól tudják, hogy nálunk nem sok 100 EUR fölötti Barolót és burgundit lehet eladni. Addig is érdemes a netet bujni, ha ilyenre vágysz.

borrosta 2006.04.28. 09:37:13

50 bort 3 és fél óra alatt? az 4 perc/bor vazze! tényleg meglepő lenne, ha még pontozni is tudtál volna csodálkozom, hogy egyáltalán így emléxel néhányra:) ja persze a leírások felét a prospektusokból/weboldalakról is össze lehetett kapirgálni jó kis magyaros hozzáállás, ha már leperkál a csóka 11 rugót, a lehető legtöbb bort dönti magába (haszon/költség maximalizálás), legyen az vörösre fehér, édesre száraz :DDD

Primitivo 2006.04.28. 10:09:25

Hozzánk sosem jönnének el ilyen nevek, legalábbis a jelen állapotok mellett. Ennyit Budapest és Bécs borföldrajzi helyzetének különbségéről. példát lehetne venni arról, hogy a hamisítási botrány óta mennyit fejlődtek, kicsit komolyabban veszik őket, pedig nem gyakran hangoztatják magukról, hogy ők bizony bornagyhatalom stb. Mondjuk lehet, hogy hallhattunk volna többet is az eseményről, nem nagyon láttam magyar borlapokban, hogy hirdették volna. Pedig hol máshol? Nem baj, itt lesz mindjárt Etyek, meg a Budai Gourmet.

borrostanak 2006.04.28. 11:57:29

Szerintem az ilyen borrosta-szerű alakok miatt tart ott az ország, ahol, mind a bort, mind egyebeket tekintve.

borrostának 2006.04.28. 12:33:51

Nincs lejjebb.

Roberto 2006.04.28. 14:26:46

Való igaz, hogy földrajzilag van eltérés BP. és Bécs közt, de nem igazán hiszem, hogy itt nem lehetne normális bemutatót tartani. Akárhonnan is nézem, itt is lenne fizetőképes kereslet, csak ép abszolút nem ismerik a külföldön nagynevűeket, mert nem bújják a netet, és nem járatnak borlapokat. Mondhatnánk úgy is, hogy alacsony/nincs (ahogy tetszik) borkultúra piciny hazánkban. Pedig borrendekkel jól állunk, és vannak fizetős tanfolyamok is, csak épp a bortermelők többsége nem érdekelt a minőségi borok megtermelésében, mert egszerűbb egymillió liter lőrét csinálni, mint tízezer liter minőségit. Sajnálatos módon az egymillió liter lőre minden évben biztonsággal előállítható, és van rá igénytelenség is. Jó dolog ez a magyar nyelv, igény és igényesség közt nagy különbség van :-) A tízezer liter minőségi bor előállítása sajnos borászfüggő, és még a legjobbaknak sem feltétlenül sikerül minden évben... és itt lép be az ami miatt neheztelek a termelőkre, előbbre való a profit, mint a minőség, és a gyengébb minőséget is felmagasztalják... Így számomra eléggé hiteltelen a magyar borválaszték, mert az ár nem feltétlenül jellemzi a minőséget, és ez szerintem nem megengedhető egy minőségi piacon!! Sajnos a "márka" és a "védjegy" meg a hasonló baromságok előbbre valók a minőségnél

Roberto 2006.04.28. 14:32:30

Szóval, ahhoz, hogy minekünk magyaroknak is kinőljön a borkultúránk, szemléletmód váltásra lenne szükség mind a szőlő, mindpedig a bortermelés során. Hangsúlyosabbá kellene válnia a minőség ellenőrzésének, hitelesebbé a minősítésnek. Az árnak és a minőségnek arányban kellene állnia, ez viszont nem engedi meg azt, hogy a divatpincék áraikkal az átlag fölé menjenek...

Kíváncsi 2006.04.28. 16:33:16

Robertonak: Stimmel minden. Én fiatal vagyok a szakmában, de olvasgatván a hozzászólásaidat, úgy tűnik hazánkban bort nem érdemes mondjuk Bp.-n vásárolni, hisz csak a divatpincék palackjait vásárolhatod meg, ráadaásul való értéküknél lényegesen drágábban. Csak és kizárólag helyi kis kézműves mesterek bora az "igazi". Ez most erős sarkítás volt, de tényleg kíváncsi vagyok, van-é olyan pincészet -aránylag ismert-aminek áraival és a minőségével egyaránt elégedett vagy. PS: Nem árultál véletlenül a Tavaszi Borfesztiválon?

eF 2006.04.28. 23:31:10

Kedves Művelt Alkoholisták! Én nagyon szeretem az ehhez hasonló cikkeket, de szerintem el kéne gonolkoznotok azon, hogy egy ilyen színvonalon lévő közönség megérdemel-e ilyesmit. Nem csak a választásokon kéne bevezetni az értelmi cenzust... :(((

lacibor 2006.04.29. 19:57:12

Kedves Roberto! Úgy vélem a liter elől lemaradt egy "h". (kultúráról majd utánna, hihi)

márkafüggő 2006.04.30. 21:59:37

Meglep, ahogy előjön a töpörödött-érzés a cikk olvasatán.. magam is ottvoltam/mar nem először/ szerintem egy vinitaly is kenterbeveri ezt a felhozatalt..Szóval ne a nevektől ájuljatok el, hanem a boroktól..Mert az első a sznobság, második a tudás..Egyébként olvastátok, hogy a hazai fogyasztók a legmárkafüggőek az EU-ban? De legalább aki szakíró...

nem szakíró 2006.05.01. 08:38:09

Ha a cikket még egyszer elolvasod, te szerencsétlen, kiderül belőle, hogy ez volt az első ilyen rendezvény. Úgyhogy gratulálok, hogy nem először voltál ott.

márkafüggő 2006.05.01. 18:49:52

Kedves nem szakíró , szerencsére ez nem az első ilyen rendezvény, mégha a kedves közönség és Albert aki gazda /?/ ezt nem is tudja... A kiállítók szinte ingyen kapnak helyet, a standokat a látogatók fizetik meg/ jól van kitalálva/ a korábbi években találkozhattunk magyarországi kóstoltatókkal is , de gondolom hogy a piac visszajelzései/megrendelések hiánya/ezt elamortizálta... tehát azért azt amit írnak,egy művelt-mégha alkoholista is - nem veszi kp-nek, mert ezek újságírók...

kisebb arcot! 2006.05.01. 20:23:43

http://www.weltweinfestival.at/de/index.html

Kópháza 2006.05.01. 20:57:56

Kedves hozzászólók! Ez egy üzlet-mármint elsőként és legkülönlegesebbként beállítani a rendezvényt, nagyon sok ilyet meglátogattunk pl. Féltoronyban/Halbturm/ vagy a messecentrumban. Sajnos elmondhatom, hogy ez mindig a feltörekvők fóruma, az igaziak/első osztályú satók / nincsenek itt.Kópháza/Koljnof borkedvelője .

mindenki nagyon okos 2006.05.01. 21:50:35

Akinek Sandrone, Vogüe vagy Beaucastel nem elég jó, igyon sört, az való neki.

Kópháza 2006.05.01. 22:38:15

Kedves, mindenki nagyon ok.tök jó mindenki de ne a névtől ájulj má el hane attó amit érzel- no ehhez némi gyakorlat kőő! Gyakortolj, és rájössz hogy a felesemigaz.Csááááá.

nem szakíró 2006.05.01. 22:41:56

Égsz, mint a rongy, márkafüggő.

Márkafüggő 2006.05.01. 23:13:34

Kedves nem szakíró, a Sandore borain végigvonuló lópokróc ízeket ne a mineralitással keverd össze, ez egy baktériumos tevékenység...Kifejezetten problémásak az idősebb borok sajnos a pincészetben jelenlehet egy baktériumtörzs, ami nem ok.Gondolom a "mindenki nagyon okos" reflexiójaként írsz.

nem szakíró 2006.05.02. 07:15:43

Nem, szívem, nem a mindenki nagyon okos reakciójaként írtam. Nem tudtam, hogy a Kópháza nevű hozzászólóban is téged tisztelhetlek. A kisebb arcot! reflexiójaként írtam. Tehát még egyszer, égsz, mint a rongy. Ezek után mindenki eldöntheti, miféle ember lehetsz.

nem szakíró 2006.05.02. 07:20:56

Bár most látom, hogy Kópháza néven is kitettél magadért, márkafüggő. Vogüé, Scavino, Gaja, Weil, Beuacastel, Figeac, FX Pichler, Szepsy volt ott Bécsben a lista szerint - és erre egy hülye beszól, hogy ez a feltörekvők fóruma, az igaziak, első osztályú satók nincsenek itt. Pichler, a feltörekvő. Gaja, a feltörekvő. Szepsy, a feltörekvő. Istenem, miért mindig az ostoba barmok a leghangosabbak?

majjer 2006.05.04. 07:52:25

nem szakíró: kinek bizonygatod nagyszerűséged, a seggemnek?

übermajjer 2006.05.04. 08:26:53

Kapd be a faszomat, majjer.

nem szakíró 2006.05.04. 09:06:15

Ugyan, kedves Márkafüggő-Kópháza-Majjer. Dehogy a magam nagyszerűségét bizonygatom. A te törpeségedet mutattam be, szemléletesen.

LECSÓ 2006.05.05. 21:12:12

Aranytőke szép volt.
süti beállítások módosítása