Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hordóattak Kisharsányban

2006.06.01. 06:22 - BOB

A 2003-as esztendő az ezoterikában és időjóslásban járatosabb ismerőseim szerint olyan vöröses év volt, amikor is ha Kovács Pisti nekiállt egy sufniban dekopírfűrésszel és némi púrhabbal vörösbort barkácsolni, abból is minimum egy parkeri nyolcvanas és néhány elismerő ejha sült ki. Ha Pistink mindezt még némi tölgyfával is tetézte, az eredmény nagy valószínűséggel hetek alatt viharzott ki a vinotékák polcairól, és borisszák százai zengték róla hónapokon keresztül hőséneküket. A tanninok érettek voltak, az alkohol és a gyümölcs egetverő, a savak pedig ... nos, a savakat inkább hagyjuk.

A kisharsányi szőlészeti és borászati műveknek nemrégiben pattant piacra két bora is az említett évből, ezeket vettük górcső alá egy kisebb szomszédolásba oltott kóstolás keretében.

Vylyan Montenuovo Cuvée 2003:
A legendás 2002-es Montenuovo közvetlen utódja fiatalos, lilás színben mutatja magát. Illata meglehetősen sokrétű volna, élénk, gyümölcsös, cseresznyés, csak az egészre ráülnek a fahordós érlelés vaníliás-pörköltmogyorós jegyei, és ettől úgy tűnik, mintha egy egyszerű bor volna csupán barrique-tuninggal, holott a fa mögött értékes illatok bújnak meg. Némi alkoholos-lakkos kilógásokat is észlelek, ami nem csoda, a címkén is 14% van, ami nem kevés. Némi forgatás után a fás jegyek füsttel egészülnek ki, ami aztán szinte végképp sírba taszítja a gyümölcsaromákat. Szájban édes extraktot érzek, sok, és némileg még zabolázatlan tannint, kicsit laposkás savakat. A tanninok húzása és a tölgyaromák uralják az ízt is, majd később az utóízben is ők maradnak nyeregben némi kesernyévé manifesztálódva. A bor teste közepes, a savak kicsit hiányoznak belőle. Ennek ellenére nekem tetszik, egy jól iható, nem túlontúl szofisztikált, inkább szívmelengető bor. A tanninok kerekedésével még szebb lehet, egyelőre egy nagyon erős 4 pontra kóstálnám, talán megvan az 5 is. Valószínűleg sok fog fogyni belőle, nálam elnyerte a Barrikolt Cseresznyekompót-érdemérem bronzfokozatát.

Vylyan Cabernet Sauvignon 2003:
A 2003-as esztendő - mint fentebb említettem - azon ritka évek közé tartozott, amikor a cabernet tényleg beérett, nemcsak a legendákban és marketingszövegekben, hanem a tőkén is. Bár a világ kabernés asztalánál viszonylag ritkán osztanak nekünk lapot, mégsem mondanám, hogy minden villányi sauvignon-termelőnek virtuális tockosokat kell osztogatni, hiszen néha tényleg születnek igen érett és szép borok e tájon. Vylyanék sauvignonja sem tartalmaz - még nyomokban sem - zöldes jegyeket. Társához hasonlóan lilás, fiatalos színű. Lomhán mozog a pohárban, érezhetően magas glicerintartalommal van megáldva. Illatában fekete cseresznye, csokoládé, olvasztott vaj, pörkölt mogyoró, vanília, vagyis uralkodó fás jegyek. Az alkohol egy picit kilóg, akárcsak a Montenuovonál - a címke szerint is ugyanannyi (14%) került bele - az illat pedig édesbe hajló, ugyanakkor mély, sűrű és gazdag. Ízben is elsőre az olajos, krémes textúra hívja fel magára a figyelmet, melyet hamarost felülír a fa és a némileg még érdes - bár érezhetően érett - tannin. A test inkább erős közepes mint nagy, viszont fájóan hiányolom a kortyból a gyümölcsöt és a savakat. A hosszúlecsengés alkoholos csípéssel, medvecukros édességgel búcsúzik ízlelőbimbóimtól. Fél év múlva ismét meg kellene nézni ezt a bort, bár már most is egy kifejezetten szép, tartalmas játékos. A gyümölcs hiányával és a túlzott fával együtt is karcolgatja a 6 pont határait, de egy erős ötöst mindenképp megérdemel.

Összességében mindkét bor jól megkomponáltnak tűnik elsőre, bár az édes extrakt, a magas alkohol és a hordós jegyek (összességében: az Újvilág) talán túlontúl meghatározzák az ízképüket. Mindkét bornak van még ideje a tanninok megzabolázására, érdemes lesz őket pár hónap múlva újrakóstolni.

Címkék: kóstolás

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4012795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wigwam 2006.06.01. 11:51:21

Szigorú voltál Bob. Nekem jobban bejönnek és a fát sem éreztem tolakodónak. A Vylyannál legalább nem csak a csúcsborokba jutott anyag, hanem a középosztály is részesült belőle. Szvsz 2600-ért ez a Montenuovo bőven megéri a pénzét.

Montenuovo??? 2006.06.01. 12:16:07

"A legendás 2002-es Montenuovo ..." legendás?? Nem nagyon hallottam ódákat róla, amit én kóstoltam, az inkább csak iható volt, és nagyon nem érte meg az árát. Viszont a 2004es Franc, az már valami! (Ha nem is akkora, mint a 2003as) Csak ajánlani tudom.

Árában van? 2006.06.01. 15:48:47

És, ha nem tudok várni, most mennyiért mérik őket?

malbex 2006.06.01. 16:27:19

montenuovo 2500 korul, cs 3000 korul (MMI klubaron, lehet h mashol masmennyi)

na most komolyan 2006.06.01. 21:42:02

a Vylyan tényleg készít bort is? Mert akkor a "zaporjóska" is simán belefér az "autó" kategóriába!

árában van 2006.06.01. 21:52:48

sok

Borivó 2006.06.01. 22:10:06

>a Vylyan tényleg készít bort is? Dehogy, biztos forrásból tudom hogy lefizették a Decanter borverseny zsűritagjait. Szegeden meg a Borfesztiválon kigyúrt bunkók verték félholtra azokat, akik nem a Montenuovo-ra szavaztak. Félelmetes.

verőember 2006.06.02. 07:54:00

ja én ütöttem rendesen

m 2006.06.02. 10:26:32

Borivónak. Nekem jók a Vylyan-nal a tapasztalataim, engem nem ütöttek, nem szavaztattak, sőt jól elbeszélgettünk és a kóstolásért sem fogadtak el semmit. Szerintem a boraik jók.

kezdő 2006.06.02. 10:49:58

Tisztelt Bortársak, engedjetek közibétek, és mert még kezdő vagyok legyetek elnézőek. M.o.-on sokan készítenek kiváló borokat és büszkén állíthatom, hogy rengeteget kóstoltam az utóbbi 10 évben. Általános véleményem az, hogy ha jó bort akarsz inni találsz magadnak a hazai pincészetek palettáján vöröset és fehéret is dögivel. Miután már csak néhány meghatározó borászunk nem volt év borásza ( 2015-ig valószínüleg mindenki az lesz, mivel ez itt M.o.), annak hogy kik a jók és a jobbak nem sok értelmét látom, nem beszélve a nemzetközi csúcsborokkal történő összehasonlítgatást, mert annak aztán semmi értelme. Szerintem a borban az az igazán szép, hogy a fogyasztása által nyújtott élvezet, nem csak a borászon és az általa elkészített boron múlik, hanem az esetek jelentős részében pont a fogyasztó, aki a bor minőségét befolyásolja hangulatával, a körítéssel és egyebekkel. Ezért aztán sokszor előfordul, hogy ugyan az a tétel mást mutat hétfőn és mást pénteken. Aki meggyőződésből fanyalog pl. a Vylyan féle boroktól, az nem bortárs, akinek meg nem jön be az vizsgálja meg a körülményeket, hátha azon kell módosítani, ha úgy sem izlik legfeljebb másnak is marad. Amúgy szerintem ez majdnem minden hazai csúcsnak nevezett borra igaz.

2006.06.02. 15:03:13

Voltunk náluk, és nagyon pozitív volt a körbevezetés + kóstoltatás. ketten a feleségemmel voltunk, előre bejelentkeztünk és 2 órán keresztül folyamatosan foglalkoztak velünk. Ohne Kosten! Ez igen! (na persze jó pár üveggel elhoztam a pincéből, olyan áron, amiért bárhol megveszem, de mégiscsak a feeling...) A boraikról meg annyit hogy a prémium kategóriásokon (ha emlékeim nem csalnak a Vyliánnál így hívják a "felsőkategóriát") kívül olyan középszerűnek mondanám. De a Montenuovo speciel nekem bejött. Nem beszélve a shirazról, ami annyira meglepő és más volt, hogy először gondolkoznom kellett hogy tetszik-e. És úgy döntöttem hogy igen, überfa...a! :-)

Gergi 2006.06.02. 15:03:45

...az elöbbit nem írtam alá

Kíváncsi voltam 2006.06.02. 15:57:21

Montenuovo nekem is bejött, tipikus villányi vörös, valóban füstös-fás, egyetértek Bobbal, már csak azért is, mert Ő ért(het) hozzá. Később újra...

Merlot 2006.07.14. 21:55:41

na most komolyannak! Igyál sört nagyképű barátom. A bor neked ismeretlen folyadék csak. NEM neked való. :-p
süti beállítások módosítása