Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Finombor

2006.06.02. 06:23 - Albert gazda

A finom bor mintapéldányához volt szerencsém. Gyümölcsös illatok, kellemes ízek, legömbölyített sarkok, konzisztencia. Nem elsöprő egyéniség, de jó inni, és ez is fontos. Úgy látszik, Villány-szezon van nálunk mostan.

Günzer Zoltán került a legközelebb a villányi klasszikusokhoz, úgy is mondhatnánk, Gere Attila legjobb tanítványa, avagy követője ő. Stílusában is, minthogy mindenekelőtt inni jó borokat készít. Amelyek általában gyorsan érnek, fölösleges sokáig őrizgetni őket, amint piacra kerültek, célszerű meginni bármelyiket. Günzer nemigen szokott hibázni, viszont orbitális boregyéniségek sem gyakran kerülnek ki a keze alól. A mester ifjú kora ellenére jó volt már a 90-es második felében is, rendezett csersavú cabernet-i simán felvették az úgynevezett versenyt az élbollyal.

Most sem rosszabb, mint akkor, de az abszolút áttörés elmaradt eddig. Ha valahogyan muszáj lenne pozicionálni őt, azt mondanám, a legelső a második vonalban. Pontosan hány a hektárjainak száma, nem világos számomra, van ez-az a Sterntalban meg a Jammertalban, továbbá az Ördögárokban, cabernet-k, merlot-k, kékfrankosok, és hírlik, telepített kadarkát is, ez hamarosan termőre fordul. Érdekes lesz, felteszem. Van még a Villus nevű vállalkozás, ennek is motorja Günzer, de részét képezik mások is, akikről nem tudom, hogy kik.

Ha érdekes Günzer-borokat kell említeni, először a jó árértékű cuvée sejlik fel, de a siller meg a cabernet-k is. Szerintem 2003-ban kifejezetten jól sikerült a merlot, elég masszív árat is kértek érte. Nálam egyszer rapidban megfogta a Sessiót, ha innen nézem, ért ötezer forintot. A szortiment egyébként az elejétől kezdve átlátható és dicséretesen letisztult.

2003 értelemszerűen Günzernek is bejött. Ezt bizonyítja a cabernet nevezetű tétel is, amely franc és sauvignon házasításából áll. Előbbi hatvan, utóbbi negyven százalékban felelős tulajdonságaiért. Szép gránátvörös, jól mozog a pohárban, inkább élénkséget, mint súlyt ígér. Illata határozottan, áradóan gyümölcsös, szeder, áfonya meg túlérett meggy, zöldességnek nyoma se, természetesen. Hanem némi kellemes, bőrös, érett animalitás, egészen-egészen messze az istállószagtól. Szájban is gyümölcsös és bőrös, sok bársonyos tanninnal, jóleső lecsengéssel. Alkoholja 14-es, mégsem durváskodik. Jó közepes test, könnyed, de nem könnyű. Konzisztens, minden jellemzője egy irányba mutat. A sarkai le vannak gömbölyítve, tökéletesen érett a fogyasztásra. Összefoglalva: a finom bor mintapéldánya. Valószínű, hogy nem fog ezer évig élni, de nem is kell, most essen jól, oszt annyi. Ezt simán hozza, kibontottam, és néhány óra alatt elszürcsöltem. Erős 5 pontot adtam neki.

Címkék: kóstolás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5612794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergi 2006.06.02. 14:29:06

Volt hozzá nekem is szerencsém, tényleg príma kis borocska! A siller se volt nála kutya. Ugyan nem vagyok egy nagy siller ivó, így nem tudom igazán mit várjak ettől a stílustól, és mire képes, de a lényeg a lényeg hogy nekem tetszett. A pár boros kóstolás után pozitív volt a pincéről az összbenyomásom.

py 2006.06.02. 23:17:04

Júni. 4-én Nyitott Pincék napja lesz, vagy valami ilyesmi. Ld. www.nyitottpince.hu Miért nem lehet erről hallani sehol? Jó, tudom, nem kapcsolódik szorosan ide, de közérdekű.

py 2006.06.03. 09:56:00

Pontosítok, a www.nagyizutazas2006.hu -t érdemes inkább felkeresni.

2006.06.03. 19:38:14

Most van a budai borfesztivál is, valaki járt már kint?

jólértesült 2006.06.03. 21:17:25

Ember sehol, de délben két pingvint, néhány fókát és egy jegesmedvét láttam a millenáris park felé igyekezni! A medvével három órával később is találkoztam a villamos megállóban. Csupa vörösbor volt a bundája! :)
süti beállítások módosítása