A finom bor mintapéldányához volt szerencsém. Gyümölcsös illatok, kellemes ízek, legömbölyített sarkok, konzisztencia. Nem elsöprő egyéniség, de jó inni, és ez is fontos. Úgy látszik, Villány-szezon van nálunk mostan.
Günzer Zoltán került a legközelebb a villányi klasszikusokhoz, úgy is mondhatnánk, Gere Attila legjobb tanítványa, avagy követője ő. Stílusában is, minthogy mindenekelőtt inni jó borokat készít. Amelyek általában gyorsan érnek, fölösleges sokáig őrizgetni őket, amint piacra kerültek, célszerű meginni bármelyiket. Günzer nemigen szokott hibázni, viszont orbitális boregyéniségek sem gyakran kerülnek ki a keze alól. A mester ifjú kora ellenére jó volt már a 90-es második felében is, rendezett csersavú cabernet-i simán felvették az úgynevezett versenyt az élbollyal.
Most sem rosszabb, mint akkor, de az abszolút áttörés elmaradt eddig. Ha valahogyan muszáj lenne pozicionálni őt, azt mondanám, a legelső a második vonalban. Pontosan hány a hektárjainak száma, nem világos számomra, van ez-az a Sterntalban meg a Jammertalban, továbbá az Ördögárokban, cabernet-k, merlot-k, kékfrankosok, és hírlik, telepített kadarkát is, ez hamarosan termőre fordul. Érdekes lesz, felteszem. Van még a Villus nevű vállalkozás, ennek is motorja Günzer, de részét képezik mások is, akikről nem tudom, hogy kik.
Ha érdekes Günzer-borokat kell említeni, először a jó árértékű cuvée sejlik fel, de a siller meg a cabernet-k is. Szerintem 2003-ban kifejezetten jól sikerült a merlot, elég masszív árat is kértek érte. Nálam egyszer rapidban megfogta a Sessiót, ha innen nézem, ért ötezer forintot. A szortiment egyébként az elejétől kezdve átlátható és dicséretesen letisztult.
2003 értelemszerűen Günzernek is bejött. Ezt bizonyítja a cabernet nevezetű tétel is, amely franc és sauvignon házasításából áll. Előbbi hatvan, utóbbi negyven százalékban felelős tulajdonságaiért. Szép gránátvörös, jól mozog a pohárban, inkább élénkséget, mint súlyt ígér. Illata határozottan, áradóan gyümölcsös, szeder, áfonya meg túlérett meggy, zöldességnek nyoma se, természetesen. Hanem némi kellemes, bőrös, érett animalitás, egészen-egészen messze az istállószagtól. Szájban is gyümölcsös és bőrös, sok bársonyos tanninnal, jóleső lecsengéssel. Alkoholja 14-es, mégsem durváskodik. Jó közepes test, könnyed, de nem könnyű. Konzisztens, minden jellemzője egy irányba mutat. A sarkai le vannak gömbölyítve, tökéletesen érett a fogyasztásra. Összefoglalva: a finom bor mintapéldánya. Valószínű, hogy nem fog ezer évig élni, de nem is kell, most essen jól, oszt annyi. Ezt simán hozza, kibontottam, és néhány óra alatt elszürcsöltem. Erős 5 pontot adtam neki.
Utolsó kommentek