Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kikelet

2006.06.09. 06:42 - alföldi merlot

Idővel minden borrajongó megálmodja a maga üveghegyen túli birodalmát, ahol emberfölötti hősök, tündérszép királylányok, elvarázsolt hercegek, gonosz mágusok és persze tűzokádó, hétfejű globalisták élik kalandos köznapjaikat. Ezek a megfoghatatlan és illékony hősök alkotják bormitológiánk szövetét. Ha ennek az hitvilágnak a tartószálait kihúznánk, az egész szövet fölfeslene. Az én tartószálaim Fekete Béla, Tóth István, Bussay László és még néhányan. Legújabban a Kikelet Pince. Aki a Kikeletet szereti, az én szememben rossz ember nem lehet.

A Kikelet a Berecz házaspár 2002-től indult kétszemélyes borászata. Berecz Stéphanie francia születésű borász, aki 1994 óta él Magyarországon, és a Disznókő borászaként vált ismertté. 2004-ben átigazolt a Pannon Tokajhoz, hogy lehetőséget teremtsen saját 3 hektáros birtokuk műveléséhez. Akit érdekelnek a további részletek, az olvassa el ezt és ezt és angolul ezt.

a csalogatás és csábítás a Kikelet borok egyik védjegye

Rajongásom története a 2003-as Furminttal kezdődött, melyből az egyik utolsó palack most is a birtokomban van, és erre fölöttébb büszke vagyok. Mindössze 560 palack készült, és ebből nekem kettő jutott. Számomra ez a bor a gazdagság és az egyensúly, a személyiség és a tisztaság mércéje. Mivel már a pincénél is régen elfogyott, igazán könnyű a legendák világába sorolnom. De egy nagyon is földhözragadt tényt muszáj megemlítenem: 1.700 forint volt. Adná az ég, hogy gyakrabban találkozzak hasonló árértékű borokkal!

A sorban a következő Kikeletet a Tinto Fino labirintusában találtam. A súlyosan hendikeppes 2004-es évjáratból származott, de mivel mindössze 1.400 forintot kértek érte, nem hagyhattam ki. Ez a Hárslevelű elsőre nagy csalódás volt. Ostoba és indokolatlan módon a 2003-as Furmintot akartam viszontlátni benne. Pedig ez egy karcsú, virgonc savakkal megáldott (akkor inkább úgy mondtam volna: megvert) bor. Ám volt benne valami izgalmas kettősség: a körtés, virágos illat, a részben buja, részben szikár korty és az élénk savak (no meg a csipetnyi ásványosság) között, ami egyre beljebb csalt. Azóta jónéhány palackkal bölcsebb lettem, és megtanultam, hogy ez a csalogatás és csábítás a Kikelet borok egyik védjegye. És még ez a nem éppen kifogástalan évjáratból származó, olcsó boruk is képes minden alkalommal fölidézni ezt az élményt.

A következő a sorban a 2002-es Furmint Késői Szüret, ami egyútal bormitológiám egyik tartószála. Nektár. De nem a nyúlós, súlyos, ragadósan édes fajta. Minden eddig kóstolt kései szüret közül kiemeli a finom savasság és az ásványos komplexitás. Persze ebből is dúsan árad a fehérhúsú barack, a lonc meg az akácméz illata, de az agyagos, kovaköves jelleg a kortyban és a lecsengésben, és főleg a hibátlan ívű savszerkezet összetéveszthetetlenül izgalmassá teszi. Mivel rosszul bírom az alkoholt, kóstoláskor, ha tehetem, köpök, de ennél a bornál mindig sutba dobom az óvatosságot, és önfeledten élvezem. És még soha nem lettem tőle másnapos. (A 2003-as teltebb, gyümölcsösebb, behízelgőbb, kevesebb mineralitással, és így valamivel kevesebb izgalommal. A 2002-es több kérdést tesz föl, a 2003-as viszont helyettünk is válaszol.)

Kora tavasszal eljutottunk a Kikelet Pincébe. A sokszáz éves pince zsebkendőnyi, ám annál romantikusabb. Stéphanie és Zsolt pedig olyan, mint két kobold. Nekem a cinikus flaszterkoptatónak eltartott egy darabig, míg megtaláltam a helyes blendét, de azóta örök barátságot kötöttünk. Lefegyverző az a szerelem, amivel a szőlőhöz, a borhoz és Tokajhoz viszonyulnak. Szép lerészegedéseim legszebbike volt az a délután.

a Kikelet borok alapvetően vidámak és üdék

A kóstolás során megízlelhettem azt a két borukat, aminek az ára meghaladja a tehetségemet. A 2003-as Édes Szamorodnit hírből már ismertem, és valóban mámorító. (A MA szamorodni tesztjén is kiemelkedőnek bizonyult). Röviden: példátlanul intenzív gyümölcsösség és tisztaság jellemzi. De nekem az igazi meglepetés a 2002-es 5 puttonyos Aszú volt. Az Édes Szamorodni után már nem akartam semmi mást, de házigazdáink szerették volna az Aszút is megmutatni. Hála Istennek, hiába tiltakoztunk. Azóta is ez a legnagyobb tokaji élményem. A szokásosnak mondható gazdagságot és mélységet hibátlan savak tartják egyensúlyban. Itt is érvényesült az a megfigyelésünk, hogy a 2003-asok gyönyörűek és érthetőbbek első megközelítésben, de a 2002-esekben van valami intelligencia- és eleganciatöbblet, ami bőven kárpótol a melegebb év buja gyümölcsösségéért.

Amikor valaki így áradozik a borokról, többnyire valami súlyos, és talán taszító jelenik meg az olvasó képzeletében. Ha most is így van, ez az én hibám. Mert a Kikelet borok alapvetően vidámak és üdék. De mindenekelőtt tiszták, mint az emberek, akik készítik.

A Kikelet borok a már említett Tinto Finon kívül a Maligánban, a Tokaj.hu webáruházban és a Rosenmayer Borkereskedésben kaphatóak.

Címkék: esszéjellegű

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3712788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2006.06.09. 09:04:35

Valamit tudhat a csaj. a Pannon Tokaj eddig azt hittem, hogy egy tecsós alsópolcos vaalmi. Míg most meg a Londonban a Decanteren bronzplecsnit kapott, Szegeden a legszebb desszertbor lett… jó, tudom a plecsni nem ér semmit, de a kési furmintjuk tényleg nagyon komoly. Már csak azt kellene tudni, h. hol kapható. Ennyit tesz egy új borász jelenléte? Mert új ültetvényeket szerintem nem vettek. Vagy új technológia?

2006.06.09. 09:34:51

ezittareklámhelye

Radiszadi 2006.06.09. 10:07:58

Szép írás, gratula.

Gratula! 2006.06.09. 10:14:33

A 2003-as édes szamorodnijuk NAGGGYON szép bor.

b 2006.06.09. 10:52:35

Nagyon szeretem őket...nem csak kézművességük jellege folytán, s nem csak azért mert közvetlenek...hanem...s ez a legfontosabb...egyéniséggel bíró boraik vannak...több borukat kóstoltam már, mind szép volt és árban meggyőző. A tavalyi borfalun is kint voltak...akkor egy hosszabb beszélgetés kerekedett, nos ott ittam az egyik kései szüretüket.(verjetek meg...nem emlékszem, sem évjáratra, sem fajtára) Egy igzán könnyed, ahogy a cikkben van csábító kis bor volt. Ilyen egyensúlyt, légiességet és könnyedséget ritkán kóstoltam...amelyben nem a túlérett gyümölcs ízek domiináltak....hanem "csak" a harmónia. Egy sauternes-i borban találtam hasonlót 1-2 éve.... Szóval...hajrá Kikelet:-)

Sanyanoir 2006.06.09. 11:45:11

2002-es Aszú a legszebb 5 puttonyos amit valaha ittam.

rgb 2006.06.09. 14:17:23

Jó a cikk. Bár nem kóstoltam tőlük még semmit, de már is szeretem a Kikelet-et.

miafrancazalonc? 2006.06.09. 16:31:53

google 2006.06.09. 21:48:22

miafrancazalonc? | 2006.06.09. 16:31-nak: http://www.tuja.hu/cserje34.htm

Ondricsek 2006.06.11. 12:05:26

A teljesség kedvéért kaphatóak még a csillaghegyi Borfalu Bortékában is.(1038 Bp. Valéria u.) Tel:240-1688 Hárslevelű 2004 1 500 Furmint 2002 (kései szüret ) 2 000 Kései Szüretelésű 2003 2 250 Édes Szamorodni 2003 7 500 Aszú 5 puttonyos 2002 8 900

2006.06.11. 20:03:38

promoció-gratula , megszolg a pézé

2006.06.12. 23:10:46

így van. köszönöm.

Ondricsek 2006.06.12. 23:11:27

így van.

hehe 2006.06.13. 14:48:05

Kiekelet az egyik legnagyobb csoda Magyarországon: aki szokás szerint fikázik és nem kóstolja meg ezeket a tündéri borokat, az magára vessen...legalább marad nekem is néhány palackkal:)

hehe 2006.06.13. 14:48:39

Bocs a plusz e betűért

Borisz 2006.06.21. 13:24:40

Kedves Alföldi Merlot! Mivel együtt követtük el ezt a szépséges lerészegesedést haragszom Rád. Haragszom Rád, mert Stéphanie-vel a '02-es Furmint Késői Szüret-ben rengeteg erotikát is érzünk, csak Te már akkor is azt mondtad, hogy nem szereted a borokkal kapcsolatban a szexista megszemélyesítéseket. Én se vagyok oda értük, de ez a bor!!! Akkor tavasszal az egyik legjobb, szingli barátomnak adtam ebből a borból egy palackkal. Májusban megtalálta a Nagy Őt. Az első éjszaka ezt a bort bontotta fel. Nem írhatom le ide, hogy mit mondott másnap. Hidd el az általad leírtakon túl ez a Furmint, valamit még nagyon-nagyon rejteget magában. A többivel egyetértek. Sőt! Tényleg csoda a Kikelet!

Dupli 2006.06.21. 14:32:20

Kikelet bort minden szinglinek! Cosmo meg Men's Health helyett igyatok furmintot Bereczéktől!

akcsi 2006.06.28. 13:52:58

T. Szerkesztő úr! Szeretném ismereteit gyarapítani. A Rosenmayer Borkereskedés úgy tudom már ettől az évtől nem funkcionál. Az alapító most több budapesti (egyébként boros körökben igencsak ismert) szakemberrel karöltve az Eszencia magazint készíti. Ajánlom mindenki figyelmébe!

Okoska 2006.06.28. 14:00:45

Igazad van akcsi! Jól ismerem Rosenmayer Andrást. Egy időben szerettevolna kínálatát úgy alakítani, hogy kevésbé ismert, de nagyon igényes borászokkal vettefel a kapcsolatot. Nagyon jó kezdeményezés volt, kár, hogy ebben a bűzös, borsznobizmustól terhelt kib....szott borpiacon sajnos nem működött a dolog. Az Eszencia viszont tényleg jó, hiteles és egyre jobb cikkek találhatók benne.

ABI 2006.06.29. 12:16:25

Mi ez itt? Eszenciások foruma? Ez az oldal nem erre való, legfőképpen pedig ne használjátok reklám célokra!
süti beállítások módosítása