Hosszú idő után ismét hiperben vettem bort. Nem volt egyszerű dolgom, a Corában próbálkoztam ugyan korábban is, de akkoriban mintha jobb lett volna a felhozatal. Most minden második palackot a Fabók Misi válogatta értően és gazdaságosan. Nekem az ilyesmihez valahogy nincs bizadalmam, pedig jó áron(<1000) árulják őket, igaz, a termelőknek csak egy részét ismerem. Végül remegő kézzel a Figuláért nyúltam.
Figula, a hippi mikrofonfrizurás. Az év borásza 2000-ben. Akkor nem értettem miért is, ma meg már hallok dolgokat, hogy is megy ez. Jó ideje nem vettem a boraiból, kóstolni kóstoltam a hírhedt 2003-as kabernét, a talán nem túl erős évjáratból kijött Sauvignon Blanc koncentrátumot, meg ami aktuális éppen, de valahogy nem csigáztak fel. Pedig az ezredforduló környékén sikerült 96-os, 97-es szürkéire bukkanni, egy azóta bort nem futtató vendéglátó helyen. Csodáltuk frissességüket, jó egyensúlyukat, tartalmasságukat. Aztán a későbbi évjáratokon azt vettem észre, amint beállhatott a technológia kiegyenesedtek a borok, nem volt már semmi virgonckodás, minden körző-vonalzóval lett tervezve. Ami nem feltétlenül baj, csak oda lett a varázs.
Ez a szürkebarát is egyszerű iskolázású. Színe világossárga, halvány zöldességgel, aprócska buborékokkal, de kristálytisztán. Közepes intenzitással csorog vissza a pohár falán. Illata ..., elsőre szinte semmi, aztán meszesség-szóda, édesség, fajélesztős tucatszaggal karöltve. Kicsi zöldesség, erősen rákoncentrálva citromhéj, valami zöld fűszerrel, talán rezedával!?, éretlen sárgabarackkal. Nehéz megfogni az ilyen borok illatát, még a termelő is elintézi egy egyszerű parfümösséggel. De most tovább kóstolgatva a reszelt nyári alma vált uralkodóvá. Pohárból szájba kerülvén a buborékok éreztetik jótékony frissítő hatásukat. Igaz emellett a magas savakat is harcra buzdítják, azok meg teszik dolgukat. Kevés balansz anyag kerül sajnos mellé, pedig még az extrakt sem tűnik alacsonynak, ad egy kis édes érzetet. Gyümölcsösség gyanánt az almásság uralkodik, és egy szép kesernye is, ami egész hosszan tart a lecsengésben. Annyi csak a baja, hogy mindezt magányosan teszi egy idő után. Most hogy meleg van, és jól temperálva felfrissített a bor, megenyhültem, és egy halovány 5 pontot szavaztam meg. Fröccsként biztosan jól muzsikálna, diplomatikus szakírók halborként ajánlják.
ui: úgy érzem, a 20ha egy részén meg kéne próbálni néha tovább érni hagyni a gyümölcsöt, mert lehetne itt a fajtában kraft újra, mint anno kilencven valahányban ...
Utolsó kommentek