Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mondja, borász, mért oly bús?

2006.08.16. 09:05 - Az Alkoholisták

Özönbor fenyeget. Ausztráliában egymilliárd liter eladatalan bor vesztegel a tartályokban. Közben javában zajlik a Penfolds online aukciója; most teljessé teheti foghíjas Grange-kollekcióját! Végül az amerikai éttermek legnépszerűbb borainak tizes listája. Chardonnay rulez!

Mondja, borász, mért oly bús?

A Times Online arról tudósít, hogy az ausztráloknál betelt a pohár: konkrétan egymilliárd liter eladatlan bor vesztegel a tartályokban. A szemfüles ausztrál alkeszek most bagóért juthatnak hozzá kedves boraikhoz, egyes esetekben az ásványvíznél is olcsóbban.

Online Penfolds-aukció

Augusztus 7. óta nagyszabású online Penfolds-árverés folyik. Az augusztus 21-én záruló akció keretében több mint ezer palackra lehet licitálni. A Classic Penfolds Auction kínálatában szerepel a teljes Grange-spektrum a kísérletinek számító 1951-estől egészen a 2001-esig bezárólag. Tavaly egy 1951-es Grange (akkor még Grange Hermitage-nak hívták) 42 000 ausztrál dollárért kelt el. (1951-ben csupán 160 láda Grange készült, és soha nem került kereskedelmi forgalomba.)

Az árverésen olyan különlegességek is virtuális kalapács alá kerülnek mint pl. a Bin 236 Private Bin Burgundy 1956 vagy a Bin 414 Special Show Sauternes 1962.

Íme, az Amerikai Borfogyasztó

A Vinography arról számol be, hogy a Restaurant Wine Magazine idén is nyilvánosságra hozta az amerikai éttermekben legnépszerűbb borok listáját. Alder Yarrow szerint az eredmény, mint mindig, ezúttal is lehangoló.
Íme a top 10 2005-ben:

1. Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
2. Beringer Vineyards White Zinfandel
3. Cavit Pinot Grigio
4. Sutter Home White Zinfandel
5. Inglenook Chablis
6. Woodbridge Chardonnay
7. Franzia Winetaps Vintner Select White Zinfandel
8. Yellow Tail Chardonnay
9. Yellow Tail Shiraz
10. Ecco Domani Pinot Grigio

A derék Vinográf siránkozik egy sort az amerikai borízlés állapotán, aztán véletlenszerűen kiválasztott statisztikai mutatókat vonultat föl: pl. az első 60 bort alapul véve kétszer annyi fehér fogy, mint vörös, és a teljes hatvanas mintában a chardonnay aránya 34 százalék.

Az olvasók kommentjeiből kiderül, hogy a lista nem feltétlenül a borfogyasztók igénytelenségének bizonyítéka: sokan szívesen fogyasztanának minőségi borokat, csakhogy az éttermekben alkalmazott kétszeres, háromszoros szorzó elrettenti őket.

Címkék: híradó

99 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4213130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2006.08.16. 09:35:04

Bizony én sem iszom étteremben jó bort, mert abból a pénzből csúcsbort vehetnék magamnak. Az egy dolog, hogy az étteremben készített ételekért kifizeti a vendég a nagy árrést. De ugyan mondja már meg valaki, hogy a felszolgált borhoz mi köze van az étteremnek? Miért kell azt háromszoros áron értékesíteni, hol a hozzá adott érték???

Zoli 2006.08.16. 09:47:15

Ellenpélda: a Gundelbe bevittem a saját boromat (mármint Dúzsi Tamásét) és extra költség nélkül bontották és felszolgálták.

ugrókód 2006.08.16. 10:03:55

Éttermet üzemeltetni kell, ami pénzbe kerül (bérleti díj, energiaköltség, munkabérek stb.). A hozzáadott érték pedig az, hogy kihozzák, felbontják, ha rossz (dugós, más okból hibás) a saját (de legalábbis nem a tiéden) költségükön kicserélik. Olyan értelhez is ihatsz bort amit te nem tudsz otthon elkészíteni, és van élvezeti értéke az étel+bor együttesnek. A baj akkor kezdődik (ami sajnos sokszor megtörténik) ha mindezek nincsenek, pl a vörösbort széhűtötték, mert a faszi annyit tud a dologról, hogy bort hűtve isszuk, nem ahhoz való poharat ad hozzá, átnyúl előtted. Szerintem nem feltétlenül az a baj, hogy kétszeres áron van a bor éttermekben, a baj az, ha nem kapsz semmit érte, mert nincs az az érzésed, hogy éttermben voltál, hanem ahogy manapság mondják "kajáldában". Az pedig egy ruppót sem ér...

Zolinak 2006.08.16. 10:09:51

Jó, hogy nem kannásbort vittél!:)

Sárfehér 2006.08.16. 10:13:58

A dugós bort vajon miért a fogyasztó, vagy az étterem állja? Jó múltkor német vendégemet akartam Mandolás furminttal elkápráztatni. Dugós volt. A német vendég meg megkérdezte, hogy miért nem viszem vissza a boltba, vagy írok a pincészetnek? Mert ott a sok pincészet (akkor is, ha boltban vettem) ilyenkor visszafizeti a bor árát, vagy küld egy másik palackkal. Más kérdés, hogy ezzel Magyarországon biztos csúnyán visszaélnének.

Bajnóczy 2006.08.16. 10:15:57

Én a Maligánról csak jó tapasztalatokkal rendelkezem, mindenkinek merem ajánlani, ha még nem járt ott. www.maligan.hu :-)

Arc 2006.08.16. 10:16:52

Itt is visszafizetik a normális pincészetek, azaz küldenek másikat. Velem már megesett, és az egy visszaküldött üveg helyett kettőt küldtek postán, amik hibátlanok voltak.

Steff 2006.08.16. 10:28:01

A kétszeres-háromszoros szorzó bizony engem is elrettent az étteremben.

agree 2006.08.16. 10:41:07

Abszolút igaz, pofátlan áron adják. Hiába rajongok a borért, étteremben köszönöm nem kérek. A kedvem elmegy, mikor olyan borokat látok, amiket legfeljebb diszkont áron kockáztatnék meg, mert azt sem biztos, hogy megérik, és akkor 3szorannyiért szerepel a borlapon. Érdekes, hogy Nagy Sátán-országban ugyanakkorák a szorzók, mint nálunk.

lacibor 2006.08.16. 10:51:46

egymilliárd liter: sok. Tíz millió hl. Az is sok. Egyszer mi is majdnem összehoztunk fél millió hl fölösleget, de aztán eltűnt. Az ausszik okos emberek, majd megissza ezt is valaki.

ugrókód 2006.08.16. 10:56:56

Én őszintén nem értelek bennteket. Ha elmész egy kévézóba, kiszámolod, hogy egy 250 dekás kávé vizsonylag jó minőségben 500,-Ft? Abból kijön úgy 50 csésze kávé. Tehát 10,-Ft/ csésze 300,-Ft/csésze árral számolva a haszonkulcs 30 szoros. Vayg egyszerűen megiszod és eldöntöd, hogy jó volt vagy sem?

ugrókód 2006.08.16. 10:57:21

bocs 25 dekás

kávé 2006.08.16. 11:09:56

Nincs otthon 300.000 forintos presszógépem, amivel már jó kávét is lehet főzni. Egy darabig nem is fog tellni rá... Bort viszont tudok otthon, barátoknál jót inni jó áron.

ugrókód 2006.08.16. 11:14:26

Jó kávét egy 2000,-Ft-os kotyogóval is lehet főzni. Az otthon és/vagy jóbarátokkal jó borok ivása kiváló (talán a llegkiválóbb) dolog, de nem AZONOS az étteremi fogyasztással. Az okot idemásolom: "Olyan ételhez is ihatsz bort amit te nem tudsz otthon elkészíteni, és van élvezeti értéke az étel+bor együttesnek." Vagy direkt nem világos, mert akkor hagyjuk..

Étterem 2006.08.16. 11:20:06

Akkor tessék megvenni a nagykerben, hazavinni, kinyitni és meginni. Főzni hozzá egy jó vacsorát. Elmosogatni a poharakat, edényeket. Így nem kell az étterem bérleti díjhoz, személyzet béréhez, villanyszámlához, gázszámlához, víz- és csatornadíjhoz, karbantartáshoz, a berendezés megvásárlásához és egyáltalán semmihez sem hozzájárulni. Még borravalót sem kell adni. Sőt még azt is megválogathatod, hogy kiknek a társaságában fogyasztasz. :-)

2006.08.16. 11:33:47

Igen tisztelt Étterem felszólaló, Ezt mind megértem és mindenki, DE mig az ételt elkészítik a legelső fazistól az asztalrakerülésig addig dolgoznaki is vele rendesen. Ezt senki nem vitatja és nem is szól a rendesz haszonkulcs ellen. Azért kérem mesélje el mit kell azzal a q**a palack borral dolgozni hogy 2-3 szorosat szamítják fel az éttermekben. Előre is köszönöm a választ.

Steff 2006.08.16. 11:42:57

Kávénál még nem számolgatok, mert 500 ide vagy oda, mindegy. Étteremben sem számolgatok, ha kajáról van szó. De az italáraknál a vendéglők többnyire visszaélnek a helyzettel: gondolják, ha már egyszer eljöttem, normális italt akarok inni, kifizetem. Ittam már jó étteremben Gere Kopár 2002-est 10 000-ért, és nem sokallottam.

2006.08.16. 11:43:12

Ha érted, akkor miért kérdezel baromságokat?

2006.08.16. 11:44:25

Azért hogy az ilyen faszok mint Te is tudjanak kötözködni....

ugrókód 2006.08.16. 11:45:57

Steff, melyik helyen, mert az már üzletben is többe kerül?

eF 2006.08.16. 11:46:49

Poharak, mosogatás, felszolgálás, sommelier. Mindenesetre nekem is soknak tűnik a 2-300%-os haszonkulcs. Bár ennek is inkább az az oka, hogy nem a termelőtől vesznek, hanem borkereskedőtől.

Steff 2006.08.16. 11:46:59

Másik dolog: esetleg háromszoros áron is belefér egy üveg bor, de ahhoz lehetőleg az kell, hogy három-négy embernek az ételéhez passzoljon. És olyanra még sose volt példa.

bortermelő 2006.08.16. 11:47:02

Mivel szeretem a vendégeimet a saját borunkkal kínálni, ezért gyakran viszek étterembe bort. Alapvetően kétféleképpen szoktak hozzáállni a dologhoz: vagy "dugópénzt" kérnek /egyfajta felszolgálási díjat (300-500 Ft), pl. Zappa Café/ vagy szó nélkül felszolgálják /Pl.: Rivalda Étterem a Budai várban/. Bár a Rivaldában bor nélkül is ott lehet hagyni 6-8 ezer forintot fejenként, viszont van sommelier, minden borhoz más poharat hoznak, megnézik dugós-e stb. egyszóval nagyon korrektek.

Steff 2006.08.16. 11:47:33

Tavaly májusban volt a lőrinci Kakasban.

2006.08.16. 11:47:59

Akkor viszont értem.

ugrókód 2006.08.16. 11:49:44

Köszi, bár lőrincre sajnos nem járok.

Steff 2006.08.16. 11:50:42

Tudom, problémás, de az az ideális, ha két-három decit is lehet rendelni jobb borokból. Vincze Arcanumot ittam így egyszer.

ugrókód 2006.08.16. 11:55:37

Az még pincében sem mindig lehetséges. Gáléknál voltunk kóstolón, de a 2003-as Shirázt (nem volt az eredeti menüben) csak úgy adtak, ha megvetted az egész palackkal (9000,-Ft helyben)

kukucs 2006.08.16. 11:56:19

Itt feljebb látom, hogy a "Yellow Tail Shiraz" egész jól áll az USA-ban (is). Szerintem is jó, megfelel kb. a magyar felső-közép kategóriának. Csak az érthetetlen számomra, hogy míg Ausztriában 4 Euróért vettem, itthon a hasonló kategóriájú magyar borok 3-4000 forintba kerülnek. Ja, és Ausztráliából származik....

pasa 2006.08.16. 12:05:35

De legalább ahhoz szólna hozzá valaki, hogy az ausztrál sok liter hány hekto. Vagy a borászok búsan vigadnak?

Gondolati csik 2006.08.16. 12:16:04

1.000.000.000 liter az marha sok. Nem lehetne ebbol vizet csinalni?

Tanner 2006.08.16. 12:39:50

Kedves Kukucs! Hol vetted Ausztriában a Y.T. Shirazt? Én Svédo.-ból hoztam, szintén kedvelem, de Ausztriában nem találtam. Segítöl?

Étterem 2006.08.16. 13:18:16

Igen Tisztelt Vendég! Úgy gondolom, hogy ha nem is a teljesség igényével, de vázoltam, hogy egy étterem üzemeltetése milyen egyéb költségekkel jár azon kívül, hogy a szakács "dolgozik". Az az alapvető probléma, hogy mindenki azt gondolja, hogy csak ezt kell a vendégnek megfizetni. Valóban, a bor kinyitásával és felszolgálásával nincs annyi macera, mint egy étel elkészítésével. De akkor még egyszer elmondom: Otthon tessék azt a q... bort meginni, vagy nyisson egy vendéglőt, adja termelői áron nemcsak a bort, hanem az összes többi italt is, elvégre nincs vele semmi munka. És ha még zenét is tetszik szolgáltatni, akkor perkáljon az Artisjusnak is kétszázezret negyedévenként, mert szerintük ha szól a háttérzene, akkor azért jogdíjat kell fizetni. Hogy kinek fizetik, az persze mellékes. A szemetet sem kell elszállíttatni, rovarirtást sem kell végezni. Tehát bárki, aki szeretne veszteséges vállalkozást csinálni, az csak árulja a jó bort óccsón. Oszt jónapot.

YT 2006.08.16. 13:24:01

A Yellow Tail magyar megfelelője nem négyezer forintba kerül, hanem ezerbe, és például úgy hívják, hogy Konyári Ikon. Teljes egál. Nem kell mindig demagógiázni.

Steff 2006.08.16. 13:56:00

Kedves Étterem, értjük az érveket, de ha tapasztaltunk olyat, hogy valahol még a kétszeresét se kérik a bor üvegjének, akkor a két és fél-, háromszoros ár már kellemetlen.

Tanner-nek 2006.08.16. 14:36:56

Kedves Tanner! Pont Svédben vagyok, hol vetted a Y.T. Shirazt? A Systembolaget honlapján csak cabernet-merlot -t látok Y.T.-től. Nincs pár tipped, miket érdemes itt venni? Első borvásárlásom (Chateau de Seguin) nem volt túl nyerő...

Étterem-nek 2006.08.16. 14:52:34

"Poharak, mosogatás, felszolgálás, sommelier" - OK, és ez a költség boronként változik? Egy 1000 Ft-os bor átlag 2500-be kerül egy étteremben, oké, mondjuk 1500 az egyéb költség. És a 4000 Ft-os bornál miért lesz 6000 ugyanez a költség??? Ha 10 éve féltve őrzött ritkaság, akkor persze nem szóltam... És ha korrektebb lenne a bor ára, és elégedettebb lenne a kuncsaft, és több bor is fogyna?

kukucs 2006.08.16. 15:11:30

Kedves Tanner! Sajnos elég messze, Mayrhofen (Tirol) Mpreis nevű supermarketében. Sajnos, mert haza kellett jönni a sízésből ...:)

kukucs 2006.08.16. 15:15:06

Kedves YT! Műveletlenségem csökkentendő, szívesen megkóstolnám az említett Konyári Ikon-t (nem tudtam, hogy itthon is van Shiraz) Merre lelem e remeket? (egyben össze is hasonlíthatnám :))

Icon 2006.08.16. 15:27:19

Kedves kukucs! Az Ikon cabernet-merlot küvé, áráért jó, de egyébként nem nagy szám, a kicsit olcsóbb Misebor (cab. sauv.) szerintem jobb (ez persze magánvélemény). Olcsó hazai shiraz-t nemigen találsz. Amúgy Bortársaság, Borfalu (a bolt Csillaghegyen) a valószinü beszerzési helyek.

ugrókód 2006.08.16. 15:29:42

Tudjátok kire elmékeztettek, szegény megboldogult Mákus László egyik előadására, ahol azt feszegette, hogy "mi kerül ebben a fotelban 20.000,-ft-ba". De az - legalábbis 25 évvel ezelőtt - tréfás volt... Kérlek Steff legalább TE ne... Az a kuncsaft aki akkor elégedett egy étteremmel, ha nem 2750 volt a bor, hanem 2560, az inkább maradjon otthon, mert számára az egész az első forinttól az utolsóig kidobott pénz volt. Ahol nagyon drágaa szolgáltatás ott nagyon jónak kell lennie, ha nem az, az tényleg pofátlanság. De Ti nem EZT firtatjátok!

YT 2006.08.16. 15:47:08

Bocs, kukucs, az Ikon valóban nem shiraz, hanem ez az a vörösbor minőségben és árban, amely azonos színvonalú a yellow taillel. Nem pedig a 3000-4000 forintos. Olcsó magyar shiraz nemigen van, bár Egerben mintha valaki csinált volna.

Étterem 2006.08.16. 16:24:04

Ugrókód: Kösz. De azt hiszem, hogy vannak olyanok, akik nem ezen a földön járnak. Egyszerűen nem gondolnak bele abba, amit leírnak és nem is akarják elfogadni az észérveket. Ez olyan, mintha nem hinném el, hogy vannak atomok, mert nem látom őket. Valaki csak kitalálta az egészet. Nem baj. Azt sem hiszem el, hogy a jó borokat szőlőből készítik. Akkor nem lennének ilyen drágák. :-)

egy vendég 2006.08.16. 16:49:56

Tényleg hihetetlen butaságokat lehet itt olvasni. A haszonkulcsokról miért olyanok írnak akik sohasem vezettek éttermet és nem adtak el még semmit sem (mármint a kereskedelemben gondoltam). Nem tudom azon miért nem csodálkozik senki amikor egy ülőgarnitúra egy belvárosi elit üzletben 3 millió forintba kerül? Azon mennyi a haszonkulcs és kié ez a haszon? Nem mindegy? Ha el tudja adni akkor egészségére. A szabad árképzés ezt jelenti annyiért kell adni amennyiért megveszik. És a Mol-t vagy a T-Mobilt nem akarjuk megkérdezni az árképzésről? Egy belvárosi szállodában van 600%-os haszonkulcs is. És akkor? Valóban hihetetlen költségek, helyi adók és szakképzési hozzájárulás stb. és egyéb burkolt adókat kell kifizetni egy kereskedelmi egységnek. Úgyhogy bámilyen hihetetlen a 300 százalékos hazonkulcs sokszor már nem is elég, de többet már nem bír el a piac. A borokat meg időben meg kell venni, hogy csak a Gere Kopár 2002-nél maradjak, azt sem a múlt héten szállította le Gere Attila, és amiben ugye áll a pénz az egyre többe is fog kerülni. Ha egy budai borboltba benézek akkor ott minden ár magasabb mint pl. az éttermek legtöbbjébe pedig ő csak eladja és ki sem kell bontania.

Steff 2006.08.16. 17:46:46

Elhiszem az éttermesek panaszait, mért pont őket ne szorongatnák mindenféle adókkal. De attól még én mint fogyasztó egy átlagos helyen egy 1100 forintos portugieserért nem szívesen fizetek 3000-et. Az étterem-tulajdonos is méltatlankodna, ha a CD-boltban egy 3000 forintos lemezt 5500-ért próbálnának eladni neki, pedig azok is meg tudják magyarázni, hogy villanyszámla, ilyen költség, olyan költség. Kedves Ugrókód, azért én nem vagyok egy fösvény típus, eszembe sincs azon mérni a vendéglő színvonalát, hogy hol olcsóbb a bor két-háromszáz forinttal. Ha hárman-négyen isszuk, akkor persze hogy jöhet háromszoros áron is.

2006.08.16. 17:52:43

Lehet hogy rég nem vettem lemezt, de 5000 alatt nem igen van. Nem az éttermesek panaszai ezek hanem a kereskedőké. Mert ez minden más kereskedésre is vonatkozik, csak a vendéglátásban van még HCCP, meg ÁNTSZ és sorolhatnám. Panasznak meg nem panasz, csak tény. A borászoknak is olyan előírásoknak kell megfelelni mintha egy kórház fertőző beteg osztályán lennénk.

Steff 2006.08.16. 18:01:49

Vannak középáras lemezek (főleg újrakiadások), azok 2500-3000 körül járnak. És megesik, hogy 5500-ért látja őket az ember. Persze, nem kifejezetten panaszkodtak az éttermesek, de azért ki lehetett hallani a szavaikból. Végül is oda lyukadunk ki, hogy a gazdasági viszonyok nem a legjobbak mifelénk: a vállalkozó nehezen termeli ki a költségeit, a fogyasztó meg nehezen fizeti meg a szolgáltatást.

ugrókód 2006.08.16. 19:11:14

A második rész nem neked szólt kedves Steff, hanem másik hozzászólónak.

lacibor 2006.08.16. 19:20:17

pasa:lacibor | 2006.08.16. 10:51 egymilliárd liter: sok. Tíz millió hl. Az is sok. Egyszer mi is majdnem összehoztunk fél millió hl fölösleget, de aztán eltűnt. Az ausszik okos emberek, majd megissza ezt is valaki.

yellow tail, olcsó aussie csinát borok, de csak igyátok 2006.08.16. 19:41:12

attól mert jó ízű, még meg lehet vakulni tőle:)

barom 2006.08.16. 21:32:23

"Ha egy budai borboltba benézek akkor ott minden ár magasabb mint pl. az éttermek legtöbbjébe pedig ő csak eladja és ki sem kell bontania. " na ekkora baromságot már régen olvastam...

Steff 2006.08.16. 21:36:24

Hát, télleg nehéz elképzelni...

ugrókód 2006.08.17. 11:52:47

Úgy látom tart még az éttermes diskurzus. A magam részéről - és ez már Étterem topictársunknak szólna - inkább a következőt vetném az éttermesek szemére, vagy potosabban hívnám fel a figyelmet. Azzal, hogy étteremben meg kell venni az egész üveggel jobb híján és érthető okokból (ki fog kérni egy ki tudja mikor megbontott palack borból éttermi árak mellett, de egyébként is) megbarátkoztunk. Felmerül viszont, ha elmegyek a feleségemmel vacsorázni, nem feltétlenül iszom meg egy teljes üveg bort (nem leittasodni indultunk.), és ha nem iszom meg akkor ki se rendelem (pazarlás). Ennek orvoslására lenne hivatva a ház bora rendszer.(1 esetleg 2 féle fehér és vörös, ami decire rendelhető). Csak sajnos a ház bora egy klasszikus "büntetőbor", nagyon ritka kivételtől eltekintve. Ezért viszont joggal gondolják a vendégek, hogy ez szándékos "terelésük" a fajlagosan drágább palackozott borok irányába, és a vendég sört rendel, pedig nem azt akart. Utálom az ilyen metódusú példálózást de most muszáj: Olaszországban (utoljára Toszkánában voltam) minden étteremben kifejezetten jó (persze nem csúcs brunelló, vagy chianti) a ház bora, nyugodtan rendelhető nagyon kellemes kiegészítője az ételnek. Soha nem kellet előfordulnia, hogy na, ezt nem iszom meg, hozzon egy sört.

egy okos 2006.08.17. 14:52:25

Egy pillanatra úgy olvastam, az értelmes diskurzus.

2006.08.17. 15:32:51

Kedves barom! Már a név is sokat mondó, leht, hogy ekkora baromságot még nem olvastál, de a legszomorúbb, hogy igaz. Ha csak azt veszem, hogy abban az étteremben ahlo a Gere Kopár felszolgálva 10.000 ott ez igencsak igaz, hiszen a lent nevezett "budai borboltban" (nem is egyben) ez a tétel is drágább. :-))

egy vendég 2006.08.17. 18:30:19

Kedves Drosophyla! Ha a borral kapcsolatban egy étteremben csak a készleten tartás a költség akkor az valóban elég lenne a 30%, de ez csak egy borboltra igaz. És akkor kávézóba és tankolni se jársz? Az is megoldható otthon, sütési olaj és egy jó kávéfőző kell, és akkor olcsó. :-))

2006.08.17. 18:55:36

Azon miért nem csodálkozik senki amikor egy adótanácsadó vagy egy ügyvéd aki sokáig tanult sok pénzért és utána a tanácsait igen borsos óradíjért kínálja. Egy vendéglátos aki 20 éva ezt tanulja és egy sommelier aki sok sok éve kóstol és tanul az pedig teljesen természetes és ingyenes kell, hogy legyen. Kérem szépen a közértek nagyobb haszonnal dolgoznak mint 30%. Pedig nagyon hosszú raktározási költségük nincs is!

egy vendég 2006.08.17. 19:16:16

A helyzet szvsz a következő: az étterem egy szolgáltatást kellene, hogy nyújtson, amit valljuk be, hogy legtöbb esetben nálunk nem tud. Nem értenek a borhoz, a hűtéséhez, a poharához had ne soroljam. De ha igen az pénzbe kerül. Az V Györgyben Párizsban senki nem gondolja drágának mondjuk Malatinszky Csaba SL. CF 2003-as borát, hiszen Enrico Bernardi az aktuális sommelier világbajnok kínálja és egy 3 Michelin csillagos étteremben ülve már látjuk, hogy ez pénzbe kell, hogy kerüljön. A jó szakember és jó étterem nálunk sem lehet olcsó. Mert ami olcsó az ugye....

kukucsnak 2006.08.17. 19:20:25

több Syrah: Gál T.-Eger, Hagymási-Eger,Bock-Villány,Gróf Bukolyi-Eger,pl.

vendégnek 2006.08.17. 19:52:42

nade holvan itthon Michelin csillagos étterem???? és hol vannak a jó sommelier szagemberek? 1-2, az se étteremben dolgozik.

egy vendég 2006.08.17. 19:58:57

Sehol sincs ezt mondom én is, de jó szakemberek vannak csak kevesen:-)

hol hol kik kik?? 2006.08.17. 21:03:56

egy vendég 2006.08.17. 21:21:36

Aki keres az talál. Csak nagyon kell keresni és ha megtaláltam akkor odajárni :-))))!!

gergo 2006.08.17. 21:45:54

A GAl Tibor fele Syrah azert nem egy kategoria a par ezer forintos hiperes borokkal... csak peldanak okaert a syrah-merlot cuveejuk 8800 ft a pinceben... nekem ez nem tartozik az "olcso syrah" kategoriaba...

gergo 2006.08.17. 21:56:44

ja, meg valami, Hagymasi evek ota nem csinal syrah-t... de legalabb a grof Buttler syrah stimmel, bar az sem a kimondott par ezrest tetel...

Sommelier 2006.08.17. 23:27:21

Például én!

sör 2006.08.18. 09:15:58

akkor igyá vizet az étterembe!

Szomi bújj vissza az üregedbe 2006.08.18. 11:32:50

fsail 2006.08.18. 19:48:43

Ugrókódnak igaza van.Szerintem is ez lenne a helyes út. Harkány előtt a tenkes csárdában én folyó Vylyan olaszt ittam fröccsben és igen kellemes volt. És a fröccsválasztékuk is szinvonalas volt.

1 vendéglős 2006.08.18. 20:38:50

Első kézből tudom mondani, hogy amennyiben egy étterem "csak" másfélszeres szorzóval kalkulálja a bor eladási árát (pl.: 2000Ft beszerzési ár = 3000Ft eladási ár), akkor is busás haszonra tesz szert. Sajnos sok vendéglős ezt nem így gondolja: "Akkor hogyan vehetnének 1 év hasznából új merdzsót. Meg különben is, miből fizessem a személyzetet?" Utána meg csodálkoznak, hogy "nincs vendég"! Ha "hosszútávon" gondolkodnának a kollégák, nem ott állna a hazai "gasztronómia", ahol most van... Én mindig valottam, hogy "addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér", illetve "annyit kérj a portékádért, amennyit ér". Ennyi.

Zotyika 2006.08.18. 20:57:19

Nálunk az étteremben ( nem mondom meg hol, mert ez nem a reklám helye ) a folyó boron kívül hétféle palackosat bontunk, s még nem sok vált élvezhetetlenné a tárolásban. s ha mégis hát ez benne van a pakliban.Természetesen a vendég által megkezdett palackot kérésére a borhűtőben ledugózva másnapra is eltesszük. Sztem ez igy korrekt.

1 vendég 2006.08.18. 21:05:20

A napokban egy belvárosi étteremben ebédeltem egy partneremmel. Beszélgettünk, tárgyaltunk, közben a szomszéd asztalhoz leült az étterem vezetője és, mint kiderült (elég hangosan folyt ott a tárgyalás), egy borforgalmazó cég üzletkötője. A főnök így sopánkodott: ha megveszem ezt a bort 4000 Ft-ért, Ön szerint el tudom adni 12000 Ft-ért? Válasz: Annyiért nem! Miért nem próbálja meg 6000Ft-ért adni? Válasz: Maga mit képzel? Az üzlet veszteségét meg otthonról pótoljam???? Elég lehangoló volt, abba az étterembe se megyek még egyszer!!!!! Nézze bolondnak a nénikéjét!

Zotyika 2006.08.18. 21:06:41

1 vendéglősnek: én is megpróbáltam, s a tapasztalat mutatja, hogy nem a bor olcsósága határozza meg az eladhatóságát, ha megfelelő szolgáltatást akarsz kínálni (s nem új merdzsót vennni) annak is ára van. Sztem a 100-150% teljesen indokolt lehet, hiszen az étterem fenntartási költségeit nem lehet az ételárakra ráterhelni. az üzemeltetés költségeit és a beruházás megtérülését csak globálisan szabad szemlélni, s ebbe bizony beletartozik a bor is, habár az átlag étterem bevételei között ez csak kis súllyal szerepel, egy nap nem nagyon tudsz tíz palack bornál többet értékesíteni s ez sem mindennapos. Persze más egy Budai várban lévő, vagy egy belvárosi étterem s más egy vidéki "korcsma".

1 vendéglős 2006.08.18. 21:23:10

Zotyika: Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! A szolgáltatásnak csupán annyi az ára, hogy Te (ha már éttermet vezetsz) jól felkészült vendéglátós vagy és a személyzetedet megfelelően kiképzed! Vagy nem?

1 vendéglősnek 2006.08.18. 21:30:43

Lehet, hogy Zotyika azt is a szolgáltatások kategóriájába sorolja, hogy az étteremnek AJTAJA van. Az pedig ugye drága! Ha így nézzük, tényleg 24000 forintért kell adni a bort, amit 4000 forintért szerez be! ;)

Zotyika 2006.08.18. 21:43:41

Esetleg azt a néhány járulékos csekélységet nem feledném, mint munkabér és járulékai, energia számlák az adó jellegű fizettetések ....

A pofátlanság határtalan 2006.08.18. 21:49:00

Ha egy bor, nagykereskedelmi áron bruttó 3000 forintba kerül egy étteremnek, miért adják 7800 forintért a VENDÉGNEK? Ismerek ilyen "borra specializálódott éttermet"... Miért engedi meg a VENDÉG ezt?

Kukucsnak ismét 2006.08.18. 21:49:35

A Bor és Piac következő számában Syrah-Siraz teszt.

aranykalász 2006.08.18. 21:53:01

Zotyika te szerencsétlen (vendéglátósok szégyene): akkora éttermet üzemeltess, amekkorát elbírsz még a vendégbarát árak mellett is! A vendéglátós bizonyítványodat meg add vissza, mert arra alkalmatlannak bizonyultál! Sajnállak a tudatlanságodért!

Zotyika 2006.08.18. 21:53:18

21:30-as hozzászólónak: Én a saját tapasztalatom alapján írtam és azt hiszem 500%-os hk ról szó sem volt benne 4000::24000. de valóban van ajtaja is , sőt legtöbb esetben falai, s ad abszurdum teteje is. S ha hiszed ha nem léteznek beruházási költségek amelyeknek idővel meg kell térülni. A beruházáshoz szükséges tőkét nem adják ingyér.

Ez nem egyszerű tudatlanság! Ez igénytelenséggel párosul! 2006.08.18. 21:54:43

még 1 vendéglős 2006.08.18. 21:59:51

Zotyika: az igazi vendéglátós nem "meggazdagodni", hanem "megélni" szeretne a munkájából, illetve a unokájának készíti elő a "terepet"! Ha így folytatod, felülhetsz szélkakasnak a tetődre! Te például milyen pohárba töltenél egy Vylyan pinot noir vereset??? Nos, "kolléga"???

Zotyika 2006.08.18. 22:02:10

Bocs hogy élek, bár nem értlek! Most aludni térek.

Borszakértő Zoltán 2006.08.18. 22:04:08

Ez tényleg jó kérdés volt, elvégre boros blogon vagyunk e helyt! Az éttermek árait amúgy én is túzónak tartom. Többet keresnek a boron az éttermek, mint a borász!

Burgundit Burgundis pohárba Burgundizáljunk 2006.08.18. 22:06:01

Zotyika 2006.08.18. 22:06:26

Csak ha feléled a mát nem gondolhatsz a holnapra. Sajnos most csak Spigelau burgundisom van, de ha tudsz jobbat holnap szívesen elolvasom.

2006.08.18. 22:06:57

Zotyika! Joccakát, álmodj a szakmádról (ha egyáltalán tudod, hogy mi az), hiszen amúgy csak kivülállóként tekintessszzzz reá te szerencsétlen!

2006.08.18. 22:09:10

Zotyika megbuktál! A Vylyan pinot noir egy műanyag szörpöspohárban érzi magát a legjobban!

2006.08.19. 09:31:19

mind szerencsétlenek vagytok!

2006.08.19. 20:53:08

Itten kérem két malomban őrölnek az "étterem kritikusok" és vendéglátósok. Abban az étteremben ahol kihozzák a vastag falú 20 évvel ezelőtti szabvány szerinti pohárban a húgymeleg fehérbort aminek az évjáratát és termelőjét sem ismeri a "pincér" azért a 30%-is sok. De azért azon a helyen ahol kristály pohárban kínálják és minden más is stimmel, tudnak bánni a borral ajánlani, borkészlettel is rendelkezik az étterem nem csak egy van és a wc is európai ott azért ne csodálkozzunk, ha ennek ára van. Hiszen ezek sokba kerülnek. A minőségi embert kívánó szakmunkát mindenhol a világon meg kell fizetni.

2006.08.19. 21:56:14

No, és hol, melyik étteremben van ilyen minőségi munka kicsiny hazánkban?

hobbybor 2006.08.19. 22:13:32

A tesco 40%-os árrést alkalmaz, oszt' ki se bontja és ki se tölti nektek, és nem is mosogat el, sőt drága belvárosi ingatlana és szomeliéje sincsen.

Azt tapasztaltam, hogy 2006.08.19. 23:02:58

jobb nyugati hiperekben, szinte mindig "téblábol" egy alkalmazott, aki tanácsokat ad a vásárlóknak, a borvásárlást illetően... Franciaországban a szemem láttára történt a következő (helyszín egy hipermarket): hölgy, említett emberünkhöz lép, kezében egy libamájpástétom konzerv. Kérdi: ehhez melyik bort ajánlaná? Emberünk három alternatívát ajánl fel, természetesen mindet indokolja is. Hölgy dönt, megköszöni az ajánlást, kezében az egyik javasolt borral távozik. Na mi mikor fogunk itt tartani???

látnok 2006.08.19. 23:08:16

Ha Te most mondjuk 9 éves vagy, akkor sem fogod ezt megélni!!!

Eugen 2006.08.19. 23:21:33

Mielőtt bárki tévhitben ringatná magát, elárulom a következőt! Ha egy pincészet, vagy borforgalmazó, szeretne egy bort "belistázni" egy hyperbe, akkor nagyon komoly "belistázási pénzt" (több százezer forintot) kell fizetnie boronként! Mindezt, a következő kitétellel: ha a bor nem produkál jelentős forgalmat pár hónapon belül, akkor kilistázzák és a belistázási pénzt nem adják vissza! Azaz: a hyper már akkor is jól járt, ha az adott borból egyetlen palackot sem adnak el! Természetesen ez nem minden hyperre vonatkozik... :) UI: Vagy mégis???

csalódott... 2006.08.19. 23:39:14

A "vendéglős" témához: néhány hete jártam családommal a szigetmonostori Bacchus vendéglőben. (Hideg előételként válogathattunk volna a svédasztal kínálatából, ami valóban remek falatokat kínál, 2000 Ft fölötti áron. Akkor is ennyi, ha csak egy falatot fogyasztunk, vagy ha magunk elé emeljük az egész kínálatot...) Velünk esett meg itt: Tulaj érkezik asztalunkhoz, felveszi a rendelést, majd ajánlja a svédasztalt. Mondjuk neki, hogy köszönjük, de csak levest szeretnénk előételként fogyasztani. Válasz: rendben. Majd, miközben tázoztában elfordul az asztalunktól, "félhangosan" (úgy, hogy mi azért halljuk) megjegyzi: "Na ebből sem élünk meg" NA ÉN MEG SOHA NEM MEGYEK ODA ÚJRA!

Eugennek 2006.08.20. 09:09:30

nem kötelező ker.láncokba bort listázni. nincs miért védeni a hipereket, de nem ők erőszakoskodnak, hogy listázd már be a borodat. sorban állva könyörögnek nekik a beszállítók. sajnos még nem alakult az egészséges piaci felület Mo-n, de a fogyasztó tehet annyit, hogy átgondolja mit hol vásárol. segíthet a kialakulásban. értelmes ember csak max 1000-1500 ft-ig veszt hiperben bort. arra való. más érdekesebb boroknak keressen megbízható borkereskedést, ahol nem méregdrágán akarnak szart eladni. egészen más hangulatú borvásárlás lesz. egy baj van, hogy kevés ilyen borbolt van.
süti beállítások módosítása