Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea VI

2006.08.18. 07:22 - alföldi merlot

négypontosEredetileg két nagypályás rizlingre számítottam, de az egyik lement gombfociba. Somlói polifon és lőczedombi rút kiskacsa. Egy tiszta, egy kevert.

Györgykovács Somlói Olaszrizling 2003

Kedvenc boraim nagyjából három kategóriába sorolhatóak: az egyenesek, a hamupipőkék és a polifonok. Az egyenesek nem állnak elő váratlan meglepetéssel; az illattól a lecsengésig hibátlan ívet írnak le. A rút kiskacsák lassan eszmélnek (máskor sugárzik belőlük az istállószag), aztán kirúgják magukat, és szárnyra kapnak. A polifonok olykor egyben rút kiskacsák is, de a lényegük a többszólamúság, egészen pontosan, hogy az önmagukban nem feltétlenül szép szólamok együtt valami borzongatót alkotnak.

A 2003-as Györgykovács ebbe a harmadik kategóriába tartozik. A terroir, a fajtajelleg, a savak és a hordós érlelés szólamai izgalmas harmóniában egyesülnek.

Kezdetben csalódásnak tűnt a 2004-eshez képest. Az illat kevésbé tiszta és fajtajelleges, a savak nem annyira szépek és teherbíróak.

Mellbevágóan intenzív, némileg késői szüret jellegű illattal nyitott. Pörkölt mogyoró, gesztenyeméz, mandarin és zsírkréta. Aztán az első kortyoktól kezdve lassan összecsiszolódtunk, és már nem a korábbi elvárásokhoz mértem. Ez is nagyon szép, tiszta bor, önálló egyéniséggel. A savak ugyan kevésbé hangsúlyosak, de ami van, az kerek, csiszolt. A kortyban florális és sós jegyek, a lecsengés virágos, citrusos, a legvégén az obligát mandulával. Impozáns szerkezet, olajos textúra.

 

Gazdag és elegáns bor. Időtlen nyugalmat sugároz. Az évek múlásával valószínűleg még szebb lesz. 6 pont

Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2003

A Jásdi rút kiskacsaként kezdte, és az idő múlásával arányosan szépült. De hattyúnak a közelébe sem jutott.

A Gere rizlingnél már tapasztalt húgyos vonalon indított, amihez kovász és virág illat társult. Idővel a húgy ásványossá szelídült, de az egész alapvetően disszonáns maradt: leveszöldség, őszibarack, szappan (?!), darált dió, cefre. Kóstolva is diffúz, jókora lyukkal a korty közepén. A savak meglehetősen lomhák, az alkohol enyhén éget. A végén mutatóban némi mandula. Komplex és kaotikus. Mintha féllábbal fahordóban, féllábbal acéltartályban állna.

Az értékelésemre félő, hogy a várakozás és az ár ismerete rányomta bélyegét, és vakon kóstolva talán könnyebben észrevettem volna az erényeit. Az viszont mégiscsak zsigeri reakció, hogy nem volt kedvem meginni (persze ott volt mellette a Györgykovács).

Bár voltak tisztább pillanatai, azért inkább 4 pont, mint 5. És ezzel valószínűleg az ár/értéktelenség különverseny győztese. (Kb. 3000 ft)

Címkék: kóstolás 2003 fehér négypontos olaszrizling somló györgykovács hatpontos jásdi csopak észak-balaton

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3213128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blanco 2006.08.18. 08:19:15

5 pontot jó borok szoktak kapni, 4pont, majdnem 5, úgyhogy még meg se bírta inni???!!!

eF 2006.08.18. 08:33:06

Ha Jásdi, akkor SIRALOMVÁGÓ!!!

Káosz vagytok 2006.08.18. 08:50:36

Ha nem bírod meginni, akkor miért nem adsz neki 1 pontot? Na jó, 2 pontot...? De négyet egy ihatatlan valaminek?!!

mit kötözködsz? 2006.08.18. 09:14:30

Egyesek ettől érzik jól magukat, ha mindig kritizálnak. Nem azt irta, hogy ihatatlan, vagy nem birná meginni, hanem hogy nem volt kedve, mikor ott volt egy jobb.

Elhárítás 2006.08.18. 09:16:25

Jásdi marketingben erős. Olajos = textúra (tapintásérzet, glicerin stb.). Struktúra = szerkezet, mint sav+test+alkohol vagy édesnél sav+cukor+test vagy vörössnél mondjuk sav+tannin+test és egyéb triangulumok, amelyek az egyensúly alapjait jelentik. Ezt más csitének egyszer megtanítottuk. (Mondjuk nem csodálnám, ha nem lennének beszélőviszonyban. :-)) Mi a becsületes neve, Alföldi úr?

bocsi 2006.08.18. 09:17:34

qrva böngésző...

Elhárítás 2006.08.18. 09:18:05

vöröss=vörös, más=már

Ag 2006.08.18. 09:43:35

És az öné, Elhárítás Úr?

2006.08.18. 13:33:04

uncsivagy:2006.08.18.12:00

baccara 2006.08.18. 14:36:58

Mások is ilyen kiábrándítónak találták ezt a Lőczedombi Jásdit? És hol lehet kapni?

SzántóG 2006.08.18. 18:14:14

itt mikor tiltják be a hozzászólásokat?

csa 2006.08.18. 18:58:43

valaki dobja össze a következő illt csomagot: kovász, virág illat,húgy, leveszöldség, őszibarack, szappan, darált dió, cefre. miután megvan igya meg. jó szórakozást

Borivó 2006.08.18. 20:52:21

csa: ne feledjük azért, hogy a húgy ásványossá szelídült :) De komolyan, benne van a kritikában, hogy kaotikus, ezek a felsorolt ízek EZZEL összhangban vannak - ha már egymással nem is. Olvastam már nagyon feldicsért borról, hogy pocsolyaíz van benne, az sem feltétlenül az ördögtől való, pedig hát ki akar a pccsolyából inni.

2006.08.19. 15:16:02

aki a pocsolyaízt szereti...

2006.08.19. 18:37:22

Felejthetően átlagos a Jásdi....Itt túlértékelt.Varga Pétertől ittam hasonlót , ismeritek őt?Felhomájosításként ő M.O. legkedveltebb pincészete 199 ft-ért.

igen,igen,igen 2006.08.21. 19:11:15

Igen most már tudom ,hogy melyik a legkedveltebb pince,sőt azt is milyen finom lehet egy 199 ft.-os bor. -45 palack,15 cimke,25 dugó, 8 kapszula, 10/pal. kartondoboz,25 töltési kltsg.,8 marketing hozzájár.,szállítási kltsg.,kisker,nagyker,adók,stb. Ja hogy hol a szőlő ára(1.5kg/pal.)?Az már nem fér bele. Egyébként sem itt kellene az önreklám!

2006.08.22. 15:45:29

Ha ismernéd az árakat, nem írnál ilyen hülyeségeket

igen,igen,igen 2006.08.22. 19:22:26

igen ismerem az árakat,sőt a helyesírással is ismerős viszonyban vagyok. Pl. a homály az nem pontos j.Te kb. ennyire vagy tisztában a borkészítés költségeivel.Apuci kedvence , nem lehet mindenkit megvenni.

2006.08.23. 10:51:29

Nem érdekel hogy mennyire vagy tisztába' a heJesírással. A borkészítés költségeit meg ismerem, ezzel foglalkozom 23 éve, ne akarj nekem újat mondani. Te, apuci kedvence :)

igen,igen,igen 2006.08.23. 18:30:37

cicamaci ne okoskodj, 23 év alatt többet kellett volna tanulnod

cicamaci a kurva anyád. 2006.08.24. 10:13:22

Tényleg? Ki mersz állni egy szakmai vitára, érvekkel, számokkal alátámasztva, vagy csak a pofádat járatod?

nosza vágjunk bele 2006.08.24. 11:08:46

lényegtelen, kicsoda 2006.08.24. 11:48:43

szánalmasak vagytok (vegye magára az, akinek szól). ez a blog nem erre való. úgy értem szakmai vita jöhet, de minek kell állandóan szapulni egymást????meg egymás anyját...

igen,igen,igen 2006.08.24. 12:23:21

én meg is sértődtem, de inkább a szakmai vitát várom. de cicamaci eltűnt.