Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

The Wizard of Oz

Two Hands Angel’s Share Shiraz 2004

2006.08.25. 12:00 - alföldi merlot

Életem első 95 Parker-pontos bora. Szép a neve, szép a címkéje, és nem is olyan drága. Akkor mi fáj?

A „Két Kéz” (reméljük, van az négy is), azaz Michael Twelftree (USA) és Richard Mintz (Ausztrália) 1999-ben szövetkezett, hogy a legjobb vásárolt szőlőből a legszebb shirazt készítsék. E nemesen egyszerű cél elérésétől úgy tűnik, számszakilag nem állnak messze: Robert Parker két kézzel szórja utánuk a pontokat (és a déli félteke legjobb négociant-jainak nevezte őket), de az egészen más ízlést képviselő brit Decanter is 5 csillaggal honorálta pl. a Lily’s Gardent. A főborász Matthew Wenk.

A marketing első osztályú. A Two Hands dizájn pofás és egyedi, a nevek üdítően újszerűek (Beborult Krapekok, Angyalok Jussa, Brilliáns Álca, Színlelt Magabiztosság etc.). A palack Amerikából érkezett, egy kedves barátom ajándéka. Odakünn 25-30 dollár, Európában nem látom online nyomát.  

Csavarzáras palack. Nagyon sötét rubin, lilás reflexekkel. Az illat tömény, intenzív, és összetéveszthetetlenül ausztrál. Túlérett málna, likőr, eukaliptusz és némi grillhús. Élmény beleszagolni. Erős közepes test, és mint a tejcsokoládé, elolvad a szánkban. De struktúra nuku. Sav helyett is alkohol, arra pedig nehéz építeni. Kóstolva szeder, csoki és eszpresszó, bársonyos, de közben éget. Baileys szederrel. A lecsengést gyakorlatilag elmossa az alkohol, ha nagyon figyelünk, talán körömlakk, talán-talán keserűcsokoládé. Tanninnal nem találkoztam.

Robert Parker erre a borra 95 pontot adott. Holy shit. Egy más világ, más elvárások. Jancis Robinson szerint a szép bort a következők jellemzik: kiegyensúlyozott, felfrissít, fejlődik a pohárban és a palackban, hiteles és érdekes. Az Angel's Share-ből hiányzik az egyensúly, nem frissít, nem fejlődik a pohárban, a palackos érlelésről nem tudok nyilatkozni, a hitelességről sem, érdekesnek érdekes. Régebben szerettem ezt a stílust, most éppen nem. Nagyon nem, ezért nem is tudom megítélni, hogy a maga műfajában mit érhet. Számomra a savak hiánya és a brutálisan magas alkohol kizárja a komoly borok mezőnyéből. (A Wine Spectator kivételesen eltért a parkeri útmutatástól és csak 88 pontra értékelte. Szerintem ők közelebb járnak az igazsághoz.) Persze ennek az érmének is két oldala van: aki ezt a stílust szereti, az bizonyára az én kedvenc bikavéreimtől meg brunellóimtól prüszkölne.

 

A Two Hands egyhamar aligha kerül a hazai polcokra, de a hedonisztikus ausztrál shirazok egyik jeles képviselője, a Penfolds Kalimna Bin 28 már nálunk is kapható, kipróbálható. A brit Decanter szerint az 50 legjobb vörös vétel egyike, és álombor. De mint a fenti ábra mutatja, mások álmaival nem megyünk sokra, hívják bár Robert Parkernek azt a másikat.

Címkék: kóstolás vörös shiraz ausztrál

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8513162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jadviga 2006.08.26. 17:04:35

WHITE WINE of the week
Tokaji Dry Furmint, Disznoko 2004.
The same grape used to make the famous sweet puttonyos and essencia wines of Tokaji is vinified dry here for something refreshingly different. A rich, pear and peach palate balances out the crisp acidity - the perfect antidote to many other bland efforts available at this price. Drink 2006. £6.75

ANGOL DECANTER WEBOLDAL CÍMLAP

csak ennyit mondok NA... végre

Malbex 2006.08.26. 20:13:45

mocsadek ujvilagi lore. most vegeztem ki egy JT Cellars Syrah-t, ugyanez a kategoria: mindenhol nagy, sok alkesz, edes extraktok, nulla egyeniseg. Jancis Robinsonnak van igaza, megha ezert kopkodni is fognak az ujvilagi stil rajongoi.

shiraz 2006.08.27. 08:57:56

újvilág, szép új világ. Am, egy dolog kimaradt: miért hívják Angel's Share-nek a bort? Jadviga, szép, hogy decantert olvasol, de hogy jön ez ide?

bortermelő 2006.08.27. 10:24:43

Ezt a csavarzárat jó lenne ha már normálisan fogadnák itthon sokat javítana a borok minőségén.

b, a kevéspontos 2006.08.27. 11:39:47

üveg+csavarzár helyett: TETRAPAK!
a bortermelő(k)nek tán anyagi megfontolásokból is jobb a csavarzár, nem igaz? én pukkanáspárti vagyok, még ha ennek borhibaesélynövekedés is az ára.
eretnek gondolat: esetleg a drága presztízs stb borokat lehetne csavarzárazni, hogy ne okozzanak kellemetlen meglepetést. az olcsóbbakat meg dugózni, hogy a fíling megmaradjon.


b 2006.08.27. 18:54:00

Az angyalok jussa dolog a konyakoknál müködik....bornál nem tudok ilyenről...hacsaj nem abban a felfogásban, hogy ez az adag elpárolgott az ottani VPOP elől....és az angyaloké lett:-)

Én nem dobnám el a csavarzárat.....szar érzés kitekerni egy borospalack nyakát.....de egy átlagos techno bornál....kit érdekel? Pl a Nyakas borokat már rég csavarzárral tolnák szerintem, ha nem félnének a pactól....
Bár....mindent összevetve......azért én is a dugót szeretem. Ja, és csakis parafát....

b, a kevéspontos 2006.08.27. 19:42:20

emlékeim szerint mintha whisky-eredetű lenne az angels' share - de végül is minden lepárlásra igaz lehet

kifli 2006.08.27. 20:22:35

Jaj már megint a Dekanterrel tábad a marketingesük itt, de miért?

Egyébként, Shiraz felvetésére rátérve , monnya már meg valaki, ha már a cikk szerzője nem tette meg ezt eddig itt, hogy miért hívják Angel's Share-nek a cikkben hivatkozott bort?

nemjo 2006.08.27. 21:50:05

A Decantert ( a magyart főleg ) komolytalannak találom egy ideje ... a mostani tesztjük egy vicc ....

kifli 2006.08.27. 22:16:57

Majdnem mindegyik tesztjük egy vicc. Mint az egész újság. Vszleg az emberekben, akik csinálják kell(ene) keresni az okokat...

zsoltizmo 2006.08.28. 15:05:34

Nem tudom hogy miért bíráljuk állandóan a csavaros dugókat, szerintem egy nagyon praktikus dolog és egyáltalán nem mutat gyenge minőséget a használata. Amikor egy menő étteremben dolgoztam rengeteg francia bor dugós volt és főleg a parafa használata miatt, mondták a hozzáértőek. Mi magyarok elég vaskalaposaknak tűnünk néha ilyen kérdésekben....

b 2006.08.29. 21:55:04

Azok vagyunk kétségtelenül.....de ha étteremről van szó....én sem ajánlanék egy vendégnek csavaros bort.....kicsit rombolná az élményét.....mert ha vásárol akkor élményt vesz...és ehhez hozzátartozik a dugó is.....na meg a dugó hiba is.....olyan jó érzés visszaküldeni a bort...főként ha valami Kopár néven fut....akkor egyből domináns alfahímnek érzi magát az ember.....
Szóval....továbbra is parafa....
persze ahogy mondtam....átlagos mindennapi bornál...jöhet....főleg már rég átállhattak volna a gasztróboroknál a csavarosra....
süti beállítások módosítása