Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A terroir elleni háború győztese

Ebner Pinot Noir 2004

2006.09.11. 06:41 - Műtannin

Ebner Andi, a Süd-Tiroler örökmozsgó szerelmes üzenetét hozom a bőrnadrágból. Andit most már nem szokták szeretni. Mert bevalotta - és tudomásom szerint ő az egyetlen magyarországi borász, aki -, hogy nem bízza csupán az anyatermészetre meg a szeszélyes szőlőnövényre a dolgokat, hanem bőven besegít mindenféle technikai hókuszpókuszokkal a pincében, például kiveszi a borból a "rossz tannint", és belearak a helyére jót, azaz vásároltat.

Na, ettől aztán Ebner Andit még azok is elkezdték átkozni, akik korábban literszám itták a borait. Leküldték békába, valahová a keceli borhamisítók mellé, ami persze a ló túloldalára való átesés tipikus esete a közönség részéről, dehát lovas nép vagyunk, hajlamosak vagyunk egyik oldalról a másikra pattogni olykor, mint valami Guczoghy György.

Ezt a legújabbik pinot-t megpróbáltuk úgy kóstolni, mintha mit sem tudnánk az előzményekről, mintha életünkben először találkoznánk Ebner-borral, és úgy csoldálkoznánk rája, mint Reinhold Messner az Ötzie-re.

Szűretlen - állítja magáról nagy betűkkel a hátcímkén Andi bora. Jó, hát legyen az, nem oszt, nem szoroz, tulajdonképpen azt is ráírhatta volna, hogy Kopár-dűlő.

A megszokott pinot-színeknél tömörebb, mélyebb pirosat villant, és az illat is megy ehhez: olyan masszív, sűrű, hogy szinte beveri az ember orrát. Nem a klasszikus, játékos, mozgékony pinot-illat, hanem inkább olyan, mintha valaki egy pinot-esszenciát, pinot-parfümöt készített volna.

Erős füstös-hordós jegyek: füstölt szalonna elsősorban. van egy tengeri sósság is az illatban, volt aki kifejezetten tengeri állatokat, elsősorban kagylót érzett. Inkább konzervkagylónak mondanám, tán a fűszeresség és a füst miatt. Van egy kis egzotikus is díszítésnek: narancshéj, szegfűszeg, és jól érezhető alkohol.
Az alkohol az ízből is kilóg (13,5%, úgy látszik a pinot-nak ez is sok egy kicsit), szinte likőrös utóíze van. Egyébként az osztrák-olasz májer ügyesen kavart a pincében: ebből a borból egy kicsit sem érezni a vékonyka, savas 2004-et. Itt minden vastag, határozott. Azt nem mondom, hogy nem kerek vagy hogy nagyon rusztikus volna, sőt. De azért korongecsettel a legzseniálisabb művész sem tud Mona Lisát. Hosszú és sűrű korty, bordói korty, na, fekete gyümölcsök és meggy füstölve, kicsit megégetve tán (sok hordó, sok, sok), van még egy furcsa kesernyés-bitumenes ízjegy a vége felé, amivel én nem vagyok egészen kibékülve.

A többi dolog viszont rendesen ki van mérnökösködve. Arányok, ízek, illesztések rendben. Van kerekség, van kis rusztika, van tömörség, tömeghatás, van díszítés. És fajtajelleg über alles. Termőhelyre, évjáratra szerintem a legjobb nyelvű kóstolók sem merének tippelni. Komoly iparosmunka.

Bátor, évjáratfüggetlen, arctalan 4 pont.

Címkék: vörös négypontos 2004 pinot noir mecsekalja ebner

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr714455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b, a kevéspontos 2006.09.11. 08:13:56

én a rossz borból kivenném a rossz bort és beleraknám a jó bort ésakkor minden jó lenne.

zoli 2006.09.11. 09:00:45

Tészerző azt írja előbb, hogy vizslassuk elfogulatlanul ezt a bort, majd ezt: "Szűretlen - állítja magáról nagy betűkkel a hátcímkén Andi bora. Jó, hát legyen az, nem oszt, nem szoroz, tulajdonképpen azt is ráírhatta volna, hogy Kopár-dűlő." Vagy már a következő bekezdésre elolvadt a nagy empátia vagy nincs tisztában azzal, mit jelent, mivel jár az, hogy valaki szűretlenül palackozza borát... Ezt a rossz tanninos dolgot már mindenki nagyon megtanulta(és kellőképpen félreértelmezte), azt viszont nem sokan tudják, hogy Ebnernél valóban igen komoly terméskorlátozás van(6-7 fürt/tőke), akár innen is származhat koncentráció...a túlbarrikolással viszont egyetértek...

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.11. 09:16:51

Kedves zoli,
nem írtam azt, hogy vizslassunk bármit elfogulatlanul, azt mondtam vagyis írtam, hogy próbáljuk az előzményeket nem figyelembe venni, tehát úgy kóstolni a bort, mintha Ebnerről most hallanánk először. Tehát saját feltételemet a legformálisabb logika alapján is teljesítem.
(A tárgybor hátcímkéjén olvasható felirat semmiképpen sem előzmény, ugye, hanem nagyon is aktuális és a tárgyhoz tartozik. Egyébként mindössze arra próbáltam utalni, hogy a "szűretlen" cím használata nagyjából annyira releváns és következetes, mint a "barrique" vagy a többi hasonló. Sok olyan nagy bor van, amit nem szűrnek, de mégsem ezzel címkével akarják eladni.)

tomlaker 2006.09.11. 09:36:14

néhány hete kostoltuk ezt a bort egy kisorban vakon. gyengébb volt mint a vylyan-é, de gál tibor pajados dülőjénél klasszissal jobb volt. szépen összerakott kellemes bor 4 pontnál mindenképp több 5,5-6. persze nálam:). ráadásul az, hogy bevallottan segít a boranak, még mindig tiszteletreméltóbb, mint villányi vagy soproni kollegái állszent hallgatása, vagy ellentámadásai

zoli 2006.09.11. 09:44:34

Elvonatkoztatás (a sok szörnyűségtől!)vagy elfogulatlansággal kóstolni sztem ebben a szövegkörnyezetben uaz, de mindegy... Az, hogy szűretlen vagy barrique van a címkén miért nem releváns? Vmiért én mégis érzek egy kis rosszindulatot(az elvonatkoztatás hiányát, ha így pontosabb), hiszen szerinted ezzel akarja eladni, sztem meg csupán informál... Tán mégse olyan hülyeség az elfogulatlan vizslatás...

Jenyei 2006.09.11. 10:40:58

Kedves Műtannin,
-----
a "szűretlen" cím használata nagyjából annyira releváns és következetes, mint a "barrique" vagy a többi hasonló. Sok olyan nagy bor van, amit nem szűrnek, de mégsem ezzel címkével akarják eladni.)
-----
nemrégiben folyt itt egy beszélgetés arról, hogy talán nem ártana, ha minden fontos dolog rajta lenne a címkén. Ha a 'szűretlen' szó alkalmazását egy lépésnek tekintjük ebbe az irányba, akkor talán nem jogos a fenti kritika sem.

Spicc 2006.09.11. 13:57:08

Egyet kell hogy értsek Zolival, valahogy pedig mégis átsüt a cikken az a fránya előitélet. Szinte minden következtetés a mahinálásra utal. Csak egy-két példa: A már emlitett "szűretlen", "pinot parfüm","osztrák-olasz májer ügyesen kavart a pincében", "bordói korty, na"," rendesen ki van mérnökösködve". Furcsa hogy minden eleméről a bornak az irányitottság jut a biráló eszébe.

Karthasz 2006.09.11. 17:45:49

Te még soha nem voltál így egy borral sem, Spicc? Nem ismerem a bort, de már ittam én is olyat, aminél az volt az érzésem, hogy túlontúl is a helyén vannak a dolgok. Úgyhogy nem is erre a borra gondoltam, előbb megkóstolom. De most már biztosan megkóstolom... :)

b, a kevéspontos 2006.09.11. 22:57:45

"Ezt a rossz tanninos dolgot már mindenki nagyon megtanulta(és kellőképpen félreértelmezte)"

akkor árulja már el valaki, mi a jó értelmezés? micsinál ebner a tanninnal?

zoli 2006.09.12. 09:04:50

b! Nem tudom beszélt-e már vki Ebnerrel, jól beszél magyarul, de azért nem perfekt. Szóval akármekkora mágusnak gondolják a csersavat nem tudja eltávolítani a borból. Tanninport használ, ennyi. (nem műtannint, ahogy pl. a szerző magát nevezi, mert olyan nincs, hiszen akkor szintetikusnak kellene lennie, míg a szárított tannint tölgyből vagy a szőlő héjából nyerik ki. A répacukorra vagy a mustsűrítményre se mondjuk, hogy műcukor)

lacibor 2006.09.12. 18:50:50

-Szóval: pentózok->benzoesav->trioxibenzoesav->digalluszsav. Ha nem a növény készíti, bizony műtannin.

hegyaljai 2006.09.12. 19:42:33

Ez egy nyilvános blog ezt olvashatja az OBI? És ha nem olvassa, akkor miért nem? Tényleg ez a megoldás amagyar borok gondjára. Szétszedni a bort, minr a testrészeket, és összerakni egy Gólembe? Tőkehiány, és technológiai elmaradások mellet? Akkor már inkább a "terroir", bár nem szabad a franciákat követnünk, hiszen ők is válságban vannak.

b 2006.09.12. 22:03:05

Válságban vannak.....
Mindig jót röhögök kis magyarságunk helyzetén....mindig akkor csapunk bele a lecsóba amikor már szarul megy......
A franciáknak a válságuk előtt legalább voltak jó pillanataik:-)))
Nekünk általában ez jut....de!
Ismételten hadd idézzem a Tanúból a magyarokra örökké érvényes mondatot:
Kicsit savanyú, kicsit sárga...de a mienk!
Ha nem is pontosan.....de szerintem mindenre alkalmazható kies kis hazánkban....:-)

lacibor 2006.09.13. 09:59:29

-A franciák most összeszűrik a levet az ausszikkal. Ha nem tudod legyőzni, nyerd meg szövetségesnek. Szél ellen lehet ..., de csak befőttesüvegbe.

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.13. 23:26:09

zoli, spicc és mindenki
Előítélet nélkül nem tudunk kóstolni. Vakon még csak-csak, bár ott is játszik minden korábbi tapasztalat, legföljebb rosszkor törnek elő bizonyos előítéletek. (Blama.)
Ahhoz képest, hogy Ebnerre és a többi, hasonló technológiával dolgozó borászatra milyen szitokáradat zúdult már itt az Alkoholistán, gondoltam, jelezni kéne, hogy magam nem volnék ennyire szigorú, bár engem is inkább hoznak lázba Tóth István bikavérei vagy Ráspi kékfrankosai (és a többi), mint a Kúria vagy Ebner kicsikét szörpös pinot-ja (és a többi).
Egyébként, most, hogy éppen a Kúria-pinot-t iszom, tényleg kevésnek tűnik az a négy pont Ebnernek. De valamiért túl szigorú értékelő vagyok mindig. (Beosztottaim is szoktak panaszkodni.)

Szakivó 2006.10.13. 23:36:30

Csak ti lennétek olyan becsületesek, mint Ebner! Örüljetek, hogy közénk jött és ihatjátok a borait. Írtam másfél oldalt mire mind elveszett a hülye regisztrációtókkal. Most már érjétek be ennyivel

Spicc 2007.03.26. 20:59:58

Ugyan ez már egy feledésbe merült bejegyzés, de felraktam a blogomra egy beszámolót a pincénél tett látogatásról.
Én csak azt mondom, hogy ki kell sétálni elöször a szőlőbe és megnézni, hogy hogyan műveli a szőlész-borász a szőlőt (8-10 rügy, 1 kg terhelés, katonás sorok). Tökéletesen érett, egészséges anyagot szüretel csak. Ha mindenki úgy művelné mint Andreas, akkor több jó borunk lenne.
A vörösbort abszolút hagyományosan készíti, csak hordót lát (palackozásig). Lehet hogy néha korábban rásegített (nem tudom), de ez már szerintem a múlté (Weninger is megtett a maga köreit).
Például 2005-ben nem is hozza ki a 7-es cuveet mert nem üti meg a mércét.(villányi sztárborászaink szerint már lassan minden évjárat csúcs, ha a csúcsborok piacra vitelét nézzük). Ha akarta akkor valószínűleg itt is mahinálhatott volna.
süti beállítások módosítása