Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Félédes hazánk, Magyarország

Felmérés szokásokról

2006.09.12. 12:11 - Albert gazda

Egyre több bort isz a magyar, de még mindig keveset – ezt abból a felmérésből tudhatni, amelyet a GfK Hungária Piackutató Intézet készített és juttatott el hozzánk. A tendencia a hegylé előretörését mutatja, 2003-2004-ben négy-, 2005-2006-ban ötszázalékos volt a gyarapodás, ha így megy tovább, a végén valóban borivó nemzetté leszünk, bár sokat kell vedelni még.

2005-ben mindenesetre az évvel korábbi 20,1 liter per toroktól eljutottunk 21,1 literig, és mindezt úgy, hogy a nép 41 százaléka soha nem boroz, további 29 percent pedig ritkábban, mint kéthetente tesz ilyet. Piha.

A mennyiségi piac bővülése együtt jár a forgalmazott érték növekedésével, olvasható ki a felmérésből, ami nyilván azt jelenti, fordulunk a jobb borok felé, noha lassan. Dettó ezt mutatja, hogy három százalékponttal nőtt a száraz borok részaránya, s adja ekként az összfogyasztás harmadát immár. Jobban ízlik az édes bor is, egy százalékponttal több kellett belőle, és párhuzamosan a nyavalyás félédesek – a jelzőt a GfK nem használta – szorulnak vissza. Pozícióik még így is rémisztőek, 54 százalék helyett 50-nél tartanak, vezetik a piacot simán.

Ha bort akar inni a magyar, diszkontba megyen vásárolni, ezek a rusnya boltok még éllovasabbak, mint voltak, 24 százalékos részesedésüket 30 százalékra növelték mennyiségileg. Tarolnak a hipermarketek is, szintén szignifikánsan, öt százalékponttal vastagodott piacrészük, 20 százalékról 25-re. A legnagyobb kárvallottak a kisbolt-láncok (6 százalékpont mínusz) és a független kis boltok (4 százalékpont szívás). Az úgynevezett egyéb üzletek 11 százaléknál tartanak. Hogy a vinotékák mely kategóriában vannak, nem tudjuk, így azt sem, hogy kihasítanak-e értékelhető szeletet a forgalomból.

Címkék: híradó

25 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3314555

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Leia o Guia Completo 2018.05.31. 10:59:31

Február 7, Szombat: Szánkózás - Finnország

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spicc 2006.09.12. 12:53:58

Éves 21 liter az annyi mint 1,75 liter per hónap. Ha levonjuk a 41% soha kategóriát és 29% szinte soha kategóriából is valamennyit az akkor kb 40-45 liter per év a borivó populációnak, vagy 3,5 liter per hó per borissza. Ez havi 5 palack bor azaz több mint heti 1 palack. Én a heti 2-3 palackommal ezek szerint erősen hozzájárultam a bővülés pozitiv trendjéhez, ráadásul 95% száraz arányban. (Ennek anyagi oldalát már inkább át sem számolom:). Van aki erre rá tud licitálni?

Octopus 2006.09.12. 13:52:30

Erre nehéz rálicitálni :) Én heti 1,5-2 palackot fogyasztok, de igy is aggódok, hogy ez már kicsit sok, mármint egészségügyileg.
De az országos statisztika valami gyalázatos. Az elfogyasztott "bor" nagy része pancsolt lőré, ez egyszerüen igénytelen alkoholizmus.

Türkménbasi 2006.09.12. 15:02:16

Szerintem napi egy üveg meg se kottyan. Pláne mióta új májam van...

kifli 2006.09.12. 16:11:29

heti kb 5-6 palack. de nem egyenletesen elosztva. hétévégén pl. csúcsra van járatva a fogyasztás.

Csülök 2006.09.12. 16:59:49

Octopus ne aggódj! Napi 2,5- 3 dl kedvező éllettani hatásokkal bír (vörösből kiemelten). 3 dl 7 nappal számolva 21 dl, mely 7dl- es üveggel 3 palack/hét.

Nem fontos mindig gyógyhatású készítményként kezelni, néha érdemes belehúzni...

The Great Destroyer 2006.09.12. 18:15:06

Kár, hogy a fenti statisztikákba belejátszik a tablettás is... Nemszámít én mindent megteszek, hogy javítsam az átlagot és főleg, hogy azoknak a borászatoknak növeljem a forgalmát akik megérdemlik ("mert én megérdemlem") :)

lacibor 2006.09.12. 18:18:17

-Gőzöm sincs mi az a Háztartáspanel, de van egy gyanúm, hogy 150.000 atyámfia úgy lecsúsztat a torkán naponta egy-két liter bort, hogy annak, szerencsétlennek, ideje sem marad holmiféle statisztikákba belekerülnie.

b 2006.09.12. 21:53:05

Húzzunk bele...húzzunk bele:-)

Vagy inkább húzzuk ki a dugót.
Sajnos bizony még mindig édesszájú a társadalom.....és egyre inkább azzá vállik....az emberek ízlését...ízlelését nevelni kell..aszerintem az első korty bor senkinek nem volt egy nagy élmény...akár az első korty sör...na a minőségi borok...nem a boroskóla....azon mindenki átesett....bár én momentán csak hanali 4 fele fanyalodtam rá.....ínséges időkben:-))))
Szóval.....népízlésbeli tapasztalat: A nép megszokta, hogy éretlen szar vöröseket csapnak elő "minőséginek" hívva.....mit tesz az áldott jó nép? A vadsavanyú ízeket elfedő cukrozott lőréket részesíti előnyben.....:-)

Egyébként....majdnem 100% száraz...imitt amott egy-két tokajival tarkítva.....:-)
Mondjuk heti 4-5 flaska....
Az örökéletű: "Halál a májra!" szlogen keretében....:-)

Steff 2006.09.12. 22:51:42

Nem hinném, hogy a társadalom egyre édesszájúbbá válna. Szerintem ennél már rosszabb nem lesz a helyzet. Nekem sikerült egy-két embert átszoktatnom az édesről a száraz borra. De ami széles körben borivás címén megy, az katasztrófa.

Sootaanaa 2006.09.12. 22:59:18

Spicc: ha hajnal 6 körül körbenéznél a vendéglátóhelyeken, igen hamar hátrébb sorolnád a fogyasztásban elért helyezésed :-)

Művelődő 2006.09.13. 07:56:14

Vannak akik "átszoktathatók",vagy inkább fogékonyak a minőségi -legyen az- akár száraz borok fogyasztására -persze,olyan is van bőven,aki fogékony,de ettől még a pénztárcája nem lesz vastagabb,így ritkábban fog fogyasztani,igaz,akkor legalább a korábbainál minőségebbit!

Nálunk,szerintem hétközben egyenletesen fogy egy-két-három palack bor,attól függően,miből mennyi esik jól a családnak.Aztán hétvégén,illetve eseményeken -főleg borbaráti körben- egyszerre akár négy-öt palacknyival csappan a készlet.

Amidala 2006.09.13. 08:20:37

évi 1 palack, és bocs fiuk, de nem fogok még a ti kedvetekert sem a számat összehúzó savanyusagokat inni, mert minek, ha nem izlik a száraz ..

puls 2006.09.13. 08:41:39

Na igen! Száraz vagy édes? Hozzáértő vagy ínyenc? ...........Ha ez ilyen egyszerű lenne. Borbarátnak tartom magam, s fogyasztom is rendesen.
Olyan nincs, hogy csak a száraz a jó. Biztos ivott mindenki már furcsa utóízekkel rendelkező szárazat, és émelyítően édeset is.
S akkor a tárolásról még nem is beszéltünk.
Vinotéka? Szívesn járnék oda, ha meg tudnám fizetni. :))
Egyébként úgy általában az a vélemyényem, hgy a száraz borok kizárólagosságát azok istenítik, akik a torokszaggató szatmári szilvát előnyben részesítik a -mondjuk- Jägermeister-rel.
De, figyeljük meg, az édesebb (félszáraz, félédes...) borok gyümölcsös, üde jellegüket, friss illatukat sokkal jobban megőrzik. (Na persze ez pincészet kérdése is!!!)
Mindenkinek szíve joga lemondani erről.

Octopus 2006.09.13. 08:46:30

Steff, te kérted meg Amidalát, hogy cseles módon igazolja a véleményed? :))

Octopus 2006.09.13. 08:51:50

Sőt puls-t is! Cseles ;)

lacibor 2006.09.13. 09:53:13

-Nem olyan nagy ügy ez a száraz vagy édes. Van aki dohányzik, van aki nem. Tiltják, ellenreklámoznak, a helyzet változatlan. A jó félédes jobb mint a szar száraz fehér. A lázadó ifjúság majd Verdit hallgat ősz fejjel. A példamutatás többet ér mint a hőbörgés.

Steff 2006.09.13. 11:11:52

Amidala, itt tévedés van. Savanyúságot én se szeretek inni, de a száraz nem egyenlő a savanyúval. Pont ez az a bosszantó tévhit, ami miatt sokan ragaszkodnak a cukrozott borhoz.

Csülök 2006.09.13. 11:29:09

Pontosan, a gyenge édesben a cukorra koncentrálsz. A BVK (vadász) is azért csúszik, mert a gyenge szárazat elfeded a sziruppal. A gyengébb minőségű (fél)édesnél egy átlagos fogyasztó esetében nem lóg ki a lóláb, míg a száraz boroknál jobban érezhetőek a hibák és betegségek.

varesch 2006.09.13. 11:35:33

Köszöntök Mindenkit!
4x-es bypass után orvosi rendelvényre iszogatom a magamét, szívem szerint napi kb. ,5 l-nyit, nejem azonban erősen fogja a kezem. De...innék jó magyar cab. sauv.-t, ha elérhető áron kapnék, egyforma lenne a minősége, és folyamatosan lehetne kapni. Vél-em szrt ami a pénztárcámnak megfelelően kapható minőség, az bizony nem minőség. Még az argentin vagy csilei is legalább változatlan minőség, de pl a BB?????????????

Bor K.O. 2006.09.13. 12:07:22

"Magyarország alkoholföldrajzilag kevert ország" ahogy az ismert mondás tartja.
Valójában a statisztika mindig érdekes adatokat takar, ahogy a klasszikus viccben a 72 éves nagypapa az átlag fogalmát magyarázza a 8 éves unokájának:
Ketten együtt átlagosan 40 évesek vagyunk, ami ugye a legszebb férfikor, kefélni mégsem tud egyikőnk sem.

Amiről pedig az eszembe jutott a vicc, az hogy a borfogyasztási statisztika leginkább a kannásbort ivó low end alkeszek és a minőségi borfogyasztó magas jövedelmű felső jövedelmi szegmens trinkeléséből jön össze, a nép, az istenadta leginkább sört, rövidet meg alkopopot iszik, na igen, a fiatalok néha VBK-t.

Nem győzöm hangsúlyozni hogy ebben a helyzetben mennyire fontos szerepük lehetne az AMUVÁ-n csak szoktatóborokként aposztrofált, megfizethető (1-2 eFt közti), a tercier aromák bűvkörében élő műveltalkeszek által lenézett gyümölcsbombáknak, rozéknak, melyek noha szárazak, mégis ügyesen csapják be a félédes iparierjesztményekhez szokott fiatalság ízlelőbimbóit: könnyen befogadható élményt kínálnak gyilkos savak és zord tanninok nélkül, kedvet csinálva a rendszeres borozgatáshoz.

De sajnos itt jön be a piaci paradoxon, ami nem is annyira ellentmondásos, mint determinált: a hazai kínálat szintén két pólus köré koncentrálódik: van ugye a kannás-pasztillás kétszázforintos, meg a sokezerforintos kézműves csúcsbor, kevés kivételtől eltekintve.
A látszat affelé mutatna, hogy csak a piaci igényeket képezi le a borszakma kínálata, de valójában a hazai borászat adottsága e kettőt teszik lehetővé versenyképesen:
Gondoljatok bele, vajon lehet-e versenyképesen megfizethető mindennapi minőségi bort termelni a jellemző 10 – 50-60 hektár közti birtokméretekben, amikor az ausztrál, spanyol, olasz, chilei versenytársak több ezer hektáron adják elő ugyanezt a műfajt, szemérmetlenül jó ár-érték arányú borokkal előrukkolva?

Ennek ellenére én is személyes zászlóvivője vagyok a Nyakas, Konyári, Juhász tesók, Vincze Béla, Hagymás József, Jásdi Fecó, Simon, vagy Németh pincészethez hasonló borászoknak (és még nyilván kihagytam párat), akik pont azt a fajta kiszámítható, de mégis élményt nyújtó, kellemes ivású és árfekvésű hazai borokat teszik le, amivel mind több sötétben tapogatózó, de érdeklődő ismerőst, barátot lehet a bársonyos tanninok és vidám savak világába átvezetni.

hegyaljai 2006.09.13. 22:55:26

Kedeves lacibor! Szerintem nem mindegy, hogy száraz, vagy édes!
Az éhes ősember nyelve van a szánkban, aki mindig a tápláló dolgokat keresi. Ezzel szemben nem azért isszuk a bort, hogy az alkoholból és az esetleges cukorból tápanyagforrásunk legyen, mondjuk a szőlőkapáláshoz. Márpedig ha az energiabevitel nem szempont, akkor csak a száraz! Olyan ez az édes bor, mint egy nő bundában. A cukor mindent eltakar. Én jobban szeretem bunda nélkül bikiniben nézni.

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.13. 23:12:55

hegyaljai: hegyaljai létedre erős vallomás ez a bikinis :-)
Egyébként heti hét palack borral nem kell még aggódni egészségügyileg. Én nem aggódom legalábbis.

szolopres 2006.09.14. 03:15:55

érdekes kérdés...tudom, ez a fogyasztók és nem a "termelők" oldala, nekem van kis szőlőm, a boromat gyakorlott felhasználók általában jónak találják, magam asztali bornak titulálnám, ami fő erénye a hagyományos kezelés. Szóval azt hiszem, ez az édes-száraz probléma inkább a hamis-igazi dimenzióban értelmezhető. Az édesre pancsolt 'bor', ahogy u.n, "száraz" társai nem jók, a bor meg Magyarországon csak kivételesen lesz édes természetesen. Lehet, hogy olyat mondok, amivel mindenki tisztában van, de az eddigiekből nekem a száraz=minőségi, édes=kommersz felosztás tűnik elő, ami nem igaz.
ja, egyébként én kb 2-3 üveg/hét, más kérdés, hogy másfeles vizesüvegből, a sajátomat ... (mást is és inkább szárazat, lehet, hogy sznob vagyok)

Rocky Bilbao 2006.09.14. 09:12:08

Heti egy palack syrah vagy sangiovese.

lacibor 2006.09.14. 20:09:57

Kedves hegyaljai! Értem és azt hiszem nem egymást kell meggyőznünk. Van egy kollegám akitől a vendége ha félédes bort kér, kiteszi az asztalra a cukortartót, parasztosan.Azt viszont én is tapasztaltam külhonban, ahol eléggé energia-szegényes a környezet, hogy mindent édesen, sok cukorral fogyasztanak (tea, üdítő, kávé,sütemény). Viszont a bort csak szárazon hajlandók meginni.
süti beállítások módosítása