Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Magyar siker Londonban

Fabulon a bora őre

2006.09.13. 06:27 - alföldi merlot

Magyar pinot a csúcson. A világ legdrágább bora alighanem profi hamisítvány. Megszületett az első finnugor Master of Wine. Napolajat a szőlőnek! Kishírek a nagyvilágból megint.

Magyar vörös a csúcson

Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, a 2006-os Decanter World Wine Awardon, most először, a magyar vörösborok is komoly sikereket értek el. Sőt, a Vylyan 2004-es pinot-ja nemcsak aranyérmet kapott, hanem a "Regionális Trófeát" is elnyerte. Aki saját szemével is látni akarja a magyar eredményeket, kattintson ide.

Hamisítvány a világ legdrágább bora?

Az eredeti sztori forrása a Wall Street Journal (fizetős tartalom), de mi a nála szimpatikusabb Wine Journaltől vesszük át a hírt, miszerint igencsak valószínű, hogy a Christie's aukciósház közvetett segítségével megvezettek néhány túltőkésített borgyűjtőt. Hardy Rodenstock, a prefiloxéra-éra boraira szakosodott kereskedő 1985-ben jelentette be, hogy megtalálták Thomas Jefferson (l. Függetlenségi Nyilatkozat stb.) befalazott borospincéjét Párizsban. A pontos lelőhelyet nem árulták el, miként az eredeti megtaláló kiléte is homályban maradt. A Christie's azonban igazolta a palackok eredetiségét, és 1985 és 1987 között rekordáron elárvereztek hármat: egy 1787-es Lafite-ot, egy 1784-es Château d'Yquemet és egy félpalack 1784-es Château Margaux-t. A néhai Malcolm Forbes az 1787-es Lafite-ért 156 450 dollárt fizetett, és ez máig rekord. Most egy Koch nevezetű energiamágnás műgyűjteményének tervezett kiállítása kapcsán robbant ki a botrány, ugyanis a kollekció részeként a "Jefferson-pince" néhány palackját is ki akarta állíttatni, de a Bostoni Szépművészeti Múzeum vizsgálatot kért az eredetük tisztázására. Lényeg a lényeg: a "Th. J." gravírozás technológiájáról kiderült, hogy XX. századi, és a piacra dobott palackok leltára sem egyezik Jefferson egykori leírásával. Koch bácsi most peres úton próbál elégtételt venni (Rodenstockon?, a Chritie's-en?, mindkettőn?). Az aukciók idején a Christie's borigazgatója Michael Broadbent volt.

Az első finnugor Master of Wine

Jancis Robinson arról tudósít, hogy kihirdették az új bormestereket. Heten vannak, és akad köztük egy finnugor is:

Essi Avellan (Finnország)
Sarah Jane Evans (UK)
Lisa Granik (USA)
Geoff Labitzke (USA)
Kenneth Mackay (UK)
Rod Smith (UK)
Paul Tudor (Új-Zéland)

Mi persze a Romsics László nevet várjuk már nagyon.

Fabulon a bora őre

Egy kaliforniai biodinamikus borász zseniális felismerésre jutott: a szőlőnek is szüksége van napolajra. A felismerést tett követte, és Aaron Pott olyan mixtúrát állított elő, amely egyszerre védi a szőlő héját a gyilkos napsugaraktól, és ápolja a „leégett” „bőrt”. A fő összetevők: aloe vera, yucca és tengeri alga. Az igen alacsony koncentrációjú permetlé állítólag nem fogja befolyásolni a bor ízét.

Címkék: híradó bordeaux pinot noir master of wine michael broadbent

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4614534

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eF 2006.09.13. 07:41:19

a Vylyan 4-es Pinot-ja egy szép villányi bor - egy baj van vele; hogy nem Pinot. Én nem értem miért és hogyan (a 3-as tök Pinot-s volt, pedig az egy meleg év volt+Villány, 4 pedig relatíve hideg volt), de nem az.

Albert gazda 2006.09.13. 08:17:01

Mi ezt írtuk róla nemrég:
Fiatal, lilás szín, gazdag, üde illat. Áradó, pinós. Az egyik kóstoló hirtelen szerelmes lett az életbe. Édes, fűszeres aromák. A sav talán több a kelleténél. Más megközelítésben: kellemes, komplex és gyümölcsös. Visszakóstoláskor kifinomult animalitás. A többség szerint jó bor.

lackó 2006.09.13. 08:41:45

Egy megjegyzés: a köpködés, sértegetés, alázás még soha nem vitt előre egyetlen jó ügyet sem. Remélem értitek, mire gondolok.

Krisztina pedig elmondta, hogy Dr. Pókot miért tisztelem.

Jenyei 2006.09.13. 09:42:37

eF: Hanem akkor mi? És hogy szopta be a jeles bíráló bizottság a svindlit?

lackó 2006.09.13. 10:07:31

Bocs, ezt nem ide szántam. Kéretik törölni. De amit ide: a Vylyan 2004-es pinójába nagyon könnyű beleszeretni. Fantasztikus bor. Azonban örök vita marad az, hogy egy bornál a fajtajelleget, vagy inkább magát a kész bort, mint bort és nem mint fajtát kell értékelni. Merthogy, ha így van, akkor azt hiszem, bevallhatjuk, hogy nálunk alig-alig akad igazi fajtajelleges pinot. Noár.

eF 2006.09.13. 11:00:24

bocs, félreérthetően írtam. nem nem Pinot, hanem nem Pinot-s. főleg az ízében. szerintem. de azt is írtam, hogy szerintem egy szép villányi bor. tehát a borral semmi bajom sincs. attól még simán nyerhet bármilyen borversenyt, hogy nem Pinot-s.
szóval a bor nekem is tetszett, sokkal kifinomultabb, mint a villányi borok általában, és ez jó, követendő példa. de akkor se pinós az íze. na.

Bor K.O. 2006.09.13. 12:44:54

Zseniális! Mindig is gyökérnek tartottam aki képes egy pókhálós palackért ennyit fizetni, úgy hogy soha eszébe sem jutna meginni. Megérdemli, költötte volna ezt a pénzt jótékony célra a mocsadék.
Számomra ez ugyanaz a kategória mint 1963-as Ferrari GTB-t venni dollármilliókért és sosem használni csak a klimatizált garázsban tartani, mint valami széfbe zárt fuxot.
Most ugyan egy kicsit demagóg voltam, de nagyon jól esett.

Cirfandlia 2006.09.13. 14:41:50

eF akkor milyennek kell lennie?
kb 2 hete kóstoltam; szép ibolyás málnás ízvilág, élénk (pinós :)) savakkal, szolid de kerek tanninokkal. Mi hiányzik belőle ami az igazi Pinot-ban megvan?

eF 2006.09.13. 16:04:20

az elegancia. talán. mindegy, mondtam, hogy jó bor, de szerintem nem ilyen a pinot noir. (hanem inkább olyan, mint a vylyan 03-asa) gratula a vylyannak, meg minden, de nekem akkor sincs harmóniában a címke a borral

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.13. 23:07:38

Mondjuk én meg tudom érteni azt, aki dollármilliókért 63-as Ferrarit vesz, és klimatizált garázsban tartja. Az ilyen általában jól tudja, hogy tíz év klimatizált garázs után dollármilliók*1,5-ért tudja majd eladni a 63-as Ferit egy olyan faszinak, aki tudja, hogy még tíz év klimatizált garázs után dollármilliók*1,5*1,5-ért adja majd tovább egy satöbbinek.

shiraz 2006.09.14. 08:09:59

monnyuk ezeket a faszikat orvoscsoprtoknak kellene mélyanalízis alá venni. és valszeg soha nem sétáltak még szőlőben...:)