A bor köztudomásúan minden betegségre hatékony orvosság, és én e köztudomást bármikor boldogan, meggyőződéssel alátámasztom, de a torokgyulladás és a súlyos nátha valahogy mégis kivétel, azon a bor csak rontani tud, amit viszont nem győzök eléggé fájlalni. Tehát súlyos náthából kifolyólag megtört borkóstolási lendületemet kompenzálandó lőttem egy érdekes hírt mára (nyomorult Albert gazda meg Tokajban szüretel, hogy enné meg a nemespenész): szóval betiltanák a csipszezést a franciák.
A csipszezés amolyan instant barrique, ugye, égetett faforgáccsal viszik bele a gyorstalpaló borokba a faízt. Inkább fehérboroknál elterjedt eljárás, és inkább az Újvilágban. A Beverage Daily szerint a francia eredetvédelmi rendszer felett őrködő INAO (hevenyészett fordításban: Nemzeti Eredetvédelmi Intézet) olyan törvénytervezetet terjeszt be a francia törvényhozásnak, amely megtiltaná, hogy a több mint 460 francia AOC-ban (eredetvédett megjelölést használó borvidéken, régióban, hegyközségben) csipszet használjanak a borkészítéshez. Az INAO ezzel a lépéssel a francia borok hagyományos elkészítési módját, hagyományos minőségét szeretné védeni.
Ennek persze nem örül mindenki. Az egyre nagyobb bajban lévő francia borászatot sokak szerint éppen az tudná kihúzni a szarból, ha jobban alkalmazkodna a többnyire az újvilági versenytársak által diktált versenyfeltételkhez. A Beverage Dailynak nyilatkozó Jean Clavel, egy languedoc-i AOC vezetője kifejezetten károsnak és az európai borszektorban szükséges reformokat akadályozó javaslatnak nevezte az INAO csipszellenes tervét. A Beverages Daily cikke itten olvasható végig angolul.
Utolsó kommentek