Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Betiltanák a csipszet a franciák

2006.10.25. 14:52 - Műtannin

A bor köztudomásúan minden betegségre hatékony orvosság, és én e köztudomást bármikor boldogan, meggyőződéssel alátámasztom, de a torokgyulladás és a súlyos nátha valahogy mégis kivétel, azon a bor csak rontani tud, amit viszont nem győzök eléggé fájlalni. Tehát súlyos náthából kifolyólag megtört borkóstolási lendületemet kompenzálandó lőttem egy érdekes hírt mára (nyomorult Albert gazda meg Tokajban szüretel, hogy enné meg a nemespenész): szóval betiltanák a csipszezést a franciák.

A csipszezés amolyan instant barrique, ugye, égetett faforgáccsal viszik bele a gyorstalpaló borokba a faízt. Inkább fehérboroknál elterjedt eljárás, és inkább az Újvilágban. A Beverage Daily szerint a francia eredetvédelmi rendszer felett őrködő INAO (hevenyészett fordításban: Nemzeti Eredetvédelmi Intézet) olyan törvénytervezetet terjeszt be a francia törvényhozásnak, amely megtiltaná, hogy a több mint 460 francia AOC-ban (eredetvédett megjelölést használó borvidéken, régióban, hegyközségben) csipszet használjanak a borkészítéshez. Az INAO ezzel a lépéssel a francia borok hagyományos elkészítési módját, hagyományos minőségét szeretné védeni.

Ennek persze nem örül mindenki. Az egyre nagyobb bajban lévő francia borászatot sokak szerint éppen az tudná kihúzni a szarból, ha jobban alkalmazkodna a többnyire az újvilági versenytársak által diktált versenyfeltételkhez. A Beverage Dailynak nyilatkozó Jean Clavel, egy languedoc-i AOC vezetője kifejezetten károsnak és az európai borszektorban szükséges reformokat akadályozó javaslatnak nevezte az INAO csipszellenes tervét. A Beverages Daily cikke itten olvasható végig angolul.

Címkék: francia híradó csipsz

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9916654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RGB 2006.10.26. 01:32:00

Betegség ellen pálinka! Ha durvul a baj, akkor őrölt borssal. Kóma előtt pedig + erőspaprikával.
Nincs az a kitartó nyavaja, ami eltűrné ezt a csapást.
Fontos, h egyre jobban fog esni és székrekedés ellen is jó. Csak csíp.

hegyaljai 2006.10.26. 11:17:52

A chips szabalyozas EU szintu kerdes:
A bor egeszsegi hatasa csqk megelozeskent, napi legalabb fel liter. A beteg lazas ember ne igyon alkoholt.

tf1 2006.10.26. 16:38:47

Mi? Napi fél liter? Nyilván össze kell szedni magam. :))

MalbecNC 2006.10.29. 01:44:14

Sztem is kihúzná a bajból a franciákat. Nem lenne olyan nagy baj a chipsek használata tekintettel arra, hogy a jelenleg leginkább eladatlan borok mutatnának egy kis érdeklődést a fogyasztók igénye iránt. A nagy chateaux-k ettől még maradhatnának a hagyománynál....
süti beállítások módosítása