Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Kannás Takler angolul

2006.11.01. 11:14 - Műtannin

Csak most látom, hogy a Budapestre szakadt angolszászok kajablogjában (Chew.hu) - ami egyébként messze a legszínvonalasabb sajtótermék ebben a témában, jól mutatva az angolszász sajtó szupremáciáját - éppen rácsodálkoznak Takler Ferenc kannás boraira. Egy-két éve még magunk is gyakran benéztünk a mérsékelten szellemes nevű újlipótvárosi El Hordó borkereskedésbe, ahol meglepően keveredik a minőségi és a mennyiségi (kannás) borkultúra, és ahol gyakran megfordult maga a szekszárdi mester is.

Címkék: szemleszerű szekszárd takler chew.hu

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4617018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifli 2006.11.01. 12:20:10

mit jelent az, hogy szupermácia?

MalbecNC 2006.11.01. 12:50:40

Nem gépelte félre. :-) suprematia = valóságos, meglévő fensőbbség. valszeg a Decanterre és az amerikai(?) boros újságokra célzott.

kifli 2006.11.01. 13:13:40

akkor ezennel ne magyarul, hanem fonetikusan átírt angolul írkáljunk ide, merő sznobizmusból...

MalbecNC 2006.11.01. 14:14:34

Hát ... akkor szjupremöszi. :-)
A suprematia latinul van és szupremáciaként magyarosodott el.

Ne nyűgösködj! Inkább örülj, hogy a borleírás mellett ingyen kapsz latin és angol nyelvleckét is. :-))

shiraz 2006.11.01. 15:13:21

hallod kifli örülj!

Műtannin · http://amuva.hu 2006.11.01. 16:47:27

Az egész angolszász sajtóra értettem, nem a borosra. és ennek a szupremáciának nem sok köze van az anglosznobizmushoz, ez a szó már a XVI. században létezett magyaros formában.

Dr. Justizmord 2006.11.01. 17:31:27

Azt hittem a borról is esik szó a kommentekben, úgy látom a kocsmai verekedéshez már ital sem kell itt.

Dr. Justizmord 2006.11.01. 17:40:09

Műtannin, te meg igazán elkocoghattál volna egy flaskáért, hogy megtudjuk, mi lakik a demizsonban.
Pl. egy vakteszten simán összeereszteném egy Ostoros - Teleki - Dolium - Egervin - Hungarovin - Badacsonyi pincegazdaság válogatott díszes társaság kínálatából összeválogatott cuvée borokkal.
Azt hiszem csoda dolgokat látnánk -hallanánk.
Vagy nem. De egy próbát mindenképp megérne, már csak azért is, mert az említett borgyárak palackjai adják a kiskereskedelmi értékesítés derékhadát.

MalbecNC 2006.11.01. 18:04:12

Essék szó hát a borról is!
Nekem több dolog is eszembe jutott a blogbeírásról.
Az egyik, hogy talán helyre kéne tenni a folyó bor értékét, vagyis bár látszólag ugyanaz, de sztem mégsem egyenlő a kannás borral. A közös bennük az, hogy egyik sincs üvegbe palackozva, míg különbséget az adja, hogy hogy mit sugall a fogyasztónak a megnevezés. A kannás bor a szocializmus alatti és a mostani bizonytalan eredetű borokat jelöli, míg a folyó bor számomra a hordóból lopóval, vagy most már slaggal kiszívott asztali minőségűnél jobb bor.
Számomra kérdés, hogy ezt a "kannás" megjelölést maga Takler adta, vagy csak úgy jött a blogíróknak, akik lehet, hogy azt gondolják, hogy a "bulk wine" magyarul kannás...
Én mint borvidéken élő merem állítani, hogy Húsvétkor és Karácsonykor rendre pincejárás van a nem borral foglalkozó lakosság programjában, mikor is kitalálják, hogy kinek a folyóborából vegyenek 3-5 litert az ünnepekre. És ilyenkor a saját demizsonukkal jelennek meg a pincészeteknél.

MalbecNC 2006.11.01. 18:15:15

Doktor úr, én már ersztettem össze Egervin, Hungarovin, Szekszárd Rt két különböző minőségi kategóriájába tartozó (Liszt és Domain Zichy) bikavért Takler 2002-es társaságában. Az eredmény egyfelől siralmas és fájdalmas (fejfájást kaptam) másfelől tanulságos. Az Egervin és Hungarovin borzasztó volt, 800 Ft-os Liszt 2003-as bikavér ezüstfelé hajlott (!), míg a pálmát a Takler vitte el a Zichy előtt 20-as pont rendszerben mérve majd egy egész ponttal.
Érdemes minden hitetlennel végigcsináltatni egy ilyen vaktesztet, hogy érezzék már végre a különbséget!

Dr. Justizmord 2006.11.01. 18:19:38

Nekem sincs semmi pejoratív előítéletem a kimért kiszereléssel szemben. Valójában a "vino di casa", asztali bor, vagy folyó bor, nevezzük ahogy tetszik, a hétköznapok bora, ami nem feltétlenül egy önológiai csoda, ugyanakkor lehet egy jó ár érték arányú, kinek-kinek a saját maga által támasztott, elvárt élvezeti és minőségi mércéjét megütő bor.
Márpedig ha ezt teljesíti, sose nézd a ruháját, talán a származását annál inkább (ebben az árfekvésben nagy a kísértés a kémiai matatásra)
egyszóval ha ebben a póri köntösében lealáz néhányat az általam felsorolt palackozott 500-1000 közti tipikus közértes mezőnyből, meghajtom fejem Takler plasztikdemizsonja előtt.

MalbecNC 2006.11.01. 19:20:54

A folyó bor bizony a vin de pay kategóriát kell, hogy megüsse, mert az nálunk igen ritka. Ami meg annak adatik (pl. Tesco-s Koccintós) egyáltalán nem asztali, hanem az ördög tudja mi.
Amit viszont akarok mondani, hogy épp az lenne a lényeg, hogy a folyó bor nem machinált, míg a kannás bor lehet. hihetetlen talán, de itt van kb. a tényleges költsége a borelőállításnak, hiszen ezeknek a boroknak a szerepe kb. olyan, mint a roséké, az új borig el kell adni. Hamarabb visszajön a pénz, kevesebb ráfordítás, bár az is biztos, hogy nem a neves dűlőkből szedik a szőlőt és a hozamkorlátozás sem olyan drasztikus.

tf1 2006.11.02. 11:12:45

"(pl. Tesco-s Koccintós) egyáltalán nem asztali, hanem az ördög tudja mi."

25 centes olasz ital

soobrosa · http://adatkelet.blog.hu/ 2006.11.02. 11:44:29

chew.hu-t beszéljük már rá, hogy legyen RSS feedjük, az olyan jófejség, ha valaki blognak hívja magát 2006-ban, nem? én már szóltam nekik, de nem tartották fontosnak az ilyen földi hívságokat :)

secko jedno 2006.11.03. 13:23:11

lesz az, csak még nincs belőve

pasa 2006.11.03. 22:55:52

Valószínűleg le vagyok maradva. Én még mindíg azt gondolom, hogy a bort, nem a csomagolás minősíti. Volt pl. a BB-nek 5l-es dobozos kiszerelése. Ez jól jőhetett piknikk során, akár müanyag pohárba töltve is, mondjuk a Duna parton. Trendi kifejezéssel party bor volt. De ugyanaz volt mint a palackozott.
Más.: a folyó bor talán a könyvtárakban szereplő, közvetlenül fogyasztásra kimért kategória. A kannás, pedig a valamikori adókedvezményes formát jelölte. De, ha Kadarkáról, vagy bikavérről volna szó, akkor bármely kiszerelésben ugyanannak kellene lennie. Hamár Kadarka, sajnálatos, hogy Szlovákiában van, itthon meg nincs.
Más.: lehet, hogy a Koccintós, Mulatós stb szőlőből készített italok az OBI szerint borok, szerintem nem.