Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Juhfarkcsoda a láthatáron?

Bor, szenny, furmint, blogger, Bordeaux

2006.11.12. 16:30 - alföldi merlot

Lehet, hogy a Greenpeace aktivistáinak következő célpontja a borágazat lesz? Bor és szemét titkos kapcsolata. Fekete Béla bácsi és Györgykovács Imre a Parker-fórumon. 97 pontos juhfark a láthatáron? A furmint az új chardonnay? A Dobogó Furmint a faltörő kos? Végül Bordeaux krémje kedvezményes áron, avagy miből spájzoljunk okosan.

Egy palack vörösbor=fél kg szemét+16 g kéndioxid

Egy ideje már tudjuk, hogy megállíthatatlanul fut velünk a szekér a vérvörös alkonyatba. A galaktikus távfűtés következményeként az új Bordeaux-t majd Kentben kell keresnünk (már amennyiben a brit szigeteket nem nyeli el az óceán), Elzász valahol Trondheim környékén születik újjá, és a wachaui Gelber Schwanz Shiraz piacvezető lesz Amerikában. Nos, egy újabb adalék ahhoz, hogy miként formáljuk mi, borivók e sárgolyót. A Palermói Egyetem ráérő tudósai kiszámították, mekkora környezeti terhelést jelent egy palack vörösbor elkészítése. A bűnbak szerepét a szicíliai Milazzo borászat Terre della Baronia nevű kreációjára osztották. Az eredmény: több mint fél kiló hulladék és tizenhat gramm kéndioxid. Azaz a 2004-es évjárat 100 000 palackjáért globálisan 10 000 kg műanyag hulladékkal, 5000 kg papírhulladékkal és tengernyi szennyvízzel fizetünk. Az eredmény láttán megszeppent Milazzo azóta megváltoztatta a címkék előállításának technológiáját, a műanyagot újrahasznosítják, és üzembe helyeztek egy szennyvíztisztító rendszert.

Dobogó Furmint at Koeppel

A kiváló Fredric Koeppel Zwack "Borválogatás" Izabella Dobogó Furmintját vette a szájára, és nem győz álmélkodni. A 28 dolláros furmintot izgalmas felfedezésként ajánlja a chardonnay-ba belefásult művelödő alkoholistáknak, és amatőr etimológusként még a Dobogó névre is magyarázatot keres (a megoldást a paták környékén véli megtalálni). A Dobogó Furmintot nagyon vonzónak, simának, behízelgőnek mondja, citrusos, ananászos jegyekkel, és mindenkit arra buzdít, hogy vállalja a beszerzéssel járó nehézségeket.

Egy borblogger halálára

Leesett a nemzetközi borközvélemény álla, amikor kiderült, hogy Robert Parker levadászta az egyik legalaposabb és szórakoztatóbb európai borbloggert, Neal Martint.  Az ügy pikantériája, hogy a derék Martin elkötelezett Jancis Robinson-rajongó, akinek a "Nagyasszonnyal" való talákozást leíró posztja a verbális benyalás egyik legkínosabb esettanulmánya. Újabb érdekesség, hogy Martin gyakorlatilag teljesen szabad kezet kapott, azt csinál, amit akar, magyarán afféle udvari bolond és mindenes lesz az egyébként igencsak fegyelmezett és szervezett Parker-udvartartásban.

Bordeaux 2004 - végre egy átlagév

A szuperlatívuszok sűrűjében végre megszólal a normalitás, legalábbis ezt állítja Jancis Robinson. A 2000, 2003 és 2005 körüli csatazajban a kritika és a vásárlók is hajlamosak elsiklani a köztes évek érdemei fölött. Hiába hajtogatják a jobb partiak, hogy nekik 2001-ben jobban kijött a lépés, mint 2000-ben, hiába olcsók a 2002-esek, és hiába hangzott el számtalanszor, hogy a 2003-as hőhullám negatív következményeit csak kevesen tudták kivédeni – már rögzült, hogy az elmúlt hat évből három arany: 2000, 2003 and 2005, a többi feledhető.

Jancis Robinson 90 jó nevű birtok 2004-esét kóstolva azt állítja, hogy a legjobbak nagyon jók, ugyanakkor a felhozatal sokkal vegyeseb képet mutat, mint 2005-ben. Ilyenkor kell okosan válogatni. JR szerint így:
 
Ch Climens, Sauternes
Ch Pichon Baron, Pauillac
Ch Langoa Barton, St-Julien
Ch Smith Haut Lafitte, Pessac Léognan
Ch Lafon Rochet, St-Estephe
Ch Phélan Ségur, St Estephe
Ch Pichon Lalande, Pauillac
Ch Lynch Bages, Pauillac
Ch Léoville Poyferré, St-Julien
Ch Lagrange, St-Julien
Ch Talbot, St-Julien
Ch Canon, St-Emilion
Ch La Conseillante, Pomerol
Ch de Fargues, Sauternes
Ch Doisy Daëne, Barsac

Magyar borok a Parker-fórumon

A Vinoramából már ismert abomagyar, Halász Attila három pincés minisorozatában Györgykovács Imrét, Fekete Bélát, és ahogyan azt már korábban láttuk, Jásdi Istvánt látogatta meg. A leírások és a fényképek egyaránt figyelemreméltóak. Halász Györgykovács négyes olaszát 96 pontra értékeli, Fekete Béla bánál pedig borul a bőségszaru: az ötös hárslevelű Halásznál 95 pont, egy bizonytalan jövőjű ötös juhfark hordóminta pedig 97 pont (viszonyításképpen az általam is hőn szeretett hármas hárslevelű a Halász-skálán 93 pont). Én hiszek neki.

Címkék: híradó györgykovács jásdi bordeaux parker dobogó robinson koeppel fekete

27 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5817654

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Situs SBOBET Online 2019.02.15. 20:01:24

Klip: Krúbi – Dobd fel magad - Fülelő

Trackback: Oduck website 2019.02.12. 17:36:01

Coach stripe cell phone covers - Does lorazepam effect test taking

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.12. 17:59:32

Ehh... zuhognak a milliárdpontok mint a 90-es években.
Mellesleg szerintem magyar családneveket lefordítani még zárójelben is furcsa. Mondhatni nem szokás.Ahogy az Olaszrizlinget sem szokás Italian Riesling-nek hívni... ha nagyon muszáj, akkor inkább Welschriesling, Riesling Italico, esetleg Laski Rizling vagy Graševina. De ha lúd akkor legyen kövér és jöhet a Sauvignon White. Na mindegy... nem tetszik a link, nem tetszik a hozzáállás és nem tetszik hogy csak 90 pont felett pontoz az úr.

lacibor 2006.11.12. 19:29:47

-Nekem meg a zsebrevágott kezek nem tetszenek. hehe

STB 2006.11.13. 00:24:03

"He always make time for me though"

Én nagyon drukkolok Somlónak, de ez a tájékozatlan, öntömjénező, felületes bejegyzés nem fog segíteni. Kár.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.13. 07:04:15

Hát meg bakker... hagyja, hogy a Fekete Béla bográcsban gulyást főzzön neki, aztán meg bejelenti, hogy vegetáriánus??? Na elmegy az ilyen a sunyiba...Ha vegás, akkor lgyen olyan kedves vendégségbe menet előre jelezni a kínját vagy ha ezt nem teszi meg akkor egy alkalomra félreteszi az elveit és még egy gyomorrontás árán is udvarias lesz egy 80 éves borásszal.
Ez a félművelt önfényezés nem kell a Somlónak.
Azt meg elhiszem, hogy azt hiszi, hogy tud angolul, de a családnevek (Fekete-Black, Györgykovács-George smith) nótorius fordítása meg az, hogy a Morzsi kutyát is leangolosítja Breadcrumb-ra az már megüti az ejvatizsztóncsikenmádör szintet.

Nem hiszem, hogy ilyen írásokat és embereket kéne a művel alkeszoknak propagálni.

Atibá 2006.11.13. 10:16:58

Bár kis tételes mennyiségeknél öngyilkosság az őszinteség, mert elhappolják a tételeket az ember orra elől, Béla bácsi asszem megérdemel egy kis "marketingolást".
Kétszer is kóstoltam a vonatkozó Juhfarkot (gyakori vendég vagyok ott, sőt nejemmel épp egy ilyen borhétvége után döntöttük el, hogy elválunk...:). Tetszik az a spirituális atmoszféra, amit Somló áraszt.
Először két külön hordóban forrt, egyik még maradékcukrot is tartalmazott, zavaros volt.
Egy hónapja viszont olyan csodás, selymes-harmonikus bort ittam (Juhfark05), amit talán még soha somlón, pedig volt már szerencsém Gy1kovács 01-es Furmint Barrique-jához, meg 98-99-es tételek is pihennek még a pinyómban.
Annyira ütött a Juhfark, hogy a Hárslevelű (Feketéék zászlósbora) eltörpült mellette.
A nagy áttörés nem is 2005-re, hanem 04-re jellemző. Előtte agresszívan savas Juhfarkot készítettek, ami 5-7 év után vált kerekké, utóbbi kettő viszont már frissen is fogyasztható és elárulja, hogy a fajtával mennyire érdemes foglalkozni a termőhelyen.
Szerencsére Feketéék csak a 04-es kifogyása után palackoznak és lecsapok úgy 12 palackra ebből a csodából, persze kérdés, hogy mennyit kóstál majd.

ui. A rizling magas pontszámát nem osztom, szép, de nem 90 pontos kategória.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.13. 10:58:58

Atibá,
a 2005-ös év kedvezett a juhfarknak a Somlón és az eddigi jelek szerint a 2006-os még ezt is túl tudta szárnyalni. Ha jól tudom akkor Fekete Béla már egy ideje rámegy arra, hogy minél érettebben szüretelje a juhfarkot ami úgy tűnik, hogy a fajta meghálálja a türelmet. De azért szerintem legyünk óvatosak a juhfarkkal, nem egy könnyű műfaj és szerintem magasra teszi a lécet aki a 2005-ös minőséget várja el ezután.

Angmar-i 2006.11.13. 12:18:18

Atibához hasonlóan én is gyakori vendég vagyok Béla bácsinál!A nevezett juhfarkot('05)idén húsvétkor kóstoltam először és az "Öreg" már akkor felhívta rá a társaság figyelmét...Azóta még 3x kóstoltam;a tétel fejlődése folyamatos.a 2005ös juhfarkot 25ös magyar mustfokkal szüretelte Béla bá, ez az idei szüretnél 24es volt.Ez utóbbinál én is ott voltam.Osztom azt a véleményt, hogy folyamatosan negy évjáratok a juhfarknál nem lehetnek, aminek az oka a fajta rothadékonysága.Tömör a fürt, kivülről egészségesnek is látszik, belülről viszont rothad!Az öreg esküszik az új permetezőjére, melynek segítségével a fürt belsejébe is be tudja juttatni a permetlét!Szerintem Béla bácsi nagy-nagy tudását sokkal szebben mutatják a hárslevelű borai;ezek évjáratról évjáratra csodálatosan szerepelnek, mindig önnálló karakterrel rendelkeznek és hordozzák magukban a rég kialudt vulkán tüzességét

Cirfandlia 2006.11.14. 12:14:22

Urak, akik kóstolták a nevezett juhfark-okat. akor most ezek száraz vagy maradékcukros borok? Kiváncsi vagyok a 25 MM-os szőlőlével mi történt.... Zoli nálatok forr még az idei?

Atibá 2006.11.14. 13:35:23

Csontszárazak.
Csak arra utaltam, hogy tavasszal még forrásban volt, feltehetőleg, mert a hideg tél során leállt a forrás és tavasszal indult be újra. Asszem Somlón egyedül Györgykovács jött ki valamilyen kései szüretelésű tétellel 2004-ben, ezen kívül még Fazakaséknak van valamilyen gyanús Vulcanus fajtájú édes boruk.
Vízfelszín hiánya miatt Somlón nincs annyi botritisz, hogy édes bor készülhessen belőle, bár nem ritkán azért fellelhetőek a borokban a kései szüret jegyei.

Angmar-i 2006.11.14. 13:44:57

Atibá megelőzött, de csak megerősíteni tudom! Az MM-re vonatkozó adatok a termelőtől származnak...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.14. 17:04:00

A furmint és a hárs vége amit három hete szedtünk le az éppen befejezte, amiket 1-2 héttel korábban azok már tisztulnak szépen. A 27MM-es juhfarkot, amiből csak kevés van még nem tudjuk. Az amit 24-gyel szedtünk az gyakorlatilag száraznak lesz mondható, de tutter hogy van benne valami. 3 hete amikor kostoltam akkor legalábbis még éreztem rajta maradkcukrot, de akkor még nem állt le teljesen a forrás.
Most csütörtökön este és péntek délelőtt kinn leszek a hegyen. Ha ráérsz ugorj le :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.14. 17:07:42

Atibá,
Szerintem/tudtommal botritisz nélkül is lehet édesbort készíteni. De javíts ki kérlek ha tévedek.

Cirfandlia 2006.11.15. 08:32:53

Természetes édesbor születésének csak egyik típusa a botritiszes folyamat; lehet töppedés, jégbor is, vízfelszín, pára nélkül is.
No De a 25-27 mustfokos cuccból ami sztem kizárt h. ne töppedt, túlérett szőlőből lett volna ha vmi csoda folytán szárazra erjed akkor ott 17-18 maligánfokos bor lesz. Na ez mennyire lehet harmónikus? ill. cél-e hogy ilyen "sherrizált jellegű" bort produkáljanak Somlón?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.15. 09:14:02

A 27 fokkal szedett must biztos hogy egy masszív édesbor lesz, nem is cél csontszáraz bort csinálni belőle és szerintem vadélesztővel nem is lehet.
De mondom, ebből a kaliberből nekünk is nagyon kevés van. Ennek az az egyszerű oka, hogy nem is volt szándékunkban a az ilyen szintű cukorfok adta kihívásokkal nagyobb mértékben küzdeni és megkezdük a szüretet akkor amikor a terveiknek megfelelő érettségű volt a szőlő. Korrekt, somlói és fajtajelleges szárazborokat akarunk csinálni (szerintem eddig sikerült is), kifaggatni, hogy a mi ültetvényünkön mit tudnak a fajták (ezen a területen még vanmit tenni).
A 23-24 fokkal szüretelt juhfarkból szerintem egy 14 maligánfokos (lusta vagyok kimatekozni a pontos tartományt) bor lesz, ezt az alkoholt szerintem a savak el fogják bírni, de majd meglátjuk.
Hogy a somlón úgy univerzálisan mi a cél én nem tudom, de szerintem ilyen közös cél nincs is. Sokan, sokfélét mondanak, hogy mi illik és mi nem illik a somlóra. Van aki szerint állítólag a fahordós érlelés nem illik a somlóihoz és csak saválló tartályokat használ, van aki pedig esküszik a hagyományos technológiáka. Van aki szerint a helyben tenyésztett/válogatott élesztők jobbak mint a vadélesztők és van aki mindent a természetre bíz. Vannak akik szerint a szüret napján kell préselni és vannak akik szerint jobb ha másnap. Vannak akik az oxidáltabb hordós jegyeket preferálják és vannak akik frissebb borokat képzelnek el. Vannak akik a brutális savakban látják a somlói jegyeket és vannak akik a túlérett jegyeket keresik. Van aki még a hegy alatti homokosba is telepít és van aki már a délkeleti fekvésű területeket sem tartja már jónak. De még sorolhatnám napestig, hogy mennyi mindenben megoszlanak a nézetek és a vélemények. Amire persze mondhatjuk azt, hogy nem jó, de mondhatjuk azt is, hogy virágozzék minden virág és az idő meg a hegy majd eldönti, hogy mi is illik a Somlóihoz.
Nekünk persze biztosan nem cél az alkoholfok és az édesborkat jellemző cukorfok sem, de ha ezzel együtt a lehető legérettebb és legegészségesebb gyümölcsöt szeretnék szüretelni minden évben :) és persze a kiváncsiság nagy úr, ezért sokmindent kipróbálunk és néha mázlink van, néha meg befürdünk :)
Szerencsére ennyi játékteret engedhetünk magunknak, lévén nem nyomaszt eladási és semmilyen megfelelési kényszer. Időnk meg van :)

Atibá 2006.11.15. 10:04:18

Messze egyet értek fentiekkel, próbálkozni és néha bizony kockáztatni kell.
Somlón szerintem sem a brutális savakkal )északi fekvések), sem a környező lapállyal nem szabad érdemben foglalkozni. Az amúgy is nagy "savtermelő" vidéken élvezhetetlenek az északabbi borok, Inhausertől pl. nem ittam még olyan öreg tételt, amelyben harmóniába fordult volna a savgerinc, a még kisebb termelőkről már nem is beszélve (bár lehet, hogy a nagy termelők miatt túl jóhoz szoktam).
A környező lapály szerintem a tömegtermelésre törekvés következménye (Tornaiék, nomeg az elaprózott birtokszerkezet nagy bűne), nem is lenne szabad ezeket a borokat somlaiként forgalomba hozni.
Mivel megszólíttattam, kifejezem azon véleményemet, hogy a Kárpát-medence klimatikus viszonyai között szerintem botritisz nélkül gyakorlatilag nem lehet édes bort csinálni (maradékcukrost lehet, de nem 50g maradékcukorral, 2003. persze kivétel, ekkorról jó egri kékfrankos aszút is ittam, de ilyen aligha van máskor). Erről szól Tokaj, Ruszt, de még Sauternes is az óceán mellett.
Egyébként sokan próbálkoznak szőlőszárítással (olaszok), egyebekkel, de a jégbortechnológián kívül, ahol a víz a bogyóban marad, nem ismerek a világon olyan borvidéket, ahol botritisz nélkül jelentős mennyiségű édes bor készül.
Persze felhozható Thummerer, vagy a Csányi-pince muskotálya (mustsűrítménnyel készül mindkettő, értsd: cukorból), meg egy-két hárs villányból (ez is botritiszes az őszi párásság miatt), szóval szerintem vízfelszín nélkül, extremitásokon kívül, ezen az égövön nincs minőségi édes bor.
Görögországban persze van, ott viszont a bor harmóniája felbillen a savak kiégése miatt.

Sárfehér 2006.11.15. 11:00:14

Hamár a botritiszröl beszéltek: nem vette-e körbe a nagy országos vízrendezés (XIX.sz.) elött a Somlót mocsaras terület? Lehet, hogy régen a Somlón is sokkal gyakoribb volt a Botritisz?

zoli 2006.11.15. 11:36:18

Hogy milyen volt korábban Somló környéke, nem tudom, de aszúborról több beszámoló is fennmaradt. Az eredetvédelmi szabályozás (ld.www.borportal.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=24 ) gondolt erre, "somlói arany" megnevezés alatt egy külön kategóriát jelölt ki a késői szüreteknek vagy a jégboroknak(az aszú elnevezést nem használhatja Somló)...
Más: Inhausertől én már a 90-es évek közepéről is ittam szép, finomsavú borokat, azt a kicsi borvidéket nem kellene tovább bontani fekvés alapján(ld. Nagy-Somló elnevezés, amit a Kis-Somlyó és a Ság-hegy nem használhat)
Megint más: egyszerű töppedéshez nem szükségeltetik magas páratartalom, vizek közelsége
(23-24 mustfok min. 15-ös alkoholt eredményez, fajélesztő használata nélkül viszont félédes borral lehet számolni)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.15. 12:20:03

Ebből az eredetvédelmi szabályozásból nekem csak az a passzus nem világos, hogy:
"(2) Védett eredetű bort csak kézzel szüretelt szőlőből lehet készíteni oly módon, hogy a szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni. A szőlőfajták feldolgozását elkülönítetten kell végezni."

Miért kell a szüret napján feldolgozni a szőlőt? A szemezés, darálás már feldolgozásnak minősül, avagy ki is kell préselni a termést aznap?

Kusuma 2006.11.15. 13:49:09

Atibá!

Csak hogy egy-két mátraaljai példát hozzak:

Németh Attilánál előfordult már egy-két igen kellemes édes bor, szerintem nagyrészt töppedéssel, botrytis nélkül. Például:

Diósi Sárga muskotály 2003 - 102 g/l maradékcukor;
Cserepesi Sárga muskotály 2004 - 171 g/l;
Cserepesi Sárga muskotály 2005 - 91 g/l;
Cserepesi Hárslevelű 2003 - 140 g/l (ha jól emlékszem).

Cirfandlia 2006.11.15. 16:22:01

Hát igen, és Móron is sokkal inkább töppedés van mint botritisz; nem beszélve arról, h. Tokajban is számos dűlőben ez jelentkezik nem a botritisz bizonyos évjáratban.
És a 23-24 MM bizony 15 alk. fölé erjed; szóval ehhez elég komoly savtart. kell -de ebből nincs hiány idén, úgy tűnik- meg hosszabb hordós érlelés.

lacibor 2006.11.15. 23:08:26

"15 alk. fölé erjed; szóval ehhez elég komoly savtart" -Nem igazán értem.

Angmar-i 2006.11.16. 08:40:06

A magas alkoholtart. száraz fehérborok - ha nincs meg hozzá a megfelelő savtartalmuk - meglehetősen lustának,az alkohol tart miatt édes érzetűnek hat;1szóval nem harmónikus!Pl. a '03 évjárat, amely kiváló vörösborokat eredményezett, egyáltalán nem kedvezett a fehéreknek:kimondottan aszályos év volt, kevés csapadékkal.A szőlőt ugyan magas mustfokkal szüretelték (alkoholban gazdag borok lettek)a savtart. viszont alacsony!Somló jól jött ki ebből az évből is, hiszen az itten borok amúgy is jellemzően savasabbak,férfiasabbak mint másutt!2005-ben a csapadékkal nem volt gond...sőt!A szeptember azonban meghozta a jó időt, és egészen sokáig kitartott!Ha jól emlékszem, Béla bácsi is október végén és november elején szüretelt...a hárslevelű maradt kinn legtovább!A nevezett juhfark alkohol tart. közelebb van a 16hoz mint a 15höz;a bor mégis csodálatos, egészen lenyűgöző már fiatalon is, és végtelenül hosszú. Eddig a '03as hárslevelű volt az etalon( alkohol tart. 13,8) de már alig várom, hogy palackba kerüljön.Aki teheti, az látogasson el hozzá, és kóstolja meg a megszületés helyszínén ezt a különlegességet

lacibor 2006.11.16. 10:45:31

-Aha, szóval nem az erjedés igényli a savat.

gardonyim 2006.11.16. 11:21:08

"Hát igen, és Móron is sokkal inkább töppedés van mint botritisz"

Nem éppen. Az alsóbb részeken sokkal inkább aszúsodik a szőlő, mint töpped. De az ezerjó az extrém érzékeny a Botrytisre. Egyébként nem kell feltétlen nagy szabad vízfelületnek lenni a közelben, ahhoz hogy párás legyen a levegő őszi hajnalokon. Gyakran egy nedves rétekkel borított völgy már megteszi.

Cirfandlia 2006.11.16. 11:36:01

Mór a Bakony és a Vértes közötti szélcsatornában van, ezért eléggé ritka a beragadó párásság, a köd. Viszont valóban; idén a száraz ősz ellenére ismerősöm nagy mennyiségű és igen koncentrált (~5p) "aszúalapanyagot" tudott szedni a Kecskehegyről.
Na de vissza a somlaiakhoz!

Atibá 2006.11.16. 11:50:10

Oké, persze magadom magam a köz véleménye előtt.
Van édes bot botritisz nélkül is, de tipikusan (ahogy fogalmaztam: jelentős mennyiségben) nincs.
süti beállítások módosítása