Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Méz a köbön

Tökéletes tokaji 600 gramm cukorral

2006.12.11. 12:19 - Az Alkoholisták

Történetében először osztott ki 100 pontot bornak az amerikai Wine & Spirits bormagazin. Ez a példátlan megtiszteltetés éppenséggel egy magyar bornak jutott ki – pontosabban egy 2,9-es alkohollal és 600 grammnyi maradékcukorral hömpölygő eszenciának, amelyet a Royal Tokaji palackozott az 1999-es évjáratból. Tessék örvendezni.

Nyájas olvasónk, Lupus in Fabula osztotta meg tehát velünk az örömteli hírt – mármint hozzászólta két különböző poszthoz –, amely szerint a Wines & Spirits magazin történetében elõször kénytelen volt 100 pontot kiosztani egy bornak. A kényszerítő erő neve: Royal Tokaji Eszencia 1999. A beidézett részlet szerint már a Disznókő Mézes Málya és Nyulászója is közel járt ahhoz, hogy kimerítse a zsűri szótárát, de a Royal Tokaji Eszenciára már valóban nem találtak szavakat. A Disznókő persze valójában nem Disznókő, hanem szintén a Royal, ami a cég honlapjáról értelemszerűen ki is derül. A mádi vállalkozásnak egyébként, mint arról ügyesen beszámoltunk, a WS Top 100-ba is sikerült beférkőznie.

A Wines & Spirits lelkesedői tehát úgy találták, a tétel illata virágzó bergamottnarancs-ligetet idéz. És csupa selyem és fűszer és virág és trópusi gyümölcs. És hogy szétszálazhatatlanul sűrű szövésű. És már szinte fáj (kéjesen), annyira édes és savas. Végül a recenzens imigyen vágja ki a magas cét: "Nem tudnék felhozni semmit, ami hiányzik belõle, vagy bármit, ami szebbé tehetné. És ez nagyjából a tökéletesség definíciója.

Haladóknak itt a teljes szöveg, ánglius nyelven:

"It’s easy to run out of superlatives when talking about thrillingly complex wines such as the Mézes Mály or Nyulászó from Disznókő, but Royal Tokaji’s 1999 Esencia rendered our panel speechless with its seamlessly complex array of flavors. Our critic, Tara Q. Thomas had no choice but to give it 100 points, the first such score in our magazine’s history.

How can a wine score 100 points?

When it leaves an entire panel of tasters speechless, struggling to find words to describe a wine that seems to defy possibility. Is it enough to say that it smells like a bergamot orange grove in full bloom? That it really, truly feels like satin, so slipery smooth that even professionals can’t keep it from going down their throats? The flavors recall spice, smoke, flowers and tropical fruit, but like satin, the weave of this wine is so tight it’s impossible to make out exact threads. It’s so sweet and acidic it almost hurts – in a good way. I can’t think of anything it lacks, or anything that might make it better. That’s pretty much the definition of perfect - and thus, the score. And at 2.9. percent alcohol, 600 grams per liter of sugar, and 18 grams per liter of acidity (it’s solely free-run juie captured from the aszú grapes), it will outlive us all. Stupendous."

Címkék: híradó royal tokaji százpontos wine & spirits

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4922049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanaa 2006.12.11. 14:52:34

tyuha!! ezer csok a magyar boraszoknak!!
akkor ez gondolom egy picit most megdobja az arat is ennek a tokajinak...:S

elzee 2006.12.11. 15:12:01

Gratula Áts Karcsinak...

Bor Ivó 2006.12.11. 15:33:16

Attól tartok, itt valamit elkúrtak. 600 gramm maradék cukor per liter? 1 liter = 1000 gramm (nagyjából), szóval ez sima cukorszirup? A 2,9-es alkoholfok meg rettentő kevésnek tűnik.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2006.12.11. 15:38:40

érdekes:
Typically, this free run juice takes 6 to 8 years to complete its fermentation to less than 3% alcohol.

Essencia can reach 85% residual sugar.

www.royal-tokaji.com/wine/essencia.htm

RoFä 2006.12.11. 15:42:00

600-as cukorral én is tanácstalan vagyok, de a 2.9-es alkohol helytálló. És pont az előbbi miatt, ugyanis a brutális cukorfok kinyírja az erjesztőgombákat, ezért máma már nem erjed tovább :)

Nem keverendő az aszúesszenciával, ami rendes aszú, csak 6+ puttonyos beltartalommal.

Azért megkóstolnám a százpontost, és most akkor ne tessék gonoszkodni, hogy a jenkik igyanak csak kaliforniai 'jégbort' . Örüljünk.

m4rc1 2006.12.11. 15:45:54

Teljesen jó a 600ás cukor, az általam kóstolt esszenciákban az átlag 440 körül volt olyan 3,5 körüli alkohollal.

Esszenciát nagyon megterhelő fogyasztani, egy kupica az elég egy fél órára, de igazi narancshéjreszelékből készített vékony étcsokoládéhártyával bevont rudacskákkal mennyei :P

Malbex 2006.12.11. 15:51:52

m4rc1, ne hergelj, ne hergelj ... :)

elemes 2006.12.11. 16:09:09

"When it leaves an entire panel of tasters speechless" -- persze, összeragadt a szájuk a cukortól.

eF 2006.12.11. 16:27:38

Ez nagy szám! Végre! Gratulálok! Remélhetőleg Tokaj megkezdte a diadalútját! Reszkess, Yquem! :)
Bíztam benne, hogy a Royal alkot vmit a nemzetközi borsajtóban. Azé csak nincs ott hiába Hugh Johnson!

nanaa: ennek az árát szerintem már nehezen... bár ki tudja...
RoFa: élesztőgombák

csaba 2006.12.11. 16:28:15

A 600-as cukor nem elképzelhetetlen. A 2.9-es alkohollal kapcsolatban meg minden elismerésem azoknak a mikroorganizmusoknak, amelyek ilyen ozmotikus nyomás mellett is képesek a szőlőcukorból alkoholt termelni:-)

Jenyei 2006.12.11. 16:33:18

Tiszta szívemből gratulálok!
A Disznókőnél 97-ben ittam 72-as aszúeszenciát, mint egy lassan olvadó kocsonya, remegett a pohárban. Nem tudom abban mennyi cukor lehetett, ha ebben 600 gramm.

elzee 2006.12.11. 16:36:39

Nem tévedés, létezik ennél magasabb cukortartalmú esszencia is (700-800gr./liter), bár nem terem minden évben...

elzee 2006.12.11. 16:37:28

természetesen eszencia.

Timoteus 2006.12.11. 17:13:59

Rizling Csopak környékéről, pl. és akkor még hány és hány 100 pontos borunk van. :-)) de grat :-) Forever Hungarian wines!

hegyaljai 2006.12.11. 17:14:40

600 gramm, és 2,9 % alkohol hihető, a Royalnál komoly szakmai munka folyik. 97 pont, vagy a felett lényegében marketing szempontból mindegy, de azért örüljün annak, hogy ezen 100-as érték kapcsán elmondhatjuk "bezzeg nálunk magyaroknál ilyen is van"

acsersavazmiérttanninvazze 2006.12.11. 17:39:06

Szép és dícséretes, ahogy a külföldi érdekeltségű borász cégek magyar nevet adnak egy bornak, de biztosan, jó-e nekik. Nézve a fenti 3 bort azaz: Royal Tokaji Eszencia, Disznókő Mézes, Málya Nyulászója közül angol nyelvterületen valószínűleg csak ezt a Royal Tokaji bírták kimondani. Ez az aprócska tény, olyannyira fontos, hogy gondoljunk magunkra vennénk-e SEG gyártmányú tv-t, vagy Sagem telefont, sőt Hyundai Getz-et vagy az új lövesem nincs hogy kell kimondani Nissan Qashqai-t. Mindegyik létezik, de akarjuk birtokolni? :)

wallace 2006.12.11. 18:03:36

Amikor lent jártunk pincelátogatáson, egy másik évjáratot kóstoltunk, abban "csak" 580 gramm volt a cukor, az alkohol meg 2,8... Az sem volt rossz, és Natúr Esszencia néven illették...

Szegediszomelijé 2006.12.11. 18:49:09

Emelem kalapom, komolyan, meghatódtam... Ma nem akartam borozni, de erre koccintani kell -egy 85p körüli kékfrankos lesz így befejezve. Ez egy újabb lépés a "renomé" helyreállításában. Az út nagyon hosszú, de remélem, 10 -15 év múlva tényleg világszerte elismert és kelendő lesz a magyar bor. Éljen!

Malbex 2006.12.11. 19:44:37

Kis lepes a Wines & Spiritsnek, nagy lepes a magyar bornak. Egeszsegunkre.

k.a. 2006.12.11. 19:48:43

A magyar bor renoméjával semmi baj nincs, nemzetközileg elismeri a szakma, rendszeresen hoznak el érmeket Párizsból meg Bordeaux-ból. Az teljesen normális jelenség, hogy a külföldi borfogyasztó nem magyar bort választ, az vesse rá az első követ, aki fel tud sorolni három francia bort.

Becksim 2006.12.11. 20:25:15

Én a borokhoz csak picit konyítok, de hogy a 600g-os cukorszirup nem kamu, azt gyógyszerészként bizony mondom néktek...
Glükózból és fruktózból simán lehet 10-1 es higításnál is tiszta, valódi oldatot készíteni. (900g/l) De lehet, hogy töményebbet is...

Krisztina (törölt) 2006.12.11. 20:31:12

k.a.,En fel tudok, vethetem?

tréfás kedvű felhasználó 2006.12.11. 20:46:01

mer van az, hogy Finnorszagban magyar jobort csak az uzlet sarkaban, a legalso polcon talalok? tokaji 3-5 puttonyos, rogton mellette valami "Magyaros" elnevezeso pirosszinu formedveny (de ez utobbi legalabb olcso :) Na de akkor is...

lackó 2006.12.11. 21:09:21

Gyerekek, túl egy villányi soron...végtelen boldoggá tett a hír! Tök mindegy, hogy mennyi cukor, mennyi alkohol, kia picsát érdekel, ha a világnak ez tetszik és még el is ismerik! Szép volt Royal! Örülök! Csak aztán semmi köpködés!

pinbota 2006.12.11. 21:49:14

Már bocs, de mi a fene az az esszencia??? És mire jó?
Akkor ezt most inni kell vagy kanalazni?
Komolyan kérdezem, mert tényleg nem tudom.

borneo 2006.12.11. 21:52:27

Ehhez gratulalni kell!
(2,9% alkohol/600 gramm, egyaltalan nem ritka ilyen boroknal). Majd eltelik 2-3 szaz ev es felkapaszkodik.
A legszebb, hogy akik megkostoltak a Royal 99.-es aszujat es isteninek titulaltak, most biztosra tudjak hogy igazuk volt.Ennel mar csak egy dolog jobb: beavatottak tudni velik hogy odon pincek legsotetebb zugaiban, szurokfekete nemes penesszel "behavazva" rejtozkodik nehany palack 101 pontos ...

borneo 2006.12.11. 21:54:43

"pinbota 2006.12.11. 21:49:14
Már bocs, de mi a fene az az esszencia??? És mire jó?
Akkor ezt most inni kell vagy kanalazni?
Komolyan kérdezem, mert tényleg nem tudom. "
Mar bocs de te hol a feneben elsz?

ferikefleto 2006.12.11. 22:08:24

Azé egy bebaszás ilyentől... De félre a viccel (nehéz is lenne, arra ott a jó ófurmint, vagy a zseniális száraz szamorodni, csak, hogy ne kelljen szomorogni) Szóval igen. Lassan a nagy Amerikában is rájönnek majd, hol kezdődik az izé... hát... szóval, amire mindíg képtelenek lesznek az egyébként nagyszerű Kaliforniájukban. Ahogyan az viccben: öntöztem a füvet, ahogy mondtad, trágyáztam, amivel mondtad, ráengedtem a birkákat, ahogyan tanácsoltad, mégsem olyan, mint a tiéd... - így az amerikai. Ja akkor elfelejtettem mondani, kell még neki ötszáz év is - reagál az angol. Szóval Tokaj. Aztán egyszer még eltalálnak a gyönyörű Somlónkra, Badacsonyunkra, nekem meg épp Arács a kedvencem. Hajrá!

ecet 2006.12.11. 22:24:22

Juhéjj! A hir örömére be is nyaltam egy üveg '96-os Szamorodnit. Assem kutya. Knapp 800 ruppoé adjàk a Tescoban.

Debreczeny Csaba 2006.12.11. 22:39:51

Kedves Karcsi !
Szivbol gratulalok. Varunk Benneteket kinnt. Udv a tobbieknek.
Csaba

shiraz 2006.12.11. 22:49:22

szvsz ha bedobtok egy ilyen hírt, úgy látszik érdemes lenne egy cikkben elmondani mi az az esszencia (vagy natúr esszencia) mert úgy tűnik a többségnek fogalma sincs róla, ezért ezt az erdeményt sem tudja szerintem elhelyezni.
talán még a 100 pontot elért BORokról is érdemes lenne egy listát összeállítani

Műtannin · http://amuva.hu 2006.12.12. 00:37:14

shiraz itt arra gondol, hogy 600 g/l cukros, 2,9-es alkoholos natureszencia (mert ez az) valojaban mar nem is bor (a magyar bortorveny szerint valoszinuleg nem, bar erre nem mernek megeskudni). es ez az eszenciazas tenyleg megzavarhatja fogyasztot, mert a jelenlegi szabalyozas szerint tokaji aszueszencianak lehet nevezni minden olyan aszubort, amely meghaladja a hatputtonyos aszuk cukortartalmat, tehat 250g/l folotti cukortartartalma van. a natureszencia viszont az a le, amely az aszuszemekbol spontan, preseles nelkul (a szoloszemek onsulya altal kipreselve) kicsepeg, es ennek a cukortartalma jobb evjaratokban akar a 900 g/l-t is kozelitheti. (egyszer kostoltam 840 g/l-es eszenciat, a 2000-es evjaratbol, elmondhatatlan tomenysegu cucc volt, amiben a savak tartottak a versenyt a cukorral, tehat nem volt elviselhetetlenul edes, pedig ugye 840 g/l olyan, mintha egy liter vizben fololdanank 420 db kockacukrot.) ezeket az eszenciakat viszont nem nagyon szoktak onalloan forgalomba hozni, inkabb az aszukat javitjak veluk. szoval nem egeszen ertheto, miert cuppant ra erre a Wines & spirits. Alighanem a Royal-tulaj Hugh Johnsont kell a hatterben sejteni, bar ettol meg teljes joggal borul le az amcsi borsajto Tokaj elott.

zoli 2006.12.12. 02:20:16

Hm...megtudhatnám ki készítette azt a 840g/l cukortartalmú eszenciát? Én úgy tudom a rekorder se érte el a 800-at, persze ettől még nyugodtan...
(ja, és az aszúeszencia meg 180g/l-től kezdődik)

hegyaljai 2006.12.12. 06:55:51

Az EU csatlakozási tárgyalásokon sikerült elérni, hogy az eszencia, amely nem elégíti ki a minimális alkoholtartalomra vonatkozó EU előírást, mégis borként legyen elismerve, és ami ennél is fontosabb, BORKÉNT LEGYEN ELLENŐRIZVE!!!. Az eszencia az aszúszemekből a tárolásuk során préselés nélkül - saját súlyuk hatására kicsöpögő must - ha a dolgot szigorúan borászati technológiai szempontból nézzük. Ezt így nézni barbárság. Ez a termék nem más mint a "Himnusz"-ban Kölcsei által megénekelt "nektár". Amit eddig a lelkünk nekünk mindig is garantált, most sok idegen visszaigazolta. Ez a fontos, nem a 100 pont.

magjar 2006.12.12. 08:37:01

acsersavazmiérttanninvazze 2006.12.11. 17:39:06

Ez mind csak idő és minőség kérdése.

Egyébként a SEG-et, a Sagem-et, és a Hyundai Getz-et totál könnyű kimondani, és (sajnos) sokan birtokolni is akarják. De nem lesz ez másképp a Nissan Qashqai-al sem, amennyiben a minőség / ár / marketing stimmel.
S ez utóbbi vonatkozik a Royal Tokaji Eszenciára, Disznókő Mézesre, Málya Nyulászójára is!

gázcseretelep 2006.12.12. 08:37:08

Én a száraz villányi vöröseket szeretem legjobban, de azt el kell ismerni, hogy a tokaji boroknak van egy tényleg egyedülálló ízük.
Nem tudom más szaksajtó minősítette-é ezt a bort, érdemes lenne több véleményt összevetni. Ha mások is hasonlókat írnak róla, akkor tényleg olyan lehet, amilyennek leírja a W&S.

Műtannin · http://amuva.hu 2006.12.12. 09:25:11

A 840-es eszencia disznoko volt, es allitottak, hogy volt egy jobb is. hat ellenorizni nyilvan nem konnyu hordozhato labor nelkul.

Octopus 2006.12.12. 10:40:21

A Gergely Vince 2000-es natúr esszenciája is 800 g/l fölött/körül volt emlékeim szerint. Állítólag a kütyü ami méri, nem tudta kimutatni pontosan, mert túl volt a méréshatáron :)
A natúr esszencia idővel kocsonyásodik (Disznókőnél legalábbis ezt mondták), így hiába bír ki akármennyi időt, inni nem fogja senki, max kanállal enni. Ilyen szempontból jobb is, ha "csak" 600 g/l a cukortartalma :)

Kusuma 2006.12.12. 11:08:19

Kedves Műtannin!

Az aszúeszencia maradékcukor-tartalmi alsó határa: legalább 180 gramm/liter (és a cukormentes extraktja legalább 45 gramm/liter) - a hatputtonyos pedig minimum 150 és 40 gramm/liter. A vonatkozó rendelet szerint 60 és 25 gramm/litertől indul és puttonyonként 30 és 5 gramm/literrel nő az alsó határ.

Az eszenciára csak érzékszervi jellemzőket ad meg a jogszabály.

Kedves acsersavazmiérttanninvazze és magjar!

A Mézes Mály egy dűlő neve Tarcal határában.

HSZ

hegyaljai 2006.12.12. 11:18:13

Kedves Octopus! A tokaji eszencia - úgy mint más tokaji borok - nem kocsonyásodnak még "idővel" sem. Mi az a kocsonyásodás? Amire mindenki gondol, párolgás betöményedés, no az nem létezik. A tárolás során ugyanis először az alkohol párolog el, bár ezt az újraerjedő must, édesbor cukortartalma pótolja. Az alkohol csökkeneése után a borban illósav képződik. A kocsonya a gyakorlatban nem más mint zselatin, egy fehérje, ami nincs a szőlőmustban. Van viszont a pektin, ami szintén sűrübbé teszi a mustot, és különösen jellemző a direktermő borokra. "Borkocsonya" viszont még eszenciából sincs!

Jenyei 2006.12.12. 18:46:18

Kedves hegyaljai,

akkor most 10 év elteltével megtudtam, hogy mégsem eszencia volt abban a pohárban, hanem tényleg kocsonya. Az akkor még a Disznókőnél lévő Árvay mester jól becsapott bennünket :(

[by poros] 2006.12.13. 00:01:42

Az ember szeretné megérteni a megérthetetlent, látni a láthatatlant. Ki ill. mi állhat egy 100 pontos bor mögött? Valószínűleg a válasz rendkívül egyszerű. Hugh Johnson maga így ír erről: "Van egyszerű válasz. Vegyük sorra a bor lényeges elemeit és vizsgáljuk meg azokat. Mik lehetnek ezek a lényeges elemek? Analitikus szemlélet. Többféle válasz is adható, és a végtelenségig leegyszerűsíthető sémákat alkothatunk. Nézzünk például egy általános borbírálatot. Vizsgálhatjuk a borok megjelenését (tisztaság, szín, pezsgés), illatát (intenzitás, tisztaság, minőség), zamatát (intenzitás, minőség, tartósság) és az összbenyomását. De vizsgálhatjuk a borok sűrűségét, gyümölcsösségét, tanninosságát, fajsúlyát, ízhatását, textúráját ... Pipa, pipa és pipa. Mintha bürokraták állították volna össze az ilyen borokat - az ízük is olyan. Ne legyen illúziónk. A világ borainak nagy részét így készítik: ipari méretekben, ipari minőségi szabványok szerint. Sajnos ezen cégek számára csak egy a fontos, hogy a fontosabbnál fontosabb szakújságírók 90 fölötti pontszámmal értékeljék boraikat. Közízlés. Az igazán nagy borok viszont titokzatosak. Az analitikus szemlélet, a méricskélő elemzés számára elérhetetlenek. Azzal kecsegtetnek, hogy az ember felfedheti titkukat, de ez a bizonyosság egy pillanat alatt elillan. A nagy borok kockáztatnak, mint nagy művészek az összeomlás, és az unalom határán egyensúlyoznak. De mi is ez a kockázat? Az, hogy borok felvállalják a termőterület jellegzetességeit, a kipipálatlan rubrikákat, a piacot befolyásoló újságírók nemtetszését és akár lényegtelen hibákat is. A tökéletesség ígérete nélkül nyújtják a teljesség élményét. Nem könnyű feladat. De mivel, ha nem ilyen borokkal érdemes foglalkozni?"

Octopus 2006.12.13. 11:05:03

Kedves Hegyaljai! Természetesen nem a legenda szerinti kocsonyára gondoltam (amiből állítólag többen ettek - elsősorban nagyotmondásra hajlamos egyének :), én speciel párolgás miatti töményedésre gondoltam, mikor ezt MONDTÁK az említett pincészetnél, ahogy írtam (sajnos nincs konkrét tapasztalatom :) Egy

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.12.14. 08:04:58

"Hugh Johnson maga így ír erről:"

Miszterdzsonzon pedig elmehet kukutyinba zabothegyezni... merthogy ha ezt írta, akkor orbitális baromságot írt.
A nagybor az analitikusan is jó, merthogy még az erkölcstan is azt mondja, hogy ami jó az minden szempontból jó, mint például a zsebóra. Ami falra akasztva falióra, zsbre dugva zsebóra, karra kötve karóra.

Albert gazda 2006.12.14. 08:55:17

Kedves Zoltán, Johnson szerintem itten arról ír, hogy a nagyborság túl van a puszta analitikán. Magyarul, nem tannin, sav, cukor és alkohol, hanem több annál. Olvasd el még egyszer, figyelmesen, szerintem. Persze az elérhetetlen jelző nyilván többféleképpen értelmezhető.

Jenyei 2006.12.14. 15:19:40

A korrektség megkívánja, hogy megemlítsem: Árvay úr, reagálva az eszenciával kapcsolatban itt írottakra, felkínálta a lehetőséget, hogy nála 'ellenőrizzem', milyen is a valóságban az eszencia. A gyakorlatlan és tudatlan, emlékezetében gyakorta tévedő borkedvelő -mint én vagyok- meggyőzésének azt hiszem ez a létező legkorrektebb módja.

Metzger 2006.12.14. 20:53:13

Ha Hugh Johnsonnak,akit nem olvastam,tehát nem imerem;ennyi mondandója van...hát nem sok.Azért a semminél több,nem lebecsülendő.
Tiszta szándékkal,a kioktatás látszatát messze elkerülve szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy művet-és nem idézgetek belőle-ami ebben a kategóriában működik ahol az esszencia.
Szepsy biztosan olvasta.
Hamvas Béla:A bor filozófiája.
Ha elolvastátok válaszoljatok.Köszönöm.

[by poros] 2006.12.14. 23:22:47

Ha már az üveghegyen túl keressük az igazságot, mármint az analitikán túl a nagyborságot, akkor akarva akaratlanul belebotlunk a hitelességbe."Ha a hiteles minőséget szeretnénk pontosabban meghatározni, akkor először is a magukat a szavakat kell értelmezni majd alkalmazni azokat a borokra, borászatra. A hitelesség azt jelenti, hogy valami megbízható, illetve valósághű. Nem kell tartani attól, hogy más, mint aminek látszik. Áttetsző, nyílt, transzparens és egyenes. A hitelesség garancia. Nem akar sem, több sem kevesebb lenni, mint ami. Személyes. A minőség valamilyen dolog, folyamat lényegi tulajdonságainak összessége. A minőség minősítést, értékelést feltételez. A dolgok értékelést is magában foglaló jellege. A borra alkalmazva a minőség fogalmát, alapvetően két kategóriát különböztethetünk meg. Beszélhetünk minőségről és hiteles minőségről. A minőségen a bor kellemes harmóniáját, finom élvezeti értékét értjük. Minőségi bornak azt tekinthető, amely pozitív megkülönböztetésre érdemes értékekkel rendelkezik. A minőség gyakorlatilag egy külső mérce, aminek egy bor itt és most megfelel, vagy nem felel meg. A minőség személytelen. A hiteles minőségben ezzel szemben megjelenik egy-egy kiváló borvidék, dűlő és mindezeket megjelenítő gazda. A hiteles minőségben tetten érhető a természet adta mikroklíma, a hagyományokat tisztelő, a minőségből jottányit sem engedő borász. A hiteles minőségű borok egyediek és megismételhetetlenek, magukban hordozzák a pillanat és az örökkévalóság harmóniáját. Minden kor számára kihívás a hitelesség. Az eléréséhez szükséges eszközök természetesen változnak. Az alapvető gondolat azonban egyetemes. Mindenkinek meg kell találni a maga által megfogalmazott válaszát. Ha már keressük, azt gondolom nincs baj."

MARIBOR 2007.12.03. 15:14:26

Aki még nem kóstolt aszú-esszenciát (az öreg hegyaljaik asszu-esszenciát mondanak) a költő nektárt, nem tud mit gondolni a 2,9 alkoholról és a 600 g cukorról. Én speciel nagyon sajnálom őket.
süti beállítások módosítása