Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Azt a kutyafülű mindenit!

Orsolya Kutyahegyi Zweigelt 2005

2007.02.16. 18:51 - csite

Egyik vezérem a cégnél adta karácsonyi ajándékul ezt a bort, és igen! Tudta, hogy szeretem, és hogy értékelem is, volt annyira jó fej, hogy elment egy igazán remek lelőhelyre ahol – anélkül, hogy tudták volna, nekem lesz – kezébe nyomták ezt a palackot.

Orsolyáékat sokan ismerik, akik kicsit műveltebb alkeszek. Apró pince Ostoroson, a falu végében (mondják, mert még sajna nem jártam náluk), ahol dolgos emberek laknak. Tudatosak is, még ha lehetőségeik sokszor gátat szabnak annak, hogy mindig az kerüljön palackba, ami fejben már beérett. Persze nekik rövid az idő, még ha fiatalok is, és aki erre teszi fel az életét, annak még gyorsabban szalad. Jópofa, gyerekes címkéik vidámságot csalnak mindenki arcára, de úgy érzem, van párhuzam abban, ahol tart most a pince, és amilyen képekkel operál. Remélem, nem bántom meg őket, ha azt mondom, csodás a gyermekkoruk. Már születésükkor rajongtam olaszrizlingjükért, aztán mindig tudtak érdekességet, tanulságos dolgokat mutatni, ahogy fejlődtek. De csintalanságok is jutnak tőlük bőven a borisszának. Nagyon jól van ez így, igaz, iskoláskorba érve ezek a hibák már igencsak számonkérhetőek lesznek, de most a felhőtlen örömködés korszaka tart, és nézzük inkább a szép dolgokat, mert van mit!

Már kitöltéskor áradó illat hömpölyög az orrba, érett, húsos besztercei szilva, túlérett meggy. Melegséget sugall, ami a 15,5-ös alkoholnak köszönhető, de nem szúr, és édessége sem tűnik fel, mert hoz magával mást is. Földes, málnás felhőket, erdei gombák illatával finoman átszőve. Mindezeken túl amivel igazán elragadott, az a szőlőfajtára oly jellemző rusztikus, vad jegy, ami, ha megrágunk egy zweigelt szőlőszemet, markánsan megjelenik, és mással össze nem téveszthető. Remek nyitány!

Lendületesen indul szájban is, krémes, puha struktúrával, amelynek felső része érdes, de nagyon is jól áll neki, hiszen ez a fajta, és nem kell populárisra csiszolni minden bort. Meleg, érett, zöldes reflexektől mentes a bor. Savgerincén szépen felfűzve jön a primér gyümölcsösség, hosszan. Ezt szövi át finoman a málna, a szegfűszeg. A hordó is csak éppen annyira segíti, amitől még nem sérül erénye: az erős fajtajelleg. Zamatos, jó szövésű bor, magas extrakttal.

Utóíze sima, selymes, elegánsan ürül ki, picinyke kesernyésség felsejlik, de jól áll ez is. A legvége ázott bergamottos teafilter, a szőlő direkt ízjegyével. Pazar! Nagyon masszív 7 pont (elfogultan nyolcba is simán beférne), egy igazi referencia a fajtából, mélyen beégetve a memóriába. Anno kóstoltam több zweigeltet a sógoroktól, de acélos világuk nem vezetett előre. Ridegek voltak, egysíkúak, sok fával. Ez viszont a vad, valódi fajtabor, egy közel sem tökéletes évjáratból, egy közel sem százszázalékos pincétől. Micsoda jelen, mennyire ígéretes jövőkép!

Címkék: 2005 kóstolás vörös orsolya hétpontos zweigelt ostoros kutyahegy

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1136359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.02.16. 19:24:10

Hát megnéztem az oldalukat, a boraikat, a tőketerhelést, a mustfokokat, és az idén termőre forduló fajtákról is tájékozódtam. Minden elismerésem az övék, minden téren! Én biztosan elmegyek ha lesz egy kis időm!

dalton1 2007.02.17. 11:19:56

Nem kötekedni akarok de mintha tegnap este lett volna még az enyém után két komment...most meg már nincs...

close652 2007.02.17. 21:36:12

Holnap, vasárnap (16,00) és kedden (22,00) ők lesznek a hírtévés borműsorban. Nemrég voltam náluk, csodálatos emberek, kitűnő (hordóból kóstolt) borokkal.

nemjo 2007.02.18. 17:46:51

Ezek szerint működik a cenzúra intézménye.... nó , legyen szimplán moderáció ! Mondjuk arra kiváncsi lettem volna , hogy csúnyákat írtak , vagy csak Csite (szerintem sem következetes) pontozási rendszerét kérték számon ?
A bort nem kóstoltam - így véleményt sem tudok írni róla , de a Hír Tv-s riporot én is láttam tegnap és szimpatikus embereket ismertem meg bennük.

csite 2007.02.19. 07:50:58

nemjo: én sem láttam mit töröltek, de érdekelne, mitől nem következetesek a pontszámaim!?

Művelődő 2007.02.19. 08:11:53

A pincészetnél nem jártam,de jó barátomnak köszönhetően volt szerencsém a 05-ös Kutyahegyi zweigeltjükhöz,ami egy csoda!Hasonló stílusú,vonalú,tehát ilyen tömör,nagy,mély és összetett zweigelttel még nem találkoztam (állítólag a Ráspié hasonló stílus,de nem kóstoltam),nem beszélve arról a több mint 15-ös alkoholról ami csodálatosan besimul a tartalomba!És valóban az út elején járnak,az évjárat sem egy komoly,és ami nagyon izgat,hogy ez a zweigelt milyen lesz kb. 2010-ben,vagy még később!!!!És,persze,hogy mi minden jöhet még az Orsolyától,ha mondjuk benne lesznek már vagy 10-20-30 éve!!!Gratulálok nekik és jó egészséget kívánok a munkájukhoz!

Octopus 2007.02.19. 09:46:51

Tényleg rendkívüli bor, és nem csak azért, mert különleges. Mint ahogy a leánykájuk is. Ár/értékben ugyancsak ott van...

Türkménbasi 2007.02.19. 15:57:16

Ja a műsorban is elmondták, hogy ők hisznek a leánykában és a zweigeltben. Örülök, hogy ez ilyen hamar vissza is lett igazolva:)
Van még női nevű pince Eger környékén?
(St Andrea nem ér:)

Metzger 2007.02.20. 23:04:20

Rohanok pénteken du.-n, Orsolya asszony szán rám némi időt....ha nem jön közbe valaki.
süti beállítások módosítása