Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Olcsó bort iszunk – drága bort iszunk

50 millió litert adtak el szuperhiper marketekben

2007.03.08. 10:55 - Albert gazda

Index anyánk szokik közleményeket kapni a Nielsentől, a legújabb felmerésből fogant tanulságokat azonban ezúttal itt adjuk közre. Minthogy a piackutató vállalat most a borértékesítést vette imaginárius górcsöve alá, és megállapította, "egyre több bort adnak el a hazai élelmiszer-kiskereskedelem modern bolttípusaiban". Összességében mindazonáltal öt éve stagnál az egy főre jutó fogyasztás.

Szupermarketekben és hipermarketekben tavaly közel 50 millió liter bort értékesítettek, ami 27 százalékkal haladja meg az előző évi forgalmat. A gyarapodás üteme gyorsult, hisz 2005-ben a még csak 9 százalék pluszt regisztrált az előző évhez képest a Nielsen. Mennyiségben nagyjából egyformán oszlott meg az elmúlt három évben a fehér és a vörösbor eladása. Előbbire 2006-ban 49 százalék jutott, utóbbira 48 százalék, a rozéra 3 százalék. Értékben különböznek az arányok: a modern kereskedelemben eladott bor 52 százaléka vörös, 43 százaléka fehér, 5 százaléka rosé. Ebből az jön ki, hogy a fehér olcsó, a vörös drágább, a rozé még drágább.

A közízlés változik: a vörösben a mennyiségi ranglistát sokáig a félédes vezette, ám tavaly utolérte őt a száraz; egyformán 43-43 százalékkal részesedtek az eladásokból. Az édes szegmensre 11, a félszárazra 3 százalék jutott. Fehérbornál ellenkező a trend. Egyre több félédest adnak el, aránya elérte a 62 százalékot. Csökkenő tendencia jellemzi a szárazat, amely 29 százaléknál tart, a félszárazat (4) és az édeset (5) is. Módosulnak a kiszerelési preferenciák. Noha 0,75 literes palackokban adták el a bor többségét (53 százalékát), egyre keresettebbek a 2 literes palackok, amelyek 35 százalékos részarányt értek el.

Árban polarizálódás van. A legolcsóbbakból és a legdrágábbakból többet adtak el az utóbbi két évben. A közbeeső szegmensekben csökkenést tapasztaltak. A kereskedelmi márkás borok az átlagosnál kisebb szerepet játszanak. Míg az összes élelmiszer-kategória forgalmából átlagosan 18 százalék jut a láncok saját márkáira, az  alkoholos italoknál az átlag 13 százalék, a bornál csak 9 százalék.

Néhány szám még a végére: palackonként 800 forintnál drágább vörösbort a zemberek 13, 300 forintnál olcsóbbat 32 százaléka vesz. Ugyanez fehérben: 800 Ft fölött 10 százalék, 300 alatt 32 százalék. Ez jóval több, mint korábban, de még mindig nem tűnik soknak.

A felmerülő konzekvenciák levonását nyájas olvasóinkra bízzuk.

Címkék: híradó borértékesítés nielsen

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr544223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy 2007.03.08. 12:48:46

Sziasztok!

Szerintem a hiperek szerepvállalása a borértékesítésben meglehetősen kétarcú. Kezdem a pozitív oldallal, az lényegesen rövidebb. Ha egy termelő jól eltalálja a terméket (vagyis nagyon jó áron, a széles közízlésnek tetsző bort termel), akkor a hiperek bődületes forgalmat képesek produkálni. A fenti statisztika ellenére, ez elsősorban a 800 Ft alatti szegmensben jellemző. A legutolsó általam ismert felmérés szerint, a hiperekben eladott borok átlagos ára literenként (nem palackonként, hanem literenként!) fehérbor esetében 290, vörösbor esetében 340 forint körül volt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hiperek kínálatában (kb. 700-1000 fajta bor) mindössze 5-6% a 300 forint alatti borok aránya (még szerencse), akkor sajnos kiderül, hogy honfitársaink elképesztő mennyiséget képesek magukba erőltetni ezekből a döntően kannás (2L) kiszerelésben lévő asztali és tájborokból (kisdicsőség ez nekünk).

Annak ellenére, hogy e fórum tisztelt olvasói nagy valószínűséggel nem ezt a termékkört fogyasztják, sőt, ha tehetik nem is vásárolnak bort a hiperekben, ezt a fajta logikát elítélnünk mégsem szabad. Ha a termék minősége és az ára arányban van és ezt a vásárló tudja, akkor lehet létjogosultsága a 300 Ft-os bornak is (persze, ha az tényleg bor).

De lépjünk túl a félédes vörösön… Hogy még a minőségi kategóriában is mennyire nem lehet nem számolni a hiperek vásárlóközönségével, azt jól bizonyítja, hogy még a legnagyobbak (legyen inkább „a legnagyobb nevek”) sem engedhetik meg, hogy ne kínáljanak valamit ennek a rétegnek. Na így születtek meg az 1.000 Ft köré belőtt „törlesztő részlet borok”, melyek kis munkával (hisz vásárolt szőlőről, borról van szó) és a nagy névvel szépen kitermelik az új feldolgozóra felvett hitel terheit. (Az év bortermelőjének megválasztott Garamvári „Megmondó” Vencel saját bevallása szerint is büszke arra, hogy éves termelésének kb 85 ! százalékát a hiperek adják el és csak 3%-ot a gasztro!)

folyt. köv.
üdv:
egy


kanbatu 2007.03.08. 13:54:06

Jól értem? A 800 Ft/palack fölötti ár számít drágának?

Paranoid Android 2007.03.08. 13:56:52

Annyira azért tényleg nincs okunk az ünneplésre, ha megnézzük, hogy az olcsó borok (300 Ft alatt -ejha, de jó lehet! Mondjuk lepődtem már meg drága bornál is) teszik ki a fogyasztás 32%-át, fehérnél és vörösnél is.
Igaz 16 éves koromban nekem is az volt a lényeg, hogy minél olcsóbb és minél nagyobb palackban legyen...

Sárfehér 2007.03.08. 14:08:36

Kedves bortársak, bevallom, én vásárolok hiperben. Ha nem is tartozik most a tárgyhoz, engedjétek meg, hogy adjak tippeket a 800-1500 Ft árkategóriában:

Pannon Tokaj száraz hárslevelű 2002 (Cora, Match)

Simon Egri Portugízer 2003, Provera cimke (Cora, Match)

Simon Egri Pinot Noir, 2003, Provera cimke (Cora, Match)

Sárosdi Szekszárdi Cuvee 2002, Provera cimke (Cora)

Scheller Balatonfelvidéki olaszrizling 2002, Provera cimke (2002)

Benza Tokaji Furmint száraz 2003, Auchan

Aranyfürt Szekszárdi Bikavér 2002 Hidaspere dűlő, Auchan (műanyag dugó, kissé világos, de azért jó: a fenti Sárosdi jobb.)

Dereszla 5p aszú 2000 (!) Provera cimek mögött (Cora), na ez azért 3700 Ft.

Mindet kóstoltam is, egészségetekre váljék nektek is. Itt jegyzem meg, hogy érdemes a Provera cimkés palackokat levenni és megfordítani. Sok esetben rejt jó borokat.

koccintós 2007.03.08. 16:26:29

Kedves emberek!

Én is vásárolok hiperekben.

Ez többek közt azért jó nekem, mert pl. az Oremus Mandolás Furmint 2003-as évjáratú kiválóságát 1600 pénzért megkapom. Mert most a Spar üzletekben ennyiért mérik üvegjét.

Én betárazok belőle, mert ennyiért vicc...

Kotyogó 2007.03.08. 17:25:16

Na akkor még1X. Az előbb írtam, de nem ment át. Ha mégis, akkor bocs! Szóval arról írtam, hogy a hiperekben 1000 alatt nincsenek jó borok. Én egy ideje a Feind Borházból rendelek Balatonfőkajárról. Egy héten kétszer járnak Pesten és Budán. Házhoz vagy munkahelyre szállítják a bort. Minőségit! 0,75-ben cserszegi, sauvignon blanc, irsai olivér, chardonnay, szürkebarát 840 Ft-ért. Cabernet Rozét 780-ért. A neten olvastam, hogy a kecskeméti Miklós napi rozé borversenyen 170 bor közül a legmagasabb pontszámot kapta. A Decanter magazin szerint a 2003-as Cabernet Franc-ja pedig egy Mesterművek című tesztelésen megelőzte Gere Kopárját, aminek az ára, ha jól emlékszem, legalább a háromszorosa! Nagyon jó bor Feind Franc-ja, finom bor. Csajozós, vacsis, kandallós. És van egy 2003-as Merlot-ja is baráti 1920-as áron. Szépséghiba, hogy 12 palack alatt nem szállítják ki a bort, de ebből a felhozatalból jó kis összeállítást szoktam készíteni. 10-14 ezer forint per alkalom. Telefonszámot nem írok, mert az már reklám lenne. Járjatok utána! Írjatok, ha tudtok hasonló jó borvásárlási lehetőséget!

nemjo 2007.03.08. 17:40:58

Kuc-kuc....
Milyen érdekes , hogy mindenki leszólja Gere Attila Kopárját , ha jól emlékszem valamelyik alkoholista is csak 4 pont körülire tartotta , ennek ellenére gyakran hasonlítanak hozzá tételeket .....
Most akkor egy drága középszerű bor , vagy etalon aminél rang jobbat készíteni ?!
Ne fáradjatok a válasszal , én tudom , mert viszonylag gyakran kóstolom - ellentétben sok hozzászólóval !

Krisztina (törölt) 2007.03.08. 18:08:50

Nekem is van olyan forrasom, akitol az egyik egri sztarborasz vasarolja a bort. A kulonbseg, hogy a nevtelen barat 1/3-1/2 aron adja es nala nagyobb a valasztek :) Ha valakit erdekel, irjon privibe.

Octopus 2007.03.08. 18:12:16

A Kopárt trendi leszólni... nem hiszem, hogy sok vetélytársa lenne az olcsóbb kategóriában, a saját műfajában. Én speciel még nem találtam, bár persze nem mondhatom, hogy a hazai kínálat többségét már kóstoltam. De dolgozok rajta :)
A Decanterben meg pont a legkevésbé bízok...

Kotyogó 2007.03.08. 19:20:47

Bocs nemjó! Félre értetted amit írtam. Nem Gerét gyaláztam. Én is ittam a borából, mert szeretek mindent kipróbálni. Nem kellene azzal hencegni, hogy fussa egy uszkve 9000 ezer forintos borra. A Decanter természetesen nem föltétlenül mérvadó, de a Bor és Piacban az 5000 forint alatti Franc-ok közül (16 vagy 18 tétel szerepelt a tesztben)a Bock után szintén a Feind Lajos vagy Péter(ő állítólag a fia) borát hozták ki a második legjobbnak, megelőzve Taklert, Thummerert és a Vylyant. No erről ennyit. Szerintem érdemes megkóstolni. Hívd fel a borházat és rendelj 12 üveget, 15 ezerből megúszod, és akkor van benne két Villa Quaiar, vagyis a Franc és néhány szép reduktív bor is. Ebből a pénzből két Kopárra futná. De újból mondom: nem akartam leszólni a Kopárt! Az is jó bor, a többi meg pénztárca és izlés kérdése. Ezt ajánlom neked is kedves Octopus.

franki 2007.03.08. 21:20:38

Megnyugtatásul,a palackos bor 65%-a itt
kel el/palackos bor a 2L alatti kiszerelés/.Szomorú tényként, a legszegényebb helyeken értékesítő CBA eladásainak 85 %-a asztali bor.Ez mindent elmond.Pontosan nem tudom idézni, de egy amerikai szenátor felszólalásában a bort társadalmi lakmuszpapírhoz hasonlította,
ami bemutatja a fogyasztók igényességével, kultúrájával társult fizetőképességét és a politika érzékenységét, hogy a termelők hozzáférhető áron minőségi terméket tudjanak adni.Nálunk melyik van meg?

egy 2007.03.08. 21:42:57

Nálunk melyik van, Franki? Hát "politikai érvézeknység"...

Teljesen igazatok vannak, a hiperekben gyakran rá lehet futni egy-egy "best buy"-ra, főleg amikor a polcfeltöltő és a vonalkódot rögzítő kolléga nem néz mást csak hogy Cabernet és mondjuk Kunsági CS. áron és kódon fut egy Vylyan. A probléma, hogy lehet, hogy tényleg jó áron van a Mandolás Furmint, de a vakszerencsén múlik, hogy iható állapotban van-e. Én már jártam így Hiperes sonderangebottal sajna.
Üdv.:
egy

franki 2007.03.08. 22:05:06

Kedves egy!
Minden rendben van azzal, amit leírtál...
Csákó

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.03.09. 12:50:16

300 Forintból hogyan lehet bort csinálni?
800 Forint már drága?

lackó 2007.03.09. 15:53:27

Egyetértek Rémbóttal! A 300 alatti kategóriát talán törölhetnénk is ebből a listából, érdemes lenne inkább úgy megvizsgálni a képet.

Krisztina (törölt) 2007.03.09. 23:43:42

Aki utoljara irt nekem a mi titokzatos forrasunkkal kapcsolatban, annak nem megy el valasz, valami baja lehet az e-mailjevel, sajos nem tudok mit csinalni, talan megadhatna masik cimet vagy az itt hasznalt ninckname-et, mert igy nem fogunk boldogulni:(

Spicc 2007.03.10. 20:12:54

Tehát 50 millió literből kb 10% 800 Ft fölötti, ami ebben az értelmezésben már minőségi besorolást jelent. Ez még így is 5 millió liter, bizonyosan szőlőt látott nedű. Ez tőkénként 2 liter borral számolva 2,5 millió tőke, ami hektáronként átlag 4000 tőkével számolva úgy 625 hektár. Asszem Gerének van 80 hektár.
Azért ez nem valami sok ha így nézem a számoknál maradva.

túró 2007.03.10. 23:19:41

Kotyogó! Tavaly egyik kedvenc pincészetem borai átlag 500ft-al feljebb mentek, most meg Feindéket favorizálod itt nekem! Gondolkozz már, és ne legyél a pénztárcád ellensége, ne hozd divatba kedvenc pincészeted!

sztyopka 2007.03.12. 22:46:17

1600 körül szoktam kapni a Corában az
"Egri Cuvee 2002 (?), Monarchia Selectet, Póktól...

szerintem korrekt bor, hétköznapokra...

az én egyszerű elméletem az egészre az, hogy 1200-2500 között veszek kb 1 hónapra elég bort a Corában és különlegesebb eseményekhez szakboltból vásárolok.. Az elméletem az, hogy ebben a kategóriában a készletforgási sebesség elég nagy ahhoz, hogy a bor kibírja a pancser hipermarketes tárolást, míg a drágább borokat kevésbé veszik, ezért a szakszerűtlen tárolás miatt nem is élik túl a hipermarketeket...

(sztyopka_remixx néven futottam rendszerváltás előtt. csakhogy reggeléskor beleestem a 22es csapdájába)