Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szépművészet

Andreas Ebner Mozsgói Portugieser 2006

2007.06.19. 18:22 - alföldi merlot

Ennél halmozottabban hátrányos helyzetből nálam bor nem indulhat, már amennyiben a félédes zweigeltektől és dankó pistáktól eltekintünk. Az opi valami olyasmi nálunk, mint a foci meg Ady, azaz a nemzeti lélek flagelláns frakciójának szado-mazo kéjkomplexuma. Külföldi ezt meg nem értheti. Egy lilás, bizonytalan illatú, borszerű ital, amiről tollba és mikrofonba minden villányi termelő azt állítja, hogy szent és sérthetetlen családi örökség, de kóstolva többnyire kiderül, hogy csak egy likviditási pontonhíd.

Tehát itt van egy portugieser – szegény egyetlen évjáratfüggetlen ékét, a dallamos kékoportó nevet is elveszítette – a műtannin első magyar prófétájának pincészetéből, ráadásul nem saját, hanem a mozsgói telekszomszéd szűztermése, és még prototípus is. A királykék-ezüstmetál címke pöpec, a héteurós ár pedig egészséges önbizalomról árulkodik.

A fortissimo felütés után rögtön vissza kell vennem a dinamikából, mert bár nálam nem került indexre az oportó (Oportóstop!), azért a rendszeres találkozást én sem erőltetem, értelemszerűen nincs széles rálátásom a fajta közelmúltjára és jelenére. Az utolsó KO, amire jó szájízzel emlékszem, a Vylyan 2003-asa volt. Azóta szórványos csalódások és mélyülő közöny. Idén aztán belefutottam néhány jó nevűbe, többek között Szemes Józsefnek a magyar Decanter gigatesztjében győztes opijába is, de emlékét csak egy idézhetetlenül trágár mondat őrzi Hugyos Józsi bácsival a középpontban. Mayeréké jó közepes, de büdös, Günzeréké reményteli, Gere Tamáséké pedig kimondottan jól sikerült darab. Ha szabad ennyiből általánosítanom: 2006 jó évjáratnak ígérkezik, de az istállószag visszaszorítása továbbra sem kiemelten kezelt probléma. Ja, és ezekért a borokért sehol a világon nem adnának 4 eurónál többet.

Andreas Ebner renoméján végzetes sebet ejtett a műtanninügy, pedig ő csak annyit tett, hogy egy bátor coming-outtal feloldotta a vízprédikálás és borivás dichotómiáját. Ráadásul az a bizonyos műtannin nem is műtannin. Bárhogy legyen is, én Ebner borait sterilnek, lefojtottnak és fásnak érzem. Imádom ellenben az almalevét.

A mozsgói portugieser csavarzáras palackba került, a címke egyszerre feltűnő és elegáns. A pohárba öntve Ebner első (és utolsó?) opija szép: ragyogó lilás, rubinvörös, sötét és tükrös. Az illat pillanatok alatt betölti a szobát. Egy kis kén mocorog még benne, de nem vészes. Az illatban égett gyufa, cigánymeggy, puncs és szolid animalitás. Melegebben: befőttesgumi és meggyszörp. Kóstolva tömör szerkezet, tisztes extrakt, intenzív cseresznyés-meggyes aroma. Csipetnyi édesség, de jól áll neki, van sav elég, hogy ellentartson. Félve írom le: finom, érett tannin. Hosszú, gyümölcsös lecsengés. Nem egy bonyolult bor, de jól fölismerhetően oportó, érett szőlőből készült, és itatja magát. Mi kell még? Jó ár kellene, de az, mint jeleztem, elmaradt (mondjuk, az átlaghoz képest két guriga százast kell beáldozni). Summa summarum: ha most valaki opit akar, de azonnal, annak Gere Tamáséké mellett biztosan a mozsgói szűzet ajánlanám.
erős 4 pont (ha szépen süt a nap, megvan 5 is)

Címkék: 2006 kóstolás vörös négypontos ebner portugieser oportó

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8799570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2007.06.19. 19:05:41

Simon Egri Portugizer O3, Match, Provera cimke mögé rejtve, 8OO M. kir. fabatka, ha van még. Jó. (Érdemes a Proverás palackokat megfordítani néha.)

zoli 2007.06.20. 00:01:06

Ezt az oportó-ellenességet melyikőtök találta ki? Az egyik legjobban iható, legkedvesebb bor. Az, hogy sok villány elkurvította, egy dolog: a helyi dínók oportójai szinte kivétel nélkül nem is felvásárolt szőlőből, hanem borokból állnak, míg a többi alapanyag szinte mind saját, óriási hátrány ez. Arról nem is beszélve, hogy az új eredetvédelem szerint az oportót lehet a legjobban terhelni és szüretelhető a legalacsonyabb mustfokkal, ez ki is jelöli a csapásirányt. Portugizi esetében pedig nem árt, ha kidugja az ember a fejét a hipermarketből, villánykörnyéki kis pincékben szinte mindig az oportó a legjobb, akár kékfrankossal vegyítve is csodás, körül kellene egyszer nézni, ameddig még lehet, mindaddig annyira hiteles az "oportóstop"(istenem, milyen primitív az az oldal), mint hogy a külföldi makik azt mondják, hogy az olaszrizling szar.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.06.20. 09:24:52

A kékoportó nem világmegváltó fajta, ez valszeg tény. De azért lehetne vele többet bíbelődni - azok meg is teszik, akik ezt nem a cash-flow szintentartás eszközének tekintik. Én nagyon kedvelem Müller János villányi kékoportóit, 2000-től errefelé, évjárattól függően jól/kiválók voltak, a portugieser kategórián belül...

etna 2007.07.03. 08:07:40

Új borleíró szaknyelv van kialakulóban a pesti nyegle stílus jegyében. Erőltetett jópofaság, izzadtságszagúan komplex fogalmazás-technika, közönségesség (a bor "büdös") és persze a jól ismert kovi-ubi-sali-pali becézgetés ("opi"). Szomorú.
süti beállítások módosítása