Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A misebor minősége is fontos

Vajon sikerül-e dupláznia Bussay doktornak?

2007.09.18. 16:40 - Albert gazda

A templomi szertartásokon használt borok minőségének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Zala megyei Kiskutason megrendezésre kerülő Szent Gellért miseborünnep és -verseny – olvastuk a keddi MTI-örömhírt, amelynek még a címét sem változtattuk meg.

Halász Gábor, Kiskutas polgármestere, a rendezvény szervezője elmondta, a hétvégén kezdődő versenyen haminc magyar és három külföldi misebor méretik meg. A miseborok általában késő szüretelésű, édesebb fehérborok, amelyek nem tartalmazhatnak adalékanyagokat, magyarázta Halász Gábor. Hozzátette, vörösborokat ritkábban szentelnek miseborrá, ugyanis könnyebben hamisíthatók, mint a fehérek.

A versenyen a borokat szakmai zsűri vizsgálja, anélkül, hogy bármilyen információt kapnának a termelőt vagy a fajtát illetően. A borok szakértői így csak a szín, az illat és az íz alapján alakíthatják ki véleményüket. A minősítés százpontos rendszerben történik. A miseborok próbáját tavaly rendezték meg először, akkor a Bussay pincészet 2005-ös Esküvéje lett az első.

A magunk részéről mindössze annyit tennénk hozzá, remélhetőleg meg bírjuk majd szerezni a kompetíció eredménylistáját.

Címkék: híradó bussay késői szüret borverseny esküvé misebor

16 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr78169520

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: legends never die lyrics rugged man 2018.02.12. 21:41:31

Bicikli bolt - A kerékpár defektről - Bicikli bolt

Trackback: ezmiezz?? 2008.02.04. 23:33:26

Katolikus papok a zéró tolerancia ellenIlyet még nem hallottam, tudom hogy már nem uptodate topic, de ezt meg kell szólnom. Mi az hogy munkaköri kötelesség bort inni. Figyeljetek srácok, én hívő vagyok, Jézusban hiszek mint megváltóban, nem vagyok katolik…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MVercetty 2007.09.18. 18:11:50

Zsűriben részt vesznek maguk a misebor legjelentősebb fogyasztói, a papok is?:)

szulfit 2007.09.19. 09:05:02

Kiváló marketingfogás lenne az egyházak részéről, ha kiírnák a templom ajtajára, hogy mi az aktuális misebor. Biztos gyakrabban járnék templomba, ha tudnám, hogy pl. Bussay bort mérnek :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2007.09.19. 10:09:27

Érdekesség: a reformátusoknál is fehérbor az úrvacsorabor: én, mint tiszántúli, mindig tokaji furmintot, vagy száraz muskotályt, ilyesmiket tapasztaltam úrvacsorakor.

Megjegyzendő, hogy teológiailag vitatható a fehérbor használata (mindkét egyháznál), hiszen Krisztus, amikor azt mondta, hogy "ez az én vérem, amely érettetek kiöntetik", nyilván vörösborra gondolt, és azt is ivott tanítványaival. Csakhogy praktikus okokból a reformátusok is fehéret használnak, mert a kelyhek törlésére használt kendő így nem használódik el olyan gyorsan, és könnyebben tisztítható. Úrvacsorakor nagyobb gyülekezetekben több száz ember ihat 3-4 kehelyből, hát ki bírná azt kendővel? :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2007.09.19. 10:11:37

szulfit, ennek természetesen csak a reformátusoknál lenne értelme, ugye, mert a misebort csak az áldozópap issza...

szulfit 2007.09.19. 11:18:42

Két szín alatt való áldozás (azaz ostya + bor) van a katolikusoknál is, de templom kérdése, hogy mártogatás, egy slukk a kehelyből, vagy semmi bor a megoldás. Magyarországon inkább az utóbbi két lehetőség adott, nyugaton minden elképzelhető.

Kotyogó 2007.09.19. 12:05:48

Nem szeretnék kötekedni, de a katolikus egyházban a mise során a pap nem azt mondja, hogy igyátok, mert ez az ő vére. Vagyis csak vöröset ihatnának, mert én még fehérvérű embert nem láttam. Kék vérről már halottam...:-)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2007.09.19. 12:55:34

Kedves szulfit, habár én, mint jeleztem, kálvinista vagyok, de legjobb tudásom szerint a római katolikus egyházban a híveknek nincs két szín alatti áldozás. Sehol.

Kotyogó, ugye kérdőjelet kell érteni az első mondat végére? Egyébként én is pont erről írtam fentebb, mit láss.

dalton1 2007.09.19. 13:38:04

Általában a katolikusok /a hívek/ egy szín alatt áldoznak de a paptól és a hívek kérésétől illetve a szokástól függ hogy egy vagy két szín alatt történik az áldozás.
Amikor vittem a boromból misebornak direkt kértem hogy két szín alatt áldoztasson, de Dél-Afrikában pl. szinte mindenhol két szín alatt áldoztatnak, főleg ahol a fekete lakosság van túlnyomó többségben, ugyanis nem csinálnak ebből higiénia-kérdést...

Mivel fizikálisan/optikailag nem változik át a bor Krisztus vérévé, vagyis belső átlényegülésről van szó és arról hogy szőlőből készült bor legyen a kehelyben teljesen mindegy milyen a színe! A reformátusoknál pedig nincs átváltoztatás. Valószínűleg tényleg a kendő tisztítása céljából preferálják a fehérbort.

Kotyogó 2007.09.19. 14:44:35

De, kérdőjelet kellett volna tennem. Bocs!

Defter 2007.09.20. 09:33:54

Pedig mennyivel hatásosabb lenne a fehér kendőcskén a vörös borfolt :)
Persze, tudom, a fehér kendő is a tisztaságot jelképezi, de ezt a problémát el lehetne kerülni, ha mondjuk bordó lenne, vagy a vörösbor színéhez hasonló. Elég "érdekes" megoldás, hogy a foltok elkerülése miatt a vér fehér, függetlenül a belső átlényegüléstől.
De ez már egy másik blogra kívánkozó téma, azt hiszem.

dalton1 2007.09.20. 10:42:31

Van egy-két "érdekes" megoldás ebben a világban...
Például az a srác akit elektromos sokkolóval halgattattak el tegnap az usa-ban...csak kiabált...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2007.09.20. 13:43:08

Defter,

az ötlet nagyon szellemes a bordó kendővel. Hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe! :) Mondjuk, református templomba ilyen pápista színt... :)Egyébként fene tudja, hogy van ez... az biztos, hogy bár elég sokszor úrvacsoráztam már az életemben, egyszer sem - vagy talán egyszer - találkoztam vörösborral a kehelyben. De az is igaz, hogy a Felső-Tisza vidékén, ahol én legtöbbször úrvacsoráltam, értelemszerűen a tokaji borvidékről hoznak bort, ott meg ugye, fehérbor van.
Elmondhatnák más reformátusok is a tapasztalataikat, így pl. a hevesi, sopronmegyei kálvinisták (vannak ilyenek is, bár kevesebb). De én úgy tudom, a fehérbor dívik mindenhol, éspedig a keszkenő miatt, főként.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.09.20. 14:40:46

G.d.Magister,

csak megerősíteni tudom, hogy a katolikusoknál létezik a kétszín alati áldoztatás. Nagy Szent Leó pápa például még eretnekségnek és szentségtörésnek tartotta az egy szín alatti áldozást. A 15-16 századi zsinatokon azonban sorozatosan megerősítést nyert az a kánon, hogy az átváltoztatott kenyérben a megváltó teljesne jelen van. Tehát szép lassan a 13. századtól a 16-ik századik elsősorban praktikussági okok miatt kikopott a borral való áldozás szokása.
Manapság azonban a katolikosknál egyre terjedőbbek a XVI. Benedek pápa által is támogatott karizmatikus kisközösségek akik ragaszkodnak a két szín alatti áldozáshoz. Ez a mozgalom leginkább az ősegyház szellemiségét eleveníti újra a rituálékkal, szokásokkal együtt.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2007.09.20. 15:13:20

Kedves BZoltán,

oké. Egy megjegyzés: bár nem vagyok otthon annyira a római katolikus egyháztörténetben, de nemde a husziták egyik szárnya, a "kelyhesek" a két szín alatti áldozásért álltak ki - a hivatalos egyházi dogmával szemben? Na mindegy, ez már nem mond ellent annak, amit te írtál, hiszen 15. sz-ról beszélünk.

Még egy: rendben, a kis karizmatikus katolikus közösségek újíthatnak, de azért szerintem a római katolikusok 99 %-a egy szín alatt áldozik. Magyarországon meg pláne. Ezért - hogy a poszt eredeti tartalmához visszatérjünk - szerintem inkább a reformátusoknál van értelme ilyesfajta bormustrának...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.09.20. 15:42:15

A huszita "elhajlást" a konstanzi zsinat kezelte azáltal, hogy explicite megtiltotta a két szín alatti áldoztatást. Aztán a tridenti zsinat idején IV. Piusz pápa megpróbált ebben a kérdésben engedményeket tenni, de mint kiderült nem ez volt a fő problémájuk az akkorra eretneknek kikiáltott elhajlóknak és a lazítás eredménytelenségét látva újra betiltották a két szín alatti áldozást. Amit aztán a II. vatikáni zsinaton újra immáron véglegesen engedélyeztek. Szóval volt huzavona ebben a kérdésben rendesen az évszázadok során.
Amúgy meglepő, de a látszat ellenére nem elhanyagolandó a karizmatikus katolikusok száma... ha a gyakorló vallásos katolikusokat nézzük akkor kimondottan szignifikáns ez a mozgalom.

Ez a misebor verseny szerintem egy jópofa játék. Egyel több alkalom amivel a közvélemény figyelmét esetleg a minőségi borra lehet terelni és ennek én csak örülni tudok.

Lehetne akár fröccsbor verseny is :D Versenyeztessen bárki, bármit, csak jó borok legyenek és legyen médiaviszhangja.

Karthasz 2007.09.23. 23:05:10

Egyvalamit érdemes különválasztani: A görög katolikusoknál van két szín alatti áldozás - mindig kenyér és bor - és találkoztam már fehér és vörös borral is. De cska egy dolgot kérdeznék: Kinek van kifogása a fehérbor ellen, amennyiben az egy Bussay Esküvé? :)
süti beállítások módosítása