A sajtófigyelő alkesz csak kapkodja a fejét. Minden második napra jut egy borközeli szenzáció, egy kopernikuszi piruett. A legújabb forradalmi találmány sokunk fejfájására lehetne ír, egy ausztrál borász ugyanis kéntelenítő dugaszt szabadalmaztatott. James Pennington (Rivendell Wines) korszakos találmánya a PEWA névre hallgat (Preservative Elimination in Wine At consumption, hozzávetőleges fordításban: TAMEBOFO, azaz TArtósítószer MEgszüntető a BOrban FOgyasztás előtt). A kupakot a felnyitott palack szájába nyomjuk, mire az egy hidrogénperoxid-kapszulát pottyant a borba, az egészet jól fölrázzuk, és volt szulfit, nincs szulfit. Enyhe Móricka-szaga van a dolognak, de bízzunk benne, hogy a kiváló James nem hiába fejlesztgette hat éven át az eredeti ötletet. Csak nehogy a hidrogénperoxid kiszőkítse a bort!
Címkék: ausztrál találmány kéndioxid szulfit
12 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr74194477
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
dalton1 2007.10.15. 14:44:23
Ez olyan mint valami vicc...fogyasztás előtt felrázandó...
Vajon a kén ártalmasabb mint a hidrogénperoxid?
Vajon a kén ártalmasabb mint a hidrogénperoxid?
egri Fehér 2007.10.15. 15:26:32
A H2O2 egy bazi erős oxidálószer.
Kérdés: vajon adnak a cucc mellé minilabort is, hogy meg lehessen mérni a szabad ként, vagy mindenki találomra kell, hogy eldöntse, mennyit rak bele a borba? Vagy ez egy intelligens kapszula, és leméri, mennyi H2O2 kell, a maradék pedig a kapszulában marad, hermetikusan elzárva?
Áááááááááááá
Kérdés: vajon adnak a cucc mellé minilabort is, hogy meg lehessen mérni a szabad ként, vagy mindenki találomra kell, hogy eldöntse, mennyit rak bele a borba? Vagy ez egy intelligens kapszula, és leméri, mennyi H2O2 kell, a maradék pedig a kapszulában marad, hermetikusan elzárva?
Áááááááááááá
muskotály küvé 2007.10.15. 15:44:42
Parádi gyógyvízre is jó lesz?
Borboszi 2007.10.15. 19:05:05
... imádom, amikor ezekről a találmányokról írtok... :-)
hihetetlen, hogy embereknek mire van idejük és energiájuk :-)...
lassan-lassan nekem is ki kellene találnom valami elég agyamentet, hátha tényleg ebben van a biznic ;-)... mondjuk én nem szeretnék borokat felrázogatni kidugózás után (meg előtt sem)... és még kevésbé magát a ként egy nálálál rettenetesebb anyaggal kiszedni belőle... ellebeeeeeeen, akkor én feltalálom, hogy a hidrogénperoxidot mivel lehet eltüntetni, és aztán azt mivel, és így tovább... a löttyöt meg ami lesz a végén, nem akarom megkóstolni... :-)... esetleg még pillanatnyilag gondolkozok a 'túlzott barrique' íz megsemmisítő vegyületen is... ha esetlen néhányan nem kedvelik az ilyen ízeket a borban... most fejezem be... :-)
hihetetlen, hogy embereknek mire van idejük és energiájuk :-)...
lassan-lassan nekem is ki kellene találnom valami elég agyamentet, hátha tényleg ebben van a biznic ;-)... mondjuk én nem szeretnék borokat felrázogatni kidugózás után (meg előtt sem)... és még kevésbé magát a ként egy nálálál rettenetesebb anyaggal kiszedni belőle... ellebeeeeeeen, akkor én feltalálom, hogy a hidrogénperoxidot mivel lehet eltüntetni, és aztán azt mivel, és így tovább... a löttyöt meg ami lesz a végén, nem akarom megkóstolni... :-)... esetleg még pillanatnyilag gondolkozok a 'túlzott barrique' íz megsemmisítő vegyületen is... ha esetlen néhányan nem kedvelik az ilyen ízeket a borban... most fejezem be... :-)
franki 2007.10.15. 21:15:01
Olvastam, hogy kén hiányában tormával tartósítottak bort az Alföldön. Hallott már valaki erről?
Kusuma 2007.10.15. 21:43:53
Én inkább a Bussay-módszert ajánlom, ha kénes a bor: tenyérrel lefogni a pohár száját, jól megrázni, majd egy fújással kilibbenteni a kenet.
kádkongató 2007.10.15. 23:42:22
Nemhiába Bussay az Bussay. Ez middjárt jobban teccik. Kérdés hogy tényleg hatásos-e.De én bízom a csörnyeföldi házidokiban.Mert Ő az egyik legnagyobb.
Ritkán írnak/tok itt róla. Tegyétek gyakrabban.
Ritkán írnak/tok itt róla. Tegyétek gyakrabban.
muskotály küvé 2007.10.16. 08:53:32
A tormáról én azt hallottam, hogy a hordóba lógatva azt próbálták fertőtleníteni vele. Szakemberek nem ajánlják (legfeljebb háborús körülmények között).
zoli 2007.10.16. 15:56:16
Elég tudománytalannak tűnik, ráadásul nem egy spanyolviasz: a túlkénezett bort aszkorbinsavval is szokták közönbösíteni, de óvatosan kell kimérni a mg-okat, mert könnyen eloxidálhatja a bort.
Tomaj 2007.10.17. 15:27:47
az aszkorbinsav nem oxidál el semmit, az pont antioxidáns és a kén mellett az oxidáció elleni védelemre alkalmazzák.Eloxidálni a H2O2 tudja a bort, mint pl a haj hidrogénezésnél is ezt alkalmazzák!!!
grandaw 2007.10.18. 10:03:51
ha véletlenül túl sok h2o2 kerülne bele, akkor kell egy kis kén, ami leköti.
dalton1 2007.10.18. 12:37:15
...aztán akár bele is szarhatunk a borba...ártani nem árthat...
Utolsó kommentek